A női mell felépítése

A női mell nagyrészt zsírszövetből és mirigyekből áll. Nyirokerekkel és vérerekkel gazdagon átszőtt, viszont izomszövet egyáltalán nem található bennük. Felépítésük bonyolult, hiszen többféle funkciót is el kell látniuk. Ezek közül a legfontosabb az utód táplálása. 

Az alábbi cikkben bemutatjuk miként épülnek fel a női keblek, hogy elváltozásait vagy hiányosságait is jobban megérthessük, elfogadhassuk vagy pedig a megfelelő szakember segítségével változtathassunk rajtuk.

A női mell részei

A mellet felépítő két legfontosabb rész a mirigyállomány és a zsírszövet. Izomszövet nem található benne, ezért nem formálható például edzéssel és ezért van annyira kitéve az idő múlásának. Mivel nem tartja izom, csak bőr, ezért sokkal látványosabban és gyorsabban ereszkedik meg, mint a saját izommal rendelkező testrészek.

Természetesen van a mellkasban mellizom, de azok a mirigyek és zsírszövetek alatt találhatóak és nem befolyásolják jelentősen a mell méretét vagy alakját. Ezen kívül találhatóak még a mellben tejcsatornák, erek és idegek is, körülötte pedig vékony tartószalagok (az úgynevezett Cooper-szalagok) tartják a melleket.

NŐI MELL RÉSZEI

FELADATUK

Zsírszövet

a mell méretét, alakját adja

Mirigyállomány

a tejmirigyek és lebenyek a tejtermeléshez elengedhetetlenek

Kötőszövet

a mell rugalmasságát, feszességét alakítja

Idegek

ingerek (pl érintés, hideg…) továbbvitele

Ér-és nyirokhálózat

anyagcsere feladatok

A mellbimbó

A mellbimbó az a pigmentáltabb, sötétebb bimbóudvarban elhelyezkedő része a mellnek, amelyen keresztül a kisbaba az anyatejhez hozzájut. Elsődleges funkciója tehát a szoptatás, hiszen minden tejcsatorna ide fut össze, hogy a külvilágba vezessék az anyatejet.

Sokféle mellbimbó létezik, színükben, formájukban és alakjukban is nagy eltérés mutatkozik a nők körében. Sok esetben előfordul a bimbók deformitása vagy aszimmetriája, ebben az esetben a mellbimbóplasztika modern módszereivel a tejcsatornák sérülése nélkül is lehet javítani a megjelenésükön.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a témával kapcsolatos kérdésekről!

A női mell funkciói

A női mell elsődleges és legfontosabb funkciója:

  • az anyatej termelése és az utódok tejjel való táplálása (szoptatás). A laktálás (tejtermelés) már a várandósság elején megkezdődik és a szülés után, a baba és az anya igényeinek megfelelően akár évekig is fennmarad.
  • Ezen kívül a mell nagyon fontos másodlagos nemi jelleg is, nem csak az embereknél, hanem például a majmoknál is.
  • Emellett pedig igen fontos funkciója van az önbizalomban, a nőiességben és a szexualitásban is.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a témával kapcsolatos kérdésekről!


A női mell változásai

A mellekben már újszülött korban megtalálható minden fontos rész, mely a különböző funkciók ellátáshoz szükségesek. A nők életük során többször is nagyon komoly változásnak van kitéve ez a testrészük.

  1. Az első ilyen változás a serdülőkorban kezdődik, amikor a növekedési hormonok hatására a mirigyállomány megduzzad, megnő és elágazóbbá válik. Ennek hatására megkezdődik a női mell formálódása, növekedése. 16-18 éves kor között ez a folyamat be is fejeződik.
  2. A női ciklus minden hónapban, folyamatosan hatással van a mellek méretére, érzékenységére. A hormonok hatására a peteérés és a vérzés kezdete előtt is megfigyelhető a mellek feszülése, megduzzadása.
  3. A következő nagy életesemény, amely nagy hatással van a mellekre, az a várandósság és a szoptatás. Ekkor olyan hormonális hatások éri a melleket, amelyek örökre megváltoztatják annak alakját és akár méretét is. A terhesség alatt a mirigyállomány nagymértékben megnő, a szoptatás alatt is fennmarad ez az állapot, majd a tej elapadása után a mellek próbálnak visszaállni a várandósság előtti állapotra. Az ilyenkor bekövetkezett változásokat (mellek megereszkedése, aszimmetria kialakulása, bőr megnyúlása…) már csak mellplasztika műtéttel lehet korrigálni, de erre már nagyon modern és biztonságos eljárások léteznek.
  4. Végül pedig a változó kor, vagy más néven a menopauza is nagyban megváltoztatja a melleket. Ekkor pont az ellenkezője megy végbe, mint a várandósság alatt: A mirigyállomány nagy része elsorvad, néha akár teljesen felszívódik és csak a zsírszövet marad. Ez tovább fokozza a mellek megnyúlását, lógását, ráncosodását.
női mell felépítése

Ha bármelyik szakaszban elégedetlen valaki keblei megjelenésével, akkor az ajánlott klinikán minden szakember pontosan tudja, hogy melyik problémára milyen megoldás létezik. Ugyanis más szempontokat kell figyelembe venni egy fiatal nőnél, aki még gyermekvállalás előtt áll és egy érett nőnél, aki már a menopauza után szeretné megműttetni kebleit.

Az első személyes konzultációs alkalmon minden lehetséges megoldást felvázol a szakember, hogy aztán a pácienssel együtt, közösen dönthessenek a legtartósabb és legbiztonságosabb megoldás mellett.

Nem sikerült dönteni?

Elvesztél az információtengerben?

Semmi probléma! 

Jelentkezz be egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultációra, ahol minden kérdésedre felkészült szakember válaszol és segít a számodra leginkább megfelelő beavatkozást kiválasztani.

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
  • kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia