Hogyan válassz plasztikai sebészt 2024-ben?

Ne hagyd ki ezt a 6 lépést!

Az, hogy kit választasz plasztikai sebészednek egy olyan döntés, ami nagy valószínűséggel hosszú évekre, vagy akár egész életedre is meghatározhatja mindennapjaidat. Egy sikeres műtéttől megnő az önbizalmad és szebbnek, jobbnak fogod magad érezni már a közeljövőben is, azonban egy tapasztalatlan, kevésbé jó sebész által végzett beavatkozás borzasztó eredménnyel járhat, és további súlyos költségek, időveszteség és „fejfájás” lehet a következménye.

Az általad megálmodott eredmény eléréséhez feltétlenül szükséged lesz egy tapasztalt, igazán profi plasztikai sebészre.

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy honnan is fogod megtudni, hogy a megfelelő orvoshoz fordultál. Reméljük segíthetünk neked abban, hogy meghozhasd a tökéletes döntést, mely az első igen komoly lépés lehet egy teljesebb és boldogabb élet felé.

1. Ellenőrizd, hogy milyen tagságai vannak 

Sokat elárul egy plasztikai sebészről az, hogy rendelkezik-e tagsággal valamilyen hivatalosan bejegyzett sebészeti társaságnál, hiszen ezek a szervezetek csak olyan tagokat vesznek fel, akik igazán profi munkát végeznek.

Természetesen nem minden tapasztalt sebész tagja 1-1 ilyen társaságnak, azonban mégis jó kiindulópont lehet ez, hiszen ha az általad választott szakember elmondhatja ezt magáról, akkor rögtön tudhatod, hogy igazi profival van dolgod.

Ha egy sebész az MPHEST (Magyar Plasztikai Sebész- és Helyreállító Társaság), vagy a MST (Magyar Sebész Társaság) tagja, akkor biztos lehetsz benne, hogy a műtét remek eredménnyel fog zárulni.

2. Tudd meg, hogy adott területen mennyi tapasztalata van az orvosodnak

A plasztikai sebészet egyes területei különböző képességeket igényelnek. Nem nehéz ezt elfogadni, hiszen ha józan ésszel belegondolsz, teljesen más egy orron elvégzett műtét, mely csontokat, porcokat és légzőjáratot is érint, mint egy mellplasztikai beavatkozás, ahol az orvos elsősorban lágy szövetekkel dolgozik.

Az egyes sebészeknek vannak szakterületeik, ezért mindenképp érdemes rákérdezned a konzultáción az orvosnál, hogy gyakorlott-e azon a területen, amelyet szeretnél megoperáltatni.

Természetesen van olyan sebész is, aki a legtöbb típusú műtétet profin csinálja, ezért az alábbiakban olvashatsz pár kérdést, amit érdemes lehet feltenned az első találkozáskor.

Ezeket kérdezd meg az orvostól:

 • Tanulmányai alatt is találkozott ezzel a műtéttípussal?
 • Hány éve végzi ezt a műtéttípust?
 • Hányszor végzett már ilyen műtétet?

3. Olyan sebészt válassz, akinek hasonló esztétikai érzéke van, mint neked

Mind tudjuk, hogy amit az egyik ember szépnek talál, azt a másik nem feltétlenül. Ebből az okból kifolyólag nem feltétlenül bízhatsz egy barát, ismerős ajánlásában, vagy egy plasztikai sebész tapasztalatában sem. Mindenképpen nézd meg a sebész által elvégzett műtétek eredményét!

Hogyan ellenőrizd egy-egy orvos esztétikai érzékét?

 • Előtte-utána képek

Mindig ellenőrizd az előtte-utána képeket. Hasonlítsd össze a különböző orvosok eredményeit azon a területen, melyen te is szeretnéd elvégeztetni az operációt. Döntsd el, hogy melyik sebész elképzelései illenek hozzád a legjobban!

 • A páciensek hasonlósága

A műtétek előtti képeken ellenőrizd, hogy melyik pácienseknek vannak hasonló adottságai, mint neked.

Az arc területén azt érdemes figyelni, hogy adott páciens hasonló korú legyen, arca hasonló struktúrával, vonásokkal rendelkezzen, mint a tiéd.

A mellplasztika esetében keress olyan pácienseket, akiknek hasonló mellkasuk, vállméretük, mellformájuk és méretük van, mint neked. Ha a saját alkatodat összeveted másokéval, akkor jó eséllyel meg fogod találni azt az orvost, aki megfelelő számodra.

A testen végzett beavatkozásoknál (pl. zsírleszívás, hasfelvarrás) keress magadhoz hasonló alakú pácienseket. Ha a csípőd körül van nem kívánt felesleg, vagy lógó hasadat szeretnéd megigazíttatni, akkor keresd meg azokat a képeket, melyeken az orvos a hasonló problémákkal küzdőknek segített, és azok alapján ítéld meg, hogy számodra jó választás-e az adott sebész.

Végül, de nem utolsó sorban pedig fordíts figyelmet arra, hogy adott orvos mennyire konzisztensen végzi a munkáját, mindig jó eredményeket ér-e el azon a területen, melyet műttetni szeretnél!

4. Milyen érzést kelt benned az orvos és a személyzet?

Alávetni magad egy plasztikai sebészeti beavatkozásnak nem egyszerű döntés, ezért nagyon alaposan oda kell figyelned minden részletre. Ezek közé tartozik ez is, hogy 100%-ig biztonságban érezd magad, és megbízz mind a sebészben, mind pedig az őt segítő csapatban.

Válassz olyan sebészt, akiben teljesen megbízol, rábíznád biztonságot és a műtét végkimenetelét, és még szimpatikus neked.

Ezeket a kérdéseket lehet érdemes feltenned magadnak:

 • Szimpatikus nekem ez a plasztikai sebész?
 • Bízom-e benne annyira, hogy rábízzam a biztonságomat, valamint a döntést arról, hogy mi a jó nekem?
 • Nem jelentene-e problémát bármilyen kérdéssel fordulnom ehhez a sebészhez a procedúra során?
 • Nem jelentene-e problémát a teljes orvosi múltamat és szokásaimat felfedni ezelőtt az orvos előtt?

5. Nézz utána a helyszínnek, ahol a műtétet végzik!

A biztonság és a kényelem nagyban függ attól is, hogy pontosan milyen helyen is fogják elvégezni rajtad a beavatkozást. Bizonyosodj meg róla, hogy minden olyan eszköz jelen van a neked szimpatikus intézményben, amelyek az esetleges komplikációk során segítségére lehetnek az orvosoknak.

Nyugodtan rákérdezhetsz, hogy milyen képesítése van az ott dolgozó nővéreknek, a személyzet többi tagjának. Több választási szempontot is érvényesíthetsz, ezek közé tartozhat például a klinika elhelyezkedése, vagy a kiszolgálás minősége.

Bizonyos intézmények például öt csillagos kiszolgáltatást nyújtanak, így amennyiben a luxus körülmények fontosak neked, érdemes ilyen klinikát keresned.

6. Kiszolgálás és felkészülés

Mindenféleképpen bizonyosodj meg róla, hogy a műtét előtt és után megfelelően leszel kezelve, minden számodra szükséges dolgot biztosítanak neked. Erről természetesen már az első pár bent töltött perc után kapsz egy képet, amikor konzultációra mész.

Ezekre figyelj/kérdezz rá:

 • Kedves és segítőkész-e a személyzet?
 • Ha kérdésed lenne, mindig kapcsolatba lehet-e lépni az ügyfélszolgálattal?
 • Megkapod a szükséges tájékoztatóanyagokat a műtét előtt?
 • Minden költségről tájékoztatnak-e részletesen?

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
 • 20% kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia