Szemhéjplasztika – Ezt kell tudnod a szemek megfiatalításáról!

A szemek az arc legmeghatározóbb elemei, hiszen amikor beszélünk valakivel, általában a szemébe nézünk, ezért nyilván az első szemkontaktus is nagy befolyással van az épülő kapcsolatokra. 

Sajnos az is igaz, hogy az öregedés jelei először ezen a területen jelentkeznek, így nem meglepő, hogy rengeteg megoldást kínálnak a szemek ránctalanítására, azonban érdemes utánajárni, hogy melyik lehet a leghatásosabb, hiszen sajnos sok pénzt költhetsz el fölöslegesen, jelentős változás elérése nélkül.

A bőr meglazulásának, meggyengülésének köszönhetően sajnos a szemhéjon található bőr sok esetben elkezd lógni, ami nem csak esztétikai problémákat okoz, hanem sok esetben együtt járhat a látás romlásával is.

Amennyiben ennek az állapotnak a beállását nem várod meg, akkor az arcod fiatalságát könnyen megtarthatod már a ráncok kialakulásának kezdeti stádiumában, hiszen ahogy már utaltunk rá, itt mutatkoznak először az öregedés jelei.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük neked a szemhéjplasztikával kapcsolatosan a legfontosabb információkat, hogy segítsünk neked eldönteni, hogy szükséged lehet-e erre a beavatkozásra, vagy sem.

Olvashatsz majd a szemhéjplasztikai műtét fajtáiról és előnyeiről, a beavatkozás menetéről, az előkészületekről és a kezelés utáni teendőkről, valamint szó lesz még az esetleges szövődményekről is.  

Szemhéjfelvarrás – kinek ajánlott?

Az nyilván evidencia, hogy ezt a műtétet mindenkinek ajánljuk, akinek problémája adódik a megereszkedett szemhéjjal, vagy egyszerűen a szeme körülötti ráncos területen szeretné a bőrét újra tökéletesen feszesnek látni.

Azt természetesen érdemes elmondani, hogy 35 éves kor alatt ezt a műtéttípust általában nem érdemes elvégeztetni, hiszen körülbelül ekkora alakul ki a bőr olyan szintű lazasága, mely zavaró lehet esztétikai szempontból.

Természetesen ha a kelleténél előbb jelennek meg a ráncok a szemeid körül, vagy szeretnéd korábban feltöltetni a szemed alatti árkokat, megszüntetni a szem alatti táskáidat, akkor a beavatkozást korábban is el lehet végeztetni.

Egyébként érdemes azt is megemlítenünk, hogy a szemhéjfelvarrás a plasztikai beavatkozások körében világszerte nagyon stabil eredményeket mutat, vagyis az egyik legsűrűbben igényelt plasztikai szolgáltatások közé tartozik.

Szemhéjplasztika utáni hetek


 • Az eredménye teljesen természetesnek ható fiatalos tekintet
 • Kifejezetten rövid gyógyulási idő plasztikai beavatkozáshoz képest
 • Rövid és kíméletes beavatkozás, melynek tartós az eredménye
 • Kevés esély a szövődmények kialakulására, komplikáció fellépésére a műtét közben
 • A hegek a szempilla vonalában helyezkednek el, így szinte teljesen észrevehetetlenek a gyógyulási idő alatt is
 • Azonnal látható eredménnyel rendelkezik, a végeredmény eléréséhez sem kell sokat várnod

A szemhéj műtét fajtái

A szemhéjplasztikának alapvetően két különböző fajtáját különböztethetjük meg. Az egyik a felső szemhéjat érinti, a másik pedig az alsót.

 A felső szemhéjplasztika esetén a sebészek általában a maximális mennyiségű felesleges bőrt eltávolítják, az alsó szemhéjplasztika esetében azonban annak érdekében, hogy ne feszüljön túlzottan a bőr nem távolítanak el nagyon sok bőrt. Ezen a területen inkább a könnyárók kitöltése kap fontosabb szerepet.

Azt, hogy neked melyik típusú műtétre van szükséged, a sebészed fogja megállapítani egy előzetes konzultáció során, ezért érdemes olyan klinikát választanod, ahol ez a konzultáció ingyenes, hiszen így nem kell erre fölöslegesen pénzt költened!

Bár ez a két beavatkozás pár dologban különbözik egymástól, mégis sok mindenben hasonlítanak. Mindkettő körülbelül 1 órát vesz igénybe, valamint helyi érzéstelenítéssel végzik. A kezelendő területre apró tűszúrásokkal fogják bevinni az érzéstelenítő szert. Ez a folyamat kisebb szúró fájdalommal jár, de ez elhanyagolható.

Alsó szemhéjplasztika

Az alsó szemhéjplasztika eredményei már azonnal látványosak, az eredmény azonban körülbelül csak 2 hónap elteltével lesz teljesen végleges.

Az utóbbi években igen nagy trend az is, hogy saját zsírral töltik fel az elvékonyodott területeket, vagy nagyon mély táskákat, így a sebészek előszeretettel használják ezt a megoldást a műtétek során.

Az alsó szemhéjplasztikai műtét menete

 • Bemetszés

A szempillák alatt 1-2 milliméterre végzi a bemetszést a sebész, ekkor szabadítja fel a lógó bőrt. A többi érintett terület a ráncok és a szemzug határán található.

A tökéletes eredmény érdekében a szemzugra rálógó bőrt is kimetszi. Ahogy azt már korábban is említettük a bemetszés, és így később a heg is szinte teljesen láthatatlan.

 • Szem alatti terület kezelése

Táskás szemek esetén a sebész felszabadítja a zsírpárnákat, majd ezekkel kitölti a szem alatti ráncokat és a könnyárkot. Ekkor lehetőség nyílik ezek elvékonyítására és megkisebbítésére is.

 • Bőr eltávolítása

A plasztikai sebész megállapítja a biztonságosan eltávolítható bőr mennyiségét, és lemetszi azt, így biztosítva a tökéletes feszességet a szem körül.

 • Varrás

A sebész plasztikai varrattal fogja zárni a sebet. Az eltávolított bőr mellett kisebb mennyiségű laza bőrt fog hagyni a szemhéjadon, hogy megelőzze annak túlzott feszülését.

Felső szemhéjplasztika

A beavatkozás ezen típusáról is az mondható el, mint az alsó szemhéjplasztikáról abból a szempontból, hogy végeredménye szintén 7-8 hét alatt válik véglegessé.

Bár az alsó szemhéj környékén jóval egyértelműbben láthatóak az öregedés jelei, bizonyos esetekben pusztán a felső szemhéjplasztika segítségével is jelentős változást érhetünk arcunk fiatalos kinézetének tekintetében.

A felső szemhéjplasztikai műtét menete

 • Bemetszés

A bemetszés a belső szemzugtól a pillasor felett halad a külső szemzug irányába, és a természetes ráncok területét is érinti. A metszés során távolítja el a sebész a lógó bőrt, mely így többet nem fog a szembe lógni és nem zavarja a látást.

 • Vékonyítás és nyíltabb tekintet kialakítása

Ebben a stádiumban a kidülledő zsírpárnákat és a szemet öregebbnek mutató megvastagodott bőrt, izmokat megkisebbíti, megvékonyítja a sebész. Ezután új szemhéjredő is kialakításra kerül.

 • Bevarrás

Ennél a műtétnél is plasztikai varrattal fogja bezárni a sebet sebész, de gyakran lehetőség adódik arra is, hogy felszívódó varrattal történjen a folyamat, így akár varratdszedésre sem kell majd feltétlenül visszamenned.

Szemhéjplasztika utáni gyógyulása

Bár ahogy az az előbb kiderült, a szemhéjplasztikának két fajtája van, azonban bármelyiket is végezzék el rajtad (akár mindkettőt) a gyógyulási fázisok és feltételek eléggé hasonlóak.

Miután bevarrták a sebeidet, bőrszínű, vagy áttetsző vékony ragasztócsíkot fog az orvosod a varrat vonalára helyezni, ezeket körülbelül 1 hétig kell majd hordanod. A szemedet nem fogják bekötni, alkalmi látászavarokat sem fogsz észlelni. 

A páciens általában a műtét után rögtön hazamehet, bizonyos különleges esetekben az adott klinikán tarthatják kontroll érdekében.

A műtét napján a beavatkozás által érintett felületet mindenképpen pihentetned és hűtened kell majd. Ez azért is fontos, mert a hűtés nem kizárólag az utóvérzés esélyét minimalizálja, de a fájdalmat és az esetleges apróbb duzzanatot is csökkenti.

Tulajdonképpen semmilyen speciális utókezelést nem igényel ez a beavatkozás, és 3-4 nappal utána már akár vissza is állhatsz munkába, amennyiben az nem okoz komoly fizikai megterhelést.

Amennyiben nem felszívódó varrattal varrták össze a sebed, úgy 6-8 nap után fogják kiszedni a sebészeti fonalat a bőrödből. Ez szinte minden esetben teljesen fájdalommentes.

 Komolyabb megerőltetésnek az első 2-3 hétben egyáltalán nem ajánlott kitenned magad, azonban a 4. héten már nyugodt szívvel mehetsz akár sportolni is.

Tippek: teendők szemhéjplasztikai műtét előtt

Ahogy azt korábban már említettük a legelső lépcső az, hogy be kell jelentkezned egy előzetes konzultációra, ahol a választott klinika plasztikai sebésze fel fogja mérni a szemed területének állapotát, és meg fogjátok beszélni a műtét pontos részleteit.

Szükség lesz különböző laborvizsgálatokra, így meg fogják vizsgálni a véredet, vizeletedet. Az altatóorvosnak is el kell végezni az altatás biztonságosságát garantáló, ehhez szükséges vizsgálatokat.

A műtét napján a klinikára érkezéskor alá kell majd írnod természetesen egy beleegyező nyilatkozatot is, klinikától függően pedig lehetséges, hogy fényképeket is fognak készíteni a műtendő területről, hogy egymás mellé lehessen majd állítani a régi és az új állapotot. 

 Konkrétan a műtét előtt a sebész egy fertőtlenítő oldattal le fogja mosni az arcod, hogy semmilyen fertőző elem ne kerülhessen a bőröd alá miközben később végzi a beavatkozást.

Szemhéjplasztika, szemhéjműtét árak

A szemhéjplasztikáról elmondható, hogy amíg nem mész el egy személyes konzultációra, addig nagy valószínűséggel csak nagyságrendileg fogod tudni megbecsülni a műtét elvégzéséhez szükséges összeget.

Ettől függetlenül azt leszögezhetjük, hogy ez a plasztikai sebészeti beavatkozás nem tartozik a drágább műtétek közé, inkább a középső árkategóriába sorolhatnánk.

Amennyiben csak felső- vagy alsó szemhéjplasztikát kell elvégezni rajtad, úgy a műtét költsége körülbelül 390.000-450.000 forint között fog mozogni, míg kombinált plasztika esetén 540.000 forinttal kell számolnod.

Kiegészítő műtétek szemhéjplasztika mellé

Amennyiben szélesebb körű fiatalítást szeretnél végezni arcodon, úgy érdemes lesz megfontolnod, hogy szeretnéd-e bizonyos más műtétekkel kiegészíteni az igénybe vett szolgáltatást.

Természetesen ezekben az esetekben az egyes műtétek költségei nem összeadódnak, hanem egyéni árajánlatot fogsz kapni a konzultáció során a plasztikai sebésztől.

A szemhéjplasztika egyébként is egy olyan műtét, amelyet gyakran végeznek bizonyos más beavatkozásokkal együtt, hogy így még természetesebb és még meggyőzőbb legyen arcod fiatalos kinézete.

Az arcon található különböző ráncok feltöltésére számtalan módszer van, amennyiben ezeket szemhéjplasztikai kezelés mellett veszed igénybe, úgy akár egy alkalommal is lehetséges egy ilyen kombinált folyamat véghezvitele.

A leggyakoribb megoldások a saját zsírral történő, vagy a hialuronsavas ráncfeltöltés. Amennyiben nem csak ez az elvárásod, úgy lehetőség nyílik például szemöldökplasztikára, a szemöldökök mesterséges megemelésére is.

Amennyiben érdekelnek az arcfiatalítás egyéb változatai, úgy bizalommal ajánljuk neked az arcplasztikáról szóló cikkünket, ahol mindegyik ilyen opciót megvizsgálhatod!

Cikkünkben megpróbáltunk minden olyan információt összegyűjteni számodra a szemhéjplasztikáról, melyek alapján képes lehetsz eldönteni, hogy szükséged van-e egy ilyen beavatkozásra, vagy nincs.

Bár ezeket a műtéteket általában csak 35 éves kor fölött ajánlják, amennyiben úgy érzed, hogy valamilyen oknál fogva már előbb is szükséged van arcod ráncosságának csökkentésére, akkor természetesen lehetőséged lesz elvégeztetni ezt a plasztikai kezelést.

A szemhéjplasztika napjainkban a plasztikai műtétek egyik legnépszerűbb fajtája. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az öregedés első jeleinek feltűnését ez a beavatkozás nagyon hatékonyan tudja eltüntetni, és hosszútávú megoldást is nyújt.

Emellett érdemes még egyszer kiemelnünk, hogy amellett, hogy egy viszonylag rövid műtétről van itt szó, nagyon kevés kockázattal jár, és a szövődmények kialakulására is elég kicsi az esély.

Mivel a hegek a szempilla vonalában helyezkednek el, ezért azok teljesen láthatatlanok lesznek mind az alsó-, mind pedig a felső szemhéjplasztika esetében. Nem kell hosszú gyógyulási idővel sem számolni, körülbelül 3-4 hét után akár már aktívan sportolhatsz is.

Azt is megtudhattad, hogy bizonyos más beavatkozásokkal érdemes lehet összevonni a szemhéjplasztikát, hiszen a műtétek és módszerek kombinálásával könnyen elérheted a teljesen természetesnek ható fiatalságot.

Ha további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, vagy szeretnél belevágni a szemhéjplasztikába, akkor fordulj bizalommal a honlapunkon ajánlott klinikák bármelyikéhez ingyenes konzultációért!  

Nem sikerült dönteni?

Elvesztél az információtengerben?

Semmi probléma! 

Jelentkezz be egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultációra, ahol minden kérdésedre felkészült szakember válaszol és segít a számodra leginkább megfelelő beavatkozást kiválasztani.