Gynecomastia

Gynecomastia – minden, amit a megnagyobbodott férfi mellek kisebbítéséről tudnod kell

A férfi mell megnagyobbodásának, nőies kinézetének számtalan oka lehet, ezek közül a leggyakoribb a természetesnél magasabb ösztrogénszint, az elhízás, vagy a kettő kombinációja. Sajnos a nem természetes, nem férfias mellforma tudományosan bizonyítottan rossz hatással van az önképre, önbizalomhiány alakulhat ki miatta.


Megtaláltuk Budapest legjobb plasztikai sebészetét ​

8 döntő szempont szerint összehasonlítottuk Budapest plasztikai sebészeteit. Kíváncsi vagy a szempontokra és az eredményre?


Ha te sem szeretnéd tovább szégyellni nőiesnek ható melleidet a strandon, akkor a legjobb helyen jársz! Ebben a cikkben összegyűjtöttünk neked a legfontosabb információkat erről a témáról, így ha figyelmesen elolvasod az egyes részeket, minden megoldási lehetőséget ismerni fogsz, ami létezik!

Ez az elváltozás általában jóindulatú, és meglehetősen gyakori, kamaszkorban a férfiak mintegy 70%-át érinti. Jó esetben kamaszkor után a hormonháztartás helyreáll, és ezzel együtt a mellek is visszaállnak eredeti pozíciójukba, azonban ez nem mindig fordul elő.

A férfi mell megnagyobbodása kialakulhat bizonyos gyógyszerek szedése miatt is, ebben az esetben az lehet a megoldás, ha ezeket a gyógyszereket lecseréled más összetevőket tartalmazó egészségügyi szerekre.

Cikkünkben összegyűjtöttük neked az összes olyan megoldást, amely segíthet megoldani ezt a problémát, és ezzel segíthet legyőzni az önbizalomhiányt is!

A gynecomastia okai

Ahogy arra már a bevezetőben is utaltunk, a férfi mell természetellenes megnagyobbodásának, a nőies forma kialakulásának több oka is lehet.


Azt, hogy nálad mi okozza a problémát a legnagyobb valószínűséggel csak egy orvos fogja tudni megmondani, ha kivizsgáltatod magad, azonban mi azért alább leírjuk a leggyakoribb okokat.


  • Hirtelen elhízás, zsírfelesleg
  • Női hormonok, (ösztrogén) túltengése a szervezetben, tesztoszteron alacsony mennyisége
  • Különböző gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat a gynecomastia
  • ​Bizonyos betegségek tünete is lehet (pl. májzsugorodás)

A gynecomastia kezelé​​​​se, kezelési lehetőségei

A gynecomastia kezelése házilag

Ahhoz, hogy változást érj el melled méretével kapcsolatban nem kell feltétlenül plasztikai sebészi beavatkozásokra bíznod magad, hiszen természetesen léteznek otthoni megoldások, „kezelések” is.


 A megnagyobbodott mellekkel kapcsolatban főleg akkor leszel képes javulást elérni otthoni praktikákkal, hogyha elhízás okozza ezt az állapotot. Ebben az esetben az otthoni edzés, fogyókúrás étrend, különböző diéták hatékonyak lehetnek, már gyorsan is látható eredménnyel tudnak rendelkezni.

A gynecomastia kezelése gyógyszerekkel

Amennyiben a megnövekedett ösztrogénszint a melleid megnagyobbodásának oka, úgy sajnos edzéssel és diétával nem tudsz változtatni a dolgon. Ebben az esetben gyógyszeres kezelés lehetséges, azonban ez is csak akkor lesz eredményes, ha még nem tart régóta a probléma.

Az orvosod által felírt gyógyszerek ebben az esetben gátolják az ösztrogén kifejlődését a mellszövetben.

Ezek mellett amennyiben régóta áll fönt nálad ez az állapot, akkor az orvosod is sebészeti beavatkozást fog javasolni. Fontos leszögeznünk, hogy a legmegbízhatóbb, legbiztosabb és leghosszabb távú hatást ennek a segítségével fogod tudni elérni.

A gynecomastia kezelése zsírlebontóval

Ennek a megoldásnak az egyetlen hátránya, hogy elég hosszú ideig tart. Egy úgynevezett Aqualyx zsírlebontó szert juttatnak injekcióval a szervezetedbe, ami a zsírszöveteket roncsolja, amelyet később a szervezet kiürít.


Kizárólag a zsírszövetekről van itt szó, tehát ha az ösztrogénszinted miatt nagyobbak a melleid az átlagosnál, akkor sajnos ez a módszer sem lesz eredményes, azonban a zsírt rendkívül biztonságosan és bármiféle látszat nélkül bontja le, így hatékony megoldás lehet elhízás esetén.


Az injekciók körülbelül havonta adhatók be, és az igazán látványos eredmény eléréséhez 2-3 alkalom szükséges.


Ha több kérdésed van ezzel a technológiával, vagy akár az operációval kapcsolatban, és szeretnél inkább személyesen kérdezni, akkor ajánljuk neked, hogy vedd fel a kapcsolatot az oldalunkon ajánlott klinikák egyikével, és kérj teljesen ingyen konzultációs időpontot.

A gynecomastia műtét menete

Már az elején fontos leszögeznünk, hogy ez a műtét nem tartozik a legnagyobb kockázattal járó plasztikai sebészeti beavatkozások közé, így amennyiben igazán profi orvossal végezteted az operációt, úgy semmilyen komplikációtól nem kell tartanod.


Ha úgy döntesz, hogy nem altatásban szeretnéd elvégeztetni a műtétet erre is lehetőséged nyílik, fontos azonban megjegyezni, hogy a legtöbb klinikán ezt ajánlják, mert a helyi érzéstelenítéssel sajnos nem érhető el a teljes fájdalommentesség, kellemetlen érzés.

Ez az operáció a legtöbb esetben zsírleszívással is együtt jár, melyet a mirigyet körülvevő zsírszövetet a sebész leszívja egy körülbelül 3 mm-es metszésen keresztül, ezáltal jelentősen megkönnyítve az utat a mellmirigy eltávolításához. Ezt a metszést a mellbimbó peremén ejtik, később ez szinte alig észrevehető heggel gyógyul.


Pozitívum az is, hogy az összevarrást a modern technológiai körülmények között általában vagy nem látható plasztikai varratokkal, vagy pedig felszívódó fonalakkal végzik. Utóbbi esetében természetesen varratszedésre sem lesz szükség.


Amennyiben a férfi mell megnagyobbodását elsősorban az elhízás okozza, akkor a zsírleszívással már önmagában is viszonylag jelentős, könnyen észrevehető eredményt lehet elérni.  

A férfi mellkisebbítési műtét eredménye azonnal látható, azonban a végleges állapot körülbelül 4-5 hónap után fog látszani.

Műtét előtti teendők

A gynecomastia műtét előtt is természetesen szükség lesz bizonyos vizsgálatokra, melyek biztosítják például, hogy ne legyen probléma az altatással. EKG-ról és különböző laborvizsgálatokról kerülhetnek elvégzésre, valamint mell ultrahang.


Természetesen szükség lesz egy előzetes konzultációra, ahol az operációt végző plasztikai sebész megvizsgálja a műtétre váró területet, megbeszéli veled a részleteket. Azt ajánljuk, hogy olyan klinikát próbálj keresni, ahol ez a konzultáció ingyenes, így ezáltal is pénzt spórolhatsz.

A férfi mellkisebbítő műtét után

Mivel ez a műtét a plasztikai beavatkozások között az egyik legnagyobb volumenű operációnak számít, így nem lehet meglepő, hogy a gyógyulás nem pár nap alatt történik, azonban fontos megjegyezni azt is, hogy az elérhető változás mértékéhez képest a gyógyulási idő egyáltalán nem vészes.


Miután befejezték a műtétet, a plasztikai sebészed egy speciális szorítópántot, kompressziós mellényt fog helyezni a mellkasodra, amit körülbelül 1 hónapig kell majd viselned ahhoz, hogy a végeredmény kifogástalan legyen.


Ezt már a műtét előtt ki fogják választani, hiszen a méretnek mindenféleképpen optimálisnak kell lennie ahhoz, hogy hatékony legyen. A kötés első cseréjéig, mely a műtét utáni hatodik napon történik, ezt a mellényt nem is veheted majd le, végig magadon kell tartanod.

Fontos azt is megjegyeznünk ezzel a speciális szorítással kapcsolatban, hogy 2 hétig egész nap viselned kell, 2 hét után pedig éjszakára már leveheted.


A beavatkozás után 24 óráig az általad választott klinikán kell majd tartózkodnod, hiszen megfigyelések és apróbb vizsgálatok várnak majd rád. Azt tanácsoljuk, hogy próbálj meg olyan klinikát választani, ahol ezt az egy napot teljes kényelemben töltheted, hogy a gyógyulás korai szakaszában komfortosan érezd magad.

A férfi mellplasztika esetleges kockázatai, szövődményei

Ahogy azt feljebb már említettük, a gynecomastia műtét egyáltalán nem tartozik a plasztikai sebészeti beavatkozások legkockázatosabb fajtái közé, főleg amennyiben egy igazán szakavatott plasztikai sebész végzi azt.


Kockázatokkal és szövődményekkel azonban ennek az operációnak az esetében is számolni kell, előfordulásuk azonban viszonylag ritka.


A különböző műtétek esetén különböző szövődményekkel kell számolnunk, hiszen ha pusztán zsírleszívást veszünk igénybe, akkor a mellszövettel kapcsolatos esetleges problémák nem merülhetnek fel.


Általános probléma lehet az altatószerrel kapcsolatos túlérzékenység, esetleges allergia, azonban ahogy azt szintén említettük korábban, az előzetes vizsgálatok ennek a lehetőségét szinte 100%-osan kizárják.


A plasztikai beavatkozásoknál jelentkezhet véraláfutás, savógyülem, esetleg bevérzés, vagy vérveszteség, azonban ezek előfordulása szintén igen ritka. Szintén jelentkezhet seb-, vagy heggyógyulási probléma, azonban ezek általában maguktól megoldódnak.


Ha nem csak zsírleszívást végeznek rajtad, akkor a mellszövet esetében előfordulhat az, hogy a megműtött terület átmenetileg érzéketlenné válik (a beavatkozások 2-3%-a után), vagy szivárog, váladékozik, szélsőséges esetekben begyullad.


Szintén lehetséges a kar zsibbadása, a mellkas vagy a borda területén jelentkező kisebb fájdalom, esetlegesen megnagyobbodhat a nyirokcsomó is.


Bizonyos esetekben előfordulhat az is, hogy a bőr meglazul, egyenetlen lesz. Ez a kisebb egyenetlenség ritkán fordul elő, és ezekben az esetekben is vákuum masszázs segítségével tökéletesen kezelhető.


 Szintén kevésszer jelentkezhet bevérzés okozta elszíneződés, ráadásul ez a jelenség szinte egyáltalán nem látható szabad szemmel, és pár hónap alatt teljes mértékben megszűnik.

A gynecomastia ára

A férfi mellkisebbítés esetén is elmondható, hogy a műtétek árai a különböző személyeknél változhatnak, azonban nagyságrendi összegeket nyilván itt is összegyűjtöttünk neked, hogy nagyjából meg tudd becsülni, mennyi pénzt is kell félretenned egy ilyen műtétre.

Más ára lehet 1-1 beavatkozásnak, ha például csak zsírleszívást végeznek, vagy ha egyszerre csinál a sebész zsírleszívást, és veszi ki a mellszövetet is, és természetesen altatással és altatás nélkül is különböző összegekkel kell majd számolnod.

Az altatás nélküli, helyi érzéstelenítéssel elvégzett gynecomastia műtét ára általában körülbelül 3-400.000 forint köré esik, míg altatás esetén 5-600.000 forintba kerülhet a plasztikai beavatkozás.


Cikkünkben megvizsgáltuk a férfi mell megnagyobbodosánának különböző okait, azonban leszögeztük azt is, hogy legnagyobb valószínűséggel csak az orvosod fogja tudni megmondani, hogy a te esetedben mi is okozza ezt az elváltozást.


Ezektől az okoktól függően azt is megemlítettük, hogy bizonyos esetekben otthoni kezeléssel is jelentősen változtatni tudsz az állapotodon, ez általában azonban csak akkor működik, ha az ösztrogénszinttel nincs kapcsolatban a gynecomastiád.


Ha elsősorban a zsír miatt nagyobbodott meg a melled, akkor az edzés és a diéta is segíthet, valamint a zsírlebontó injekciók is nagyon jól látható, pozitív hatást érhetnek el. Ha az ösztrogénszinted magas, akkor sem feltétlenül kell plasztikai beavatkozáshoz folyamodnod, hiszen létezik gyógyszeres kezelés a problémára, viszont ez csak akkor lehet hatékony, ha nem áll fent túl régóta ez az állapot.


Bemutattuk a műtét menetét is, valamint arról is szó esett, hogy milyen felépülési folyamattal kell számolnod. Ebből a legfontosabb az volt, hogy speciális kompressziós mellényt kell majd viselned 1-2 hónapig ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény.


Ha további kérdéseid lennének, vagy szeretnél nekivágni a folyamatnak, és visszaszerezni az önbizalmad, akkor fordulj bizalommal az oldalunkon ajánlott klinikák bármelyikéhez ingyenes konzultációért.

Megtaláltuk Budapest legjobb plasztikai sebészetét ​

8 döntő szempont szerint összehasonlítottuk Budapest plasztikai sebészeteit. Kíváncsi vagy a szempontokra és az eredményre?