Hogyan intézzem az orrsövény műtét utáni táppénzt?

A különböző műtétek utáni táppénzt nem mindig egyszerű intézni, főleg, ha nem állami intézményben, hanem magánklinikán, magánrendelésen végeztetjük ezeket. Mivel súlyos várólisták vannak az állami egészségügyi intézményekben, így lehetséges, hogy a szükséges orrsövény műtétet sem szakosztályon, hanem “magánban” végeztetjük el. A legtöbb klinikán kombinált műtétet végeznek - azaz orrplasztika és orrsövény műtét - , amit a TB (egyenlőre) nem támogat, így táppénzre ott nem tudják kiírni. De akkor vajon hogy lehet megoldani a táppénz kiíratását? A következőkben erre a kérdésre adunk választ.

Tájékoztassa az érintetteket!

Lényegében az első és legfontosabb lépés az az lenne, hogy tájékoztassuk az érintett feleket, tehát a munkáltatót és a háziorvost arról, hogy egy adott időponttól táppénzen leszünk. Mi azt javasoljuk, hogy a műtét előtti napon már érdemes egy nap szabadságra menni, hogy lélekben felkészülhessen a következő nap eseményeire.

Sok munkáltató még mindig nagyon rosszul éli meg, hogy ha valaki táppénzre megy, de nem kötelezhetik Önt arra, hogy szabadságot vegyen ki, sőt arra sem, hogy megmondja milyen típusú műtétje lesz. A munkáltatónak annyi elvárása lehet, hogy időben leadja a “táppénzes papírt”, annak érdekében,  hogy az elszámolás rendben legyen. Esetleg még megkérhetik, hogy a műszakcserét, helyettesítést, stb. próbálja meg megbeszélni a kollégákkal, illetve a feladatait ossza szét köztük.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson az orrsövény műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

táppénz orrsövény műtét után

Táppénzre a háziorvosa írja ki

A táppénzt minden esetben a háziorvos fogja kiírni. Miután elhagyta a klinikát, egy kisebb halom papírt kap tőlünk, amely tartalmazza majd a különböző nyilatkozatokat, a megbízási szerződést amit az orvosával kötött, illetve a zárójelentést, a leleteket és a táppénzhez szükséges igazolást. Ezekkel elfáradhat akár aznap is a háziorvosához, és megbeszélhetik, hogy mikortól meddig kell táppénzen lennie.

Meddig legyek otthon?

A klinikán általában egy napot kell tölteni orrsövény műtét után. Utána pedig a zárójelentés kiadásától számítva legalább két hét táppénz a javasolt. Ennyi idő alatt elmúlnak az esetleges fájdalmak, illetve a duzzanatok is lelohadnak, és megszűnik a váladékozás is. Gyakorlatilag két hét után már alig lesz nyoma, hogy orrsövény műtétje volt. Eddigre már az esetlegesen felrakott gipsz is levételre kerül.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson az orrsövény műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Amíg otthon tartózkodik, kerülnie kell a stresszes helyzeteket és a jelentősebb fizikai megterhelést. Ugyanakkor azonban feküdni sem nagyon szabad; ha hanyatt szokott feküdni, akkor sajnos arról egy ideig le kell mondania, hogy a váladékok “elől” távozzanak. A táppénz ideje alatt tilos a sportolás, a szauna, de még az orrfújás is! Nem mondhatjuk, hogy kifejezetten kellemes élmény az otthon tartózkodás egy ilyen műtét után, de a második héten már biztosan jobban fogja magát érezni.

Összefoglalás

Ha magánklinikán végezteti el az orrsövény műtétet, akkor a táppénzt csak a háziorvosa tudja kiírni Önnek. Ehhez minden szükséges igazolást és iratot megkap klinikától, így csak annyi dolga lesz, hogy felkeresse háziorvosát. Mivel ma már egy digitalizált világban élünk, mindenképpen érdemes egyeztetni háziorvosával, hogy e-mailes úton, vagy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül megtekintve megfelel-e neki a zárójelentés, hogy ne kelljen emiatt műtét után még a rendelőbe elmennie.

Nem kaptál választ a kérdésedre?

Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Mellplasztika műtétet szeretnél? Válaszd Magyarország egyik legelismertebb klinikáját:

  • Ingyenes konzultáció, kötelezettségek nélkül
  • akár 20% kedvezmény mellplasztikára
  • elismert plasztikai sebészek, több mint 10.000 elvégzett plasztikai műtét
  • Luxuskörülmények, életre szóló implantátum garancia, mégis megfizethető árak

Kapcsolódó cikkeink

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
  • 20% kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia