Méhsüllyedés lézeres kezelése

A méhsüllyedés, latinul descensus uteri a méhfal és a tartóizomzat renyhülése miatt megjelenő rendellenes állapot, mely fizikai fájdalommal és kellemetlen panaszokkal jár, kezelése pedig elengedhetetlen. Stádiumai különböző gyógymódot igényelhetnek, azonban a méhsüllyedés lézeres kezelése által  megelőzhető a korai állapotú annak súlyosodása, utógondozása pedig hatékonyabb vele.

Mi a méhsüllyedés?

A méhsüllyedést akkor állapítanak meg, amikor a fenék- és medenceizmok tartóizmai elernyednek, és képtelenek tovább megtartani a méhet a helyén. Ennek következtében a méh belesüpped a hüvelycsatornába, ami olyan érzéssel jár, mintha a hüvely ki akarna csúszni vagy ki akarna fordulni önmagából.

Milyen stádiumai vannak a méhsüllyedésnek?

 1. Az első stádium esetén a szűzhártya felett több mint egy centiméterre kitapintható a süllyedés alsó része.
 2. A második stádium esetén már a szűzhártya alatt, 1 centiméteren belül érzékelhető a széle.
 3. A harmadik stádiumban a hüvelyfal egy része már besüllyedt, eléri a hüvely bejáratát.
 4. A negyedik stádium esetén a teljes méhtest kicsúszik a hüvelyből.

A méhsüllyedés okai

A méhsüllyedés kialakulhat az alábbiak következményeként:

 • Terhesség vagy vajúdás okozta izomsérülés;
 • Hüvelyi úton történő szülés;
 • Az ösztrogén hormon csökkenése a szervezetben;
 • Menopauza;
 • Kevés mozgás, a sport teljes hiánya;
 • Túlsúly vagy fokozottan nehéz súlyok cipelése;
 • Erős, hosszú ideig fennálló köhögés;
 • Székelési problémák, a has túlzott feszülése;
 • Kismedencei betegségek, daganatos elváltozások és beavatkozások után.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhass a témával kapcsolatos kérdésekről!

Kiket érinthet a méhsüllyedés?

Egyrészt a kor előrehaladtával minden izomzat megrenyhül, így a változókorban lévő nőket nagyobb arányban érintheti ez a panasz, 40 éves kor felett minden másodikat. Ez nem zárja ki, hogy fiatal felnőtt nők vagy középkorú hölgyek esetében ne jelenjen meg, hiszen mint az okságnál olvasható, elég változatos oka lehet a méhsüllyedés kialakulásának.

Érdekesség azonban, hogy a kaukázusi nők esetében általánosan nagyobb valószínűséggel alakul ki méhsüllyedés az ázsiai vagy afroamerikai nőkhöz képest.

Megfigyelhető továbbá a családon belüli örökletesség: ha egy idősebb felmenőnél előfordul a méhsüllyedés, akkor nagyobb valószínűséggel fog a lány utódoknál is kialakulni.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhass a témával kapcsolatos kérdésekről!

méhsüllyedés lézeres kezelése

Mik a méhsüllyedés kísérő tünetei?

Az alábbi panaszokból lehet gyanakodni méhsüllyedésre:

 • Amennyiben a közösülés fájdalmas élmény;

 • A medencében nyomást, teltségérzést él meg, mintha a hüvelye ki akarna lökődni;

 • Ülés közben olyan érzése lehet, mintha golyókon ülne;

 • Derékfájdalmai, alhasi fájdalmai vannak;

 • Erős hüvelyi folyása van, melyben nagy mértékben jelen vannak a méhszövet darabjai;

 • Nehézzé vált a járás vagy fájdalmas a felkelés;

 • Rendszeresen vizelési, székelési nehézségekkel, akár húgyúti fertőzésekkel küzd.

Előfordul azonban, hogy a méhsüllyedés ellenére az érintett panaszmentes – egyes felmérések alapján mindössze a betegek 20%-a számol be kísérő panaszokról. 

Hogyan diagnosztizálható a méhsüllyedés?

Mivel a tünetek nagyon hasonlóak más nőgyógyászati betegségekéhez, az alapos orvosi kivizsgálás elengedhetetlen a biztos diagnózishoz. A szakorvos nemcsak a vizsgálószéken, azaz fekvő állapotban tapintja ki az ön hüvelye állapotát, hanem megkéri, hogy álló helyzetben is megvizsgálhassa. Ezeken felül koploszkópia, MRI és akár ultrahang is megerősítheti az eredményt korai állapotban.

Otthon házilag is kitapintható lehet a rendellenesség: amennyiben álló helyzetben ön képes kitapintani a méhszáját, míg fekvő állapotban azonban nem, az utalhat a méhsüllyedés meglétére.

A rendellenesség kivizsgálásakor fontos, hogy beszámoljon korábbi betegségeiről, állapotváltozásairól és meglévő betegségei terápiáiról, így könnyebben meghatározható a forrás, és hatékonyabb kezelési javaslathoz juthat.

Milyen következményekkel járhat a méhsüllyedés?

Amennyiben a rendellenesség nincsen időben kezelve, a hüvely nagyfokú deformitása és a méhtest kiesése annak sebészeti eltávolításával jár, valamint a medence nagyműtéti korrekciójára kell számítani.

Hogyan lehet kezelni a méhsüllyedést?

A legfontosabb a méhsüllyedés esetén, hogy a medencefenék tartóizmai újra megerősödhessenek. Ezt a leghatékonyabban intimlézer kezeléssel, valamint más további eljárásokkal, esetleg ezek kombinációjával lehet kontrollálni.

Az egyik preventív megelőzési mód a rendszeres, megfelelő súlyokkal és terheléssel kombinált sportolás, amely a medenceizmokat is átmozgatja. Később ezt már gyógytornász által koordinált edzéssel lehet valamennyire korrigálni. 

Hormonális eredetű probléma esetén ösztrogént tartalmazó kúpot, krémet, gyűrűt is szokás felírni. Amennyiben még helyreállítható a méhsüllyedés, úgy hüvelygyűrűvel, pesszáriummal lehet azt orvosolni, ám ez folyamatos otthoni és orvosi ellenőrzéssel jár. Legvégső esetben, amennyiben már nem szeretne gyermeket, a méhtest sebészi eltávolítása, és a helyi szövetek felvarrása a végső megoldás.

Miért az intimlézeres kezelés a legideálisabb a méhsüllyedés kezelésére?

Az intimlézer esetén a hüvelybe vezetett, mélyre ható vörös sugarak segítségével az izomszövetekben fokozódik a vér keringése, és a sejtregeneráció fokozásával segíti visszaállítani azok feszességét. A korai megelőzés és kezelés részeként a méhsüllyedés lézeres kezelése kifejezetten hatékony eljárás, amely ráadásul fájdalommentes. Már 3 kezeléssel is érezhető javulás érhető el, és egy alkalom mindössze 20-30 percet vesz igénybe.

Nem sikerült dönteni?

Elvesztél az információtengerben?

Semmi probléma! 

Jelentkezz be egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultációra, ahol minden kérdésedre felkészült szakember válaszol és segít a számodra leginkább megfelelő beavatkozást kiválasztani.

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
 • kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia