Orrplasztika – Minden, amit az orr korrekciójáról tudnod kell

Mivel az orrunk szimmetria szempontjából a leghangsúlyosabb elem az arcunkon, ezért a ferde, deformált orr azonnal feltűnik annak, aki ránk néz. Éppen ebből is következik az, hogy ez az elváltozás sajnos gyakori esetekben okozhat önbizalomhiányt, negatív önképet.

Érdekességek

 • Az orrplasztika maradandóan megváltoztatja orrod alakját és méretét
 • A páciensek általában 1-2 hét alatt már vissza is térnek a munkába
 • Különböző feltöltőanyagok segítségével lehetőség van az orr formálására plasztikai műtét nélkül is
 • Az áll- és nyakplasztika is segíthet kiemelni az orrplasztika eredményét

Az orr deformáltsága a legtöbb esetben születési jellegzetesség, és mivel nagy valószínűséggel te sem tehetsz róla, ha ferde, vagy túl nagy az orrod, ezért természetesen teljesen érthető, ha változtatni szeretnél ezen az állapoton.

Azt is érdemes hozzátennünk, hogy a különböző elváltozások nem csak esztétikai problémát jelenthetnek, hanem sokszor egészségügyi, légzőszervi problémákkal, funkcionális rendellenességekkel is együtt jár.

Az orrplasztikai műtéteket viszonylag régóta végzik már a sebészek, azonban a modern plasztikai tudomány segítségével már teljesen biztonságosan, és viszonylag gyorsan is végeznek egy ilyen beavatkozással.


Cikkünkbe megpróbáltuk számodra összegyűjteni a legfontosabb tudnivalókat, információkat az orrplasztikai műtétek különböző formáiról, hogy az itt olvasható fejezetek alapján eldönthesd, hogy szükséged van-e az orrplasztikára, vagy sem.


 Az alábbiakban olvashatsz az orrplasztikai műtétek előnyeiről és menetéről. Ezen felül ellátunk hasznos tippekkel az előkészületeket és a gyógyulást illetően, valamint megvizsgáljuk az orrplasztika esetleges szövődményeit is.

Az orrplasztika előnyei

Azt, hogy nálad mi okozza a problémát a legnagyobb valószínűséggel csak egy orvos fogja tudni megmondani, ha kivizsgáltatod magad, azonban mi azért alább leírjuk a leggyakoribb okokat.

 • Az orr elváltozásinak széles skálájára megoldást nyújthat ez a beavatkozás
 • Az eredmény azonnal látható
 • A gyógyulás nem vesz igénybe sok időt, viszonylag gyorsan visszatérhetsz munkádhoz
 • Végeredménye minden esetben szimmetrikus, esztétikus orr, így segíti arcod harmóniájának növelését
 • Mivel ez egy "belső" műtét, ezért nem alakul ki semmilyen látható heg, nem kell majd visszatérned a sebészetre varratszedés miatt
 • Amennyiben igazán profi orvos végzi az orrplasztikát, úgy nagyon kevés az esélye bármiféle komplikációnak, nagyon ritkán alakulnak csak ki szövődmények

Mikor lehet szükséged orrplasztikára, orrkorrekcióra?

Ahogy azt már az orrplasztika előnyei fejezetben említettük, az orrplasztika megoldás lehet az orr számtalan deformitásának korrekciójára, így ha az orrod túl hosszú, széles, esetleg kampós vagy ferde, akkor is segíteni fog ez a beavatkozás.


Kisebb mértékű orrsövényferdülés az emberek igen jelentős részénél előfordulhat, azonban gyakori az, hogy tulajdonképpen nem is veszi észre ezt a „beteg”, nincsenek panaszai emiatt.

Az orrsövényferdülés természetesen különböző súlyosságú lehet, ezért a komolyabb deformáltság akadályozza, vagy nehézkessé teszi az orrlégzést, éjszakai horkolást okoz, könnyen vezethet felső-légúti betegségek kialakulásához, és sajnos a szájon át történő légzés miatt rossz szájszaggal és a torok kiszáradásával is együtt járhat.

Teendők orrplasztika előtt

A beavatkozást minden esetben meg fogja előzni egy konzultáció az azt végző plasztikai sebésszel, hiszen ez az alapos megbeszélés az alapja annak, hogy a páciens igényei kielégüljenek, elképzelései megvalósuljanak.

Mivel sok klinika felszámol költséget a konzultációért is, ezért azt ajánljuk, hogy olyan klinikát válassz, amely ingyenes konzultációt kínál!

Bevett eljárás az is, hogy számítógépesen lemodellezik a kívánt, elvárt formákat, így a páciens már a műtét előtt szinte pontosan megtekintheti, hogy hogy fog kinézni az arca a plasztika után. Ennek során digitális kamerával különböző szögekből képeket készítenek rólad, és egy program segítségével elkészítik a lehetséges változatokat, melyek közül így szabadon választhatsz majd.


Természetesen szükség lesz EKG és különböző laborvizsgálatokra is, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy teljesen alkalmas vagy arra, hogy átess a műtéten.

Az orrplasztika műtét menete

A orrplasztikai műtéteket alapvetően kétféle módon végzik a plasztikai sebészek: nyílt és zárt orrplasztika létezik. Az első alkalommal általában zárt műtétet végeznek, ez azt jelenti, hogy nem ejtenek az orrodon külső metszést.


Nyílt orrplasztikát alapesetből nem végeznek primer beavatkozásként, ezt a műtét típust sokkal inkább későbbi korrekciós műtétek során választják a sebészek.


Bármelyik fajtáját is végezzék el arcodon a műtétnek, az teljesen biztos, hogy altatni fognak a kezelés előtt, és az orrplasztika körülbelül 1-2 órát fog igénybe venni.

A zárt orrplasztika menete

A zárt orrplasztikai műtét a nyálkahártyán keresztül történik, az orvos ezen keresztül korrigálja és teszi helyre az orr csontos és porcos részeit, valamint szünteti meg az esetleges orrsövény ferdülést, amennyiben a páciens erre igényt tart.


Bizonyos esetekben a műtét ezen részét egy fül-orr-gégész is végezheti, ha a plasztikai sebésznek nem áll rendelkezésére az ehhez szükséges szaktudás, így ezt érdemes még az előzetes konzultáció során megérdeklődnöd.


Ennek a technikának hatalmas előnye, hogy a kizárólag pár napig tartó kisebb duzzanaton felül semmilyen külső jele nem lesz a beavatkozásnak.

A nyílt orrplasztika menete

Korábban már olvashattad, hogy a nyílt orrplasztikát általában csak olyan pácienseken végzik, akiknek korábban már volt zárt típusú beavatkozásuk, így szekunder műtétnek tekinthetjük. Akkor szokták még ajánlani a szakértők ezt a fajtáját az orrplasztikának, ha az orrcsúcs aszimmetria nagyon jelentős, vagy ha az orrcsúcs nagyon előreugrik.


Fontos azt is megjegyezni róla, hogy ezt az operációt csak igen nagy tapasztalatú, rendkívül jó manuális képességekkel bíró plasztikai sebészek tudják elvégezni, mert magas fokú precízséget igényel.


Amennyiben ilyen műtétre lesz szükséged, úgy arra készülj föl, hogy az orrnyílások között fog történni a bemetszés, amely lehetővé teszi az orrporcok és az orrcsúcs tökéletesen pontos újraformálását. A metszésnek köszönhetően itt hegekkel is számolnod kell, de ez szerencsére alig észrevehető.

Mire figyeljek orrplasztika után?

Mindkét típusú műtét után a plasztikai sebész gipszsínnel rögzíteni fogja az orrodat, hogy az tökéletesen megtartsa a kívánt formát, és a plasztikai beavatkozás utáni éjszakát általában a kontroll miatt az adott klinikán kell majd töltened. Azt ajánljuk emiatt, hogy olyan klinikát válassz, amelyről tudod, hogy kényelmes lesz ott tölteni egy éjszakát!


A gipszet egyébként ragtapaszcsíkokkal rögzítik, az orrnyílásokba pedig tampont helyeznek, amit a bent töltött éjszaka utáni reggelen fognak eltávolítani, ezután már távozhatsz is a klinikáról.


Természetesen a tamponok miatt éjszaka csak szájon át fogsz tudni lélegezni, ezen felül azonban semmilyen fájdalommal és kellemetlenséggel nem fogsz találkozni. A gipszet a beavatkozás drasztikusságától függően körülbelül 5-8 napig kell majd viselned. Az orrod állapotát és a gyógyulást is gyorsíthatja, ha az orrplasztika utáni héten szilikonos tömlő segítségével kétóránként 20-25 percen keresztül jegeled a területet.


Az első pár napban természetesen nagyon vigyáznod kell majd a légzőszervedre, tilos lesz kifújnod az orrodat, hirtelen vagy sokszor előrehajolnod, nehéz tárgyakat emelned. Leginkább azt ajánljuk, hogy félig ülő helyzetben pihenj. Ne fogyassz túlzottan meleg vagy csípős ételeket és alkoholt se!


Az első 1 hónapban nem ajánlott a napozás sem, minél inkább óvnunk kell orrunkat minden erőbehatástól. A szemüveged viselését sem fogja feltétlenül engedélyezni az orvos, ez külön megegyezés alapján kell, hogy történjen.

Az orrplasztika lehetséges szövődményei

Először is azt fontos leszögeznünk, hogy amennyiben tapasztalt, profi sebész végzi a műtétet, úgy a komplikációk fellépésére és a szövődmények kialakulására nagyon kevés esély van.


Bizonyos esetekben 1-1 jól elvégzett műtét után is jelentkezhet azonban kisebb, nehezen észrevehető, előnytelen változás a szövetek gyógyulása során. Ilyen lehet például kisebb tengelyferdeség, az orrcsúcs helyzetének megváltozása, vagy bőr alatti apró púp, ez azonban nagyon ritka jelenség.


Vérzés, gyulladás, apró duzzanat bármelyik műtét esetében jelentkezhet, azonban ezeket viszonylag könnyű kezelni, erre az esetre például antibiotikumot is felírhat plasztikai sebészed.

 Ritkán észlelt (műtétek 1-2%-ka során) szövődmény, hogy az orrhát vagy az orrcsúcs érzéketlenebbé válik a tapintásra, azonban ez egyáltalán nem veszélyes, hiszen 1-2 hónap alatt magától visszaáll eredeti állapotába.

Orrplasztika árak - Mennyibe kerül?

Ahogy az a legtöbb plasztikai beavatkozás árával kapcsolatban elmondható, itt is meg kell jegyeznünk, hogy nem lehet egységes árral számolni a műtétek költségével kapcsolatban, hiszen minden operáció egy kicsit más, mint a többi.


A végső árat az előzetes konzultáción fogja veled tudatni az általad megbízott plasztikai sebész, azonban fontosnak tartjuk, hogy irányadóként mi is megemlítsünk egy olyan összeget, melyből megállapíthatod, hogy nagyságrendileg mennyibe fog kerülni a műtét.


A nyílt és zárt orrplasztika árai eltérőek lehetnek, előbbi egy pár tízezer forinttal drágább, mint az utóbbi. Mindkét műtét költsége egyébként körülbelül 600.000 forinttól 800.000 forintig terjed.


Azt ajánljuk, hogy amikor plasztikai sebészetet választasz, akkor ne az alapján tedd ezt, hogy melyik a legolcsóbb opció, hiszen számtalan olcsó helyről lehet hallani, ahol maradandó károkat okoznak az operálási területen. Válaszd a legmegbízhatóbb megoldást, mert az arcod nem játék, és az orrplasztika esetében egy igen időtálló dologról van szó!


Ha készen állsz rá, hogy harmonikusabbá tedd arcod, és ezzel megváltoztasd az életed, vagy esetleg csak további kérdéseid lennének, mielőtt nekivágsz a folyamatnak, úgy fordulj bizalommal az általunk ajánlott klinikák egyikéhez ingyenes konzultációs időpontért.

Nem sikerült dönteni?


Elvesztél az információtengerben?


Semmi probléma! 


Jelentkezz be egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultációra, ahol minden kérdésedre felkészült szakember válaszol és segít a számodra leginkább megfelelő beavatkozást kiválasztani.

Tippek és tanácsok orrplasztikai műtét esetén

Ha ránk hallgatsz, akkor viszont azt is megjegyeznénk, hogy spórolási terület lehet például az, hogy egy olyan klinikát választasz, ahol nem számolnak föl külön költséget a konzultációra, tehát ingyenes konzultációt ajánlanak.


Cikkünkből megtudhattad, hogy az orrplasztika legnagyobb előnye, hogy körülbelül bármilyen orral kapcsolatos deformáció kijavítására alkalmas, így a ferde, túl nagy, túl vastag, esetleg „kampós” orr korrigálása is lehetséges vele, ezáltal pedig arcod teljesen harmonikussá válhat.


Az is nagy pozitívum a műtéttel kapcsolatban, hogy az orrplasztika közben lehetőség nyílik az orrsövény ferdülés kijavítására is, így nem csak esztétikailag, de egészségügyi szempontból is változást érhetsz el életedben a segítségével.


Az orrplasztikának alapvetően két fajtája van, azonban amennyiben először végezteted majd el ezt a beavatkozást, úgy szinte biztos lehetsz benne, hogy zárt orrplasztikát fog választani a sebészed, ami nem rendelkezik semmilyen látható felszíni heggel.


Az is nagyon kedvező ebben a műtétben, hogy lehetőséged nyílik számítógépes modellezés segítségével kiválasztani azt, hogy pontosan milyen formájú orrot szeretnél, végig tudod nézni az egyes opciókat, és ezek alapján eldönteni a sebészeddel együtt, hogy melyik illik a legjobban arcodhoz.


Ahogy arról szó esett, a kockázatok és a szövődmények természetesen egyik műtéti típus esetében sem zárhatóak ki teljesen, de szerencsére az orrplasztika esetében ezek kialakulásának elég kicsi a valószínűsége, amennyiben egy igazán profi plasztikai sebész végzi el rajtad a beavatkozást.


Láthattad azt is, hogy az orrplasztika nem tartozik se a legdrágább, sem pedig a legolcsóbb plasztikai beavatkozások közé, leginkább a középső árkategóriába sorolható.

Szerintünk 2021 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció, kötelezettségek nélkül
 • most 20% kedvezmény mellplasztika műtétekre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia