Orrcsont fájdalom okai, orrnyereg fájdalom tünetei

Az orrcsont fájdalma, vagy legalábbis az a fájdalom, amit orrcsonti fájásnak érzünk, gyakran máshonnan, az orrüreg-rendszer bármely részéből érkezhet. Viszonylag ritka, hogy váratlanul egyszer csak elkezd valaki orrcsonti fájdalmat érezni.

Egy másik, igen gyakran előforduló orrfájás az orrnyereg fájdalom, ami szintén belülről, vagy esetleg a bőr alól sugárzik ki. Nézzünk néhány példát az orrfájdalmak okaira:

Orrnyereg fájdalom gyulladás miatt

Legtöbbször, amikor valaki végül amellett dönt, hogy meglátogatja a fül-orr-gégészetet, az amiatt van, mert hirtelen jött fájdalmat érez, gyakran bedugul az orra, vagy jelentős váladékozást tapasztal. Ezek sokszor gyulladást jeleznek, amelyek kialakulása kisugárzó fájdalommal (tehát akár orrcsont fájdalomnak tűnő fájásokkal) jár, emellett pedig váladékozással és akár duzzanattal is. A gyulladásos megbetegedések közül a leggyakoribb az arcüreggyulladás, illetve a homloküreg gyulladás.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson az orrot érintő fájdalmakkal kapcsolatos kérdésekről!

Az arc- és homloküreg-gyulladás okai

Az arcüreggyulladást legtöbbször bakteriális fertőzés okozhatja, amelyet akár az orrüregen kerül bejutó baktériumok, vagy pedig a szervezet más részéről történő átfertőződés okozhat. Gyakran egy, de akár több arcüreg is begyulladhat, nagyon súlyos esetekben a homlok- és arcüreg gyulladás alakul ki. Az ilyenkor érzett fájdalom nem kifejezetten az orrnyereg és az orrcsont fájdalma, inkább a gyulladás nyomán megváltozott bőrérzékenység okozhatja.

A nyálkahártya-gyulladás okai

Kialakulhat nyálkahártya gyulladás is, amelyet gyakran az orrnyereg érzékenységével észlelünk, illetve az orr belsejéből érzett fájdalommal. Ez a gyulladás, hasonlóan a legtöbbhöz, elharapózás esetén veszélyessé válhat, ezért fontos a mielőbbi kezelés. Leegyszerűsítve akár az orrpolipot is felhozhatjuk példaként, hiszen az is egy gyulladásos állapot miatti túlburjánzás eredménye. 

Ezek a gyulladások minden esetben kezelhetőek. Nem érdemes heteket várni, hanem legfeljebb 1-2 nap után fel kell keresni a háziorvost vagy a fül-orr-gégészetet, mert a kezelés mielőbbi megkezdésével meggátolhatóak a szövődmények.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson az orrot érintő fájdalmakkal kapcsolatos kérdésekről!

Az orrnyereg fájdalom bőr alatti elváltozások miatt

Az orrnyereg tapintásakor, vagy akár az orrcsúcs tapintásakor érzett fájdalom, ha duzzanattal jár, jelezhet bőr alatti elváltozást is. Mindenki orrán nőhetnek pattanások, amelyek igen fájdalmasak tudnak lenni.

A bőr alatti kötőszöveti elváltozások okozhatnak pattanás-szerű kinövéseket, de akár csúnya hegyesedést, vagy burjánzó, gumó-szerű kinövéseket is okozhat. Sokszor ezeket CT-n sem látni, így mindenképpen a fül-orr-gégész szakorvossal kell konzultálni, aki lehetőség szerint mintát vesz, ezzel segítve a megoldást. Hasonló kinövések akár az orr belső felében is megjelenhetnek, ami légzési nehézségekhez vezethet. 

Orrcsont fájdalom

Az orrcsont fájdalom trauma következtében

Keveset beszélnek róla, és sokan nem is gondolnak rá, hogy valamilyen külső behatás is okozhatja, hogy fájdalmat érzünk az orrunk környékén. Az orrnyereg bőrfelületének fájdalma például lehetséges, hogy dörzsölés miatt van. Akár kézzel is lehet olyan erősen - akár észrevétlenül is - dörzsölni az orrunkat, hogy ez pár óra múlva már tapintásra fájdalmat okoz. Addigra pedig már el is felejtjük, hogy mit csinálunk.

A trauma sokszor valódi sérüléssel jár, ami már egy fokkal nagyobb gond, mint egy durva dörzsölés. Esés és ütés a két legelterjedtebb trauma, ami konkrét az orrcsont fájdalom oka lehet, hiszen egy nagyobb erőbehatással akár el is törhet az orrcsont és az orrsövény. Mivel ezek sokszor heveny vérzéssel is járnak, azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen csak így kerülhető el, hogy súlyos következmények legyenek.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson az orrot érintő fájdalmakkal kapcsolatos kérdésekről!

Az orrcsont fájdalom ritka oka a daganatos elváltozások

A daganatoknak két fajtája létezik: a jóindulatú és a rosszindulatú. Mindkét esetben kialakulhat olyan helyen a daganat, hogy az orrnyereg és orrcsonti fájdalmat, sokszor akár tapintható elváltozást okoz. Ezen nincs is mit ragozni, ha ilyen jellegű elváltozást észlel, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni! 

Orrcsont fájdalommal forduljon szakemberhez!

Az orrban, az orr környékén érzett fájdalmak gyakran megtévesztőek, hiszen a fájdalom kisugározhat máshonnan is, így elsőnek mindig a háziorvost érdemes felkeresni. Mindig van valamilyen kísérő tünet is, amely segíthet behatárolni, hogy honnan ered a fájdalom. Ha panasza van, mindenképpen forduljon orvosához!

Nem kaptál választ a kérdésedre?

Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.


Kapcsolódó cikkek:

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
  • kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia