Hajhullás, kopaszodás

A hajhullás, kopaszodás az életkor előrehaladtával mindenkit érint bizonyos mértékben. A hajhullás természetes folyamat is lehet, ilyenkor tulajdonképpen a hajszálak cserélődéséről van szó: a hajszál növekedési (anagén) fázisában nő, majd megpihen a hajhagyma, ezután a hajszál kihullik és újabb indul növekedésnek, tehát egyensúlyban van a veszteség és növekedés.

A legfontosabb tudnivalók a hajhullással kapcsolatban:

 • Valójában napi száznál több hajszál elvesztése esetén beszélünk hajhullásról, kopaszodásról, mely lehet átmeneti vagy végleges.
 • A hajhullás, kopaszodás esztétikai probléma, de betegség, hiányállapot is állhat a hátterében.
 • Mindkét nemet érintheti, de  férfiak esetében sokkal gyakrabban és korábban jelentkezik ez a gond.
 • A hajhullás minden esetben ront a megjelenésen, aláássa az önbizalmat, megnehezíti a magabiztos, jó fellépést.

Olyan esztétikai probléma, amire sokan keresik a jó megoldást,

és ez ma már hajbeültetéssel lehetséges is.

Ingyenes hajanalízis

Tudd meg három percen belül, hogy alkalmas vagy-e hajbeültetésre!

Töltsd ki a rövid kérdőívet és hamarosan megkapod az eredményt.

A kérdőív kitöltése nem jár kötelezettségekkel!

Tartalomjegyzék

A kopaszodás jelei

A kopaszodás jelei különböző tünetekben mutatkoznak meg. Érdemes ezeket alaposan megfigyelni, mert ezek alapján könnyebb a hajhullás fajtáját és okait behatárolni. Ha tudjuk, milyen típusú kopaszodásról van szó, illetve mi okozza a hajhullást, a megszüntetéséhez vagy kezeléséhez is közelebb kerülünk.

Hol vehetjük észre a kopaszodás jeleit?

Férfias típusú kopaszodás jelei (ritkábban nőknél is előfordul)

 • A hajvonal hátrébb tolódása elöl az első jel, a homlok magasodása jelzi a kopaszodás folytatódását, a jellegzetes Micky egér homlok kialakulása már zavaró látványt nyújthat.
 • A fejtető kopaszodása frizura takarásában kezdetben kevésbé észlelhető, előrehaladottabb állapot, amikor a haj között már áttűnik a fejbőr, kialakul a tonzúra
 • A fejtető és homlok kopaszodása összeér, egybefüggő tar felületet alakul ki, oldalt és a tarkón marad meg a haj, ezen a területen nem érzékenyek a hajhagymák a DHT-hormonra.

Női kopaszodás jelei

 • A kopaszodás jele a napi fésülködéskor a fésűben maradt, valamint a lakásban elhullajtott hajszálak mennyiségéből tűnik ki, különösen hosszú haj esetében.
 • Egyenletesen ritkuló hajra utal, ha egyre nehezebben tudunk frizurát készíteni, lapos, fejre simuló marad a haj, vékony a copf. Ilyenkor beszélünk diffúz hajvesztésről.
 • Csomókban marad a kezünkben a haj fésülködéskor, hajmosáskor.

Tudni szeretnéd, hogy alkalmas vagy hajbeültetésre? Kérj ingyenes hajanalízist!

kopaszodás jelei

A kopaszodás fajtái

A hajhullás fajtái a megoldás szempontjából két döntően különböző csoportba sorolhatók: 

 1. Visszafordítható hajhullás. A napi kihullott hajszál száznál több, jellemzően időszakos, abbamaradó folyamat, az okok megszűntével a hajszálak újra nőni kezdenek, a hajhagymák működőképesek.
  Részben ide sorolhatók bizonyos hormonális eredetű, hiányállapotra, betegségre, stresszre, gyulladásos gócra visszavezethető hajhullás fajták, a foltokban kopaszodás, diffúz hajhullás, őszi-tavaszi hajhullás.

 2. Végleges hajhullás, kopaszodás. Ide sorolható az örökletes jellegű androgén hajhullás. A hajvesztésnek ez a leggyakoribb fajtája.

Ingyenes hajanalízis

Tudd meg három percen belül, hogy alkalmas vagy-e hajbeültetésre!

Töltsd ki a rövid kérdőívet és hamarosan megkapod az eredményt.

A kérdőív kitöltése nem jár kötelezettségekkel!

A hajhullás okai

A hajhullás okai között természetes tényező az életkor: előrehaladtával a sejtek megújulási képessége, a fejbőr vérellátása, oxigén- és tápanyagellátása csökken, így a hajhagymák sem képesek újratermelni a hajszálakat. A gondot a korai (ötven év előtti), erős hajhullás okozza.

Több tényező állhat az okok hátterében.

1. Hormonális hajhullás okok

 • A férfi kopaszodás esetében a DHT, a tesztoszteron hormon bomlástermékének kedvezőtlen hatása érvényesül: a homlok és fejtető hajhagymái ekkor fokozottan érzékenyek erre, akár már a húszas években pusztulásnak indulhatnak. A DHT-hormonnal összefüggő androgen alopecia, azaz férfias jellegű kopaszodás, különösen az erős hajhullás fiatalkorban örökletes hátterű. Leginkább ez a kopaszodás oka fiatalon. 
 • A maszkulin típusú női hajhullás hátterében is ez a hormon áll, a változókor után a hormonális eltolódás következtében érvényesülhet a hatása. A DHT-hormonnal kapcsolatos hajhullás esetében mind nőknél, mind férfiaknál a hajhagymák végleg elpusztulnak. 
 • Hormonális hajhullás hátterében a pajzsmirigy megbetegedése is állhat.
 • A női kopaszodás hátterében a női hormontevékenység állhat akár szülés, várandósság, vagy klimax idején.
 • A szülés utáni hajhullást tévesen hozzák összefüggésbe a szoptatással, terhességgel. A várandósság alatt a hajszálak cserélődése szünetel a megemelkedett progeszteron- és ösztrogénszintnek köszönhetően, ezért dúsabb ilyenkor a hajkorona, szülés után pedig csak ezek a pluszban megmaradt hajszálak hullanak ki hirtelen egyszerre a megváltozott hormonszint következtében.
 • A változókori hajhullás hátterében a klimaxszal járó hormonváltozás áll.

Tudni szeretnéd, hogy alkalmas vagy hajbeültetésre? Kérj ingyenes hajanalízist!

2. Hiányállapotok

Hajhullás helytelen táplálkozás miatt, felszívódási zavar, drasztikus fogyókúra következtében is bekövetkezhet.

Ilyenkor nem kapják meg a hajhagymák a jó működésükhöz szükséges anyagokat:

 • D-vitaminhiány,
 • magnéziumhiány,
 • vas, ásványi anyagok,
 • B12-vitamin,
 • nyomelemek hiánya miatt leáll a hajhagymák növekedési szakasza, a pihenés szakaszban stagnál, majd a hajszál kihullik. 

3. Fejbőr rendellenes állapota

A száraz fejbőr, viszkető fejbőr többféle bőrbetegség, gombás fertőzés, pszoriázis, szeborreás dermatitisz tünete lehet. Közös bennük, hogy a hajhagymák ellátását korlátozzák, így ezek működése renyhül, rosszabb esetben leáll, a hajszálak ennek következtében kihullanak, és amíg a betegség fennáll, nem nőnek újra.

Tudni szeretnéd, hogy alkalmas vagy hajbeültetésre? Kérj ingyenes hajanalízist!

4. Egyéb betegségek és/vagy kezelésük

A szervezetben zajló gyulladások, kezeletlen anyagcsere-betegség, autoimmun, daganatos betegségek közvetetten a hajhagymák működésére is hatással vannak.

 • A kemoterápia nem minden esetben és nem mindenkinél, de gyakran  okoz teljes hajvesztést. Vigasztaló, hogy a betegség eredményes leküzdése után a hajhagymák is visszanyerik működőképességüket, a haj visszanő.
 • Covid utáni hajhullás esetében nem maga a vírus károsítja a hajhagymákat, hanem úgynevezett telogén effluvium folyamatról van szó. A betegséggel való megküzdés stresszorként hat a szervezetre, és ennek következtében a folyamatosan cserélődő hajhagymák mintegy harmada egyszerre kerül nyugalmi (telogén) szakaszba, amikor is kihullik a haj. A folyamat akár fél évre is elhúzódhat, de idővel ismét a növekedési fázisba jutnak a hajhagymák.

5. Stressz hajhullás

A szervezetet ért jelentős stressz, akár hirtelen trauma, akár hosszú megterhelő időszak a hajhagymákat a már leírt módon telogén szakaszban “pihenteti”, ennek tünete lehet a stresszt követő 3. hónapban a hirtelen hajhullás, szinte hetek alatt hullik ki a haj nagy része.

Stresszt jelenthetnek fizikai tényezők (extrém megerőltetés, állandóan szoros copfba kötés), de a hajhullás lelki okai lehetnek az érzelmi életben bekövetkező megrázkódtatások, trauma is.

6. Foltos hajhullás (alopecia areata)

Oka nem teljesen tisztázott, leginkább autoimmun folyamatokra vezethető vissza. A test minden hajjal, szőrzettel fedett részén előfordulhat körülírt, kisebb-nagyobb kiterjedésű foltokban a hajvesztés. A második leggyakoribb hajhullás fajta.

7. Egyéb, több tényezős okok

Az őszi-tavaszi hajhullás hiányállapotra, stresszre, életmódra is visszavezethető átmeneti, enyhe hajritkulás.

Ingyenes hajanalízis

Tudd meg három percen belül, hogy alkalmas vagy-e hajbeültetésre!

Töltsd ki a rövid kérdőívet és hamarosan megkapod az eredményt.

A kérdőív kitöltése nem jár kötelezettségekkel!

hajhullás okai

A hajhullás kezelése

A hajhullás kezelése során első lépés a hajvesztés fajtájának (végleges vagy átmeneti) és okainak felderítése. A tünetek pontos feljegyzése, laborvizsgálat, a fejbőr bőrgyógyászati vizsgálata és a hajszálak mikroszkópos vizsgálata (trichogram vizsgálat) segít ebben.

A nem végleges hajvesztés esetén

Az okok megszüntetésével várható a haj újranövése, a hajhullás megállítása után a kopaszodás visszafordítása. 

 • Alapvető, ha a hajhullást belgyógyászati vagy bőrbetegség, gyógyszerszedés, stressz okozta, ezek kezelése nélkül nem várható az állapot javulása.
 • Bizonyos esetekben az átmeneti hajritkulás magától megszűnik: őszi-tavaszi, szülés utáni hajvesztés.
 • Hiányállapot esetében hajhullás ellen belsőleg alkalmazhatók vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok és ezekből speciálisan összeállított étrend-kiegészítők, melyek biztosítják a feltételeket a hajtüszők jó működéséhez.
  Mit egyek hajhullás ellen? - hangzik el olykor. Célzott táplálkozással nehéz ezeknek a hasznos anyagoknak a bevitele a kívánt mennyiségben, amennyiben kiderült a hiányállapot, pótoljuk tabletta formájában.
  Különösen a cink, szelén, vas, B-vitaminok bevitelére kell ügyelnünk, 40 éves kor felett kiemelten, ilyenkor ugyanis a felszívódás is lassabb. 
 • A külsőleg alkalmazott szerek egy része a fejbőrt, a hajhagymákat, másik része a hajszálakat támogatják. A nőknek és férfiaknak ajánlott hajhullás elleni koffein- és/vagy gyógynövénytartalmú samponok, hajszeszek a fejbőr vérellátását serkentik, melyet az ajánlott dörzsölés még inkább támogat.
  A jobb vérellátottság következtében a hajhagymákhoz több oxigén, vitamin, nyomelem, ásványi anyag jut el, így azok jobban működnek. A hajszálak épségét kívülről erősítik a keratinos, olajos és fehérjetartalmú ápolók, pakolások, kondícionálók, ezáltal a vékony, töredezett hajszál erősebbnek, vastagabbnak látszik átmenetileg, optikailag segít a frizurán.

Tudni szeretnéd, hogy alkalmas vagy hajbeültetésre? Kérj ingyenes hajanalízist!

Végleges hajvesztés esetén (ez a leggyakoribb)

A férfias típusú hajvesztésnél a hajbeültetés jelenthet végleges megoldást. Ebben az esetben felesleges pénzkidobás a hajtüszők vér-, oxigén- és tápanyagellátását serkentő, hajszálakat erősítő készítmények külső-belső alkalmazása, a tüszők ugyanis elhaltak, időpazarlás a készítmények hatására várakozni. Aki felismeri a kopaszodásnak ezt a fajtáját (ebben segít az előzetes konzultáció), a beültetéssel gyorsan véget is vethet neki.


Szerintünk a legjobb hajbeültető klinika Budapesten 2023-ban

 • Ingyenes kezelési terv kötelezettségek nélkül
 • A létező legkorszerűbb eszközök és technikák
 • Írásos garancia, a sikeres kezelésre

Ingyenes hajanalízis

Tudd meg három percen belül, hogy alkalmas vagy-e a hajbeültetésre!

Töltsd ki a rövid kérdőívet és hamarosan megkapod az eredményt.