Szétnyílt hasizom-műtét

A szétnyílt hasizom-műtét során a szétnyílt hasizmot összevarrják és eltávolítják a hasfal feleslegessé vált részeit. A szétnyílt hasizom, azaz a rectus diastasis az úgynevezett core-izmainkat érinti, melyeknek nagy szerepe van a helyes és egyenes tartás kialakításában, illetve a mindennapi mozgás és edzés során az egyensúly fenntartásában. 

Mikor alakul ki szétnyílt hasizom? 

A szétnyílt hasizom általában szülés vagy fogyás után alakul ki.  A gyermekek születése nagyon megterheli a has izmait és a hasfalat. A terhesség is nagy hatással van erre a területre. Fokozottan veszélyeztetettek azok a nők, akik alapvetően vékonyak, viszont terhességük idején nagyon nagy pocakjuk lesz. Ez megterheli a has izomzatát is.

Azoknak is van sajnos esélyük a szétnyílt hasizom kialakulására, akik egyszerre több gyermekkel lesznek várandósak. Az ikerterhesség például, mivel több magzat kihordását jelenti, még nagyobb súlyt jelent, amit ezeknek a tartóizmoknak meg kell tartaniuk, ezért elgyengülhetnek a hosszútávú nagy terhelés alatt. 

A nagyobb súly leadása is a hasi izomzat elgyengülésével járhat. Ha egyszerre sokat fogyunk, a hasunk megereszkedik, és kialakulhat a lógó has effektusa is a feleslegessé vált bőr miatt. 

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a témával kapcsolatos kérdésekről!

A szétnyílt hasizom-műtét szükségességének jelei

A szétnyílt hasizomnak számos jele lehet:

 • kidomborodó has (annak ellenére, hogy reggelente teljesen lapos hassal ébredünk)
 • puffadás
 • hátfájás
 • derékfájás
 • gondok az egyenes tartással, görnyedt tartás
 • nehéz kihúzni magunkat ültünkben
 • gondot okoz egyenesen állni
 • diszkomfort-érzet a has tájékán
 • lógó has 

Ha a fentiek közül bármelyiket tapasztaljuk magunkon, illetve a fájdalom vagy a kellemetlen érzés nagyon erőssé válik, minél hamarabb forduljunk orvoshoz szakszerű segítségért! Ezek a tünetek ugyanis mind arra mutatnak, hogy tanácsos mielőbb elvégezni egy lézeres kezelést. 

Miért forduljunk orvoshoz a szétnyílt hasizommal? 

A szétnyílt hasizom olyan létfontosságú területeket érint, mint az egyenes tartás, az emésztésünk optimális működése és a törzsünk területének egészsége.

Ha a hasizom szülés vagy nagymértékű súlyleadás miatt szétnyílik, az nem csak kifejezetten kellemetlen és fájdalmas lehet, hanem hosszú távon akár komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. Emiatt célszerű mihamarabb műtéti úton orvosolni a bajt, nehogy súlyos szövődmények alakuljanak ki. 

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a témával kapcsolatos kérdésekről!

A hasizom szétnyílásának következményei

A szétnyílt hasizomnak számos komoly egészségügyi szövődménye lehet:

 • a hasfal tartása gyengül
 • a hasfal tartóképessége csökken
 • bélműködési problémák is felléphetnek
 • székrekedés
 • a vastagbél falán és a nyálkahártyáján diverticulumok, azaz apró kitüremkedések alakulhatnak ki
 • változások jelentkeznek a hasűri nyomásban

A bélműködést és székrekedést érintő problémák kialakulása akár évtizedekbe is belekerülhet. Ennek ellenére ne várjunk a műtéttel!

A szétnyílt hasizom-műtét menete

A beavatkozás előtt

A szétnyílt hasizom-műtétet megelőzi egy személyes konzultáció a szakorvossal. Ez az ajánlott klinikán zajlik, igényes környezetben. A szakorvos beszámol a műtét menetéről, a lehetséges szövődményekről és a várható eredményekről.

Az orvos célja minél több információval ellátni a páciensét, aki pedig elmondja a szakembernek, hogy miért döntött a műtét mellett, milyen panaszok indokolták ezt, és milyen múltbéli események okozhatták a hasizom szétnyílását, illetve, hogy milyen tünetekből következtetett arra, hogy a hasizom szétnyílásának a problémája áll fenn.

Az orvos ezek alapján javaslatot tesz a műtétre. Fontos a lelki felkészülésre is odafigyelni! Figyeljünk az egészséges életmódra, a megfelelő folyadékbevitelre és a helyes táplálkozásra!

A beavatkozás alatt

A szétnyílt hasizom-műtét során a szakorvos megszabadul a hasfal feleslegessé vált részeitől, mely egy zsírral és bőrrel gazdagon rendelkező terület. Ezt követően helyreállítja a hasizmok állapotát. Ehhez az első lépés egy bevágás, amely körülbelül a bikinivonal magasságában történik meg.

Ezután a hasfalat felpreparálják egészen a bordaívekig. Erre azért van szükség, hogy az összes hasizmot, amely korábban szétnyílt, megfelelően össze tudják varrni. Ekkor kerül sor a hasfalnak a feleslegessé vált részének eltávolítására.

Ez együtt jár azzal is, hogy a szakember egy másik helyen hozza ki a köldököt. Maga a köldök ugyanis nem kerül áthelyezésre, hanem csak a hasfal mozog.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a témával kapcsolatos kérdésekről!

Műtét után

A szétnyílt hasizom műtéti beavatkozását követően a páciens az első éjszakát a klinikán kell, hogy töltse. Amikor a páciens távozik az intézményből, azt csak a visszahagyott szívócsövekkel teheti meg. Ez azt jelenti, hogy a seb két sarkából kivezetett drainek rákapcsolódnak egy szívópalackra.

A hasfal a műtétet követően újra le fog tapadni, és ez nagy mennyiségű savótermelődéssel jár együtt. Ez azért van, mert a seb felülete meglehetősen nagy. A savó termelődése a folyadék felgyülemlését, és ezáltal tokosodást okozhat.

Ezért kell ezt a folyadékot a drainekkel elvezetni, mert ha ez nem történik meg, az egészségügyi problémákhoz vezethet. A drainek általában egy hétig maradnak bent. Nem előnyös őket sem túl hamar, sem túl sokára eltávolítani. Ha túl hamar eltávolítják, az funkcionális problémákat idézhet elő, ha pedig túlságosan sokára, az fertőzéssel járhat. 

A páciensnek a gyógyulás során részt kell vennie újabb konzultáción a szakemberrel. Ő eltávolítja a csöveket. Ez egy héttel a műtét után történik. Egyúttal felméri a seb gyógyulásának ütemét, illetve a hasfal állapotát. Megnézi, mennyire van már letapadva a hasfal. 

Az orvos a konzultáció során egy haskötőt ad a páciensre, aminek a viselését csak szép fokozatosan lehet elhagyni, mert a hasfal hozzászokik ahhoz, hogy a kötő segít a tartásban és a támasztásban. Akkor kerül majd levételre, ha optimális mértékben gyógyul a műtött terület, de általában egy-két hétig kell hordani.

A haskötőt az első napokban éjszaka nem érdemes viselni, és nappal is csak abban az esetben, ha valamilyen megerőltető fizikai tevékenységet végzünk. Ez a haskötő egyébként szinte észrevehetetlen, egyáltalán nem kényelmetlen, és nem befolyásol minket az öltözködésben sem. 

Szétnyílt hasizom-műtét

A páciensnek érdemes nem túl sok időt ágyban töltenie, hanem próbálnia kell könnyed mozgást végezni, már a műtétet követő első néhány napban is, és a legfontosabb, hogy felkeljen az ágyból. Kerüljük a hosszú ideig tartó fekvést! Szabad sétálni is. Csak akkor pihenjünk, ha elfáradtunk. 

A műtét során használt varratok nem szívódnak fel, ezért 6 héttel a műtétet követően eltávolítják ezeket. Ekkortól lehet nagy figyelemmel és óvatossággal, fokozatosan visszatérni a sportoláshoz. Legyen egy tervünk az edzéshez! Figyeljünk a bemelegítésre! Ne terheljük le magunkat hirtelen! Óvatosan bánjunk a sebbel!

A varratszedést követően a belső hegeket még ki lehet tapintani. Körülbelül 2-3 hónap alatt fognak ezek a hegek teljesen felszívódni. Ugyanennyi időbe kerül a hasfalnak a letapadása is. A hasfalon megtalálható varratok maradéktalan gyógyulása fél évig is eltarthat. 

A műtét után megmarad egy heg a bőr felületén, a műtét során ejtett bemetszés miatt. A heg helye a csípőtövisek között van, a bikinivonalon. Ez az elhelyezkedés azért előnyös, mert ezt a fehérnemű vagy bikini az idő nagy részében elfedi, így nem látszik. Így nem kell, hogy kellemetlen érzések vagy szégyenkezés legyen bennünk, például strandoláskor sem kell kitennünk a kíváncsi tekinteteknek ezt a heget.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a témával kapcsolatos kérdésekről!

A szétnyílt hasizom-műtét ára

A szétnyílt hasizom-műtét ára 1 260 000 Forint.

Szakszerű tanácsokért élj az egyéni konzultáció lehetőségével!

Nem sikerült dönteni?

Elvesztél az információtengerben?

Semmi probléma! 

Jelentkezz be egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultációra, ahol minden kérdésedre felkészült szakember válaszol és segít a számodra leginkább megfelelő beavatkozást kiválasztani.

Szerintünk 2022 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció, kötelezettségek nélkül
 • most 10% kedvezmény a plasztikai műtétekre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia