orrsövény műtét után

Mit szabad és mit nem orrsövény műtét után?

Az orrsövényműtét utáni napok, hetek rendkívül fontosak a gyógyulás minősége és sebessége szempontjából. Ezért számos olyan tevékenység és tudnivaló létezik, amelyeket érdemes betartani annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a műtét utáni komplikációk. Az orrplasztika utáni időszakkal kapcsolatban itt talál egy összefoglalót, amely jó kiindulási alapot jelenthet, ugyanakkor fontos tudni, hogy az orrsövény műtét összetettebb dolog, és van néhány plusz körülmény amire oda kell figyelni.

Közvetlenül az orrsövény műtét után

Tehát, túl vagyunk a műtéten, és várjuk, hogy elbocsásson az orvos. Tamponok vannak az orrüregekben, múlik az altató hatása, és némi kellemetlen érzés is kezd megjelenni. Az utóbbi természetes velejárója minden műtétnek, főleg altatás után, az előbbi pedig az új helyzet rögzítését szolgálja. A tamponok szerepe ezen túl még az is, hogy felfogják az esetleges vérzést, váladékot. Általában két napig kell bent maradni, egyes esetekben az orvos parittya kötéssel rögzíti is ezeket. Ez egy kellemetlen, de nem igazán fájdalmas dolog, egy durvább megfázás esetén is eldugulhat így az ember orra. Szerencsére csak két napig kell bent tartani. A tamponok eltávolítása nagyon rövid ideig tart, minimális kellemetlenséggel járhat, de egyébként ha már megvan, akkor el is hagyhatja az intézetet. Az orrsövényműtét után varratok általában az orron belül, nem látható helyen vannak. Mivel általában felszívódó varratokat használnak, ezért nincs szükség varratszedésre. Ez természetesen esetenként változó, hiszen minden attól függ, hogy Önnek pontosan milyen jellegű beavatkozásra van szüksége. 

Kisebb-nagyobb kényelmetlenségek orrsövény műtét után: 

1. Orrsövényműtét utáni orrfújás

Az orrsövényműtétet követően hetekig tilos az orrfújás! Ez, mivel egy olyan műtétről beszélünk, amely az orr belsejében ejtett bemetszésekkel jár, elég zavaró lehet, hiszen a gyógyulással együtt járó váladéknak ki kell jutni valahogy. Azonban erőltetni, fújni, kapargatni szigorúan tilos! Csak és a kizárólag felitatni szabad az orrnyílásnál a kifolyó váladékot!

2. Orrsövényműtét utáni váladék

A tamponok eltávolítása után közvetlenül ritkábban előfordulhat csepegő vérzés, ami pár perc után abbamarad. Körül-belül az első két hét az, amikor gyakrabban tapasztalhat minimális orrvérzést és váladékozást. Az orrsövény műtét utáni váladékok a gyógyulási folyamat részét képezik, személyenként eltérő, hogy milyen mértékű a jelenség. 

3. Orrsövényműtét utáni pörkösödés

Előfordulhat, hogy a váladék az orrsövény műtét után pöröködésként jelenik meg. Ilyenkor tilos piszkálni, orvosa felírhat puhítókenőcsöt, amit az orrpitvarba kell juttatni, általában ujjbeggyel.

4. Orrdugulás orrsövényműtét után

Az orrsövénykorrekciós műtét után, főleg az első néhány hétben amikor a gyógyulási folyamatok zajlanak, előfordulhat, hogy az orra eldugul. Lehetséges, hogy mindkét fél, de lehet, hogy csak az egyik. Mivel fújni nem lehet, ezért így nem tud megszabadulni a kellemetlenségtől. Elsősorban az a jó megoldás, ha tanácsot kér orvosától, és ha hosszabb ideig fennáll a dugulás, akkor kérjen időpontot, hogy meg lehessen vizsgálni az okokat!

Edzés, munka orrsövény műtét után

Az első tíz kérdés között amit egy páciens feltesz az orrsövény műtét előtt az az, hogy körülbelül mennyi ideig kell pihenni, mennyi ideig nem lehet visszamenni dolgozni. Ez egy elég összetett kérdés, hiszen nem csak a műtét ténye, de a beavatkozás mértéke (pl.: kért-e plasztikai “javítást” is, vagy sem), és az egyéni gyógyulási képességek is nagyban befolyásolhatják, hogy milyen hosszan kell kímélni magunkat. 

Elsősorban a legfontosabb, hogy egy-két hétig minden olyan tevékenységet kerüljön, ami erőlködéssel jár: edzések, futás, fizikai munka. Másodsorban igen fontos, hogy ne piszkálja az orrát, és ne tegyen rá semmit: szemüvegek, maszkok, piercing, stb. ezek egy darabig mind kerülendők.

Orrsövény műtét után a munka megkezdése, visszatérés a munkahelyre jó esetben egy-másfél, általában inkább két hét után lehetséges. Ebben az időszakban mindenképpen fontos a kíméletes életmód, illetve két hét alatt elmúlik a váladékozás és a fel-felbukkanó dugulás is. orrsövény műtétet.

Akkor mit szabad és mit nem?

Az orrsövény műtétet követő két hétben egy dolog van, amit maximálisan szabad: betartani az orvos utasításait és javaslatait! Ha követi az orvosi iránymutatást, akkor hamarabb visszatérhet a megszokott életmódjához, mindössze egy jelentős különbséget észlelve: végre szabadon vehet levegőt! Igazából ezt az egy szabályt szükséges betartani, hogy sikernek könyvelhesse el az orrsövény műtétet.


Kapcsolódó cikkek: