Orrplasztika

Az orrplasztika – orvosi nevén orr-rekonstrukció – olyan műtét, amely megváltoztatja az orr alakját. Az orrplasztika motivációja lehet az orr megjelenésének megváltoztatása (esztétikai), a légzés javítása (helyreállító)  vagy mindkettő (kombinált műtét). Azoknak nyújt kiváló – mind esztétikai, mind pszichés – lehetőséget, akik orruk miatt egészségügyi vagy lelki problémákkal küzdenek.

Cikkünkbe összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az orrplasztika műtét különböző formáiról. Továbbá olvashatsz az orrplasztikai műtétek előnyeiről, menetéről, a műtét utáni teendőkről és az orrplasztika árakról is. Ezen felül ellátunk hasznos tippekkel az előkészületeket és a gyógyulást illetően, valamint megvizsgáljuk az orrplasztika esetleges szövődményeit is.

A ferde orr okai

 • Az orr ferdesége a legtöbb esetben születési jellegzetesség, és mivel nagy valószínűséggel te sem tehetsz róla, ha ferde vagy nagy az orrod, ezért teljesen érthető, ha változtatni szeretnél ezen az állapoton. 
 • Van olyan eset is, amikor nem veleszületett indok miatt, hanem például baleset vagy sérülés miatt elégedetlen az illető az orrával.
 • Azt is érdemes hozzátennünk, hogy a különböző elváltozások nem csak esztétikai problémát jelenthetnek, hanem sokszor egészségügyi, légzőszervi problémákkal, funkcionális rendellenességekkel is együtt jár.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson az orrplasztika műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Orrplasztika eredmények - mi fog változni?

 • Az orrplasztika maradandóan megváltoztatja orrod alakját és méretét
 • A páciensek általában 1-2 hét alatt már vissza is térnek a munkába
 • Az áll- és nyakplasztika is segíthet kiemelni az orrplasztika eredményét
 • Az orr elváltozásinak széles skálájára megoldást nyújthat ez a beavatkozás
 • Az eredmény azonnal látható
 • A gyógyulás nem vesz igénybe sok időt, viszonylag gyorsan visszatérhetsz munkádhoz
 • Végeredménye minden esetben szimmetrikus, esztétikus orr, így segíti arcod harmóniájának növelését
 • Mivel ez egy "belső" műtét, ezért nem alakul ki semmilyen látható heg, nem kell majd visszatérned a sebészetre varratszedés miatt
 • Amennyiben igazán profi orvos végzi az orrplasztikát, úgy nagyon kevés az esélye bármiféle komplikációnak, nagyon ritkán alakulnak csak ki szövődmények
orrplasztika

Kinek ajánlott az orrplasztika?

Az orrplasztika megoldás lehet az orr számtalan deformitásának korrekciójára, így ha az orrod túl hosszú, széles, esetleg kampós vagy ferde, akkor is segíteni fog ez a beavatkozás.

Ugyanennyire fontos lehet az orrplasztika műtét, ha nem esztétikai, hanem egészségügyi okokból van szükséges a beavatkozásra. Orrsövényferdülés, orrpolip, felső-légúti betegségek és egyéb orrot érintő szervi problémára nyújt megoldást az orrsövény műtét és az orrplasztika.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson az orrplasztika műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Az orrplasztika fajtái

A orrplasztika fajtái két kategóriára osztható, kétféle módon végzik a plasztikai sebészek.

 • zárt orrplasztika: Az első alkalommal általában zárt műtétet végeznek, ez azt jelenti, hogy nem ejtenek az orrodon külső metszést.
 • nyílt orrplasztika: Alapesetben nem ezt a fajtát végezik primer beavatkozásként, ezt a műtét típust sokkal inkább későbbi korrekciós műtétek során alkalmazzák a sebészek

Az orrplasztika menete

A beavatkozás előtt

Az orrplasztika előtti konzultáción a páciens a műtétet végző plasztikai sebésszel alaposan megbeszéli az igényeket, a lehetőségeket és a beavatkozás pontos menetét. Ekkor teheti fel a páciens minden kérdését és az orvos is ekkor tájékoztatja a legapróbb részletekről.

Bevett eljárás az is, hogy számítógépesen lemodellezik a kívánt, elvárt formákat, így a páciens már a műtét előtt szinte pontosan megtekintheti, hogy hogy fog kinézni az arca a plasztika után. Ennek során digitális kamerával különböző szögekből képeket készítenek rólad, és egy program segítségével elkészítik a lehetséges változatokat, melyek közül így szabadon választhatsz majd.

A műtét előtt szükség van még EKG és különböző laborvizsgálatokra is, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy teljesen alkalmas vagy arra, hogy átess a műtéten.

orrplasztika menete

A zárt orrplasztika menete

A zárt orrplasztikai műtét a nyálkahártyán keresztül történik, az orvos ezen keresztül korrigálja és teszi helyre az orr csontos és porcos részeit, valamint szünteti meg az esetleges orrsövény ferdülést, amennyiben a páciens erre igényt tart.

Bizonyos esetekben a műtét ezen részét egy fül-orr-gégész is végezheti, ha a plasztikai sebésznek nem áll rendelkezésére az ehhez szükséges szaktudás, így ezt érdemes még az előzetes konzultáció során megérdeklődnöd.

Ennek a technikának hatalmas előnye, hogy a kizárólag pár napig tartó kisebb duzzanaton felül semmilyen külső jele nem lesz a beavatkozásnak.

A nyílt orrplasztika menete

Korábban már olvashattad, hogy a nyílt orrplasztikát általában csak olyan pácienseken végzik, akiknek korábban már volt zárt típusú beavatkozásuk, így szekunder műtétnek tekinthetjük. Akkor szokták még ajánlani a szakértők ezt a fajtáját az orrplasztikának, ha az orrcsúcs aszimmetria nagyon jelentős, vagy ha az orrcsúcs nagyon előreugrik.

Fontos azt is megjegyezni róla, hogy ezt az operációt csak igen nagy tapasztalatú, rendkívül jó manuális képességekkel bíró plasztikai sebészek tudják elvégezni, mert magas fokú precízséget igényel.

Amennyiben ilyen műtétre lesz szükséged, úgy arra készülj föl, hogy az orrnyílások között fog történni a bemetszés, amely lehetővé teszi az orrporcok és az orrcsúcs tökéletesen pontos újraformálását. A metszésnek köszönhetően itt hegekkel is számolnod kell, de ez szerencsére alig észrevehető.

Bármelyik fajtáját is végezzék el arcodon a műtétnek, az teljesen biztos, hogy altatni fognak a kezelés előtt, és az orrplasztika körülbelül 1-2 órát fog igénybe venni.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson az orrplasztika műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Orrplasztika után 

Mindkét típusú orrplasztika műtét után a plasztikai sebész gipszsínnel rögzíteni fogja az orrodat, hogy az tökéletesen megtartsa a kívánt formát és a plasztikai beavatkozás utáni éjszakát általában a kontroll miatt az adott klinikán kell majd töltened. Azt ajánljuk emiatt, hogy olyan klinikát válassz, amelyről tudod, hogy kényelmes lesz ott tölteni egy éjszakát!

A gipszet egyébként ragtapaszcsíkokkal rögzítik, az orrnyílásokba pedig tampont helyeznek, amit a bent töltött éjszaka utáni reggelen fognak eltávolítani, ezután már távozhatsz is a klinikáról.

Természetesen a tamponok miatt éjszaka csak szájon át fogsz tudni lélegezni, ezen felül azonban semmilyen fájdalommal és kellemetlenséggel nem fogsz találkozni. A gipszet a beavatkozás drasztikusságától függően körülbelül 5-8 napig kell majd viselned. Az orrod állapotát és a gyógyulást is gyorsíthatja, ha az orrplasztika utáni héten szilikonos tömlő segítségével kétóránként 20-25 percen keresztül jegeled a területet.

Az első pár napban természetesen nagyon vigyáznod kell majd a légzőszervedre, tilos lesz

 • kifújnod az orrodat,
 • hirtelen vagy sokszor előrehajolnod,
 • nehéz tárgyakat emelned.

Leginkább azt ajánljuk, hogy félig ülő helyzetben pihenj. Ne fogyassz túlzottan meleg vagy csípős ételeket és alkoholt se!

Az első 1 hónapban nem ajánlott a napozás sem, minél inkább óvnunk kell orrunkat minden erőbehatástól. A szemüveged viselését sem fogja feltétlenül engedélyezni az orvos, ez külön megegyezés alapján kell, hogy történjen.

orrplasztika után

Az orrplasztika lehetséges szövődményei

Először is azt fontos leszögeznünk, hogy amennyiben tapasztalt, profi sebész végzi a műtétet, úgy a komplikációk fellépésére és a szövődmények kialakulására nagyon kevés esély van.

Bizonyos esetekben 1-1 jól elvégzett műtét után is jelentkezhet azonban kisebb, nehezen észrevehető, előnytelen változás a szövetek gyógyulása során. Ilyen lehet például kisebb tengelyferdeség, az orrcsúcs helyzetének megváltozása, vagy bőr alatti apró púp, ez azonban nagyon ritka jelenség.

Vérzés, gyulladás, apró duzzanat bármelyik műtét esetében jelentkezhet, azonban ezeket viszonylag könnyű kezelni, erre az esetre például antibiotikumot is felírhat plasztikai sebészed.

Ritkán észlelt (műtétek 1-2%-ka során) szövődmény, hogy az orrhát vagy az orrcsúcs érzéketlenebbé válik a tapintásra, azonban ez egyáltalán nem veszélyes, hiszen 1-2 hónap alatt magától visszaáll eredeti állapotába.

Orrplasztika árak

Az orrplasztika árak 990.000 forinttól kezdődnek. A végső árat az előzetes konzultáción fogja veled tudatni az általad megbízott plasztikai sebész.

Orrplasztika

990.000.- Ft

Orrplasztika és orrsövényplasztika

1.450.000.- Ft

Ahogy az a legtöbb plasztikai beavatkozás árával kapcsolatban elmondható, itt is meg kell jegyeznünk, hogy nem lehet egységes árral számolni a műtétek költségével kapcsolatban, hiszen minden operáció egy kicsit más, mint a többi.

Azt ajánljuk, hogy amikor plasztikai sebészetet választasz, akkor ne az alapján tedd ezt, hogy melyik a legolcsóbb opció, hiszen számtalan olcsó helyről lehet hallani, ahol maradandó károkat okoznak az operálási területen. Válaszd a legmegbízhatóbb megoldást, mert az arcod nem játék, és az orrplasztika esetében egy igen időtálló dologról van szó!

Ha készen állsz rá, hogy harmonikusabbá tedd arcod, és ezzel megváltoztasd az életed, vagy esetleg csak további kérdéseid lennének, mielőtt nekivágsz a folyamatnak, úgy fordulj bizalommal az általunk ajánlott klinikák egyikéhez ingyenes konzultációs időpontért.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson az orrplasztika műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Orrplasztika cikkünk összefoglalója

 • Cikkünkből megtudhattad, hogy az orrplasztika legnagyobb előnye, hogy bármilyen orral kapcsolatos deformáció kijavítására alkalmas, így a ferde, túl nagy, túl vastag, esetleg „kampós” orr korrigálása is lehetséges vele, ezáltal pedig arcod teljesen harmonikussá válhat.
 • Az is nagy pozitívum a műtéttel kapcsolatban, hogy az orrplasztika közben lehetőség nyílik az orrsövény ferdülés kijavítására is, így nem csak esztétikailag, de egészségügyi szempontból is változást érhetsz el életedben a segítségével.
 • Az orrplasztikának alapvetően két fajtája van, azonban amennyiben először végezteted majd el ezt a beavatkozást, úgy szinte biztos lehetsz benne, hogy zárt orrplasztikát fog választani a sebészed, ami nem rendelkezik semmilyen látható felszíni heggel.
 • Az is nagyon kedvező ebben a műtétben, hogy lehetőséged nyílik számítógépes modellezés segítségével kiválasztani azt, hogy pontosan milyen formájú orrot szeretnél, végig tudod nézni az egyes opciókat, és ezek alapján eldönteni a sebészeddel együtt, hogy melyik illik a legjobban arcodhoz.
 • Ahogy arról szó esett, a kockázatok és a szövődmények természetesen egyik műtéti típus esetében sem zárhatóak ki teljesen, de szerencsére az orrplasztika esetében ezek kialakulásának elég kicsi a valószínűsége, amennyiben egy igazán profi plasztikai sebész végzi el rajtad a beavatkozást.
 • Láthattad azt is, hogy az orrplasztika árak a megfizethető kategóriába tartoznak, ráadásul az eredmény életünk végéig szól, tehát hamar megtérülő, hosszú távú befektetés!

Nem sikerült dönteni? Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Szerintünk 2022 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció, kötelezettségek nélkül
 • most 10% kedvezmény a plasztikai műtétekre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia