Gynecomastia műtét

A megnagyobbodott férfi mell nőies kinézetének számtalan oka lehet, ezek közül a leggyakoribb a természetesnél magasabb ösztrogénszint, az elhízás, vagy a kettő kombinációja. Sajnos a nem természetes, nem férfias mellforma tudományosan bizonyítottan rossz hatással van az önképre, önbizalomhiány alakulhat ki miatta.

A gynecomastia a férfi mell megnagyobbodása hormonális okok miatt. Az elváltozás általában jóindulatú és meglehetősen gyakori, kamaszkorban a férfiak mintegy 70%-át érinti. 

Jó esetben kamaszkor után a hormonháztartás helyreáll, és ezzel együtt a mellek is visszaállnak eredeti pozíciójukba, azonban ez nem mindig fordul elő.

Tegye fel gynecomastiával kapcsolatos kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

A férfi mell megnagyobbodása hormonális okokon felül kialakulhat bizonyos gyógyszerek szedése miatt is, ebben az esetben az lehet a megoldás, ha ezeket a gyógyszereket lecseréled más összetevőket tartalmazó egészségügyi szerekre.

Cikkünkben összegyűjtöttük neked az összes olyan megoldást, amely segíthet megoldani ezt a problémát, és ezzel segíthet legyőzni az önbizalomhiányt is!

A gynecomastia okai

Ahogy arra már a bevezetőben is utaltunk, a férfi mell természetellenes megnagyobbodásának, a nőies forma kialakulásának több oka is lehet.

Azt, hogy nálad mi okozza a problémát a legnagyobb valószínűséggel csak egy orvos fogja tudni megmondani, amikor kivizsgáltatod magad egy plasztikai sebészet szakemberével, azonban mi azért alább leírjuk a leggyakoribb okokat.

 • Hirtelen elhízás, zsírfelesleg
 • Női hormonok, (ösztrogén) túltengése a szervezetben, tesztoszteron alacsony mennyisége
 • Különböző gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat a gynecomastia
 • Bizonyos betegségek tünete is lehet (pl. májzsugorodás)
gynecomastia okai

A gynecomastia kezelése

A gynecomastia kezelése több módszerrel is végezhető. Eredményességük a mellek méretétől, a helyzet súlyosságától függ.

Gynecomastia kezelés házilag

A gynecomastia kezelése házilag akkor lehetséges, ha a megnagyobbodott melleket elhízás okozza. Ebben az esetben az otthoni edzés, fogyókúrás étrend, különböző diéták hatékonyak lehetnek, már gyorsan is látható eredménnyel tudnak rendelkezni.

A gynecomastia kezelése gyógyszerrel

Amennyiben a megnövekedett ösztrogénszint a melleid megnagyobbodásának oka, akkor ebben az esetben gyógyszeres kezelés lehetséges, azonban ez is csak akkor lesz eredményes, ha még nem tart régóta a probléma. Az orvosod által felírt gyógyszerek ebben az esetben gátolják az ösztrogén kifejlődését a mellszövetben.

Gynecomastia kezelése műtét nélkül

Egy úgynevezett Aqualyx zsírlebontó szert juttatnak injekcióval a szervezetedbe, ami a zsírszövet részeit roncsolja, amelyet később a szervezet kiürít. Kizárólag a zsírszövetekről van itt szó, tehát ha az ösztrogénszinted miatt nagyobbak a melleid az átlagosnál, akkor sajnos ez a módszer sem lesz eredményes, azonban a zsírt rendkívül biztonságosan és bármiféle látszat nélkül bontja le, így hatékony megoldás lehet elhízás esetén.

Az injekciók körülbelül havonta adhatók be, és az igazán látványos eredmény eléréséhez 2-3 alkalom szükséges.

A megnagyobbodott mellek műtéti eltávolítása

A fenti lehetőségek mellett, amennyiben régóta áll fönt nálad ez az állapot, akkor az orvosod a plasztikai sebészeti beavatkozást fogja javasolni.

Ezt a beavatkozást nevezzük férfi mellkisebbítésnek. Fontos leszögeznünk, hogy a legmegbízhatóbb, legbiztosabb és leghosszabb távú hatást ennek a segítségével fogod tudni elérni. 

Gynecomastia műtét

Az előzetes konzultáción az operációt végző sebész megvizsgálja a műtétre váró területet, megbeszéli veled a részleteket. A gynecomastia műtét előtt szükség van bizonyos vizsgálatokra, mint például EKG, laborvizsgálatok és mell ultrahang.

A műtét nem tartozik a legnagyobb kockázattal járó sebészeti beavatkozások közé, így amennyiben igazán profi orvossal végezteted az operációt, úgy semmilyen komplikációtól sem szükséges tartanod.

A műtét altatásban történik, így érhető el a teljes fájdalommentesség. Az operáció a legtöbb esetben zsírleszívással is együtt jár, mely során a mirigyállomány területét körülvevő zsírszövet leszívásra kerül egy körülbelül 3 mm-es metszésen keresztül, ezáltal jelentősen megkönnyítve az utat a mell mirigyállomány eltávolításához. Ezt a metszést a mellbimbó peremén ejtik, később ez szinte alig észrevehető heggel gyógyul.

Az összevarrást a modern technológiai körülmények között általában vagy nem látható varratokkal, vagy pedig felszívódó fonalakkal végzik. Utóbbi esetében természetesen varratszedésre sem lesz szükség.

A gynecomastia műtét eredménye azonnal látható, azonban azt követően a végleges állapot körülbelül 4-5 hónap után fog látszani.

gynceomastia előtte utána


Gynecomastia műtét után

Miután befejezték a műtétet, a sebész egy speciális szorítópántot, kompressziós mellényt fog helyezni a mellkasodra, amit körülbelül 1 hónapig kell majd viselned ahhoz, hogy a végeredmény kifogástalan legyen. Ezt már a műtét előtt ki fogják választani, hiszen a méretnek mindenféleképpen optimálisnak kell lennie ahhoz, hogy hatékony legyen. A kötés első cseréjéig, mely a műtét utáni hatodik napon történik, ezt a mellényt nem is veheted majd le, végig magadon szükséges tartanod.

Fontos azt is megjegyeznünk ezzel a speciális szorítással kapcsolatban, hogy 2 hétig egész nap viselned kell, 2 hét után pedig szükség esetén éjszakára már leveheted.

A műtét utáni első 24 a klinikán kell majd tartózkodnod, hiszen megfigyelések és apróbb vizsgálatok várnak majd rád.

A férfi mellkisebbítés kockázatai, szövődményei

Kockázatokkal és szövődményekkel ennek az operációnak az esetében is szükséges számolni, előfordulásuk azonban ritka.

 • A beavatkozásoknál jelentkezhet véraláfutás, savógyülem, esetleg bevérzés, vagy vérveszteség, azonban ezek előfordulása szintén igen ritka. Szintén jelentkezhet seb-, vagy heggyógyulási probléma, azonban ezek általában maguktól megoldódnak.
 • A műtött mellszövet esetében előfordulhat az, hogy az érintett terület átmenetileg érzéketlenné válik (a beavatkozások 2-3%-a után), vagy szivárog, váladékozik, szélsőséges esetekben begyullad.
 • Szintén lehetséges a kar zsibbadása, a mellkas vagy a borda területén jelentkező kisebb fájdalom, esetlegesen megnagyobbodhat a nyirokcsomó is.
 • Bizonyos esetekben előfordulhat az is, hogy a bőr meglazul, egyenetlen lesz. Ez a kisebb egyenetlenség ritkán fordul elő, és ezekben az esetekben is vákuum masszázs segítségével tökéletesen kezelhető.
 • Szintén kevésszer jelentkezhet bevérzés okozta elszíneződés, ráadásul ez a jelenség szinte egyáltalán nem látható szabad szemmel, és pár hónap alatt teljes mértékben megszűnik.

A gynecomastia műtét ára

A gynecomastia műtét ára 950.000 forint általában. Ebben az összegben benne van műtétet érintő összes felmerülő költség.

A férfi mellkisebbítés esetén is elmondható, hogy a műtéti árak a különböző személyeknél változhatnak, azonban nagyságrendileg ezzel az összeggel számolhatsz.

Más ára lehet 1-1 beavatkozásnak, ha például csak zsírleszívást végeznek, vagy ha egyszerre csinál a sebész zsírleszívást, és veszi ki a mellszövetet is.

Ha további kérdéseid lennének, vagy szeretnél nekivágni a folyamatnak, és visszaszerezni az önbizalmad, akkor fordulj bizalommal az oldalunkon ajánlott klinikák bármelyikéhez ingyenes konzultációért.

Összegzés

Cikkünkben megvizsgáltuk a megnagyobbodott férfi mell különböző okait, azonban leszögeztük azt is, hogy legnagyobb valószínűséggel csak az orvosod fogja tudni megmondani, hogy a te esetedben mi is okozza ezt az elváltozást.

Ezektől az okoktól függően azt is megemlítettük, hogy bizonyos esetekben otthoni kezeléssel is jelentősen változtatni tudsz az állapotodon, ez általában azonban csak akkor működik, ha az ösztrogénszinttel nincs kapcsolatban a gynecomastiád.

Ha elsősorban a zsír miatt nagyobbodott meg a melled, akkor az edzés és a diéta is segíthet, valamint a zsírlebontó injekciók is nagyon jól látható, pozitív hatást érhetnek el. Ha az ösztrogénszinted magas, akkor sem feltétlenül kell műtéthez folyamodnod, hiszen létezik gyógyszeres kezelés a problémára, viszont ez csak akkor lehet hatékony, ha nem áll fent túl régóta ez az állapot.

Bemutattuk a műtét menetét is, valamint arról is szó esett, hogy milyen felépülési folyamattal kell számolnod. Ebből a legfontosabb az volt, hogy speciális kompressziós mellényt kell majd viselned 1-2 hónapig ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Nem sikerült dönteni?


Elvesztél az információtengerben?


Semmi probléma! 


Jelentkezz be egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultációra, ahol minden kérdésedre felkészült szakember válaszol és segít a számodra leginkább megfelelő beavatkozást kiválasztani.

Szerintünk 2022 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció, kötelezettségek nélkül
 • most 10% kedvezmény a plasztikai műtétekre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia