Az orrpolip tünetei, okai, kezelése

Az orrpolip az orrnyálkahártya krónikus túlburjánzása, ami jóindulatú daganatként jelenik meg. Leginkább az orr melléküregeiben alakul ki, ritka az orrkagylóban létrejövő orrpolip. Megjelenését tekintve halvány, kocsonyás-vizenyős képződmények, áttétet pedig nem adnak.

Az orrpolip tünetei

Elhelyezkedése miatt az orrpolip tünetei leginkább felső légúti jellegűek: 

  • nehezített légzés, 
  • horkolás, 
  • illetve gyakran a különböző testhelyzetekben különböző mértékben változó nehézségű légzés.

Sokszor először csak alkalmi jellegű (testhelyzettől függően akár) dugulásként jelenik meg, ám később a kezeletlen orrpolip veszélyessé válhat. Ha nincs időben kezelve, akkor nem csak légzési, de szaglási és ízlelési problémákat is okozhat, emiatt különösen fontos, hogy kezelve legyen. 

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson az orrpolip műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Az orrpolip kialakulásának okai

Ebben a kérdésben nincs még tudományos konszenzus. Az orrpolip jelenleg úgy tűnik, valamilyen mértékben genetikai adottság, de vannak elméletek arra vonatkozóan, hogy akár bakteriális eredetű vagy allergiás reakció is lehet.

Az orrpolip sokszor kísérőjelensége egyéb légúti betegségnek, emiatt pedig nem könnyű megállapítani, hogy létezik-e olyan, hogy valaki hajlamos orrpolipra. Ez a tulajdonság megnehezítheti az orrpolip tartós eltávolítását, mivel ha a kiváltó okot nem tudják megállapítani, akkor újra és újra visszatérhet.

 Az orrpolip mint kísérőjelenség gyakran

Ezek mind kezelhető állapotok, tehát egy esetleges orrpolip műtét - ami akár orrplasztikával is kiegészíthető - után a megfelelő odafigyeléssel meggátolható az újbóli kialakulás.

orrpolip

Az orrpolip kezelése, megszüntetése

Az orrpolip az esetek túlnyomó többségében csak műtéti úton kezelhetők. Korán észlelve az orrpolip megszüntetése helyi úton, szteroidos orrspray használatával még lehetséges. A legtöbb esetben azonban nem csak maga az orrpolip, de a hátterében álló kiváltó ok is olyan súlyosságú, hogy műtétre, azt követően pedig szigorú gyógyszeres kezelésre lehet szükség.

Az orrpolip kezelése, kimetszése, a polipektómia egy kevés fájdalommal - inkább csak némi kellemetlenséggel - járó műtét. Természetesen a kezelés kivizsgálással indul, amit általában endoszkóppal végeznek, súlyosabb panaszok esetén további vizsgálatokra, akár CT-re is szükség lehet.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson az orrpolip műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Elmúlik az orrpolip? 

Sajnos az orrpolip nem olyasmi, ami egy csapásra elmúlik. Mindenképpen fontos tudni, hogy az orrpolippal nem érdemes együtt élni, mivel hosszú távon a szövődmények súlyosak lehetnek. Az orrpolip kifújása nem lehetséges, mivel nem lerakódott váladékról, hanem gyulladt, túlburjánzott nyálkahártya-állomány.

A korán észrevett orrpolip elsorvasztására van lehetőség, a fentebb már említett célzott szteroidos kezelésekkel. Kitépni, házilag kivágni nem lehet, mert jelentős fájdalommal és vérzéssel jár, ami után így is, úgy is orvoshoz kell fordulni!

Az orrpolip felszívódás lényegében csak városi legenda, ha esetleg a gyulladás csökken, minimális visszahúzódást lehet észlelni, de általában előbb, mint utóbb visszatér. Ezen az oldalon összeszedtünk néhány házi orrpolip eltávolító módszert, és azt is leírjuk, hogy miért nem működnek.

Az orrpolip műtét mennyi ideig tart?

Az orrpolip kivágására ma már az endoszkópos polipektómia az elterjedt módszer, ami ambulánsan, kb. másfél óra alatt elvégezhető. Az elmúlt évtizedekben voltak kísérletek az orrpolip lézeres kezelésére, lézerrel való kivágására, de ez végül nem terjedt el a gyakorlatban. 

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson az orrpolip műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Mit tegyek, ha úgy gondolom, orrpolipom van?

A legelső lépés az az, hogy összeszedi a tüneteket: horkolás, légszomj, nehézlégzés bizonyos helyzetekben. Allergia, asztma gyakori kísérőjelensége az orrpolip, így ha valamelyik betegség fennáll, és a panaszok illenek a nyálkahártya túlburjánzásra, akkor forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz! Nem érdemes kísérletezni a házi praktikákkal, mert ha tényleg orrpolipja van, csak késlelteti vele a tényleges kezelést.

Nem kaptál választ a kérdésedre?

Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Kapcsolódó cikkeink

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
  • kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia