Végeztethető-e mell helyreállító műtét TB támogatással?

A mell helyreállító műtét TB támogatással is elérhető beavatkozás típus, azonban csak szigorú szabályoknak való megfelelés esetén lehetséges az Egészségbiztosítási Alap terhére végeztetni.

Mi számít mell helyreállító műtétnek?

A mell helyreállító műtét lehet sérülés vagy betegség, esetleg más műtéti hegek miatt szükséges beavatkozás. Szintén mell helyreállító műtét a mellkisebbítés is, de ezen esetben szigorú szabályozás vonatkozik arra, hogy lehet-e rá TB támogatást igénybe venni.

Ha szépészeti beavatkozásra vágysz, tehát formásabb vagy nagyobb melleket szeretnél, a saját pénztárcádba kell nyúlnod, mert az ilyen típusú mellplasztikát az állam anyagilag nem támogatja.

Milyen feltételek mellett végeztethető el a műtét TB támogatással?

Mellkisebbítés

Szigorú szabályozás vonatkozik a mellplasztikai műtétek OEP támogatására és a Társadalom Biztosító nem ismer kivételt, szigorúan ítéli meg vagy tagadja meg a támogatást. Ha csupán azért szeretnéd kisebbíttetni a melled, mert kisebben jobban tetszik, nem fogsz TB támogatást kapni rá.

Sőt! Hiába bizonygatod, hogy fáj tőle a hátad, nehéz rá melltartót kapni vagy épp lelki sérülést okoz számodra, hogy túlzottan a melleiden a hangsúly méretük miatt, az OEP mindezzel nem foglalkozik.

Kizárólag akkor vehető igénybe mellkisebbítő műtét TB támogatásra, ha a kiműtendő szövetek kiteszik az egész testtömeg 0,5%-át vagy annál többet.

Aszimmetria

Ha aszimmetria miatt szeretnél mellkisebbítő műtétet, akkor is kaphatsz rá támogatást, de a két melled közti különbségnek minimum 30%-nak kell lennie, tehát az egyik melled 30%-kal nagyobb a másiknál. Ellenkező esetben csak saját pénzből végeztethetsz mellplasztikát.

Baleset vagy betegség

Szintén elérhető a  műtét támogatással baleset vagy betegség miatt csonkolt mellek esetén. Ha például daganat vagy egyéb elváltozás miatt mell eltávolítás történt, esetleg műtét vagy baleset miatt roncsolódott a női mell, a Társadalom Biztosító engedélyezi a támogatást.

Akkor is elérhető, ha az egyik mell eltávolítása után vagy azzal egyidőben a páciens szeretné, ha plasztikai úton „pótolnák” az elvesztett mellet. A TB támogatás kiterjedhet a nem érintett mell felvarrására is, azonban csak akkor, ha ez valóban indkolt. Amennyiben a nem érintett mellbe implantátum kerül, a TB megtagadja a támogatást, mivel az már nem egészségügyi, hanem szépészeti beavatkozásnak minősül.

A TB csak ezt a háromféle műtétet támogatja, minden más esetben önállóan kell finanszírozni a mellplasztikát.

Sajnos még olyan esetekben sem veheted igénybe a támogatást, mikor nem csupán egyéni igényeknek megfelelő esztétikai beavatkozásról van szó.

Megtaláltuk Budapest legjobb plasztikai sebészetét

8 döntő szempont szerint összehasonlítottuk Budapest plasztikai sebészeteit. Kíváncsi vagy a szempontokra és az eredményre?Kapcsolódó cikkek:

A tubuláris mell és a csőmell oka, korrekciója
A csőmell, vagy a tubuláris mell szindróma egy olyan fejlődési rendellenesség, amelynek alapvető oka legtöbbször születésig vezethető vissza. Emiatt leginkább[...]
Mellkisebbítés házilag – mellkisebbítő torna és más praktikák
A mellkisebbítő torna és a különböző gyakorlatok, illetve természetes megoldások sokat segíthetnek abban, hogy műtét nélkül valamennyire optimalizálni lehessen a[...]
Mellnagyobbítás műtét nélkül – Alternatív tippek és trükkök
Az, hogy a melleket meg lehet növelni műtét nélkül egy olyan gondolat, amely nők milliót izgatja világszerte. Lehetséges egyáltalán, és[...]