Magyarországon a mellkisebbítés hány éves kortól végezhető?

Idehaza a törvények nem teszik lehetővé a plasztikai jellegű beavatkozást 18 éves kor alatt. Általában nincs is arra lehetőség, hogy akár szülői közbenjárásra, szakértői véleményezés alapján egy kiskorún mellkisebbítést végezzenek. Talán, nagyon ritkán fordulhat elő olyan, hogy súlyos egészségügyi panaszokat okoz a túl méretes mell (légzési gondok, hát- és vállfájás, stb), de ilyenkor általában a kiváltó okokat próbálják meg elsősorban kezelni, ami gyakran lehet hormonális, vagy akár testsúllyal kapcsolatos gond.

Miért gond a nagy mell kiskorúaknál?

Mindenki volt gyerek valahol, így mindenki tudhatja, hogy a gyerekek bizony gonoszok tudnak lenni. A pubertásba lépve a lányoknak sokkal több gonddal kell megküzdenie, mint a fiúknak, és ehhez még a kortársak által okozott stressz és verbális bántás is hozzájön. Normális esetben nem olyan feltűnő dolog a lányok nőiesedése, de megeshet, hogy a mellek fejlődése túlságosan is gyors és látványos. Ebben az esetben gyakran jelentkezhetnek olyan tünetek is, amelyek hosszabb távon ronthatnak az életminőségen: hátfájás, mellkasi fájdalmak, váll-, illetve gerincbántalmak.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellkisebbítő műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

A másik jelenség az, amikor a túlsúllyal rendelkező lányok lépnek a pubertásba, és emiatt tűnik túl nagynak a mellük. Az ő esetükben fokozottabban jelentkezhetnek a különböző problémák, amelyeket mindenképpen kezelni kell.

Szigorú törvények a gyermek érdekében

Jó eséllyel sehol sem lehet találni Magyarországon olyan, a hírnevére és praxisára adó sebészt, aki kiskorún elvégezné a mellkisebbítés megterhelő műtétjét. Szerencsére nem nagyon van olyan szülő sem, aki „kés alá” küldené gyermekét egy olyan beavatkozásért, amit lehet később megbánna. A mellek nagyjából 20-22 éves korig fejlődnek, tehát a túl korai beavatkozás lehet, hogy végső soron feleslegessé válik mivel képletesen szólva „újranő” a mell. 

mellkisebbítés hány éves kortól

Mit lehet tenni, ha a gyermekünk mellei feltűnően nagyok? Elsősorban el kell beszélgetni vele, segíteni abban, hogy olyan ruhákat válasszon, amelyek nem emelik ki a melleket. A másik lehetőség, hogy olyan melltartókat vásárolunk, amelyeket „minimizer”, azaz mellkisebbítő melltartónak neveznek (ezekről egy poszt itt olvasható). Ezek a speciálisan kialakított melltartók összefogják a melleket, finoman lenyomják azokat, ezzel csökkentve feltűnő jellegüket. Túlsúly esetén pedig érdemes elkezdeni jobban odafigyelni az étkezésre, és a

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellkisebbítő műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Mellkisebbítés fiatalon, de már 18 év felett?

Aki betölti a 18 éves kort, az már a maga ura lehet, hozhat döntéseket. Ugyanakkor 18 éves korban még nem érdemes azzal foglalkozni, hogy mellkisebbítést végezzen valaki. Ahogy már fentebb is említettük, kb. 22 éves korig tart a mellek fejlődése, tehát mire elvégez a fiatal egy négyéves egyetemet, eldöntheti, ahogy szeretné-e vagy sem. 

Fiatalon azonban a mellkisebbítés egy olyan műtét, amit nem érdemes még elvégeztetni, ha csak esztétikai gondokat okoz. Ellenben, ha súlyosabb egészségügyi gondokat okoz, vagy esetleg az életminőséget befolyásolja, megfontolandó lehet. Milyen gondok lehetnek ezek? Nos, talán a váll- és hátfájdalom a legalapvetőbb, de nehezített légzés is olyan probléma, amit el kell hárítani a lehető leghamarabb, hiszen hosszabb távon ez jelenti a legnagyobb gondot. Rövid távon pedig a sportolási lehetőséget és az életvitelt is befolyásolja!

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellkisebbítő műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Összefoglalóan elmondhatjuk, hogy ha az a kérdés, hogy idehaza a mellkisebbítés hány éves kortól végezhető, akkor a válasz egyértelműen az, hogy 18 éves kor fölött. Ennél fiatalabbaknak nem szabad még ilyesmivel foglalkozni, és a szülőnek is nagy felelőssége van abban, hogy helyén kezeljék ezt: ne alakuljon a gyermekben hibás testkép, ami felnőtt korban még visszaüthet. Ha pedig már betöltötte a 18-at, akkor nyugodtan jelentkezhet konzultációra, és a sebészek elmondják, hogy mit lehet, mit érdemes, és mit ajánlanak!

Nem sikerült dönteni? Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Kapcsolódó cikkek:

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
  • 20% kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia