Mi az FDA minősítés és miért fontos az ilyesmi?

Az FDA minősítésről valószínűleg mindenki hallott már, akit valaha is foglalkoztatott a mellplasztika. A különböző eszközök, élelmiszerek, kozmetikumok esetében sokszor különböző tanúsítványok szerint vásárolunk, de vajon gondoltál arra, hogy mellimplantátumot is tanúsítvány megléte szerint válassz? Tisztában vagy azzal, hogy a különböző tanúsítványok mit szavatolnak? 
Cikkünkből megtudod, hogy mi az az FDA és mit jelent, ha egy implantátum ilyennel rendelkezik.

Az FDA minősítés története

Az FDA (U.S. Food and Drug Administration, azaz az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal [1]) története a Tiszta Élelmiszer és Kábítószer törvény megalkotásakor, 1906-ban kezdődött.

A törvény létrejötte előtt közel száz törvénytervezetet nyújtottak be annak érdekében, hogy megállítsák az élelmiszerek és gyógyszerek hamisítását, a minőségen aluli, fogyasztásra alkalmatlan vagy épp káros termékek forgalomba kerülését és az ezekkel való államok közti kereskedését.

FDA logó

A hús, a különböző gyógyszerek kimondottan veszélyesnek számítottak, így a Tiszta Élelmiszer és Kábítószer törvény megalkotása előtt 25 éven keresztül küzdöttek azon, hogy megoldást találjanak a problémára. Végül a törvény és annak kitételeit szolgáló hivatal, az FDA nagyjából normalizálta a helyzetet.

A következő lépés 1938-ban történt, mikor a szóban forgó hatóság (FDA) szélesebb szabályzói hatáskört kapott F.D. Roosevelt amerikai elnöktől az általa megalkotott élelmiszerekről szóló törvénye által.

Ettől fogva az U.S. Food and Drug Administration Amerika legszigorúbb és legbefolyásosabb hatósága, de talán nem túlzás azt állítani, hogy a világon a legnagyobb befolyással rendelkező ilyen jellegű szerv is egyben.

Ha egy termék megszerzi az FDA minősítést, akkor a felhasználója biztos lehet abban, hogy kiváló és az egészségét nem veszélyeztető, magas minőségű terméket kap.

Mi a feladata az FDA-nak?

Az FDA feladata a minőség és eredetiség és fogyaszthatóság ellenőrzése. Vizsgálja az élelmiszereket, az emberi felhasználásra szánt biológiai termékeket, étrend-kiegészítőket, adalékokat, gyógyszereket, állatgyógyászati szereket, oltóanyagokat, kozmetikumokat, dohánytermékeket, orvostechnikai eszközöket, így a mellimplantátumokat is, de még a vérkészítményeket is.

Azt vizsgálja ezek esetében, hogy mennyire hatékonyak, megfelelnek-e annak, ami címkéjükön áll, biztonságosak-e és egészségügyi szempontból megfelelőnek minősíthetőek-e.

Az USA-ban nem kerülhet forgalomba olyan élelmiszer, egészségügyi vagy dohány termék, mely nem rendelkezik FDA minősítéssel.

Akad néhány termék, melyet még a forgalomba hozatal után is ellenőriznek, azzal a céllal, hogy megfelelő tárolását, a termék eredeti minőségének megőrzését biztosítsák.

Fontos egy mellimplantátum esetén a minősítés?

Mint említettük, az FDA minősítés a legnagyobb biztonságot jelenti, amit ma a világ ellenőrizni képes.

Tehát amelyik termék, jelen esetben mellimplantátum, rendelkezik ezzel a minősítéssel, az a ma elérhető legmagasabb minőségű.

Ha mellimplantátumot szeretnél, fontos, hogy egészségedet tarts szem előtt. Az implantátum bekerül a testedbe, élő szöveteid között foglal majd helyet, akármit nem szabad beültetni.

Ma már a plasztikai sebészek szinte mindegyike minőségi termékkel dolgozik. Szigorú szabályozás van érvényben Magyarországon is és senkinek sem érdeke, hogy kétes eredetű vagy kétes minőségű eszközökkel, implantátumokkal dolgozzon, de mielőtt aláveted magad a mellplasztikának, tájékozódj részletesen mindenről, ami a témát érinti.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellplasztika műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Tudd meg, melyik a legjobb implantátum, milyenek közül válogathatsz és milyen következményekkel járhat a beültetés. A plasztikai beavatkozást végző szakember mindenben a rendelkezésedre áll, és megbízhatsz szaktudásában, amennyiben nem valamilyen kétes helyen, kétes körülmények között találtad magad. De ez utóbbira talán ma már nem igazán van példa.

Amit megeszel, amit használsz az legyen megbízható és bevizsgált. Az FDA minősítésen kívül létezik még a CE, amely az EU jogszabályainak megfelelő termékeken fedezhető fel és nagyban hasonlít az FDA-ra.

Nem kaptál választ a kérdésedre?

Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
  • 20% kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia