Mik azok a marionett ráncok?

A marionett ráncok a természetes öregedési folyamatok során jelentkező arcráncok, melyek függőlegesen futnak a száj és az áll között. Ez a terület - a száj körüli bőr - különösen hajlamos a ráncosodásra, mert itt vékonyabb bőrréteg található, mint az arc többi részén. Ezért a marionett ránc az egyik elsőként megjelenő és leglátványosabb ránc. 

Nevét a marionett báburól kapta, aminek pont ezekben a vonalakban van behasítva a szája, hogy a bábművész mozgathassa őket ott is. Az alábbi cikkben részletezzük kialakulásának okait, valamint kezelési javaslatokkal is szolgálunk.

Miért alakulnak ki a marionett ráncok?

Ahogy öregszünk, bőrsejtjeink kollagéntermelése természetes módon csökkenni kezd, aminek következtében a bőr veszít rugalmasságából, feszességéből és megereszkedik. A kollagén egy fehérje, ami természetes módon tölti fel a bőrt. Ha ez kiürül a bőr alól, akkor lógni kezdhet és ráncok jelennek meg rajta. Ráadásul a gravitáció miatt folyamatos erőhatásnak is ki van téve, ami miatt a száj melletti ráncok egyre jobban mélyülnek és karakteresebbé válnak.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a témával kapcsolatos kérdésekről!

Kiknél alakulnak ki a marionett ráncok?

A marionett ráncok előbb vagy utóbb mindenkinél megjelennek. Azonban vannak bizonyos tényezők, amik előrébb hozzák a megjelenésüket vagy pedig mélyebbé teszik a már kialakult ráncokat:

  • Kor: 40 éves kor felett már kisebb-nagyobb mértékben mindenkinél megfigyelhetőek a száj körüli ráncok
  • Genetika: Vannak, akik genetikai sajátosságaik miatt már jóval hamarabb, akár a húszas éveikben elkezdenek jobban ráncosodni.
  • Túl sok és helytelen napozás: A túl sok vagy túl erős napsugárzás nem tesz jót a bőrnek és mélyíti a ráncokat, mivel fokozottan bontja a kollagénraktárakat.  Érdemes mindig fényvédő szereket használni a napozáshoz vagy a szoláriumozáshoz.
  • Stressz: A bőrön hamar megmutatkozik egy-egy stresszesebb helyzet. Érdemes ezekre valamilyen megküzdési stratégiát megtanulni.
  • Helytelen táplálkozás: Az egészségtelen, káros ételek és italok nem csak az alaknak, de a bőrnek sem tesznek jót.
  • Dohányzás: A dohányzás nagyon meglátszik a bőrön. A cigarettázással járó füst és a gyakori szívó mozdulat tovább mélyíti a száj körüli marionett ráncokat.
  • Súlyingadozás, túlsúly: Az elhízással járó toka megjelenése még jobban húzza lefelé az arc bőrét is, ami rontja a száj körüli bőr megjelenését is.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a témával kapcsolatos kérdésekről!

marionett ránc

Marionett ránc eltüntetése

A marionett ránc eltüntetésére, kezelésére a leglátványosabb nem műtéti eljárás a ráncfeltöltés. Ugyan az interneten nagyon sokféle házi módszert, krémet, masszázst, hámlasztást lehet találni, de igazán hatásosnak csak a ráncfeltöltés mondható.

Ez azért van, mert - ahogy fentebb is írtuk – idővel a bőr veszít természetes kollagénállományából és emiatt megereszkedik. Ezt (az arcplasztikán kívül) csak akkor lehet megszüntetni, ha valamilyen töltőanyagot kívülről juttatnak (injektálnak) be a bőr alá a saját kollagén helyett.

Ez jó, ha valamilyen természetes anyag és mindenképpen fontos, hogy szakember végezze a feltöltést. A töltőanyagokról, a kezelés menetéről és az árakról ráncfeltöltés oldalon lehet tájékozódni.

Nem sikerült dönteni?

Elvesztél az információtengerben?

Semmi probléma! 

Jelentkezz be egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultációra, ahol minden kérdésedre felkészült szakember válaszol és segít a számodra leginkább megfelelő beavatkozást kiválasztani.

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
  • kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia