A Hajhullás Típusai, Okai, Tünetei, Kezelése és Megelőzése

A hajhullás egy természetes biológiai folyamat, ami a hajciklus aktuális állapotát tükrözi. A hajciklus során a hajszálak különböző szakaszokon mennek keresztül: növekedési (anagén), átmeneti (katagén) és pihenő (telogén). Természetes hajhullásról beszélünk, amikor a hajszálak a telogén fázisban hullanak, ami általában normálisnak tekinthető és része a haj megújulási folyamatának. Azonban, ha a hajhullás mértéke túlzott vagy a hajciklus zavart szenved, ez túlzott hajhullást jelezhet, ami különböző egészségügyi okokra utalhat.

Egy egészséges embernél átlagosan napi 50-100 hajszál kihullása természetes jelenség az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (American Academy of Dermatology Association - AAD) kutatása szerint. Ha a hajhullás mértéke tartósan meghaladja ezt a napi átlagot és a kihullott hajszálak nem pótlódnak újakkal, ajánlott kivizsgálni a hajhullás okait.

A hajhullás okai lehetnek örökletes tényezők, hormonális problémák, vagy akár vitaminhiány. A hajhullásnak számos különböző formája létezik, melyek eltérő mintázatokban jelennek meg a fejen. A hajhullás kezelése és megelőzése egyéni és összetett folyamat, amely a helyes diagnózistól és a kiváltó okok megértésétől függ.

Ez a cikk részletesen bemutatja a hajhullás különböző okait, típusait és a rendelkezésre álló kezelési lehetőségeket, segítve az olvasókat abban, hogy megértsék és kezeljék ezt a gyakran zavaró állapotot.

Ingyenes hajanalízis

Tudd meg három percen belül, hogy alkalmas vagy-e hajbeültetésre!

Töltsd ki a rövid kérdőívet és hamarosan megkapod az eredményt.

A kérdőív kitöltése nem jár kötelezettségekkel!

Tartalomjegyzék

A hajhullás típusai

A hajhullás típusai a megoldás szempontjából két döntően különböző csoportba sorolhatók: 

 1. Visszafordítható hajhullás: A napi kihullott hajszál száznál több, jellemzően időszakos, abbamaradó folyamat, az okok megszűntével a hajszálak újra nőni kezdenek, a hajhagymák működőképesek. 
 2. Végleges hajhullás, kopaszodás. Ide sorolható az örökletes jellegű androgén hajhullás. A hajvesztésnek ez a leggyakoribb fajtája. A jelenség hajbeültetéssel kiváló eredménnyel kezelhető.

A hajhullás típusai a megjelenési forma szerinti megkülönböztetés alapján:

 • Ha a haj egyenletesen ritkul a fejbőrön, diffúz hajhullásról van szó, ami általános hajvesztést eredményez.
 • Ha kerek területeken történik a hajhullás, gyakran teljesen kopasz foltok alakulnak ki, körkörös vagy foltos hajhullás jelentkezik.
 • Androgén alopécia (férfias típusú kopaszodás) esetén férfiak esetében a homlok vonalának hátrahúzódása, nőknél a haj ritkulása a fejtetőn a megjelenési forma. 

Ezek a megjelenési formák segítenek azonosítani és kezelni a hajhullás különböző típusait.

A hajhullás okai

A túlzott hajhullás okai között szerepelnek a genetikai tényezők (örökletes hajhullás), a hormonális változások (pl menopauza vagy pajzsmirigy problémák), a különböző egészségügyi állapotok (mint autoimmun és fejbőr betegségek), a gyógyszerek, orvosi kezelések mellékhatásai (bizonyos antidepresszánsok, kemoterápia), valamint az életmódbeli faktorok (stressz, helytelen hajápolás és hajviselet vagy táplálkozási hiányosságok) a Brit Bőrgyógyászok Szövetsége (British Association of Dermatologists - BAD) szerint.

A hajhullás okai között természetes tényező az életkor: előrehaladtával a sejtek megújulási képessége, a fejbőr vérellátása, oxigén- és tápanyagellátása csökken, így a hajhagymák sem képesek újratermelni a hajszálakat.

A hajhullás okainak kiderítése hosszadalmas folyamat lehet és mindenképp szakember segítségét igényli.

A túlzott hajhullás okai konkrét példákkal bemutatva:

 • Az örökletes hajhullás, vagy androgén alopecia, genetikai tényezőkön alapul, amelyek befolyásolják a hajtüszők érzékenységét a dihidrotesztoszteron (DHT) androgén hormonra. Ennek eredményeképpen a DHT hatására a hajtüszők zsugorodni kezdenek, ami a haj vékonyodásához és a növekedési (anagén) ciklus lerövidüléséhez vezet. Ezt a genetikai hajlamot az örökletes anyagban található specifikus gének és genetikai variációk határozzák meg, amelyek az egyén szülőitől öröklődnek.
 • Egészségügyi állapotok alapján a hajhullást okozhatja:
  • Pajzsmirigy problémák: Hypothyreosis (alulműködő pajzsmirigy) és Hyperthyreosis (túlműködő pajzsmirigy).
  • Hormonális egyensúly felborulása:
   • Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS),
   • A szülés utáni hajhullást tévesen hozzák összefüggésbe a szoptatással, terhességgel. A várandósság alatt a hajszálak cserélődése szünetel a megemelkedett progeszteron- és ösztrogénszintnek köszönhetően, ezért dúsabb ilyenkor a hajkorona, szülés után pedig csak ezek a pluszban megmaradt hajszálak hullanak ki hirtelen egyszerre a megváltozott hormonszint következtében.
   • Menopauza idején: A változókori hajhullás hátterében a klimaxszal járó hormonváltozás (az ösztrogén csökkenése) áll.
  • Autoimmun betegségek:
   • Alopecia areata, ami a szőrtüszőket, így a hajhagymákat is támadja és hajhullást okoz.
   • Scarring alopecia, más néven cicatricial alopecia a szőrtüszők pusztulását okozza.
  • Fejbőrbetegségek: Seborrheás dermatitisz, tinea capitis, pikkelysömör (Scalp psoriasis), gombás fertőzések, amik viszketést és hajhullást okoznak.
  • Fertőzések:
   • Szifilisz, a kezeletlen szexuális úton terjedő betegségek hajhullához vezethetnek.
   • Covid utáni hajhullás
 • Bizonyos kezelések, gyógyszerek is okozhatnak hajhullást:
  • Rák kezelésekor kapott kemoterápia vagy sugárkezelés esetén a haj részben vagy egészben kihullhat.
  • Egyes antidepresszánsok szedése hajhullást okozhat
 • Hiányállapotok: Hajhullás helytelen táplálkozás miatt, felszívódási zavar, drasztikus fogyókúra következtében is bekövetkezhet. Ilyenkor nem kapják meg a hajhagymák a jó működésükhöz szükséges anyagokat: D-vitamin, magnézium, vas, cink, ásványi anyagok, B12-vitamin, nyomelemek. Ebben az állapotban leáll  hajhagymák növekedési (anagén) szakasza, a pihenés (telogén) szakaszban stagnál, majd a hajszál kihullik.
 • Stressz és pszichológiai tényezők: Tartós stressz, depresszió vagy szorongás hajhulláshoz, illetve hajtépéshez (trichophagia) vezethet.
 • Mechanikai hatások: Gyakori hajvasalás, agresszív hatóanyagú hajfesték vagy szoros frizurák (trakciós alopecia), gyakori, erős dörzsölés (frictional alopecia) hajhullást okozhatnak.

A hajhullás tünetei, jelei

A hajhullás tünetei különböző formákat ölthetnek, attól függően, hogy mi okozza a hajhullást.

A hajhullás leggyakoribb jelei az alábbiak:

 1. Hajritkulás a fejtetőn
 2. Hirtelen hajhullás
 3. Kopasz foltok a fejbőrön vagy szakállban
 4. Teljes testi szőrhullás
 5. Törékeny haj
 6. Fokozott hajhullás fésülködés vagy hajmosás során
 7. Vékonyodó hajvonal
 8. A hajszálak vékonyodása

Amennyiben a hajhullás tüneteit tapasztalod, fordulj szakemberhez, akivel megkeresitek a hajhullás okát és a megfelelő kezelési módot.

Tudni szeretnéd, hogy alkalmas vagy hajbeültetésre? Kérj ingyenes hajanalízist!

kopaszodás jelei

Ingyenes hajanalízis

Tudd meg három percen belül, hogy alkalmas vagy-e hajbeültetésre!

Töltsd ki a rövid kérdőívet és hamarosan megkapod az eredményt.

A kérdőív kitöltése nem jár kötelezettségekkel!

hajhullás okai

A hajhullás kezelése

A hajhullás kezelése végleges hajvesztés esetén hajbeültetéssel érhető el. A hajbeültető eljárás során az orvos a páciens fejbőréből egészséges hajtüszőket vesz és azokat egy másik, hajvesztéssel érintett területre ültet át.

Ebben az esetben felesleges pénzkidobás a hajtüszők vér-, oxigén- és tápanyagellátását serkentő, hajszálakat erősítő készítmények külső-belső alkalmazása, a tüszők ugyanis elhaltak, időpazarlás a készítmények hatására várakozni. Aki felismeri a kopaszodásnak ezt a fajtáját (ebben segít az előzetes konzultáció), a beültetéssel gyorsan véget is vethet neki.

Nem végleges hajvesztéskor a hajhullás kezelése a hajvesztést kiváltó okok megszüntetésével történhet.

 • Ha a hajhullást belgyógyászati vagy bőrbetegség, gyógyszerszedés, stressz okozta, ezek kezelése után várható az állapot javulása.
 • Bizonyos esetekben az átmeneti hajritkulás magától megszűnik: őszi-tavaszi, szülés utáni hajvesztés.
 • Hiányállapot esetében hajhullás ellen belsőleg alkalmazhatók vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok és ezekből speciálisan összeállított étrend-kiegészítők, melyek biztosítják a feltételeket a hajtüszők jó működéséhez.

A hajhullás megelőzése

A hajhullás megelőzése érdekében törekedj az egészséges életmód fenntartására, a haj megfelelő kezelésére, kímélő sampon és balzsam használatára és a haj védelmére a károsodástól.

 • B-vitaminokban (különösen biotin), vas, cink és omega-3 zsírsavakban gazdag étrendet kövess. A fehérjedús ételek, mint a hal, a tojás, a diófélék és a zöldségek, szintén elősegíthetik a haj egészségét.
 • Kímélő, szulfátmentes, koffein- és/vagy gyógynövénytartalmú sampont használj. A minoxidil és finaszterid hatóanyagú samponok segíthetnek a hajhullás megelőzésében.
 • Kerüld a parabén, a formaldehid, a propilénglikol, PEG, EDTA, paraffin, szilikon és az alkoholokat tartalmazó hajápoló termékeket.
 • Kerüld a szoros frizurákat, a gyakori hajvasalást és védd a hajad a nap káros UV-sugárzásától.
 • A dohányzásról való leszokás és a stressz kezelése, például jóga vagy meditáció segítségével, szintén előnyös lehet.

Ingyenes hajanalízis

Tudd meg három percen belül, hogy alkalmas vagy-e hajbeültetésre!

Töltsd ki a rövid kérdőívet és hamarosan megkapod az eredményt.

A kérdőív kitöltése nem jár kötelezettségekkel!

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a hajciklus?

A hajciklus a haj növekedésével, átmeneti szakaszával és hullásával kapcsolatos folyamat. Három fő szakaszból áll:

 1. Anagén fázis: A haj növekedési szakasza, amely 2-6 évig tart. Ebben az időszakban a hajszálak aktívan nőnek.
 2. Katagén fázis: Ez egy rövid átmeneti szakasz, amely néhány hétig tart. Ebben a fázisban a haj növekedése leáll, és a hajszálak elkezdenek kilazulni a tüszőből.
 3. Telogén fázis: A pihenő vagy nyugalmi szakasz, ami 2-4 hónapig tart. Ebben az periódusban a hajszálak kihullanak, és új hajszálak kezdik meg a növekedést az anagén fázisban.

Ez a ciklikus folyamat biztosítja a haj állandó megújulását, ami mindenkinél eltérő ütemben és intenzitással zajlik.

A hajhullás megállítása lehetséges?

Igen, a hajhullás megállítása lehetséges, amennyiben a hajhullás oka és típusa erre lehetőséget ad. Például örökletes hajhullás esetén a kezelés, mint a minoxidil vagy finaszterid, lassíthatja a folyamatot és segíthet a haj sűrűségének megőrzésében. Más típusú hajhullás, mint amit stressz vagy táplálkozási hiányosságok okoznak, gyakran visszafordítható megfelelő életmód- és étrendváltoztatásokkal.


Szerintünk a legjobb hajbeültető klinika Budapesten 2024-ben

 • Ingyenes kezelési terv kötelezettségek nélkül
 • A létező legkorszerűbb eszközök és technikák
 • Írásos garancia, a sikeres kezelésre

Ingyenes hajanalízis

Tudd meg három percen belül, hogy alkalmas vagy-e a hajbeültetésre!

Töltsd ki a rövid kérdőívet és hamarosan megkapod az eredményt.