Hajbeültetés - Feltételei, Menete, Eredmények, Árak

A hajbeültetés olyan plasztikai sebészei eljárás, amit hajhullás vagy kopaszodás kezelésére alkalmaznak. A hajbeültetés azon nőknek és férfiaknak ajánlott, akik hajhullástól szenvednek, ami önbizalomhiányt okoz és rontja a megjelenést. A hajbeültetés célja, hogy visszaállítsa a haj sűrűségét és természetes megjelenését azokon a területeken, ahol a hajhullás vagy a kopaszodás bekövetkezett.

Mi a hajbeültetés?

A hajbeültetés a fej hátsó és oldalsó donorterületeiről a plasztikai sebész által egyesével kinyert graftok átültetése a hajhiányos területekre. A graft egy kisebb szövetdarab, amiben a hajtüsző 1-5 darab hajszálat tartalmaz. Ez az élő bőrszövet fog tovább élni a beültetett helyen, így a korábban kopasz, hajhiányos felület hajjal fedett lesz. A hajátültetés helyi érzéstelenítésben történik és 6-8 órát vesz igénybe.

Ingyenes hajanalízis

Tudd meg három percen belül, hogy alkalmas vagy-e hajbeültetésre!

Töltsd ki a rövid kérdőívet és hamarosan megkapod az eredményt.

A kérdőív kitöltése nem jár kötelezettségekkel!

Tartalomjegyzék

Hajbeültetés nőknek és férfiaknak

A hajbeültetési eljárások nőknek és férfiaknak egyaránt elérhető. A hajbeültetés nőknek általában a hajritkulás és az egyenletes hajsűrűség helyreállítására szolgál, míg a férfiaknál a kopaszodó területek és a visszahúzódó hajvonal kezelését célozza - derül ki a British Association of Hair Restoration Surgery (BAHRS) kutatásából.

A különbséget jelent még a hajhullást kiváltó okok, melyek elsősorban hormonális és genetikai tényezőkben keresendők.

 • Férfiak esetében a hajhullást gyakran az androgén alopécia okozza, amely összefügg a dihidrotesztoszteron (DHT) nevű hormon magasabb szintjével. Ez a hormon felelős a hajhagymák zsugorodásáért, ami a haj vékonyodásához és végül kopaszodáshoz vezet.
 • Nőknél a hajhullás oka sokszínűbb lehet, beleértve a hormonális változásokat (például menopauza), tápanyaghiányt, bizonyos betegségeket és stresszt. Nők esetében a hajhullás általában diffúz, azaz egyenletesen érinti a fejbőrt.

A hajbeültetés technikáit illetően férfiak és nők esetében is a FUT és a FUE hajbeültetés módszereket alkalmazzák. A választott technika függ a hajhullás mértékétől, a donor terület minőségétől és a kívánt esztétikai eredményektől.

Tudni szeretnéd, hogy alkalmas vagy hajbeültetésre? Kérj ingyenes hajanalízist!

A hajbeültetés előnyei

A hajbeültetés előnyei az alábbi pontokban foglalhatók össze:

 • Egy 6 órás hajbeültetés tartós, élethosszig tartó eredményt nyújt.
 • Egy műtét alatt 2-3000 graft, azaz 4-6000 hajszál ültethető be.
 • A hajbeültetés minimálisan invazív beavatkozás ami gyors, egyhetes gyógyulási időt biztosít
 • Az eredmény dús, nagy sűrűségű és természetes hatású hajas fej.

Ezek az előnyök teszik a hajbeültetést egyre népszerűbbé azok számára, akik tartós és természetes megoldást keresnek a hajhullásra vagy kopaszodásra.

Ingyenes hajanalízis

Tudd meg három percen belül, hogy alkalmas vagy-e hajbeültetésre!

Töltsd ki a rövid kérdőívet és hamarosan megkapod az eredményt.

A kérdőív kitöltése nem jár kötelezettségekkel!

A hajbeültetés feltételei - Ki az ideális jelölt hajbeültetésre?

Hajbeültetést legtöbbször a 25 év felettieknek javaslunk. Azonban a döntés során a kornál fontosabb az egyéni egészségügyi állapot és a hajvesztés jellemzői.

A hajbeültetés feltételei:

 • a hajvesztés elérte a Norwood skálán legalább a 2. fokozatot.
 • A hajhullás legalább három éve tart.
 • A hajvesztés stabilizálódott, azaz a kopaszodás mintázata jól meghatározhatóvá vált.
 • Megfelelő hajsűrűség a donorterületen, ami lehetővé teszi a hajhagymák átültetését.

Tudni szeretnéd, hogy alkalmas vagy hajbeültetésre? Kérj ingyenes hajanalízist!

hajbeültetés

Mikor van szükség hajbeültetésre?

Hajbeültetésre akkor van szükség, ha tartós hajhullást vagy kopaszodást tapasztalsz. A hajhullásnak leggyakrabban az alábbi 6 oka van:

 1. Genetikai hajlam: A leggyakoribb ok az androgén alopécia, ami férfiaknál és nőknél is előfordulhat. Ez genetikai hajlamon alapuló hajhullás, amelyet a hormonok is befolyásolhatnak.
 2. Hormonális változások: A nőknél a terhesség, a szülés utáni időszak, a menopauza és a pajzsmirigy rendellenességek is okozhatnak hajhullást.
 3. Betegségek és egészségügyi állapotok: Bizonyos bőrbetegségek (lupus vagy a lichen planopilaris) fertőzések és betegségek (pl. vashiányos vérszegénység) is hajhullást okozhatnak.
 4. Gyógyszerek és kezelések: Egyes gyógyszerek (kemoterápiás szerek), valamint túlzott hajápolási szokások is hajhulláshoz vezethetnek.
 5. Táplálkozási hiányosságok: A nem megfelelő táplálkozás, mint például a fehérje vagy a vas hiánya, szintén hozzájárulhat a hajhulláshoz.
 6. Stressz: A hosszan tartó vagy súlyos stressz, beleértve a fizikai és érzelmi stresszt is, hajhullást okozhat.

A hajhullás okát minden esetben szakembernek kell megállapítania. A hajbeültetés kiváló módszer a kopaszodás ellen, megfelelő alkalmazása megszünteti a kopasz, hajhiányos területeket.

A hajbeültetés módjai

A hajbeültetés módjai a FUT (Follicular Unit Transplantation) és a FUE (Fullicular Unit Excision) eljárási módszerek. Mind a FUT, mind a FUE módszer célja a tartós és természetes kinézetű hajhullás kezelése, de különböző technikai megközelítésekkel dolgoznak.

 1. FUT hajbeültetés (Follicular Unit Transplantation): A plasztikai sebész egy 15-25 cm hosszúságú szövetcsíkot vesz ki a fejbőr hátsó részéből, amelyből aztán a hajtüszőket elkülöníti és áthelyezi a kopaszodó területekre. A módszer további elnevezései: FUSS: Follicular Unit Strip Surgery, STRIP method, magyarul csíkvételi módszernek nevezzük.További információk erről: FUT hajbeültetés
 2. FUE hajbeültetés (Follicular Unit Extraction): Itt az egyes hajtüszőket közvetlenül veszi ki a plasztikai sebész a fejbőr hátsó és oldalsó részéből, és egyesével ültetik be a kopaszodó területekre. Ez a módszer kevésbé invazív, gyorsabban gyógyul és nem hagy heget. Magyar neve: egyenkénti hajtüszőegység kivétel. További információk erről: FUE hajbeültetés

Az International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS) állásfoglalása szerint a FUE és FUT módszerek a hajtüszők eltávolításának és beültetésének módjában különböznek, továbbá a gyógyulási időben és a lehetséges mellékhatásokban is.

A páciensek számára a leginkább megfelelő módszer kiválasztása egyénre szabottan, szakember segítségével történik.

Tudni szeretnéd, hogy alkalmas vagy hajbeültetésre? Kérj ingyenes hajanalízist!

Hajbeültetés előtt - hogyan készülj a hajbeültetésre?

Hajbeültetés előtt az orvos hajanalízis során megállapítja a hajhiány fokát, megvizsgálja, adottak-e a beültetés feltételei, egyezteti a pácienssel a lehetőségeket és az igényeket. Felállítja a műtéti tervet, megbeszélik a beültetés időpontját. Tájékoztasd az orvost vérhígító, vitaminok és étrend-kiegészítők, egyéb gyógyszer szedéséről, és ezek tekintetében kövesd az orvos utasításait.

 • A beültetés előtt egy hónappal már ne vágass hajat, ezt majd a beültetéskor a megfelelő módon megteszik. 
 • A műtét előtt legalább egy héttel függeszd fel a dohányzást, mert a nikotin csökkenti a fejbőr oxigénellátását. 
 • A műtét előtti három napban nem javasolt alkohol fogyasztása.
 • Ősz hajúaknak javasolt a műtét előtt három nappal a hajfestés a jó láthatóság érdekében, de gondoskodj róla, hogy a festéktől teljes mértékben tisztuljon meg a fejbőr.
 • A műtét napján reggel mosd meg a fejbőrt, de ne használj hajszeszt, egyéb hajápolót. Aznap már ne igyál kávét. Olyan ruházatban menj, melyet nem kell a fejen át húzni (póló helyett ing).

A hajbeültetés menete

A hajbeültetés menete a következő lépésekből áll:

 1. A haj rövidre vágása.
 2. A műtéti területek tisztítása és fertőtlenítése.
 3. A donor terület érzéstelenítése lidokain injekcióval.
 4. Hajhagymák eltávolítása a fej hátsó és oldalsó részéről.
 5. Hajhagymák tisztítása és előkészítése a beültetésre.
 6. A beültetési terület érzéstelenítése és bemetszések elkészítése.
 7. Hajhagymák beültetése.
 8. A műtéti területek tisztítása és kötés alkalmazása.

A műtét időtartama 6-8 óra, attól függően, hogy hány hajszálat ültetnek át. Egy kezelés során általában 2000-3000 graftot (4000-6000 hajszálat) ültetnek be.

A hajbeültetés alatt kényelmes fekvő, félig dőlt helyzetben van a páciens. Hallgathat zenét, nézhet filmet, tehát kellemes, ellazult, éber állapotban van. A műtét közben van szünet, lehetőség van járkálni, étkezni.

hajbeültetés budapest

Ingyenes hajanalízis

Tudd meg három percen belül, hogy alkalmas vagy-e hajbeültetésre!

Töltsd ki a rövid kérdőívet és hamarosan megkapod az eredményt.

A kérdőív kitöltése nem jár kötelezettségekkel!

Hajbeültetés után

A hajbeültetés utáni gyógyulási folyamat időbeli lépései:

 • Az első néhány nap: A donorterület gyógyulása, enyhe duzzanat és kellemetlenség előfordulhat.
 • 1-2 hét: A beültetett hajszálak kihullása, a sebek gyógyulása.
 • 3-4 hónap: Új hajnövekedés kezdete.
 • 6 hónap: Látható hajnövekedés és sűrűség.
 • 12-15 hónap: A végső eredmény kialakulása.

Közvetlenül a műtét után fedőkötést helyeznek a donor területre, majd haza lehet menni. A műtét utáni tudnivalókat írásban is megkapja a páciens, valamint az első hét alatt szükséges gyógyszereket és fiziológiás sóoldatot. 

Hajbeültetés utáni kontrollnak az első hónapban kétszer, majd a 3., a 6. és a 12. hónapban kell megtörténnie, melyek lehetnek személyes vagy online megbeszélés formájában. Ekkor ellenőrzésre kerül a teljes fejbőr és a haj állapota.

A plasztikai sebész tanácsára hajbeültetést támogató terápiákon részt lehet venni. Ezek menetéről, céljáról orvosod tájékoztatni fog.

Minden további információt a hajbeültetés utáni gyógyulásról a linken található cikkünkben olvashatsz.

Tudni szeretnéd, hogy alkalmas vagy hajbeültetésre? Kérj ingyenes hajanalízist!

Hajbeültetés árak

A hajbeültetés árak 700 000 Ft és 1 100 000 Ft közötti tartományban érhetők el Budapesten. 

A hajbeültetés ára:

 • 2000 hajszál esetén 698 400 Ft, így szálanként 349,2 forintba kerül.
 • 3000 hajszálnál 798 300 Ft, ami 266,1 forintos egységárat jelent hajszálanként.
 • 4000 hajszál esetében 899 100 Ft, így 224,7 Ft/hajszál.
 • 5000 hajszálnál 999 000 Ft, mindössze 199,8 Ft egy beültetett hajszál ára.

A végösszeg a beültetett graftok, illetve hajszálak alapján kerül kiszámításra. Partnerklinikánkon a hajszál alapú árkalkulációt alkalmazzák, ebben az esetben ugyanis - szemben a graftban számolt árral - a tényleges eredmény után fizetsz, hiszen egy graft tartalmazhat 1-3-5 hajszálat is.


Hajbeültetés akció

Aktuális hajbeültetés akció keretében partnerklinikánkon az alábbi táblázat szerint alakulnak a hajbeültetés árak:

Hajszálszám

Akciós ár

Listaár

2000

698 400 Ft

776 000 Ft

3000

798 300 Ft

887 000 Ft

4000

899 100 Ft

999 000 Ft

5000

999 000 Ft

1 110 000 Ft

Ingyenes hajanalízis

Tudd meg három percen belül, hogy alkalmas vagy-e hajbeültetésre!

Töltsd ki a rövid kérdőívet és hamarosan megkapod az eredményt.

A kérdőív kitöltése nem jár kötelezettségekkel!

Hajbeültetés előtte utána - eredmények

A látható hajbeültetés eredmények tipikusan a harmadik hónapban kezdenek megjelenni. A teljes és végleges eredmények kialakulása az egyén sajátosságaitól függően általában egy év.

Az alábbi galériában hajbeültetés előtte utána képeket mutatunk, melyeket partnerklinikánkon végeztek. A hajbeültetés eredmények magukért beszélnek.

Miklós hajbeültetése 6000 hajszál FUE SafeSystem eljárással

Miklós hajbeültetésének gyógyulási folyamata

Miklós hajbeültetés gyógyulási folyamata

Hajbeültetés után közvetlenül - hajbeültetés után 1 héttel - hajbeültetés után 3 héttel - hajbeültetés után 6 hónappal

Jakab hajbeültetése 4000 hajszállal, FUE SafeSystem technikával

Jakab hajbeültetése utáni gyógyulás

Jakab gyógyulása hajbeültetés után

Hajbeültetés után közvetlenül - hajbeültetés után 1 héttel - hajbeültetés után 3 héttel - hajbeültetés után 6 hónappal

Dávid hajbeültetés előtt

Dávid hajbeültetés után, 15 000 hajszállal gazdagabban, FUE SafeSystem átültetéssel

Ezra hajbeültetése - 5000 hajszállal, FUE SafeSystem módszert alkalmazva

Ezra hajbeültetése utáni állapotok

Hajbeültetés után 1 héttel - hajbeültetés után 3 héttel - hajbeültetés után 3 hónappal - hajbeültetés után 6 hónappal

A hajbeültetés kockázata, veszélyei

A hajbeültetés, mint minimálisan invazív beavatkozás, alacsony kockázatú. Bizonyos veszélyei ugyanakkor vannak, mint a fertőzés és hegesedés.

A műtét utáni tünetek lehetnek:

 • duzzanat,
 • zsibbadás,
 • vérzés,
 • véraláfutás,
 • viszketés,
 • fejfájás.

Ezek természetes tünetek és 2-3 nap alatt elmúlnak. Adott esetben fájdalomcsillapító szedhető.

Tudni szeretnéd, hogy alkalmas vagy hajbeültetésre? Kérj ingyenes hajanalízist!

Hajbeültetést kizáró okok

A hajbeültetést kizáró okok között olyan tényezők szerepelnek, amelyek vagy eleve lehetetlenné teszik a kivitelezést, vagy annak értelmét kérdőjelezik meg, hiszen nem garantálható tartós eredmény. Igen csekély számban merül fel ilyen valós indok, ezek mindegyikére fény derül az első konzultáció alkalmával.

 1. Bőrbetegségek. A fejbőrt érintő bőrbetegségek, például pikkelysömör, szeborreás dermatitis, tinea és piedra gombás fertőzések. Folliculitis nem végérvényesen kizáró tényező, ám rossz feltételeket teremtenének a beültetett hajtüszők megmaradásához
 2. Belgyógyászati betegségek. Kezeletlen cukorbetegség, vashiányos vérszegénység, autoimmun betegségek szintén okozhatnak a fejbőrben olyan állapotot, ami hajvesztéshez vezet, így a beültetésnek sem kedvez.
 3. Daganatos betegségek kezelése. A daganatos betegségek kezelése során fellépő hajvesztés a legtöbb esetben nem végleges, a kezelés után, a gyógyulás során újonnan kinövő haj megjelenése után jöhet szóba a hajhiány megoldása, amennyiben szükséges.
 4. Pszichiátriai betegségek. A kényszeres haj- és szőrtépés (trichotillománia) olyan pszichiátriai zavar, ami leküzdhetetlen vágyat kelt a saját testszőrzet, haj kitépésére. Az így elvesztett haj visszanő, a probléma nem a hajas fejbőrt érinti, nem beültetéssel kezelendő a probléma.
 5. Tartós nagy fokú stressz. Amennyiben a hajvesztést egyértelműen stressz okozta, életmódváltás után várható a haj kinövése, ezzel ellentétben a hajbeültetés nem hoz megfelelő eredményt, amennyiben a stressz továbbra is fennáll.
 6. Hiányzó donor terület. Amennyiben nincs elegendő donor terület, vagy teljes mértékben hiányzik (nagy fokú vagy teljes a kopaszság), a hajbeültetés alapvető feltétele nincs meg. Idegen haj beültetése kizárt.

Amennyiben egyértelmű a hajbeültetés lehetetlensége, javasolt más megoldást (pl. hajtetoválás) keresni. Minden esetben érdemes az orvossal konzultálni, hogy megteremthetők-e a feltételek a hajbeültetésre a későbbiekben a Te egyedi esetedben.

Tudni szeretnéd, hogy alkalmas vagy hajbeültetésre? Kérj ingyenes hajanalízist!

Ingyenes hajanalízis

Tudd meg három percen belül, hogy alkalmas vagy-e hajbeültetésre!

Töltsd ki a rövid kérdőívet és hamarosan megkapod az eredményt.

A kérdőív kitöltése nem jár kötelezettségekkel!

Kérjen időpontot hajbeültetés konzultációra Budapesten!

Partnerklinikánk Budapest egyik legmodernebb hajbeültetési központja már 2008 óta. A legújabb technikát (FUE SafeSystem) és eszközt (SAFE Scribe) használja a hajbeültetési eljárásokhoz. A 17 fős orvosi és asszisztensi stáb kiváló szakemberekből áll, akik több mint 15 év tapasztalattal és magas szintű szakértelemmel rendelkeznek a hajbeültetés területén.

A páciensek számára a legmagasabb színvonalú ellátást biztosítja a klinika. A kimagasló eredményre írásos garanciát is vállal!

Az elmúlt években több ezer páciens fordult meg a klinikán, akik a visszajelzések alapján nagyon elégedettek a szolgáltatással

Tudni szeretnéd, hogy alkalmas vagy hajbeültetésre? Kérj ingyenes hajanalízist!

Hajbeültetés vélemények

A hajbeültetés vélemények a legmeggyőzőbbek és leghitelesebbek, azokat érdemes meghallgatni, akik már átestek a beavatkozáson. Bemutatunk néhány tapasztalatot arról, hány hajszálat/graftot ültettek be, ebből mennyi maradt meg, mennyi ideig tartott a műtét, milyen személyes élményt jelentett a beavatkozás.

Dávid 34

Hajbeültetésem több lépésben zajlott, mivel jelentős volt a hajritkulás a fejtetőn, a fejtető hátsó részén is, és elöl a hajvonal teljesen felcsúszott. Első alkalommal két nap alatt  6000 szálat ültettek be, ezzel a hajvonalat az eredetire állították vissza, a fejtetőn arányosan pótolták.

Másfél évvel később a sűrűséget növelték még 5000 hajszállal a már beültetett területen. Szerencsés vagyok, mert erre lehetőséget adott a donor terület, ott sem látszik hiány a FUE SafeSystem technikának köszönhetően. Az eredmény a beültetés után mindig egy évvel már jól látszott, tehát addigra az új haj is megnőtt, a beültetett mennyiség 90-95 % megmaradt.

Tamás 43

Tartottam a kellemetlenségektől, de nem volt semmi gond. A műtét közben nem éreztem semmit, utána a donor részen továbbra sem, a beültetett területen simán elviselhető fájdalmat. Három napig duzzadt volt ez a terület, és nem volt szabad hozzáérni, tehát nyakpárnával kitámasztva aludtam.

A pörkök és duzzanat egy hét alatt eltűntek, egy hónap múlva a nyakpárnát is el lehetett hagyni, de a területet továbbra is óvni kellett például magas faktorszámú naptejjel a leégéstől (nyáron volt), és hajmosáshoz babasampont használtam. Három hónappal a műtét után már láttam nőni az új hajszálakat. Ekkor egy vitaminos, tápláló mezoterápiás kezelést kaptam a hajhagymák erősítésére. Hét hónappal a műtét után már másoknak is feltűnt, hogy van hajam.

Hajbeültetés Gyakran Ismételt Kérdések

Hajbeültetéssel kapcsolatban gyakran ismételt kérdések mindenkiben megfordulnak, ezért itt egybegyűjtve választ kaphatsz rájuk.

A hajbeültetés garanciával történik?

Igen, a hajbeültetés sikerességéről írásos garanciát vállal partnerklinikánk. Amennyiben a beültetett hajak 80%-ánál kevesebb nő ki, ingyen pótolják a hiányzó mennyiséget.

Fájdalmas a hajbeültetés?

Nem, a hajbeültetés nem fáj. A hajbeültetés helyi érzéstelenítésben történik, se a graftok kinyerése, sem a beültetése nem fáj. Az érzéstelenítő injekció beadása néhány másodperces kellemetlenséget jelent. A hatás elmúltával enyhe fájdalom jelentkezhet a donor és a beültetett helyen is néhány napig folyamatosan csökkenő mértékben.

Mennyire tartós a hajbeültetés?

A hajbeültetés tartós, élethosszig tartó megoldást nyújt a kopaszodás és a hajhiány ellen. Az újonnan növő hajszálak a donorterületen levő szálakkal azonos tulajdonságúak, tehát a kopaszodást okozó hormonnal szemben rezisztensek, ugyanaddig élnek majd.

Mennyire népszerű a hajbeültetés?

A hajbeültetés népszerű beavatkozás, melynek oka a kiváló eredmények. Ezt bizonyítja az is, hogy számtalan ismert sztár élt már a hajbeültetés lehetőségével.

Hajon kívül más szőrt is át lehet ültetni?

Igen, a hajon kívül más szőrt is át lehet ültetni. Ezt szőrátültetésnek nevezzük és hasonlóan működik, mint a hajátültetés: donorterületről vesznek szőrtüszőket és áthelyezik őket a kívánt területre. Létezik szemöldök beültetés, szakállbeültetés, bajusz, mellkas és más testrészek szőrzetének sűrítése vagy helyreállítása.

Hajbeültetés más hajából lehetséges?

Nem, hajbeültetés más hajából nem lehetséges. A haj olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, hogy nem létezik hozzá külső donor, valamint a többezres számú beültetés is kizárja idegen szövet felhasználást.

Hány éves kortól lehetséges a hajbeültetés?

Hajbeültetést 25 éves kortól ajánlott elvégezni. Ilyen fiatalon fontos annak mérlegelése, hogyan történjen a hajátültetés, hogy a későbbi évtizedekben is természetes legyen a hatás, és akkorra is maradjon még elegendő donor haj.

Hajbeültetés hosszú hajjal is lehetséges?

Igen, hajbeültetés hosszú hajjal is lehetséges. Nagyobb mennyiségű hajátültetés esetén a FUT módszer ajánlott. Kisebb mértékben (2-400 graftig) a FUE technikai is alkalmazható (pl: bajusz, szempilla, szemöldök hiányának pótlására, esetleg hegbe).

Szerintünk a legjobb hajbeültető klinika Budapesten 2024-ben

 • Ingyenes kezelési terv kötelezettségek nélkül
 • A létező legkorszerűbb eszközök és technikák
 • Írásos garancia, a sikeres kezelésre

Ingyenes hajanalízis

Tudd meg három percen belül, hogy alkalmas vagy-e a hajbeültetésre!

Töltsd ki a rövid kérdőívet és hamarosan megkapod az eredményt.