A tubuláris mell és a csőmell oka, korrekciója

A csőmell, vagy a tubuláris mell szindróma egy olyan fejlődési rendellenesség, amelynek alapvető oka legtöbbször születésig vezethető vissza. Emiatt leginkább a születési rendellenességek közé sorolják.

E jelenség nőknél és férfiaknál is előfordulhat, és egy, de leginkább mindkét mell érintettségével. A csőmell a pubertás idején lesz valóban észrevehető, mivel a mell fejlődésének ebben a korban kellene lejátszódnia. Ennél a rendellenességnél azonban a mell nem fejlődik megfelelően, nem fejlődik ki teljesen: legtöbbször minimális mellszövet mellett nagy mellbimbó udvar jön létre, a mellek maguk pedig lógnak vagy előrefelé állnak.

Annyit mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a hegyesen előre álló, peckes mell, valamint a „csak” lógó mell nem jelent csőmellet!

A csőmell okai

Ennek a kondíciónak elsődleges ismertető jegye az, hogy a mellek ránézésre is fejletlennek tűnnek. A kialakulás okai a mai napig nem világosak. Kutatások sorával annyit megállapítottak már, hogy valószínűleg genetikai eredetű, és a kollagéntermelés rendellenessége lehet az alapvető oka.
Az érintettséget tekintve nincsenek pontos számok, világszerte nagyjából a plasztikai műtétre bejelentkezők kb. 5%-a érintett. A teljes lakosságra nézve nem állnak rendelkezésre pontos adatok, mivel sokan nem műttetik meg magukat, hanem megtanultak együtt élni vele. 

A csőmell megjelenése – hogyan állapítható meg, hogy Önnek is ilyen mellei vannak?

 1. A mellek elsősorban egyenesnek, hegyesnek tűnnek, nem pedig kereknek vagy csepp alakúnak.
 2. A mellbimbók nem illenek a mell általános képéhez – a tényleges mellmérethez képest túl nagy a mellbimbóudvar és a mellbimbó.
 3. A mellbimbók furcsán állnak. Különösen akkor árulkodó, ha egyébként feszes bőr esetén lógnak vagy ernyedtnek tűnnek.
 4. A mellek puffadtnak, ernyedtnek vagy kicsinek tűnnek. Árulkodó jel ilyen esetben inkább az, hogy a pólusokon nincs elegendő „anyag”, tehát nincs, vagy csak nagyon kevés – elsősorban – a felső póluson a mellszövet, nincs meg az a finom átmenet a mell és a mellkas között, ami alapvetően a dekoltázst formázza meg.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a tubuláris mellel kapcsolatos kérdésekről!

A csőmell kezelési lehetőségei

A csőmell elsődleges korrekciós megoldása jelenleg a mellplasztikai műtét. Sajnos ez nem egy olyan rendellenesség, amit különböző trükkökkel meg lehet zabolázni, illetve a csodaszerek és csodamódszerek sem működnek.

tubuláris mell

A műtét menete

A csőmell műtét a legtöbbször „egyszerű” mellimplantációs beavatkozás, amely során a sebész mellimplantátumot helyez a mellekbe, ezzel létrehozva egy új formát, amely illeszkedik az Ön testalkatához. Így leírva persze pofon egyszerűnek tűnhet a dolog, de egy viszonylag nehéz korrekciós eljárásból van szó, amely legtöbbször speciális tudást igényel. Ennek egyik oka, hogy egy fejletlen mellett kell átformálni, amely alapból nem rendelkezik elegendő szövetanyaggal. Emiatt nagyobb odafigyelésre és precizitásra van szükség, hogy minél kevesebb szövet sérüljön, és természetes hatásúak legyenek a kialakított mellek.

A mellplasztikai beavatkozásokat konzultációk, laborvizsgálatok, EKG, ultrahang és mammográfiai vizsgálatok előzik meg. A konzultáción a sebész megtervezi Önnel a kialakítandó formát, illetve ajánlásokat tesz arra vonatkozóan, hogy mit lenne érdemes tenni. A „tökéletes” eredményt legtöbbször a csepp alakú, azaz anatómiai formájú implantátumokkal lehet elérni, és csőmellek esetében mellfelvarrásra is szükség lehet a megfelelő tartás érdekében.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a tubuláris mellel kapcsolatos kérdésekről!

Műtéten túli lehetőségek

A plasztikai beavatkozáson túl egyetlen másik lehetőség van: megtanul együtt élni a csőmellekkel. Mivel egy olyan rendellenesség ez, amely pszichológiai gondokhoz (szexuális zavarok, önbizalomhiány, depresszió) vezethet az erre hajlamos személyeknél, fontos, hogy szakértői segítséggel elfogadja a testképét.

A csőmelleken túl

Amennyiben úgy gondolja, hogy az Ön emlői beleillenek a tubuláris emlők leírásába, akkor érdemes lehet szakemberhez fordulni. A plasztikai sebészek segítenek Önnek eligazodni, és ha úgy dönt, hogy műtéti úton kívánja javítani a mellei formáját, méretét, végigkísérik Önt a konzultációtól a felépülésig!

Nem kaptál választ a kérdésedre?

Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Kapcsolódó cikkek:

Szerintünk 2022 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció, kötelezettségek nélkül
 • most 10% kedvezmény a plasztikai műtétekre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia

Mellplasztika műtétet szeretnél? Válaszd Magyarország egyik legelismertebb klinikáját:

 • Ingyenes konzultáció, kötelezettségek nélkül
 • akár 20% kedvezmény mellplasztikára
 • elismert plasztikai sebészek, több mint 10.000 elvégzett plasztikai műtét
 • Luxuskörülmények, életre szóló implantátum garancia, mégis megfizethető árak