tubuláris mell

A tubuláris mell és a csőmell oka, korrekciója

A csőmell, vagy a tubuláris mell szindróma egy olyan fejlődési rendellenesség, amelynek alapvető oka legtöbbször születésig vezethető vissza. Emiatt leginkább a születési rendellenességek közé sorolják. E jelenség nőknél és férfiaknál is előfordulhat, és egy, de leginkább mindkét mell érintettségével. A csőmell a pubertás idején lesz valóban észrevehető, mivel a mell fejlődésének ebben a korban kellene lejátszódnia. Ennél a rendellenességnél azonban a mell nem fejlődik megfelelően, nem fejlődik ki teljesen: legtöbbször minimális mellszövet mellett nagy mellbimbó udvar jön létre, a mellek maguk pedig lógnak vagy előrefelé állnak. Annyit mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a hegyesen előre álló, peckes mell, valamint a „csak” lógó mell nem jelent csőmellet!

A csőmell okai

Ennek a kondíciónak elsődleges ismertető jegye az, hogy a mellek ránézésre is fejletlennek tűnnek. A kialakulás okai a mai napig nem világosak. Kutatások sorával annyit megállapítottak már, hogy valószínűleg genetikai eredetű, és a kollagéntermelés rendellenessége lehet az alapvető oka. Az érintettséget tekintve nincsenek pontos számok, világszerte nagyjából a plasztikai műtétre bejelentkezők kb. 5%-a érintett. A teljes lakosságra nézve nem állnak rendelkezésre pontos adatok, mivel sokan nem műttetik meg magukat, hanem megtanultak együtt élni vele. 

A csőmell megjelenése – hogyan állapítható meg, hogy Önnek is ilyen mellei vannak?

  1. A mellek elsősorban egyenesnek, hegyesnek tűnnek, nem pedig kereknek vagy csepp alakúnak.
  2. A mellbimbók nem illenek a mell általános képéhez – a tényleges mellmérethez képest túl nagy a mellbimbóudvar és a mellbimbó.
  3. A mellbimbók furcsán állnak. Különösen akkor árulkodó, ha egyébként feszes bőr esetén lógnak vagy ernyedtnek tűnnek.
  4. A mellek puffadtnak, ernyedtnek vagy kicsinek tűnnek. Árulkodó jel ilyen esetben inkább az, hogy a pólusokon nincs elegendő „anyag”, tehát nincs, vagy csak nagyon kevés – elsősorban – a felső póluson a mellszövet, nincs meg az a finom átmenet a mell és a mellkas között, ami alapvetően a dekoltázst formázza meg.

A csőmell kezelési lehetőségei

A csőmell elsődleges korrekciós megoldása jelenleg a mellplasztikai műtét. Sajnos ez nem egy olyan rendellenesség, amit különböző trükkökkel meg lehet zabolázni, illetve a csodaszerek és csodamódszerek sem működnek. Klinikánk plasztikai sebészei állnak rendelkezésére annak érdekében, hogy a tubuláris emlőit az Ön által vágyottra formálják. 

A csőmell műtét a legtöbbször „egyszerű” mellimplantációs beavatkozás, amely során a sebész implantátumot helyez a mellekbe, ezzel létrehozva egy új formát, amely illeszkedik az Ön testalkatához. Így leírva persze pofon egyszerűnek tűnhet a dolog, de egy viszonylag nehéz korrekciós eljárásból van szó, amely legtöbbször speciális tudást igényel. Ennek egyik oka, hogy egy fejletlen mellett kell átformálni, amely alapból nem rendelkezik elegendő szövetanyaggal. Emiatt nagyobb odafigyelésre és precizitásra van szükség, hogy minél kevesebb szövet sérüljön, és természetes hatásúak legyenek a kialakított mellek.

Klinikánkon a mellplasztikai beavatkozásokat konzultációk, laborvizsgálatok, EKG, ultrahang és mammográfiai vizsgálatok előzik meg. A konzultáción a sebész megtervezi Önnel a kialakítandó formát, illetve ajánlásokat tesz arra vonatkozóan, hogy mit lenne érdemes tenni. A „tökéletes” eredményt legtöbbször a csepp alakú, azaz anatómiai formájú implantátumokkal lehet elérni, és csőmellek esetében felvarrásra is szükség lehet a megfelelő tartás érdekében.

Műtéten túli lehetőségek

A plasztikai beavatkozáson túl egyetlen másik lehetőség van: megtanul együtt élni a csőmellekkel. Mivel egy olyan rendellenesség ez, amely pszichológiai gondokhoz (szexuális zavarok, önbizalomhiány, depresszió) vezethet az erre hajlamos személyeknél, fontos, hogy szakértői segítséggel elfogadja a testképét.

A csőmelleken túl

Amennyiben úgy gondolja, hogy az Ön emlői beleillenek a tubuláris emlők leírásába, akkor érdemes lehet szakemberhez fordulni. Intézetünk sebészei segítenek Önnek eligazodni, és ha úgy dönt, hogy műtéti úton kívánja javítani a mellei formáját, méretét, végigkísérik Önt a konzultációtól a felépülésig!


Kapcsolódó cikkek:

Rippling mell és wrinkling mell – hullámosodás és redőképződés
Aki már utánanézett annak, hogy milyen gondok merülhetnek fel mellplasztika után, biztos találkozott már a “wrinkling mell” vagy “rippling mell”[...]
Mellnagyobbítás műtét nélkül – Alternatív tippek és trükkök
Az, hogy a melleket meg lehet növelni műtét nélkül egy olyan gondolat, amely nők milliót izgatja világszerte. Lehetséges egyáltalán, és[...]
Vannak-e kockázatai a mellfelvarrásnak? Hogyan védehetők ki a komplikációk?
A mellfelvarrás kockázatai létezők, hiszen mégis egy műtétről beszélünk, amit általában altatásban végeznek. Igaz, ez „csak” plasztikai műtét, de mivel[...]