Orrsövény műtét

Az orrsövény műtét vagy orrsövény plasztika során a ferde orrsövény helyreállítása történik sebészeti úton. Ez nem egy esztétikai beavatkozás, hiszen az orr formája a műtét során nem változik. A beavatkozás lényege az orrsövényferdülésből adódó különböző panaszok megszüntetése, tehát egészségügyi műtétről beszélünk.

A cikkben az orrsövényferdülést kiváltó okokról fogunk beszélni, illetve beszámolunk az orrsövény műtét menetéről, a műtét utáni időszakról és annak árazásáról is.

Kiknek ajánlott az orrsövény műtét?

Az orrsövény műtét azoknak ajánlott, akiknek diagnosztizált orrsövényferdülése van és az problémát jelent nekik a mindennapi életvitelük során. Az orrsövényferdülés szükségességéről minden esetben a szakorvos dönt egy előzetes konzultáció során.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson az orrsövény műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Mi az az orrsövény?

Az orrsövény egy porcos, csontos képződmény, amely szétválasztja az orrban a légutakat, létrehozva ezzel az orrnyílásokat. Nincs olyan ember, akinek tökéletesen középen helyezkedne el az orrsövény, azonban akinél nagy eltérés tapasztalható, annak különböző problémákat okozhat a hétköznapokban. 

Ismerd meg az orr részeit!

Hogyan alakul ki az orrsövényferdülés?

Az orrsövényferdülés elsősorban serdülőkorban alakul ki, amikor az orrüreg és az orrsövény eltérő ütemben fejlődik. Egy másik kiváltó ok lehet egy sérülés vagy baleset is, amely következtében az orrsövény elferdül.

orrsövény műtét

Milyen problémát okoz az orrsövényferdülés?

A kismértékű orrsövényferdülés általában nem okoz problémát, viszont a nagy mértékű elváltozás az alábbi kellemetlenségekkel járhat:

Hogyan zajlik az orrsövény műtét?

A műtét előtt egy konzultáción kell részt venned egy fül-orr gégész szakorvossal, ahol több fontos kérdést tárgyaltok meg az orvossal. Ilyen például:

  • Altatás vagy érzéstelenítés: az orrsövény műtét történhet altatásban és helyi érzéstelenítővel is, erről a konzultáció során az orvos fog dönteni.
  • Műtéti technika: az orrsövény műtét többféle technikával végezhető, amelyről szintén a konzultáció során fog dönteni a szakorvos. A különböző technikák közös jellemzője, hogy a lágyrészborítást a ferde orrsövény csontos-porcos lemezéről, részben vagy egészében leválasztják. Ezt követően a csont- és porclemezeket kibillentik ferde helyzetükből, részlegesen el is távolíthatják, kiegyenesítik, majd a középvonalba helyezik a korábban szabálytalanul álló részeket. Utána a kétoldali lágyrészborítást visszafektetik az orrsövény csontos-porcos lemezére és az egész szerkezetet az új helyzetében rögzítik tamponnal vagy varratokkal.
  • A vágás helyének kijelölése: a metszés és a varratok a legtöbb esetben az orrüregen belül helyezkednek el, így később sem okoznak esztétikailag kellemetlen látványt.
  • A műtét nagyjából egy-másfél órát vesz igénybe, amely után előfordulhat erősebb orrvérzés, véres hányás vagy köhögési inger, ezek a tünetek azonban maguktól elmúlnak. A műtét utáni lehetséges mellékhatásokról a konzultációk során kapsz részletes tájékoztatást.

Mennyire hatásos az orrsövény műtét?

Orrsövény műtét után megszűnnek az orrsövényferdülésből adódó panaszok. Nem lesz több álmatlan éjszaka, hiszen megszűnik a horkolás, az alvási zavarok, a légzési nehézségek. Ezen kívül megszűnnek az orr-melléküregi, fülészeti és egyéb panaszok is, amelyek hátterében az orrsövényferdülés állt.

Mennyire kockázatos az orrsövény műtét?

Az orrsövény műtét egy gyakori eljárás, azonban – mint minden műtétnek -, ennek is lehetnek mellékhatásai, szövődményei. Ilyen lehet például a vérzés vagy különböző fertőzések, fejfájás és láz. Az enyhébb tünetek gyógyszerekkel csillapíthatók, viszont a nagyobb fokú vérzés vagy egyéb probléma esetén érdemes egyből bemenni a klinikára, hogy megfelelő ellátásban részesülj.

Az orrsövény műtét ára

Az orrsövény műtét 450 000 Ft-nál kezdődik, az árat több tényező befolyásolhatja, például az, hogy szükséges-e az altatás a beavatkozás során vagy sem. A műtéttel azonban nemcsak az orrsövényedet állítják vissza az anatómiai formára, hanem visszanyered az életkedved, hiszen megszűnnek a panaszaid, újra teljes és boldog életet élhetsz.

Az orrsövény műtét kombinálható orrplasztika műtéttel is, ebben az esetben egy beavatkozás alkalmával végzik el az esztétikai és az egészségügyi "javításokat". A komplex műtét elvégzésekor az árak 1.160.000 forinttól indulnak.

Mi történik a műtét után?

A beavatkozás során behelyezett orrtampon általában 48 órán keresztül az orrban marad, amelynek kivétele a klinikán történik. Az orrtampon eltávolítása után 7-10 napon keresztül váladékozást, orrdugulást vagy duzzanatot tapasztalhatsz, ami teljesen normális. Ez alatt az idő alatt kerülni kell a megerőltető tevékenységeket, tilos sportolni is. Ezen kívül tilos orrot erősen fújni és piszkálni, mivel ezek utóvérzést okozhatnak.

Milyen hosszú a gyógyulás idő?

A teljes gyógyulási idő 3 hét, azonban nagyjából 2 hét elteltével vissza lehet állni a munkába. A 4. héttől lehet újra visszatérni a mindennapi rutinunkhoz, ezt követően lehet újra sportolni, fizikai munkát végezni.

Mikor kell kontrollra menni?

A műtét után két kontrollvizsgálaton kell részt venni, az egyik a műtét utáni 1. héten, a másik pedig a műtét utáni 6. héten lesz esedékes. Ha az orvos több konzultációt ír elő, természetesen azokon is meg kell jelenni.

Edzés orrsövényműtét után

Elsősorban a legfontosabb, hogy egy-két hétig minden olyan tevékenységet kerülj, ami erőlködéssel jár: edzések, futás, fizikai munka. Másodsorban igen fontos, hogy ne piszkáld az orrod, és ne tegyen rá semmit: szemüvegek, maszkok, piercing, stb. ezek egy darabig mind kerülendők.

Orrsövény műtét után mikor lehet dolgozni?

Orrsövény műtét után a munka megkezdése, visszatérés a munkahelyre jó esetben egy-másfél, általában inkább két hét után lehetséges. Ebben az időszakban mindenképpen fontos a kíméletes életmód, illetve két hét alatt elmúlik a váladékozás és a fel-felbukkanó dugulás is.

Tipp: Hogyan intézzem az orrsövény műtét utáni táppénzt?

Ezekre figyelj orrsövény műtét után

Az orrsövény műtét után az alábbi négy jelenségre kiemelten ügyelj, hogy a gyógyulás menete ideális mederben haladjon.

Orrfújás

Az orrsövényműtétet követően hetekig tilos az orrfújás! Ez, mivel egy olyan műtétről beszélünk, amely az orr belsejében ejtett bemetszésekkel jár, elég zavaró lehet, hiszen a gyógyulással együtt járó váladéknak ki kell jutni valahogy. Azonban erőltetni, fújni, kapargatni szigorúan tilos! Csak és a kizárólag felitatni szabad az orrnyílásnál a kifolyó váladékot!

Váladékozás

A tamponok eltávolítása után közvetlenül ritkábban előfordulhat csepegő vérzés, ami pár perc után abbamarad. Körül-belül az első két hét az, amikor gyakrabban tapasztalhat minimális orrvérzést és váladékozást. Az orrsövény műtét utáni váladékok a gyógyulási folyamat részét képezik, személyenként eltérő, hogy milyen mértékű a jelenség. 

Pörkösödés

Előfordulhat, hogy a váladék az orrsövény műtét után pörködésként jelenik meg. Ilyenkor tilos piszkálni, orvosa felírhat puhítókenőcsöt, amit az orrpitvarba kell juttatni, általában ujjbeggyel.

Orrdugulás

Az orrsövénykorrekciós műtét után, főleg az első néhány hétben amikor a gyógyulási folyamatok zajlanak, előfordulhat, hogy az orra eldugul. Lehetséges, hogy mindkét fél, de lehet, hogy csak az egyik. Mivel fújni nem lehet, ezért így nem tud megszabadulni a kellemetlenségtől. Elsősorban az a jó megoldás, ha tanácsot kérsz orvosodtól, és ha hosszabb ideig fennáll a dugulás, akkor kérj időpontot, hogy meg lehessen vizsgálni az okokat!

Van még kérdésed?

Ha még maradt megválaszolatlan kérdésed, akkor kérj időpontot egy ingyenes konzultációra és tájékozódj a lehetőségeidről.

Nem sikerült dönteni? Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
  • kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia