Orrsövény műtét után

Az orrsövény műtét utáni napok, hetek rendkívül fontosak a gyógyulás minősége és sebessége szempontjából. Ezért számos olyan tevékenység és tudnivaló létezik, amelyeket érdemes betartani annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a műtét utáni komplikációk. Fontos tudni, hogy az orrsövény műtét utáni teendők összetettebb dolgokból állnak és van néhány plusz körülmény amire oda kell figyelni.

Közvetlenül az orrsövény műtét után

Tehát, túl vagyunk a műtéten, és várjuk, hogy elbocsásson az orvos. Tamponok vannak az orrüregekben, múlik az altató hatása, és némi kellemetlen érzés is kezd megjelenni. Az utóbbi természetes velejárója minden műtétnek, főleg altatás után, az előbbi pedig az új helyzet rögzítését szolgálja. A tamponok szerepe ezen túl még az is, hogy felfogják az esetleges vérzést, váladékot.

Általában két napig kell bent maradni, egyes esetekben az orvos parittya kötéssel rögzíti is ezeket. Ez egy kellemetlen, de nem igazán fájdalmas dolog, egy durvább megfázás esetén is eldugulhat így az ember orra. Szerencsére csak két napig kell bent tartani.

A tamponok eltávolítása nagyon rövid ideig tart, minimális kellemetlenséggel járhat, de egyébként ha már megvan, akkor el is hagyhatja az intézetet. Az orrsövényműtét után varratok általában az orron belül, nem látható helyen vannak. Mivel általában felszívódó varratokat használnak, ezért nincs szükség varratszedésre. Ez természetesen esetenként változó, hiszen minden attól függ, hogy Önnek pontosan milyen jellegű beavatkozásra van szüksége. 

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson az orrsövény műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Ezekre figyeljen orrsövény műtét után

Az orrsövény műtét után az alábbi négy jelenségre kiemelten ügyeljen, hogy a gyógyulás menete ideális mederben haladjon.

Orrfújás

Az orrsövényműtétet követően hetekig tilos az orrfújás! Ez, mivel egy olyan műtétről beszélünk, amely az orr belsejében ejtett bemetszésekkel jár, elég zavaró lehet, hiszen a gyógyulással együtt járó váladéknak ki kell jutni valahogy. Azonban erőltetni, fújni, kapargatni szigorúan tilos! Csak és a kizárólag felitatni szabad az orrnyílásnál a kifolyó váladékot!

Váladékozás

A tamponok eltávolítása után közvetlenül ritkábban előfordulhat csepegő vérzés, ami pár perc után abbamarad. Körül-belül az első két hét az, amikor gyakrabban tapasztalhat minimális orrvérzést és váladékozást. Az orrsövény műtét utáni váladékok a gyógyulási folyamat részét képezik, személyenként eltérő, hogy milyen mértékű a jelenség. 

Pörkösödés

Előfordulhat, hogy a váladék az orrsövény műtét után pörködésként jelenik meg. Ilyenkor tilos piszkálni, orvosa felírhat puhítókenőcsöt, amit az orrpitvarba kell juttatni, általában ujjbeggyel.

Orrdugulás

Az orrsövénykorrekciós műtét után, főleg az első néhány hétben amikor a gyógyulási folyamatok zajlanak, előfordulhat, hogy az orra eldugul. Lehetséges, hogy mindkét fél, de lehet, hogy csak az egyik. Mivel fújni nem lehet, ezért így nem tud megszabadulni a kellemetlenségtől. Elsősorban az a jó megoldás, ha tanácsot kér orvosától, és ha hosszabb ideig fennáll a dugulás, akkor kérjen időpontot, hogy meg lehessen vizsgálni az okokat!

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson az orrsövény műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Orrsövény műtét utáni gyógyulási idő

Az első három kérdés között, amit egy páciens feltesz az orrsövény műtét előtt az az, hogy körülbelül mennyi ideig kell pihenni, mennyi ideig nem lehet visszamenni dolgozni. Ez egy elég összetett kérdés, hiszen nemcsak a műtét ténye, hanem a beavatkozás mértéke (pl.: az orrsövény műtét mellett orrplasztika műtét is történt-e), és az egyéni gyógyulási képességek is nagyban befolyásolhatják, hogy milyen hosszan kell kímélni magunkat. 

Edzés orrsövényműtét után

Elsősorban a legfontosabb, hogy egy-két hétig minden olyan tevékenységet kerüljön, ami erőlködéssel jár: edzések, futás, fizikai munka. Másodsorban igen fontos, hogy ne piszkálja az orrát, és ne tegyen rá semmit: szemüvegek, maszkok, piercing, stb. ezek egy darabig mind kerülendők.

Orrsövény műtét után mikor lehet dolgozni?

Orrsövény műtét után a munka megkezdése, visszatérés a munkahelyre jó esetben egy-másfél, általában inkább két hét után lehetséges. Ebben az időszakban mindenképpen fontos a kíméletes életmód, illetve két hét alatt elmúlik a váladékozás és a fel-felbukkanó dugulás is.

Összefoglalás

Az orrsövény műtétet követő két hétben egy dolog van, amit maximálisan szabad: betartani az orvos utasításait és javaslatait! Ha követi az orvosi iránymutatást, akkor hamarabb visszatérhet a megszokott életmódjához, mindössze egy jelentős különbséget észlelve: végre szabadon vehet levegőt! Igazából ezt az egy szabályt szükséges betartani, hogy sikernek könyvelhesse el az orrsövény műtétet.

Nem kaptál választ a kérdésedre?

Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Kapcsolódó cikkek:

Szerintünk 2021 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció, kötelezettségek nélkül
  • most 15% kedvezmény a plasztikai műtétekre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia