Hasplasztika

Felépülés a hasplasztikai műtét után

Bár a hasplasztika nem tartozik a legkomplikáltabb és legkockázatosabb plasztikai beavatkozások közé, a felépülés során mégis fontos lesz pár dolognak különös figyelmet szentelned ahhoz, hogy még véletlenül se lépjen fel semmilyen komplikáció.

Az alábbiakban összegyűjtöttük neked, hogy pontosan mikre is kell majd figyelned az operációt követő 1-2 hónapban, valamint a felépülés pontos menetét is bemutatjuk neked.

Érdekességek

  • 2013-ban több, mint évi 130,000 ember esett át hasplasztikai beavatkozáson
  • A bemetszések általában nagyon aprók, így szabad szemmel egyáltalán nem is vehetők észre
  • 2-3 héttel a műtét után már vissza is állhatsz munkába
  • Info Circle
    Az eredményen véglegesnek tekinthetőek, ha a páciens megtartja a súlyát

Közvetlenül a hasplasztikai műtét után 1-2 éjszakát mindenféleképpen azon a klinikán kell majd töltened, ahol a beavatkozást elvégezték. Ezalatt a műtött területből egy apró csövet vezetnek ki, melyen keresztül a keletkező váladék távozhat.

Bizonyos esetekben ez az 1-2 éjszaka akár 3-4 is lehet, amennyiben az orvosod úgy állapítja meg, hogy további kontrollra van szükséged. Mivel így a maradásod hosszabb idő is lehet, ezért érdemes olyan klinikát választanod, ahol tökéletes kényelemben töltheted az időt.

Ezt a csövet majd akkor fogják kivenni, amikor már hazatérhetsz a sebészetről, tehát az otthoni pihenés során már nem lesz szükség a használatára.

Ezen felül azt is meg kell jegyeznünk, hogy mivel ez a beavatkozás valójában igen nagy területet érint, ezért bizonyos esetekben jelentkezhet fájdalom az érintett részeken. Emiatt az ilyen esetekben fájdalomcsillapító, vagy antibiotikum szedése is ajánlott lehet, ezt az orvos a kérésedre kiírhatja neked.

A hasplasztikai műtét után lehetséges, hogy gyengébbnek és aluszékonyabbnak fogod érezni magad, hiszen az operáció és a változás hajlamos megterhelni a szervezetet. Ezekben az esetekben különösen kitüntetett fontosságú az, hogy minél többet pihenj, hiszen a szervezetednek is az lesz a legjobb, ha hagyod igénye szerint regenerálódni.

Fontos megemlíteni azt is, hogy az eredmény stabilizálásának érdekében nyomókötést kell majd hordanod, hiszen ez segíti a has gyógyulását és a felpreparált bőr visszatapadását, valamint a savóképződést is gátolja. Ezt a speciális kötést az operáció előtt fogod kiválasztani az azt végző sebész segítségével, hiszen ennek szerepe különösen fontos, hangsúlyos az ideális állapot elérésének érdekében.

A hasplasztika műtét után 2 héttel

Általában 2 hét után kerül sor a varratszedésre, azonban a haskötőt egy ideig még ezután is hordanod kell majd. Az érzékenység miatt a műtétet követő 1-2 hónapban a fizikai munkától tartózkodnod kell, azonban a varratszedés után ha irodai munkát végzel, akkor visszatérhetsz a munkába.

A varratszedésig – ahogy már az előbb is említettük – azonban kiemelkedő szerepe lesz a pihenésnek, próbálj minél több időt fekvő vagy ülő helyzetben tölteni ezalatt, hogy ne terheld az érintett területet. Különösen fontos, hogy tartózkodj a nyújtózkodó, szélesebb mozdulatoktól.

A műtét után 4-5 hétig nem ajánlott sportolni vagy tornázni sem, azonban általában az ötödik hét leteltével már fokozatosan vissza lehet térni ezekhez a testmozgásokhoz is. A műtét esztétikai végeredménye körülbelül 2-3 hónap után lesz látható, azonban bizonyos ritka esetekben (pl. lassabban gyógyuló varrat) ez akár 5-6 hónapig is eltarthat.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a beavatkozás eredménye akkor lesz teljesen állandó, ha a testsúlyod a műtét után már nem változik drasztikusan. A nagyobb mértékű fogyás, vagy hízás természetesen a kezelt területet ugyanúgy érinteni fogja, bár a kialakított arányok már nem fognak változni.

Hasplasztikán gondolkozol? Nézd meg, kiket ajánlunk ingyenes konzutációra!

Kattints a lenti gombra és válassz kedvedre az általunk leginkább ajánlott orvosok közül. Bármelyiküket is választod, biztosan jól fogsz dönteni, el is magyarázzuk részletesen, miért: