Az Androgén Alopécia Okai, Diagnosztizálása és Kezelése

Az androgén alopécia, ismertebb nevén férfias típusú kopaszodás, egy hormonális eredetű hajhullás, amely férfiakat és nőket egyaránt érinthet. Az androgén típusú a leggyakoribb hajhullás-típus, a köznyelvben ezt hívjuk kopaszodásnak.

Az androgén hajhullás jellemzően 30 éves kor környékén kezdődik és elsősorban a fejtető és a homlok környékét érinti. A középkorú férfiak mintegy 50%-át, a nőknek hozzávetőlegesen a 20%-át érinti.

Az androgén hajhullás megelőzésére nincs biztos módszer, mert a hormonháztartás mellett erősen függ az örökölt genetikai hajlamtól is, amit nem befolyásolhatunk. Lefolyását tekintve lassú, ám folyamatos, ezért érdemes már az első gyanús tünetek után (erősödő hajritkulás, hajhullás a homlok felső részén) orvoshoz fordulni, hogy ha a diagnózis megerősíti az androgén alopécia meglétét, minél előbb meg lehessen kezdeni a kezelést.

Az androgén alopécia jelenleg ismert leghatékonyabb kezelési módja a FUE hajbeültetés.

Tartalomjegyzék

Az androgén alopécia okai

Az androgén alopecia fő kiváltó okai a következők:

 • örökölt genetikai hajlam a kopaszodásra,
 • a szervezet hormonháztartása és enzimtermelése,
 • a szervezetben lévő tesztoszteron mennyisége,
 • a hajtüszők dihidrotesztoszteronnal (DHT) szembeni intoleranciája.

Az androgén alopecia kialakulásának okai egyrészt genetikai eredetűek, mivel függ az örökölt génektől (hajlamosság), másrészt függ a szervezetben lévő tesztoszteron mennyiségétől az AOCD (American Osteopathic College of Dermatology) orvosi egyesület összefoglalója szerint.

A folyamat lényege, hogy a tesztoszteron (T) egy bizonyos enzim (5-alfa-reduktáz) hatására dihidrotesztoszteronná (DHT) alakul át a szervezetben, aminek túlzott mennyisége károsítja a hajhagymákat mindazoknál, akik genetikailag érzékenyebbek rá. Bár a tesztoszteron egy férfi nemi hormon, a női szervezet is termeli, akárcsak az 5-alfa-reduktáz enzimet, ezért van az, hogy nőknél sem ritka az androgén hajhullás kialakulása.

androgén alopécia okai

Jellegzetes “karácsonyfa” mintázatának az oka, hogy a hajhagymák a fej különböző részein különböző mértékben reagálnak a szervezet belső változásaira. A fejtetőn és a homlok felső részén lévő hajhagymák jóval érzékenyebbek a hormonális változásokra, mint a fej oldalsó és hátsó részén lévők

Tudni szeretnéd, hogy alkalmas vagy hajbeültetésre? Kérj ingyenes hajanalízist!

Az androgén alopécia diagnosztizálása

Az androgén alopécia diagnosztizálása több lépésből áll, amelyek célja a hajhullás okának megállapítása és annak kizárása, hogy a tüneteket nem valamilyen más egészségügyi állapot vagy körülmény okozza.

A diagnózis felállításának főbb lépései a következők:

 1. orvosi anamnézis
 2. fizikális vizsgálat
 3. hajszál teszt (Pull Test)
 4. laboratóriumi tesztek
 5. fejbőr biopszia
 6. dermatoszkópia

Az androgén alopécia diagnózisának folyamatát az orvosi anamnézis indítja, amely a hajhullás előzményeit és a genetikai hajlamot tárja fel. A fizikális vizsgálat a haj és fejbőr állapotát értékeli, míg a hajszál teszt (Pull Test) a hajhullás mértékét vizsgálja. Laboratóriumi tesztekkel kizárhatók egyéb egészségügyi problémák, a fejbőr biopsziája pedig részletesebb betekintést nyújt a hajtüszők állapotába. A dermatoszkópia végül finomítja a diagnózist a hajtüszők vizsgálatával. Ezek a lépések összességében egy átfogó képet adnak, lehetővé téve az androgén alopecia pontos diagnosztizálását és a kezelés megkezdését.

Tudni szeretnéd, hogy alkalmas vagy hajbeültetésre? Kérj ingyenes hajanalízist!

Az androgén alopécia kezelése

Az androgén alopecia kezelése gyógyszeres, plasztikai sebészeti (hajbeültetés) és fényterápiás lehetőségeket, valamint táplálékkiegészítők szedését foglal magában. Az megfelelő kezelés kiválasztása során figyelembe kell venni a hatékonyságot, mellékhatásokat, a kezelés gyakorlati megvalósíthatóságát, valamint a költségeket.

Az androgén alopécia kezelési lehetőségei

Hajbeültetés

 • Plasztikai sebészeti technika, amely során a hajtüszők egy részét átültetik a sűrű területről a ritkuló vagy kopasz területekre. A legeredményesebb és egyetlen végleges megoldás a kopaszság eltüntetésére, enyhítésére a FUE hajbeültetés

Ingyenes hajanalízis

Tudd meg három percen belül, hogy alkalmas vagy-e hajbeültetésre!

Töltsd ki a rövid kérdőívet és hamarosan megkapod az eredményt.

A kérdőív kitöltése nem jár kötelezettségekkel!

Gyógyszerek

 • Minoxidil: Vény nélkül kapható, férfiak és nők számára, helyileg alkalmazandó gyógyszer. A fejbőrre kenve lassíthatja a hajhullást és elősegítheti a hajnövekedést.
 • 5-alfa-reduktáz gátlók: Finaszterid, szájon át szedhető, az FDA által a férfiak számára jóváhagyott filmtabletta. A fejbőr DHT-szintjének csökkentésével lassítja a hajhullást és segíthet a hajnövekedés újraindításában.
 • Hormonális gyógyszerek: Férfiaknál és nőknél másfajta készítményt jelent, amit minden esetben orvos ír fel. Fontos tudni, hogy ezek csak átmeneti megoldást kínálnak, ha abbahagyjuk a szedésüket, a hajhullás visszatér, nem beszélve az esetleges mellékhatásokról.Egy, a Harvard Egyetem orvosi lapjában megjelent cikk hangsúlyozza: a hajhullásra használt hormonális gyógyszerek mellékhatásai között van a depresszió, fáradtság és a súlygyarapodás is.

Fényterápiás eljárások:

 • Lézerterápia: A Low Level Laser Therapy  (LLLT) nem invazív kezelés a hajhullásban szenvedő férfiak és nők számára.
 • PRP terápia: A kezelés során a páciens saját vérlemezke-dús plazmáját injektálják a fejbőrbe, hogy serkentsék a hajnövekedést.

Táplálék-kiegészítők

 • A vas, cink, biotin és omega-3 zsírsavak segíthetnek a haj egészségének támogatásában.

A megfelelő kezelési lehetőséget megtalálásához szakember vizsgálata szükséges.

Tudni szeretnéd, hogy alkalmas vagy hajbeültetésre? Kérj ingyenes hajanalízist!

Az androgén alopécia tünetei

Az androgén alopécia tünetei a nemek alapján két csoportba sorolhatók:

Férfiaknál

 • A hajvesztés a hajvonal és a fejtető területén kezdődik, ami visszahúzódó hajvonalhoz és a fej tetején levő kopaszsághoz vezet.

Nőknél

 • A hajhullás az egész fejtetőn átterjedő, egyenletesen eloszló ritkulást eredményez, anélkül, hogy a hajvonal visszahúzódna vagy megváltozna. Ez a diffúz hajhullás különösen a fejtető középső részén lesz szembetűnő.

Mindkét nem esetében a haj fokozatosan ritkulhat az idő előrehaladtával, és a hajhullást fejbőr viszketése, égő érzés vagy érzékenység kísérheti.


Szerintünk a legjobb hajbeültető klinika Budapesten 2024-ben

 • Ingyenes kezelési terv kötelezettségek nélkül
 • A létező legkorszerűbb eszközök és technikák
 • Írásos garancia, a sikeres kezelésre

Ingyenes hajanalízis

Tudd meg három percen belül, hogy alkalmas vagy-e a hajbeültetésre!

Töltsd ki a rövid kérdőívet és hamarosan megkapod az eredményt.