Császármetszés után hasplasztika

A császármetszés egy olyan műtéti beavatkozás, amelynek során a magzatot az anyaméhen és a hasfalon ejtett bemetszésen keresztül emelik ki. Császármetszés mellett döntenek az orvosok, ha a hüvelyi szülés nagyobb kockázattal járna az anyára, illetve a magzatra nézve. Magyarországon a szülések kb. 40 százaléka így zajlik, tehát a szülő nők csaknem felét érintik ennek egészségügyi és esztétikai következményei.

A császármetszésen átesett nők gyakran elégedetlenül, sőt elkeseredetten állnak a tükör előtt. A heg olykor csúnyán gyógyul, behúzódik, körülötte kitüremkedik a bőr- és zsírfelesleg.  A hasfal és izomréteg tartóereje meggyengül, a has előreesik, legrosszabb esetben kötényszerűen lelóg. Az egymást fedő bőrrétegek gombásodásnak adnak táptalajt. A súly előreesése homorító kényszertartást vált ki, derékfájást, porckorong panaszokat okoz. 

Az egymással is összefüggő problémákat egyszerre szünteti meg a császármetszés utáni hasplasztika: szükség esetén zárja a szétnyílt izomszövetet, eltávolítja a felesleges zsírt és megnyúlt bőrt, az esetlegesen csúnya heget kimetszik, helyébe szépen gyógyuló, alig látható heg kerül. A beavatkozás előre megtervezett, tartós eredményt ad. Az első, ingyenes konzultáció alkalmával a plasztikai sebész pontosan elmagyarázza, milyen beavatkozásra van szükség és milyen eredmény várható a konkrét esetben.

Mikor érdemes hasplasztikát végeztetni császármetszés után?

Hasplasztikát végeztetni császármetszés után akkor érdemes, ha az egyéni alkati adottságok, a műtéti technika (különösen sürgősségi műtét esetén), az orvos gyakorlata és számos egyéb körülmény miatt a has nagymértékben eltér az esztétikailag elfogadott látványtól, és sok kellemetlenséget okoz, ami lelkileg is megterhelő. 

A leggyakrabban alábbi okok miatt végeznek hasplasztikát császármetszés után (rendszerint több tünet jár együtt):

  • Jelentős bőrfelesleg. A megnyúlt bőrréteg nem tudott az eredetit megközelítő feszességűre visszahúzódni, hurkázódik, striák, narancsbőr alakult ki.
  • Zsírfelesleg. Legnagyobb részétől javasolt természetes fogyással megszabadulni, a plasztika során zsírleszívással a heg körüli területről távolítják el az ott felgyűlt zsírszövetet.
  • Kötényhas. Nagyobb mennyiségű a megnyúlt bőr- és zsírszövet, a heget befedve kötényszerűen túllóg rajta, lelóg a szeméremdombra is.
  • Szétnyílt hasizom. A hasfalat tartó izomzat sérült, nem tartja a hasi szerveket, azok előre domborulnak, tovább fokozva a megnyúlást.
  • Csúnya heg. Vastag, széles, elszíneződött, kemény, kitüremkedésekkel, szöveti burjánzással gyógyult heg.
császármetszés után hasplasztika

Hasplasztika császármetszés után

A császármetszés utáni hasplasztika során altatásban teljes vagy mini, esetleg midi korrekciós műtétet végeznek, mely a teljes hasfalat, köldököt, illetve csak az alhast (köldöktől lefelé) érinti. A kiindulási állapot és indokoltság függvényében sor kerül hegkorrekcióra, zsírleszívásra, bőrfelesleg kimetszésére, izomszövet egyesítésére. 

A császármetszés után mennyi idő múlva végezhető hasplasztika?

Császármetszés után legkorábban egy év elteltével javasolt a hasplasztika, ám gyakoribb, hogy ennél később kerülhet sor rá. A szülés után a has visszahúzódása ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a terhesség alatti megnyúlás. További feltétel, hogy a szoptatás befejeződése után hat hónap elteljen, valamint a fogyás, kívánt testsúly elérése után szintén ugyanennyi ideig, tehát hat hónapig tartsuk is meg a testsúlyt. Mindez optimális esetben egyidejűleg is megtörténhet, a császármetszés utáni egy évben, tehát ez a legkorábbi időpont a hasplasztikához. Gyakoribb, hogy ennél később kerül sor a hasplasztikára.

A hasplasztika menete

A hasplasztika teljes altatásban történik. Az előzetes konzultáció során megbeszéltek szerint az orvos felrajzolja a bőrre a bemetszések helyét, a császármetszés hegét és a bőrfelesleget kimetszi, szükség esetén leszívja a zsírszövetet, illeszti a szétnyílt hasizmot, a köldök áthelyezésre kerül, végül a sebszéleket zárja. 

Milyen eredményre számíthat hasplasztika után?

Hasplasztika után azonnal tapinthatóan laposabb lesz a has, megszűnik a kötényhas. A heg alig láthatóan gyógyul, a testkontúr, a bőr feszessége az átlagos esztétikai megjelenést nyújtja. A hasizomzat teljes területen tartja a hasűri szerveket, fokozatos, speciális gyakorlatokkal tovább erősíthető. Javul a szöveti keringés, a hasi szervek működése. A testtartás visszarendeződik az anatómiai helyes állapotra. 

Mint minden műtét, a császármetszés utáni hasplasztika is bizonyos műtéti kockázattal jár. A nagyon ritkán felmerülő problémákat (pl. ödémásodás, trombózisveszély, fertőzésveszély, keringési zavarok) az előzetes vizsgálatokkal kiszűrik, a kontrollvizsgálatok során ellenőrzik.

Császármetszés után senkinek nem kell a további fiatal éveit olyan külsővel eltöltenie, amilyennel nem tud azonosulni. Lehetőség van a zavaró testi tünetek megszüntetésére, nem kell egy életen át viselnie annak a beavatkozásnak a kedvezőtlen maradványait, amelyik egyébként legnagyobb kincsét, gyermekét segítette világra. Ma már egyre elfogadottabb, hogy éljünk is ezekkel a lehetőségekkel.

Az első, ingyenes konzultáció során orvosával megbeszélheti panaszait, elképzeléseit, megtudhatja milyen lehetőségek vannak egy jobb testi megjelenés, jobb életminőség elérésére saját, konkrét problémáinak esetében.

Nem sikerült dönteni?

Elvesztél az információtengerben?

Semmi probléma! 

Jelentkezz be egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultációra, ahol minden kérdésedre felkészült szakember válaszol és segít a számodra leginkább megfelelő beavatkozást kiválasztani.

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
  • 20% kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia