double bubble mell

A mellnagyobbítás előtt állók rémálma: a double bubble mellek

A kettős kontúrú mell, vagy ahogy a hétköznapokban hivatkoznak rá: a double bubble mell egy olyan probléma, amely számos okra visszavezethető, és egyike a leggyakoribb félelmeknek a mellplasztikával kapcsolatban. Visszatartó erő lehet sokaknál az, amit régen igen gyakran lehetett látni, hogy az illető hölgyeknek hatalmas mellei voltak, csak éppen olyan volt, mint ha négy lenne neki! Ma már a kettős kontúr egy viszonylag ritka jelenség, és a modern technikáknak köszönhetően elkerülhető, s ha mégis megjelenik, akkor korrigálható.

A double bubble fogalma

Általában a mellek alsó pólusán vehető észre a kettős kontúr, ami egyes esetekben a mellimplantátum nem megfelelő elhelyezkedése miatt alakul ki. Ilyenkor a fő gond az szokott lenni, hogy a technikai tervezés során nem megfelelően lett felmérve a mell helyzete, tulajdonságai, és emiatt nem megfelelő formájú vagy méretű implantátum került behelyezésre. Emiatt a mell alsó pólusán, az áthajlási redőben (ahol a mell és a mellkas találkozik) két kontúr alakul ki: egy a mell, egy pedig az implantátum kontúrja.

A kettős kontúr kialakulásának okai

Alapvetésként két fő okot szokás megemlíteni ennél a komplikációnál: az egyik az, hogy nem volt megfelelően megtervezve a műtét, a másik pedig a testi adottságok és folyamatok. Ilyen folyamat többek között a tokzsugorodás (erről itt olvashat bővebben).

  1. Technikai okok

A kettős kontúr kialakulásának elkerüléséhez az első lépés az, hogy Ön is és orvosa is egy hullámhosszon legyenek. Mindenképpen olyan méretet és alakot kell választani, amely illeszkedik az Ön testalkatához, illetve a jelenlegi mellformához. Ez különösen fontos, ha a mellnagyobbítást felvarrással együtt kéri, mivel ebben az esetben lehet, hogy kisebb implantátum is elég a megfelelő eredményhez. A felvarrással együtt történő mellnagyobbítás a legkomplexebb és legnehezebb mellplasztikai beavatkozás, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az előkészítésre.

A műtéti technikát illetően még egy fontos körülmény van, ami végül a double bubble mellekhez vezethet, ez pedig az implantátum elhelyezése. Plasztikai sebészeti körökben megfigyeltek alapján úgy tűnik, hogy a mellizom fölé helyezett implantátumoknál viszonylag gyakrabban fordul elő a kettős kontúr, ezért inkább az izom alá, vagy legalábbis részlegesen az izom alá való behelyezést javasolják. 

  1. Biológiai okok

Talán két olyan gyakrabban előforduló állapot van, amely double bubble melleket eredményez. Ezek az ödéma és a tokzsugorodás. Az ödéma általában magától felszívódik, esetleg a felszívódást segítő krémmel masszírozva lehet gyorsítani a gyógyulás (a mellnagyobbítás utáni ödémával egy másik posztban foglalkozunk kicsit részletesebben). A IV. fokozatú tokzsugorodás (itt megtalálja a részleteket) miatt is kialakulhat a kettős körvonal, ritkábban már a III. fokon is látszik.

A double bubble mell elhárítás módjai

A double-bubble természetes módon is megjelenik a műtét után, és ha az implantátum elhelyezkedik, tok képződik, magától is megszűnhet. A tartóssá váló (kb. 6 hét után is látható) kettős kontúrt legtöbb esetben műtéti korrekcióval lehet megszűntetni, amit vizsgálatok és konzultáció előz meg. Lehetséges megoldási mód az implantátum kivétele és kisebb, vagy kerek helyett csepp alakú behelyezése. Ha a felvarrás nem volt megfelelően kiszámítva, akkor annak a „kiigazításával” is lehet javítani a melleken. 

A kettős kontúr javítása nem egyszerű, de mindenképpen kivitelezhető. Ha úgy látja, hogy perzisztáló double bubble alakult ki Önnél, jelentkezzen a beavatkozást végző plasztika sebésznél. Amennyiben érdekelné a korrekció, jelentkezzen be konzultációra!


Kapcsolódó cikkek: