mellnagyobbítás gyógyulási idő

Mennyi a mellnagyobbítás utáni gyógyulási idő?

Mindenki számára fontos, hogy tudja, egy-egy nagyobb műtét után, jelen esetben a mellnagyobbítás gyógyulási ideje meddig tart, mikor térhet vissza minden a régi kerékvágásba. Ehhez azt kell elsősorban megtudni, mi milyen gyorsan gyógyul. Hiszen a test egyes részei, sejtjei eltérő sebességgel gyógyulnak, mint mások, ez pedig okozhat gondokat. Kiváltképp akkor, ha valaki külsőleg már meggyógyult, de belül még nem teljesen. 

Rövid válasz a kérdésre

Ha röviden kellene megválaszolni a cím kérdését, akkor a válasz a következő lenne: A mellnagyobbítás utáni gyógyulási idő nagyjából 1 év. És ez lenne az a pont, amikor a mellnagyobbításban gondolkodók teljesen kétségbeesnének. „Most 1 évig nem sportolhatok?” „De akkor nem repülhetek 1 évig”, és hasonló kérdések cikázhatnak az elméjükben. De érdemes inkább folytatni az olvasást, hogy lássuk, miért is ennyi a gyógyulási idő, és pontosan mit jelent ez a gyakorlatban.  A gyógyulás idővonala legtöbbször a leírtak szerint alakul.

Mellnagyobbítás után 3 héttel

Ez lesz az időszak, amikor a gyógyulás megkezdődik. Ebben az időszakban még láthatóak a varratok, előfordulhat váladékozás, fájdalom, illetve ekkor még nem alhatunk oldalra fekve. De hanyatt is csak inkább félig ülő helyzetben. Őszintén leírva ez a két hét lesz a legrosszabb, hiszen nem lehet elvégezni a megszokott tevékenységeket (takarítás, sportolás, játék a gyerekekkel stb.), mivel kímélni kell a melleket, a mellkasi izmokat. Az első két hétben már megindul a sebek összeforrása, és kb. a 2. héten már lehet tisztítani is. Ezzel kapcsolatban egyébként sebésze részletes felvilágosítást ad majd. Irodai, szellemi munka esetén is érdemes két hétig otthon maradni, fizikai megterheléssel járó munka esetén pedig inkább három hét táppénz javasolt.

Mellnagyobbítás után 6 héttel

Már az első hónap végén látványos lesz a fejlődés. A hegek még ugyanúgy ott lesznek, de már a varratok jó része lepotyogott, vagy kiszedték – ha nem felszívódó varratokat használt orvosa. Ebben az időszakban a javulás miatt úgy érezheti, hogy már mindent lehet, de valójában még nem. Kerülendő dolog még a napozás, a szolárium, vagyis minden olyan tevékenység, amely a bőr változását idézi elő, ideértve tehát a fürdőzést is! A második hónap végére néhány dolgot leszámítva már visszatérhet a normális életvitelhez.

Az első félév

Ha azt nézzük, hogy mellimplantátumok elhelyezkedése és a belső gyógyulás mennyi ideig tart, akkor az első félév az, amit kritikusnak nevezhetünk. Ebben az időszakban rengeteg belső folyamat zajlik le, többek között a bemetszések belső gyógyulása, illetve az úgynevezett tokképződés. Ez a tok az, ami természetesebb hatást kölcsönöz a melleknek, amennyiben a kialakulása zökkenőmentes volt. Általában egyébként nem szokott gond lenni. Oda kell azonban figyelni, hogy az első fél év során ne tegyük ki magunkat kockázatoknak: virális és bakteriális fertőzések szövődményeként előfordulhat tokzsugorodás, amely idővel súlyos is lehet. Egyébként az első fél év után már lehet szoláriumba menni, a napon süttetni magunkat, vagy beülni egy jó szaunába. 

A teljes gyógyulási idő

Nagyjából egy-másfél év kell ahhoz, hogy minden külső belső folyamat véget érjen. Egy év elteltével már nem lesz változás a melleknél, ami azt jelenti, hogy a végleges formát is innentől számíthatjuk. Most már minden lehet, nem nagyon van tiltott tevékenység – arra még érdemes figyelni hogy hirtelen nagy nyomás ne érje a melleket, legyen szó súlyemelésről vagy éppen egy szerencsétlen esésről.

A fenti idővonal általánosnak tekinthető, de mindenki saját tulajdonságai határozzák meg a gyógyulási idejét. Ha most volt mellnagyobbítása, nyugodtan kérdezzen sebészétől, ha pedig fontolgatja az mell augmentációt, akkor kérjen konzultációs időpontot!


Kapcsolódó cikkek: