Minden, amit a fülplasztikáról tudni érdemes!

fülplasztika

Talán biztonsággal jelenthetjük ki, hogy nem a fül az első dolog, amit megnézünk valakin, azonban az elálló, nem szabályos fülek látványa sajnos könnyen megmásíthatja az első benyomást, melyet kinézetünkkel teszünk.

Ez a deformáltság legtöbbször velünk született rendellenesség, ezért már fiatalkorban érezhetjük az aszimmetria, az elálló fülek negatív hatását életünkre. Sokan úgy gondolják, hogy a fül kisebb fokú aszimmetriája nem tűnik föl senkinek, azonban szemünk különösen érzékeny az arc harmonikus berendezésére, így a többség igenis látni fogja rajtunk ezt az elváltozást, még ha apró is.

A nem természetes fülformájú gyerekek sajnos gyakran válnak csúfolódás tárgyává, de az idősebb korunkban kapott rosszmájú megjegyzések is kellemetlenül érinthetnek minket.
Ki ne szeretne megszabadulni attól a rossz érzéstől, attól a szorongástól, melyet az ilyen élmények okoznak? Természetesen érthető, ha nem csak annyit szeretnénk tenni ez ellen, hogy hajunkkal vagy különböző fejfedőkkel eltakarjuk szégyellt testrészünket, és a plasztikai sebészet segítségével erre napjainkban szerencsére már könnyen lehetőségünk is nyílik.

Ha te is úgy érzed, hogy elálló, vagy furcsa alakú füleid diszkomfort érzetet keltenek benned, negatív irányba befolyásolják önbizalmad, akkor tarts velünk, hogy mindent fontos információt megtudhass a fülplasztikáról, és lehetőséged nyíljon egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb önkép kialakítására!

Az alábbiakban bemutatjuk a fülműtétek fajtáit, azok menetét, kockázatait, valamint a beavatkozás utáni gyógyulás idejét és körülményeit!

A fülplasztika előnyei

A fül deformációs problémáinak korrigálására sajnos nem létezik olyan alternatív megoldás a fülplasztika mellett, melyben meg lehetne bízni.

A fülplasztika előnyei

Leragasztással, lekötéssel nem tudjuk helyreállítani az elváltozott porcokat, ez kizárólag a fülplasztika segítségével hajtható végre. Azonban ezen kívül is számtalan előnye van ennek az operációnak:

 • A fül elváltozásainak széles skálája kezelhető, korrigálható a műtéttel
 • A beavatkozás biztonságos – kevés az esélye bármilyen műhibának, szövődménynek
 • Relatíve alacsony lábadozási idő
 • A bemetszés helye szinte teljesen láthatatlan, gyorsan gyógyul
 • Javítja az önbizalmat és az önértékelést
 • Természetest hatást keltő beavatkozás
 • Te döntheted el, milyenek legyenek a füleid!

A fülplasztika fajtái

Ahogy azt az előbb említettük, a fülplasztika szinte mindenféle deformáció kijavítására alkalmas! A beavatkozások természetesen egyaránt végezhetőek mind a két oldalon, de lehetőség van arra is, hogy csak az egyik fület műtsék meg, így elősegítve a szimmetriát, az arc harmonikus elrendezését, ezzel javítva a páciens önbizalmát és önképét.

Nézzük is meg a műtétek leggyakoribb fajtáit!

Elálló fülek korrekciója

A sebészek által leggyakrabban végzett műtét ezen a területen az elálló fülek korrekciója. A beavatkozást helyi érzéstelenítés előzi meg, ám az érzéstelenítő hatásának elmúlása utáni éjszakán, első napon is csak kisebb fájdalommal találkozhat a páciens.

Elálló fülek korrekciójaA műtétet a fül hátsó részén ejtett kis metszésen át végzi a sebész. A bemetszés után átalakítja a porcokat, majd eltávolítja a feleslegessé vált bőrt. Ha szükséges, a fület közelebb igazítja a fejhez. Mivel a fül eltakarja a bemetszés helyét, így az szinte láthatatlanul gyógyul be, és nagyon kevés az esély bármilyen komplikáció kialakulására a gyógyulási stádiumban.

Fülkagyló kisebbítés

Fülkagyló kisebbítés

A fülkagyló kisebbítése is igen gyakran igényelt beavatkozás a fülplasztikában. Ebben az esetben a bemetszések helye annak a függvénye, hogy a fül mely területén szeretné a páciens végeztetni a műtétet.

Az elálló fülek korrekciójához hasonlóan itt is helyi érzéstelenítés előzi meg az operációt. Ezt a két beavatkozást gyakran végzik egyébként egy alkalommal, hiszen így a fülek pozicionálása és szimmetrikussá tétele tökéletes precízséggel hajtható végre.

Fülcimpa plasztika

Lehetőség van természetesen a fülcimpa megműtésére is. Ebben az esetben a kitágult, heges terület kimetszése után a fülcimpát úgy varrja össze a sebész, hogy minél jobban hasonlítson eredeti kinézetére.

fülcimpa plasztika

A fülcimpák kisebbítése, vagy a fülbevalólyukak helyrehozása a cimpa hátsó oldalán ejtett metszésen keresztül történik, a beavatkozás a porcokat nem érinti. A műtét során keletkezett hegek nagyon kicsik, így szabad szemmel szinte láthatatlanok.

A műtét hossza

Gyógyulási idő

Varratszedés

Elálló fül műtét

1-1,5 óra

7-10 nap

10-14 nap

Fülkagyló kisebbítés

1-1,5 óra

7-10 nap

10-14 nap

Fülcimpa plasztika

40 perc

1 hét

1 hét

A fülműtét folyamata – Bejelentkezéstől a műtét utánig

Konzultáció

konzultáció fülplasztika előtt

A fülplasztikát minden esetben konzultáció előzi meg, hiszen minden fül egyedi, így a beavatkozás elvégzéséhez az orvosnak meg kell vizsgálnia a páciens fülét. Éppen ezért érdemes olyan klinikát választanunk erre a műtétre, mely szakavatott orvosokat és ingyenes konzultációt ajánl! Amennyiben érdekel a műtét, és szeretnél róla többet megtudni, az oldalunkon található klinikák ezt biztosítják, így a pénzkidobás kockázata nélkül keresd fel őket nyugodt szívvel!

Laborvizsgálat

A beavatkozást laborvizsgálat előzi meg, mely biztosítja a páciens alkalmasságát az operációra. Amennyiben ez sikeresen megtörténik, úgy nekünk már nincs is sok dolgunk, csak várni, hogy megkapjuk a műtét időpontot!

A fülplasztika utáni gyógyulás

Az 1-2 órán át tartó operáció végeztével a páciens rövid pihenés után hazamehet. A fülek formája, alakja ekkor már véglegesnek tekinthető, később nem jelentkezik természetes módon elváltozás. 

fülműtét után fejpánt

A műtét után az érzéstelenítő hatása körülbelül 3-4 óráig tart, ezután kisebb fájdalom jelentkezhet, ezért szükségünk lehet fájdalomcsillapítóra. Ez a kellemetlen érzés általában már a műtét utáni első éjszaka után nem jelentkezik újra. A fülplasztika utáni első héten fejpántot kell viselni, mely óvja a fület. Mivel a fejtetőt ez a kötés nem fedi el, így egy kicsit hosszabb hajjal ez könnyen eltakarható. Az ezutáni közel 1 hónapban éjszakánként továbbra is ajánlott letakarni, védeni a fület.

Tippek tőlünk – mire figyelj a műtét előtt és után

 • A műtét előtti napon éjfél után már ne igyunk, vagy együnk. Ezen a napon a vacsorára minél könnyebb ételt fogyasszunk, az operáció napjának reggelén pedig ne reggelizzünk!
 • Szintén fontos lehet még az is, hogy előre elrendezzük a műtét utáni napokat, szóljunk az iskolában, munkahelyen, hogy pár napig nem tudunk majd jelen lenni. Amennyiben lehetséges szerezzünk magunk mellé egy támogató felet, aki a beavatkozás után hazavisz minket, és legalább a műtét utáni első éjszakán figyel ránk!
 • A körülbelül 5 perc alatt végzett kötés- és varrateltávolítás után hajunkat rögtön megmoshatjuk, hajat festeni azonban csak 2-3 héttel a műtét után szabad
 • Nehéz fizikai munkát a beavatkozás utáni 4-5 napban nem szabad végezni, ebben az időben pihentetni kell a fület, vigyázni kell rá, hogy ne izzadjunk bele a kötésbe! Ezekben a napokban leginkább a műtött terület és a szervezet pihentetése a fontos!

Szövődmények és kockázatok

A fülplasztikai műtét nem tartozik a plasztikai sebészet kockázatosabb beavatkozásai közé, az esély a szövődmények kialakulására is nagyon alacsony.

A bevérzés és a gyulladásos szövődmények kialakulása egyaránt alacsonyabb 1%-nál!

A műtött terület érzéktelensége, vagy túlérzékenysége sem igazán gyakori jelenség a fülplasztika esetében. Az 5%-nál is ritkábban jelentkező tünetek általában pár hét lefolyása alatt teljesen eltűnnek. Ezen tünetek megelőzésében nagyon fontos szerepet játszik az, hogy megfelelően védjük a fülünket a műtét utáni napokban!

Fontos még megemlíteni azt is, hogy a fülműtét a hallást semmilyen módon nem befolyásolja, nem rontja! Rosszabb hallás még rövid ideig, szövődményként sem jelentkezhet!

A fülplasztika szövődményei, kockázatai

Fülplasztika árak

A fülplasztika ára 460.000 forinttól érhető el. Azonban ahogy arra már korábban is utaltunk, mindenki egyedi formájú és pozíciójú fülekkel rendelkezik, valamint a beavatkozás is esetenként eltérhet, ezért a műtét ára is különböző esetekben más-más lehet.

szakorvosi konzultáció

Szintén szóba került már, hogy a fülplasztikát minden esetben előzetes konzultáció előzi meg, egy ilyen konzultáció keretein belül pedig minden esetben egyeztetésre kerül az ár.

Ha te is kényelmetlenül érzed magad deformált füleid miatt, reméljük segítettünk benne, hogy megtedd az első lépést a magabiztosság és az egészséges önkép irányába.

Cikkünkben először a fülplasztika előnyeit vizsgáltuk meg. Ezek közül a legfontosabb az volt, hogy kizárólag ezzel hozhatók helyre a fül formájával kapcsolatos problémák, hiszen sajnos az otthoni megoldások egyáltalán nem eredményesek. Jó hír azonban, hogy a műtét segítségével a legkülönbözőbb elváltozások is kijavíthatók úgy, hogy fülünknek természetes hatása legyen.

A plasztika ahhoz képest, hogy mennyit segíthet egyáltalán nem drága és kevés kockázattal járó beavatkozás, valamint maga a műtét és az azt követő gyógyulási folyamat sem tart hosszú ideig.

Ha neked is felkeltette az érdeklődésed ez a megoldás, for

dulj az oldalunkon ajánlott plasztikai sebészekhez bizalommal, és kérj időpontot ingyenes konzultációra!

Nem sikerült dönteni?


Elvesztél az információtengerben?


Semmi probléma! 


Jelentkezz be egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultációra, ahol minden kérdésedre felkészült szakember válaszol és segít a számodra leginkább megfelelő beavatkozást kiválasztani.

Szerintünk 2022 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció, kötelezettségek nélkül
 • most 10% kedvezmény a plasztikai műtétekre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia