mellkisebbítés után

A mellkisebbítés utáni időszak legfontosabb kérdései

Minden mellkisebbítés után szükség van pihenésre, lábadozásra, illetve több olyan előírást is be kell tartani, ami elsőre kényelmetlenséget okozhat, de hosszabb távon elősegíti a műtét és a gyógyulás sikeres lezárását. Természetes, hogy egy ilyen műtét előtt kérdések merülnek fel, hiszen végső soron mégis csak egy bemetszésekkel, átalakítással járó procedúráról beszélünk.

A mellkisebbítő műtét után történő felépülésről

A mellkisebbítő műtét során nem csak bőr, de általában belső szövetek is eltávolításra kerülnek. Ezáltal alakítja a sebész az új mellformát és csökkenti a méretet, illetve a mellbimbóudvar mérete is csökkenthető. Összefoglalva a mellkisebbítő műtét utáni időszak a következőképpen néz ki:

 • Közvetlen a műtét után fáradtság, az altató teljes kiürüléséig némi levertség is jelen lehet. 

 • A műtétet követő 2-3 hétben érezhet fájdalmat, ami a legtöbb esetben elviselhető, illetve kezelhető.
 • Feszülő érzés rövid ideig (kb. 2-3 hét) tapasztalható a műtét után. Ez szintén tompítható a felírt fájdalomcsillapítókkal.
 • A kellemetlenségek ellenére szinte napról napra jobban fogja magát érezni.
 • Nagyjából egy hónapig előfordulhat fáradékonyság.
 • Egy ideig lehet olyan érzése, mintha folyadék mozogna a melleiben. Ez természetes folyamat, a folyadék általában felszívódik gond nélkül, ha nem, akkor forduljon a kezelőorvoshoz. 
 • Amennyiben nem felszívódó varratokat használt a sebész, akkor valamikor az 5-10 nap közötti időben kerül sor varratszedésre.
 • Duzzanat, átmeneti érzékváltozás előfordulhat, ezek azonban idővel elmúlnak és a mellek természetes tapintásúak lesznek és az érzékelés is visszatér.

Mire figyeljen a mellkisebbítés után?

Az aktivitás, a tevékenységek tekintetében a következőkre érdemes figyelni:

 • Mindig pihenjen le, ha úgy érzi, hogy fáradt. A pihenés, a megfelelő mennyiségű alvás segíti a gyógyulást.
 • Ne emeljen legalább két hétig semmi olyat, ami megerőltető. Ez alatt értjük többek között a bevásárlótáskát, nagyobb háziállatokat, csomagokat, hátizsákokat, illetve sajnos a gyermekeket is. Legalább három hétig kerülni kell bármi fej fölé emelését.
 • A fürdőzést, habfürdőzést nagyjából egy hónapig nem szabad. Zuhanyozni is csak akkor szabad, ha már az orvos szerint érheti víz a melleket is.
 • Kb. 2 hét után visszatérhet a munkába, iskolába, fizikai munka esetén (pl.: bolti eladó) legalább három hetet érdemes pihenni.
 • Érdemes lehet sétálni minden nap – és mindig egy kicsivel többet mint előző nap. A kimerítő tevékenységek, mint a kocogás, úszás, súlyzós edzések kerülendők amíg az orvos nem mondja azt, hogy rendben van. 

Étkezés tekintetében is vannak figyelembe veendő dolgok, amelyek a mellkisebbítés tapasztalatok alapján segítenek abban, hogy gyors és sikeres legyen a felépülés! 

 • Nem kell külön diétába kezdeni a mellkisebbítés után. Érdemes azonban figyelni, hogy kevesebb zsírt, több fehérjét és rostokat vigyünk be. pl.: a sült krumplit cseréljük le egy időre párolt rizsre vagy édesburgonyára.
 • Sokat kell inni – a szokásos 2-3 liter helyett érdemes egy 4 literes bevitelt megcélozni. Ez segít abban, hogy hidratálva maradjon a test és a bőr.
 • Megváltozhat némileg az emésztés a műtét után. Ez más beavatkozásoknál is így van. Próbálja meg úgy összeállítani az étrendjét, hogy ne alakuljon ki szorulás vagy annak az ellenkezője, hasmenés.

A mellkisebbítés után fontos a hegek megfelelő kezelése is. Minden plasztikai sebész ellátja a vendégeket tanácsokkal arra vonatkozóan, hogy hogyan bánjanak a sebbel és a hegekkel. Speciális, kifejezetten mellműtétek utáni időszakra fejlesztett szorító melltartót mindenképpen viselni kell, azt, hogy ezt mikor lehet normál melltartóra váltani, az orvos fogja elmondani. Tisztítani kell a területet, de csak finoman, szappanos vízzel, lehetőleg egy puha szivaccsal – dörzsölni mind a mosásnál, mind a törölközésnél tilos! Nem letöröljük a vizet, hanem felitatjuk a törölközővel. Az érintett területet lehetséges gézzel, gézpárnával megtámogatni, hogy ne dörzsölődjön a ruházathoz.

Mellkisebbítés tapasztalatok szerint mire kell készülnöm?

Szerencsére az online fórumok tele vannak tapasztalati leírásokkal, sőt, ma már külön műfaj a plasztikai sebészeti napló, amely támpontot adhat azzal kapcsolatban, hogy mire lehet számítani. Ezek a leírások mindenki számára hasznosak lehetnek. A biztos válaszokat pedig csak a plasztikai sebész adhatja meg, úgyhogy érdemes bejelentkezni egy konzultációra!


Kapcsolódó cikkek: