Mellkisebbítés

 

 

Mellkisebbítés

mellkisebbítés Budapesten A testünk arányaihoz nem illeszkedő mellek esetében a mellkisebbítés is szóba jöhet. Igen sokakat zavar az, ha a melle túlságosan nagy, hiszen számukra a mellkisebbítés az, amely végleges megoldást jelenthet. A nagy mellek akár egészségünket is károsíthatják, hiszen gerincproblémákat, krónikus fejfájást, vagy akár izomhúzódásokat is okozhat. Gondoljuk csak át, hogy egy nagy mell mekkora teher testünknek, mekkora súlyt kell cipelnünk nap, mint nap. Sokakat sportolás közben is akadályoz a túl nagy mell, de munkavégzés közben is okozhatnak fennakadásokat. Sokszor már a mindennapi feladatok ellátása is komoly gondot jelenthet. A mellkisebbítés pontosan ezekre a helyzetekre, élethelyzetekre kínál végleges megoldást.

A mellek egy hirtelen fogyás vagy akár hízás során is képesek megereszkedni, de a megereszkedés bekövetkezhet az öregedés természetes folyamata miatt is. Ilyenkor nagyon sokan elkeseredve szemlélik magukat a tükörben és megoldást keresnek. Itt csak a plasztikai sebészet segíthet, amely ma már nagyon korszerű módszerekkel igyekszik az ilyen típusú problémákat orvosolni. Mára a fejlődés ott tart, hogy szép eredmények és gyors felépülés mellett lehet ezeket a problémákat szó szerint orvosolni.

Miként történik a mellkisebbítés?

Minden egyes műtét során a sebészek arra törekednek, hogy a mell méretét, annak térfogatát csökkentsék és a bőrt természetesen ehhez kell majd hozzáigazítani, az új mérethez. A nagyobb melleknél, amelyek lógnak sajnos nem elég maga a korrekciós műtétnek a végrehajtása, mert az pár hónap múlva ugyanúgy megereszkedne, ilyenkor a mellállomány egy része is eltávolításra kerül. Erre azért van szükség, mert a bőr és a műtéti heg csak bizonyos súlyt képes majd megtartani, ha ezt a súlyhatárt átlépjük, akkor ugyanoda jutunk, azaz a lógó melle effektust szemlélhetjük újra a tükörben. A megfelelő méretűre csökkentett és korrekción átesett mellek már tartós és szép eredményt produkálnak. A mellek méretének csökkentésére ma már többféle eljárás is létezik. Minden esetben személyes egyeztetés során kerül kiválasztásra az eljárás fajtája. Ez az orvos és a páciens közötti párbeszéd során derül csak ki. Minden egyes eljárás alapja, hogy a mellbimbó körüli részen ejtenek egy bemetszést, ezután következhet a vágás, amely a mellbimbótól egy függőleges vágás lesz egészen a mell alatti redőkig. Sok esetben azonban ez a vágás folytatódik vízszintesen is a redőn végig. A műtét pontos helyét mindig jelölések alapján határozzák meg az orvosok és ezt a vonalat követik végig a műtét közben, ettől soha nem térnek el, hiszen pontos mérésekkel határozták meg még ezeket a műtét előtt.

mellkisebbítés előtte utánaA bőrt és a mell alatt elhelyezkedő körvonalát az új formához és mérethez igazítják, így a feleslegesnek ítélt szövetek eltávolítása már könnyen elvégezhető. A mell formálása majd a mellbimbó helyreigazítása következik. A varratok minden esetben tovafutó varratok lesznek, amelyek a bőr alatti szövetekben és a bőrben vezetett metszéseket zárják le. Ezeket a varratok a későbbiek folyamán eltávolításra kerülnek. Miután a műtét végéhez ért a sebész, steril tapaszokkal zárja le a sebszéleket hogy azokat megfelelően rögzítse. Mivel a mellnek súlya van, ezért van szükség ezekre a tapaszokra, ezek megakadályozzák azt, hogy a varratok ne feszüljenek a gyógyulási folyamat alatt. A tapaszok így segítik az optimális hegesedést. Minden műtét előtt állónak fel kell készülnie arra, hogy a mellbimbók érzékenysége meg fog maradni a műtét után, hiszen a mell mirigyállományának és a tejutaknak egy része a műtét során eltávolításra került. A műtét következtében a szoptatásra való alkalmasság csökkenhet, de végérvényesen nem szűnik meg, ezzel nem árt számolniuk azoknak, akik gyermekvállalás előtt állnak. Ilyenkor talán ésszerűbb a műtétet elnapolni és a szülés utáni időszakra betervezni.

A mellkisebbítő műtét utókezelése

Minden egyes kisebbítő műtét után egy éjszakát a kórházban kell tölteni és másnap lehet csak otthonunkba visszatérni. A műtét után kötelezően vissza kell térni a sebkezelésekre, ahol a kötéseket cserélik vagy eltávolítják. A tisztálkodások idején nagyon kell figyelni arra, hogy a kötés védve legyen a víztől, hiszen a sebet csak a varratszedés után érheti először víz. Ha műtét során a sebbe csöveket is behelyeztek, akkor fontos, hogy csak a csövek eltávolítása után érje víz a sebet. Műtéttől számítva körülbelül 2-3 hét után lehet eltávolítani a varratokat. A felszívódó varratoknál nincsen szükség a varratszedésre, hiszen azok felszívódnak.

Mire figyeljünk a gyógyulás idején?

A sebész az utókezelés és a gyógyulás idejére speciális melltartó viselését fogja javasolni. Legtöbb esetben ezt a sebésztől megkapjuk teljesen ingyen, de ha ez nem történik meg, akkor speciális szaküzletben meg tudjuk vásárolni. A későbbiekben természetesen a hagyományos melltartók viselése is megengedett. A műtétet követő első pár hétben a karjainkat csak óvatosan szabad mozgatni és a hirtelen mozdulatokat kerülni kell. Ilyenkor a tornázás sem nagyon ajánlott. Akik eddig hason fekve aludtak, most kénytelenek lesznek megszokni a háton fekvést, hiszen a belső sebgyógyulás idején nem szabad, hogy nyomás érje a melleket. A műtét után még két hónappal is óvatosnak kell lenni és a sporttevékenységek vagy a házimunka területén is kímélni kell magunkat. Mindig csak a pillanatnyi állapotunknak megfelelő terheléseket végezzük. A mellek teljes gyógyulása körülbelül fél év után érezhető. ha a sebeket megfelelően ápoltuk és visszajártunk az utókezelésekre, akkor már csak nagyon vékony vonalak látszódnak majd meg a bőrünkön. A nyári időszakban ügyeljünk arra, hogy intenzív napsugárzásnak ne tegyük ki megműtött melleinket, hiszen azok pigmentálódhatnak. A műtétet követő 1 év múlva egy ultrahangos vizsgálat szükséges, illetve ha kell mammográfia is, hogy értékelhető legyen a műtét. A vizsgálatok előtt is érdemes ezeket a vizsgspeciális melltartó műtét utánraálatokat elvégezni, hiszen akkor van összehasonlítási alap. Természetesen a műtétek után életmódváltásra is sor kerülhet, hiszen óvakodni kell a gyakori fogyástól vagy hízástól és a dohányzástól is. A nagyobb mellek esetében érdemes mindig melltartót viselni, hiszen így elkerülhető a bőr megnyúlása, amely akár további műtétek elvégzését is elengedhetetlenné teszi. A mellkisebbítő műtétek hatalmas előnye és egymen végeredménye, hogy a szimmetrikussá válnak a mellek, és ha úgy gondoljuk még kisebb korrekciós műtétek is elvégezhetők a minél tökéletesebb szimmetria érdekében. Azok a hölgyek, akik átesnek ilyen jellegű beavatkozásokon a későbbiekben sokkal könnyebben boldogulnak a mindennapi életben. Munkahelyükön vagy sportolás közben is sokkal jobb eredményeket érnek el, valamint az önbizalmuk is jelentősen megnő.