Orrsövény műtét

Az orrsövény műtét vagy orrsövény plasztika során a ferde orrsövény helyreállítása történik sebészeti úton. Ez nem egy esztétikai beavatkozás, hiszen az orr formája a műtét során nem változik. A beavatkozás lényege az orrsövényferdülésből adódó különböző panaszok megszüntetése, tehát egészségügyi műtétről beszélünk.

A cikkben az orrsövényferdülést kiváltó okokról fogunk beszélni, illetve beszámolunk az orrsövény műtét menetéről, a műtét utáni időszakról és annak árazásáról is.

Kiknek ajánlott az orrsövény műtét?

Az orrsövény műtét azoknak ajánlott, akiknek diagnosztizált orrsövényferdülése van és az problémát jelent nekik a mindennapi életvitelük során. Az orrsövényferdülés szükségességéről minden esetben a szakorvos dönt egy előzetes konzultáció során.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson az orrsövény műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Mi az az orrsövény?

Az orrsövény egy porcos, csontos képződmény, amely szétválasztja az orrban a légutakat, létrehozva ezzel az orrnyílásokat. Nincs olyan ember, akinek tökéletesen középen helyezkedne el az orrsövény, azonban akinél nagy eltérés tapasztalható, annak különböző problémákat okozhat a hétköznapokban.

Hogyan alakul ki az orrsövényferdülés?

Az orrsövényferdülés elsősorban serdülőkorban alakul ki, amikor az orrüreg és az orrsövény eltérő ütemben fejlődik. Egy másik kiváltó ok lehet egy sérülés vagy baleset is, amely következtében az orrsövény elferdül.

orrsövény műtét

Milyen problémát okoz az orrsövényferdülés?

A kismértékű orrsövényferdülés általában nem okoz problémát, viszont a nagy mértékű elváltozás az alábbi kellemetlenségekkel járhat:

 • légzési nehézségek
 • orrdugulás
 • orrmelléküreg gyulladások
 • középfül gyulladás
 • légúti hurutok.

Hogyan zajlik az orrsövény műtét?

A műtét előtt egy konzultáción kell részt venned egy fül-orr gégész szakorvossal, ahol több fontos kérdést tárgyaltok meg az orvossal. Ilyen például:

 • Altatás vagy érzéstelenítés: az orrsövény műtét történhet altatásban és helyi érzéstelenítővel is, erről a konzultáció során az orvos fog dönteni.
 • Műtéti technika: az orrsövény műtét többféle technikával végezhető, amelyről szintén a konzultáció során fog dönteni a szakorvos. A különböző technikák közös jellemzője, hogy a lágyrészborítást a ferde orrsövény csontos-porcos lemezéről, részben vagy egészében leválasztják. Ezt követően a csont- és porclemezeket kibillentik ferde helyzetükből, részlegesen el is távolíthatják, kiegyenesítik, majd a középvonalba helyezik a korábban szabálytalanul álló részeket. Utána a kétoldali lágyrészborítást visszafektetik az orrsövény csontos-porcos lemezére és az egész szerkezetet az új helyzetében rögzítik tamponnal vagy varratokkal.
 • A vágás helyének kijelölése: a metszés és a varratok a legtöbb esetben az orrüregen belül helyezkednek el, így később sem okoznak esztétikailag kellemetlen látványt.
 • A műtét nagyjából egy-másfél órát vesz igénybe, amely után előfordulhat – a teljesség idény nélkül - erősebb orrvérzés, véres hányás vagy köhögési inger, ezek a tünetek azonban maguktól elmúlnak. A műtét utáni lehetséges mellékhatásokról a konzultációk során kapsz részletes tájékoztatást.

Mi történik a műtét után?

A beavatkozás során behelyezett orrtampon általában 48 órán keresztül az orrban marad, amelynek kivétele a klinikán történik. Az orrtampon eltávolítása után 7-10 napon keresztül váladékozást, orrdugulást vagy duzzanatot tapasztalhatsz, ami teljesen normális. Ez alatt az idő alatt kerülni kell a megerőltető tevékenységeket, tilos sportolni is. Ezen kívül tilos orrot erősen fújni és piszkálni, mivel ezek utóvérzést okozhatnak.

További információkat és hogy mit szabad és mit nem orrsövény műtét után a linkre kattintva olvashatsz.

Milyen hosszú a gyógyulás idő?

A teljes gyógyulási idő 3 hét, azonban nagyjából 2 hét elteltével vissza lehet állni a munkába. A 4. héttől lehet újra visszatérni a mindennapi rutinunkhoz, ezt követően lehet újra sportolni, fizikai munkát végezni.

Mikor kell kontrollra menni?

A műtét után két kontrollvizsgálaton kell részt venni, az egyik a műtét utáni 1. héten, a másik pedig a műtét utáni 6. héten lesz esedékes. Ha az orvos több konzultációt ír elő, természetesen azokon is meg kell jelenni.

Mennyire hatásos az orrsövény műtét?

Orrsövény műtét után megszűnnek az orrsövényferdülésből adódó panaszok. Nem lesz több álmatlan éjszaka, hiszen megszűnik a horkolás, az alvási zavarok, a légzési nehézségek. Ezen kívül megszűnnek az orr-melléküregi, fülészeti és egyéb panaszok is, amelyek hátterében az orrsövényferdülés állt.

Mennyire kockázatos az orrsövény műtét?

Az orrsövény műtét egy gyakori eljárás, azonban – mint minden műtétnek -, ennek is lehetnek mellékhatásai, szövődményei. Ilyen lehet például a vérzés vagy különböző fertőzések, fejfájás és láz. Az enyhébb tünetek gyógyszerekkel csillapíthatók, viszont a nagyobb fokú vérzés vagy egyéb probléma esetén érdemes egyből bemenni a klinikára, hogy megfelelő ellátásban részesülj.

Az orrsövény műtét ára

Az orrsövény műtét 450 000 Ft-nál kezdődik, az árat több tényező befolyásolhatja, például az, hogy szükséges-e az altatás a beavatkozás során vagy sem. A műtéttel azonban nemcsak az orrsövényedet állítják vissza az anatómiai formára, hanem visszanyered az életkedved, hiszen megszűnnek a panaszaid, újra teljes és boldog életet élhetsz.

Az orrsövény műtét kombinálható orrplasztika műtéttel is, ebben az esetben egy beavatkozás alkalmával végzik el az esztétikai és az egészségügyi "javításokat". A komplex műtét elvégzésekor az árak 1.160.000 forinttól indulnak.

Van még kérdésed?

Ha még maradt megválaszolatlan kérdésed, akkor kérj időpontot egy ingyenes konzultációra és tájékozódj a lehetőségeidről.

Nem sikerült dönteni? Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Szerintünk 2021 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció, kötelezettségek nélkül
 • most 15% kedvezmény a plasztikai műtétekre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia