A mellkisebbítés utáni időszak legfontosabb kérdései

Minden mellkisebbítés után szükség van pihenésre, lábadozásra, illetve több olyan előírást is be kell tartani, ami elsőre kényelmetlenséget okozhat, de hosszabb távon elősegíti a műtét és a gyógyulás sikeres lezárását. Természetes, hogy egy ilyen műtét előtt kérdések merülnek fel, hiszen végső soron mégis csak egy bemetszésekkel, átalakítással járó procedúráról beszélünk.

A mellkisebbítő műtét után történő felépülésről

A mellkisebbítés során nem csak bőr, de általában belső szövetek is eltávolításra kerülnek. Ezáltal alakítja a sebész az új mellformát és csökkenti a méretet, illetve a mellbimbóudvar mérete is csökkenthető. Összefoglalva a mellkisebbítő műtét utáni időszak a következőképpen néz ki:

mellkisebbítés után

 • Közvetlen a műtét után fáradtság, az altató teljes kiürüléséig némi levertség is jelen lehet. 
 • A műtétet követő 2-3 hétben érezhet fájdalmat, ami a legtöbb esetben elviselhető, illetve kezelhető.
 • Feszülő érzés rövid ideig (kb. 2-3 hét) tapasztalható a műtét után. Ez szintén tompítható a felírt fájdalomcsillapítókkal.
 • A kellemetlenségek ellenére szinte napról napra jobban fogja magát érezni.
 • Nagyjából egy hónapig előfordulhat fáradékonyság.
 • Egy ideig lehet olyan érzése, mintha folyadék mozogna a melleiben. Ez természetes folyamat, a folyadék általában felszívódik gond nélkül, ha nem, akkor forduljon a kezelőorvoshoz. 
 • Amennyiben nem felszívódó varratokat használt a sebész, akkor valamikor az 5-10 nap közötti időben kerül sor varratszedésre.
 • Duzzanat, átmeneti érzékváltozás előfordulhat, ezek azonban idővel elmúlnak és a mellek természetes tapintásúak lesznek és az érzékelés is visszatér.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellkisebbítés műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Mire figyeljen a mellkisebbítés után?

Az aktivitás, a tevékenységek tekintetében a következőkre érdemes figyelni:

 • Mindig pihenjen le, ha úgy érzi, hogy fáradt. A pihenés, a megfelelő mennyiségű alvás segíti a gyógyulást.
 • Ne emeljen legalább két hétig semmi olyat, ami megerőltető. Ez alatt értjük többek között a bevásárlótáskát, nagyobb háziállatokat, csomagokat, hátizsákokat, illetve sajnos a gyermekeket is. Legalább három hétig kerülni kell bármi fej fölé emelését.
 • A fürdőzést, habfürdőzést nagyjából egy hónapig nem szabad. Zuhanyozni is csak akkor szabad, ha már az orvos szerint érheti víz a melleket is.
 • Kb. 2 hét után visszatérhet a munkába, iskolába, fizikai munka esetén (pl.: bolti eladó) legalább három hetet érdemes pihenni.
 • Érdemes lehet sétálni minden nap – és mindig egy kicsivel többet mint előző nap. A kimerítő tevékenységek, mint a kocogás, úszás, súlyzós edzések kerülendők amíg az orvos nem mondja azt, hogy rendben van. 

Étkezés tekintetében is vannak figyelembe veendő dolgok, amelyek a mellkisebbítés tapasztalatok alapján segítenek abban, hogy gyors és sikeres legyen a felépülés! 

 • Nem kell külön diétába kezdeni a mellkisebbítés után. Érdemes azonban figyelni, hogy kevesebb zsírt, több fehérjét és rostokat vigyünk be. pl.: a sült krumplit cseréljük le egy időre párolt rizsre vagy édesburgonyára.
 • Sokat kell inni – a szokásos 2-3 liter helyett érdemes egy 4 literes bevitelt megcélozni. Ez segít abban, hogy hidratálva maradjon a test és a bőr.
 • Megváltozhat némileg az emésztés a műtét után. Ez más beavatkozásoknál is így van. Próbálja meg úgy összeállítani az étrendjét, hogy ne alakuljon ki szorulás vagy annak az ellenkezője, hasmenés.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellkisebbítés műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

A mellkisebbítés után fontos a hegek megfelelő kezelése is. Minden plasztikai sebész ellátja a vendégeket tanácsokkal arra vonatkozóan, hogy hogyan bánjanak a sebbel és a hegekkel. Speciális, kifejezetten mellműtétek utáni időszakra fejlesztett szorító melltartót mindenképpen viselni kell, azt, hogy ezt mikor lehet normál melltartóra váltani, az orvos fogja elmondani. Tisztítani kell a területet, de csak finoman, szappanos vízzel, lehetőleg egy puha szivaccsal – dörzsölni mind a mosásnál, mind a törölközésnél tilos! Nem letöröljük a vizet, hanem felitatjuk a törölközővel. Az érintett területet lehetséges gézzel, gézpárnával megtámogatni, hogy ne dörzsölődjön a ruházathoz.

Mellkisebbítés tapasztalatok szerint mire kell készülnöm?

Szerencsére az online fórumok tele vannak tapasztalati leírásokkal, sőt, ma már külön műfaj a plasztikai sebészeti napló, amely támpontot adhat azzal kapcsolatban, hogy mire lehet számítani. Ezek a leírások mindenki számára hasznosak lehetnek. A biztos válaszokat pedig csak a plasztikai sebész adhatja meg, úgyhogy érdemes bejelentkezni egy konzultációra!

Nem sikerült dönteni? Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Kapcsolódó cikkek:

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
 • kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia