orr részei

Mik az orr részei? – 3 pontba gyűjtve megmutatjuk!

Ahhoz, hogy megértsük, miért is olyan fontos az orr, érdemes megismerni a felépítését, szerepét és működését. Szemmel látható, hogy az orr az arc legdominánsabb része, erre épül fel a “szép arc” koncepciója, de ezen túl még jelentős élettani szerepe is van. Orr nélkül nem csak furcsán néznénk ki, de a levegővétel is érdekesen alakulna. Azonban ha nem megfelelően működik a légúti rendszerünk bejárata, számtalan betegség alakulhat ki, mint például az orrpolip, illetve bakteriális fertőzések (amennyiben nem szűri megfelelően a levegőt). Nézzük tehát, hogy mit érdemes tudni az emberi orról!

1. Az orrfajták és az esztétikai szerep

Az orr az arc dísze, ami gyakorlatilag uralja az arcot. Mivel az arc közepén helyezkedik el, ezért a látványt tekintve az orr befolyásolja, milyennek tűnik az arcunk. Egy kis ferdeség már ront a szimmetrián, míg a túl nagy orrcimpa, vagy a felfelé álló orrcsúcs teljesen más megjelenést ad az arcnak. A “tökéletes” orr szimmetrikus, minden része harmóniában van egymással, és az egész orr harmonikusan fekszik az arcon, azt arányosan elválasztva, felosztva. A különböző orr fajták más-más hatást keltenek, és elég sokan vannak, akik nem tudnak ezzel megbarátkozni. Legtöbbször ők azok, akik orrplasztikával próbálják meg enyhíteni például az orrsövény ferdeségét, a kampós orrot vagy a pisze orrot. 

2. A funkcionális szerep

Kevés olyan része van az emberi testnek amelynek lenne egynél több funkciója. Az orr egyszerre négy folyamatban is szerepet játszik, ezek pedig:

  • Légzés: az orrunkon keresztül veszünk levegőt, ez sok magyarázatra nem szorul.
  • Érzékelés: további magyarázatot ez sem igényel, hiszen a szaglás fontos, ezt tudjuk.
  • Védelem: az orr az első védelmi vonal, hiszen rengeteg olyan dolgot kiszűr, ami a szervezetnek nem szükséges, sőt árthat is.
  • Hang- és beszédképzés: a hangszálak mozgatásához szükség van a levegőre.

3. Az orr felépítése

Felépítését tekintve az orr részei külső és belső elemekre oszthatók: a külső részek azok, amelyeket látunk, a belső részek azok, amelyek a koponyában, elsősorban az arcüregben helyezkednek el. Az orr vázát az orrcsont, porcok és kötöszövetek alkotják, ezt fogja össze a belső nyálkahártya és kívülről az orr bőre. Az orr belső része orrfőüregre és az orr melléküregeire osztható, bár funkcióját tekintve a melléküreg sem éppen elhanyagolható szerepű az orr működésében. Kívülről az orrsövény, az orrcsont és az orrcimpák alakjának eltérése okozhat esztétikai eltérést, amit sokan műtéti úton oldanak meg. A belső elváltozások már egy fokkal súlyosabb gondokat is okozhatnak.

1. Az orrlyuk és az orrfőüreg

Funkcionálisan az orrfőüreg a bejárat, ahol a levegő az orrlyukakon keresztül be- és kifújásra kerül. Ezt az üreget választja ketté az orrsövény, amelynek ferdesége, nem megfelelő fejlődése eredményezheti azt, hogy az orrfőüreg nem két egyforma részre osztódik. Itt találhatók az orrkagylók, amelyek nem csak a védekezésért, a levegő megszűrésért, de annak párásításáért és felmelegítéséért is felelősek. Ezt a szerepet elsősorban a nyálkahártya látja el, míg a szűrést az ún. csillószőrök végzik. Az orrfőüregben található a szaglásért felelő szaglóhám is. 

2. Az orrmelléküreg

A melléküregek alkotják az orr, mint légző-, védő- és hangképzőrendszer jelentős részét. Mivel a nyálkahártya ezekben ugyanaz mint a főüregben, így annak változásait (pl.: gyulladását) ezek is követhetik, így alakulhat ki homloküreg- vagy arcüreg gyulladás. Gyakorlatilag a dobüreg és a középfül is az orrüregekhez tartoznak, így azok gyulladása is eredhet az orrnyálkahártya gyulladásából. Súlyos orrpolip akár az orrmelléküregekbe is átnyúlhat, több járulékos betegséget okozva, emiatt fontos, hogy orrpolip esetén ne csak endoszkópos vizsgálat, de lehetőleg CT vizsgálat is történjen.

3. Az orrnyereg és az orrcsont

Az orr egyik legfontosabb része az orrcsont. Ez adja meg az orr hosszát, alakját, méretét. A orrcsont alapvetően két párhuzamos csont, mely összeér, és amelyek az orrgyöknél érintkeznek az arccsonttal. Orrnyeregnek az orrcsont azon részét nevezzük, ahol a két csont orrcsont összeér - az orrnyereg az a pont, ahol a szemüveg megáll. Ez szintén egy olyan része az orrnak, amely egyedileg fejlődik, és kisebb-nagyobb eltérések vannak az egyes emberek között. 

Összefoglalva, az orr egy rendkívül sokszínű “építmény”, amely jelentős élettani funkciókat lát el. Az esztétikai szerep jelentősége mellett, az élettani rendeltetése is rendkívüli, ezért érdemes orrplasztikát csináltatni, hiszen nemcsak külsőleg, hanem az orron belül is mérhető, funkciójavulás is történhet! Ha érdeklik a lehetőségek, jelentkezzen klinikánkon konzultációra!


Kapcsolódó cikkek: