mellimplantátum műtét időtartama

Mennyi a mellimplantátum műtét időtartama?

Általában egy mellnagyobbítási műtét nagyjából kettő, maximum három órát vesz igénybe. Amikor olyan összetett beavatkozásról van szó mint a mellimplantátum műtét felvarrással, azaz úgynevezett kombinált mellplasztikát végeztetünk, akkor valamivel hosszabb lehet az eljárás ideje. Alapszabály, hogy a plasztikai sebész annyi időt használ fel, amennyi szükséges a biztonságos és eredményes műtét végrehajtásához.

A műtét után pedig következik egy pár hétig tartó lábadozási, kímélési időszak, majd ezután – és részben ezzel egyidőben – zajlik a külső-belső gyógyulás. Maguk a mellimplantátumok hosszú évekre megmaradnak, a beültetett darabok szavatossági idejéről itt olvashat többet.
 Változtatásra általában méret, profil vagy formabeli okok vezetnek.

Hogyan is néz ki egy mellnagyobbítás műtét?

A mellnagyobbítás nem egy olyan műtét, ahol beszélhetünk „rutin” eljárásról. Minden esetben egyedileg kell az orvosnak mérlegelni számos olyan tényezőt, ami befolyásolja a műtét tényleges lebonyolítását. Mivel mindenkinek más a testfelépítése, így nincs két egyforma mellnagyobbító műtét sem. A mellnagyobbítás előtt ezekről a kritériumokról biztosan egyeztetni fog Önnel a sebész:

1. Implantátum típusa (szilikon vagy sóoldat, profil és alak) - legtöbbször a szilikongéllel töltött, FDA minősítéssel rendelkező implantátumokat javasolják a magyar plasztikai sebészek.

2. Bemetszés helye (hónalj felől, mell alatt, mellbimbóudvar körül) - a mérettől és a technikától függ, pl.: kerek implantátumot hónalj felől helyezik be, míg felvarrással együtt végzett nagyobbításnál a mellbimbó környékén és az alsó áthajlási redőben ejtenek bemetszést.

3. Implantátum elhelyezése (izom fölé, izom alá, részben izom alá) - a legtermészetesebb eredményt általában az izom alá, vagy részben izom alá helyezett implantátumok adják. Hogy hova kerüljön a mellimplantátum, ebből a cikkünkből kiderül!

4. Implantátum mérete - ez egyéni választás kérdése, de annyi bizonyos, hogy a sebésze nem biztos, hogy engedi olyan méret kiválasztását ami nem illik a testalkatához.

A döntéshez persze minden segítséget megkap majd a sebésztől, így mire műtétre kerül sor, pontosan látni fogja, hogyan néznek majd ki mellei.

A mellnagyobbítási műtét alatt a következő lépésekre kerül sor:

  • Altatás: minden mellnagyobbítást teljes altatásban végeznek, ez alól senki sem lehet kivétel. Az altatást képzett altatóorvos végzi majd.
  • Bemetszések megejtése: az előzetesen felrajzolt, tervezett helyeken a sebész bemetszéseket ejt, mindig csak a szükséges mértékben.
  • Zsebek létrehozása: a sebész kialakítja a mellimplantátum helyét. A választott behelyezési módtól függően a mellizom alatt vagy fölött kerül kialakításra a zseb. Lehetséges az is, hogy csak részben az izom alá kerüljön az implantátum.
  • Az implantátumok behelyezése: a szilikon implantátumokat szimplán behelyezik a zsebbe, míg a sóoldatos implantátumot behelyezés után töltik fel. 
  • Lezárják a bemetszéseket, az orvos ellenőrzi, hogy minden a terveknek megfelelően lett kivitelezve.

Mi történik a műtét után?

Amikor a műtét befejeződött, „visszagurítják” a kényelmes betegszobába, ahol az ébredést követően teljes ellátásban részesül. Minden mellnagyobbítás után minimum egy éjszakát a klinikán kell tölteni és csak másnap lehet kijelenteni, hogy a műtét lezárult, és megtörtént a mellnagyobbítás. A legtöbb budapesti magánklinikán az egyéjszakás benntartást részesítik előnyben, emiatt mindenképpen úgy érdemes készülni, hogy nem csak egy napra lesz szükség. A mellnagyobbítást, illetve az egyéb mellplasztikai műtétet egy hosszabb, egy-két hetes lábadozási időszak követi.

A mellnagyobbítás folyamata nagyjából fél év után zárható le véglegesen, ekkora látszik a végleges eredmény, illetve innentől már inkább csak a belső gyógyulás várható. Ha betartottunk minden orvosi javaslatot, akkor alig láthatóak a bemetszések nyomai, és megszűnt minden kellemetlenség, ami esetleg jelentkezett!

Összefoglalva, azt kell tudnia, hogy a klinikáról nem távozhat egyedül, mivel nem vezethet, illetve a tömegközlekedést is kerülni kellene. Otthon az első héten pihenni kell, kímélni magát, különösen a mellkasát. A második héten már viszonylag normális életmódot lehet folytatni, de a sportok, a mellkas fokozottabb terhelése (pl.: bevásárlótáska, kosarak hurcolása, magas polcokra való nyújtózás) továbbra is kerülendő.

További kérdéseid vannak?

Elvesztél az információtengerben?

Semmi probléma! 

Jelentkezz be egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultációra, ahol minden kérdésedre felkészült szakember válaszol és segít a számodra leginkább megfelelő beavatkozást kiválasztani.

Kapcsolódó cikkek: