Szemhéjplasztika utáni gyógyulás

Szemhéjplasztika utáni gyógyulás

A szemhéjplasztika nem tartozik a kockázatosabb műtétek közé, így utólagos szövődmények kialakulására viszonylag kevés az esély. A gyógyulási ideje sem mondható igazán hosszúnak, körülbelül 1 hónap alatt szinte teljesen befejeződik a folyamat, és a műtét által érintett területeken láthatatlan lesz a beavatkozás.

A szemhéjplasztikának alapvetően két fajtája van, a felső szemhéjplasztika valamint az alsó szemhéjplasztika. Akár az egyiket, akár a másikat, akár mindkettőt végzi rajtad el a plasztikai sebészed általánosságban elmondható, hogy a beavatkozások utáni gyógyulás ugyanannyi időt vesz igénybe.

Miután bevarrták a sebeidet, bőrszínű, vagy áttetsző vékony ragasztócsíkot fog az orvosod, plasztikai sebészed a varrat vonalára helyezni, ezeket körülbelül 1 hétig kell majd hordanod. Érdemes nagyon figyelned arra, hogy a csíkok ne jöjjenek le, hiszen ezek védik a hegeket az elfertőződéstől.

A szemedet nem fogják bekötni, és a közhiedelmek ellenére alkalmi látászavarokat sem fogsz észlelni.  Az is elmondható, hogy a páciens szinte minden esetben már a műtét után rögtön hazamehet, bizonyos különleges helyzetekben azonban az adott klinikán tarthatják kontroll érdekében.

A műtét napján a beavatkozás által érintett felületet mindenképpen pihentetned és hűtened kell majd. Ez azért is fontos, mert a hűtés nem kizárólag az utóvérzés esélyét minimalizálja, de a fájdalmat és az esetleges apróbb duzzanatot is csökkenti.

Tulajdonképpen semmilyen speciális utókezelést nem igényel ez a beavatkozás, és 3-4 nappal utána már akár vissza is állhatsz munkába, amennyiben az nem okoz komoly fizikai megterhelést. A rövid pihenési időtől függetlenül természetesen az érintett területeket pár hétig nem érdemes kitenni semmilyen nagyobb mértékű nyomásnak, így ne hajolj mélyre, vagy emelj nehéz tárgyakat.

Szemhéjplasztika utáni hetek

Az elkövetkezendő hetekben ajánlott óvni a hegeket az erős napsugárzás ellen, valamint szoláriumba sem ajánlott menni. Napszemüveget mindig viselj, ha erősen süt a nap a gyógyulás heteiben, ezzel is védd az érintett területet!

A plasztikai sebész általában azt javasolja, hogy 5-6 napig ne igazán mosd meg az arcod, ezzel is kímélve a sebed, azonban az első hét vége felé már teljesen biztosan meg fogja engedni ezt. Azt is fontos megemlíteni, hogy körülbelül 2 hétig sminkelned sem szabad majd, hogy a műtét során keletkezett hegbe semmiképpen ne kerüljön olyan káros anyag, mely akadályozhatná a hegek gyógyulását.

Amennyiben nem felszívódó varrattal varrták össze a sebed, úgy 6-8 nap után fogják kiszedni a sebészeti fonalat a bőrödből. Ez szinte minden esetben teljesen fájdalommentes.

Komolyabb megerőltetésnek az első 2-3 hétben egyáltalán nem ajánlott kitenned magad, azonban a 4. héten már nyugodt szívvel mehetsz akár intenzívebb testmozgást végezni is.

 Amennyiben az itt leírtakat megtartod, szinte teljesen biztos, hogy semmilyen komplikáció nem fog fellépni a szemhéjplasztika utáni gyógyulásoddal kapcsolatban.

Oszd meg ezt a cikket ismerőseiddel is:

Gondolkozol a szemhéjplasztikán? Nézd meg, kiket ajánlunk ingyenes konzultációra!

Kattints a lenti gombra és válassz kedvedre az általunk leginkább ajánlott klinikák közül. Bármelyiket is választod, biztosan jól fogsz dönteni, el is magyarázzuk részletesen, miért: