tyúkmell

A tyúkmell fogalma, kialakulása, diagnosztizálása

A tyúkmell, latin megnevezését használva a pectus carinatum, egy kicsit kakukktojás az oldalunkon, mivel nem olyan jelenség, amit elsősorban plasztikai sebészeten szokás kezelni. Mindenesetre posztunkban összegyűjtöttük a leglényegesebb tudnivalókat, és természetesen klinikánk orvosai segítenek megoldást találni, ha eljön konzultációra. 

A tyúkmell fogalma

A pectus carinatum kialakulása gyermekkorban kezdődik, és lényegében a mellkas előre történő kitüremkedését jelenti – szegycsont és a bordák kifelé fejlődnek, emiatt pedig olyan látvány nyújt (súlyos esetekben) mintha mellkas ki akarna nyílni. A tyúkmell nem feltétlenül jár együtt egészségügyi panaszokkal, a szív és a tüdő működését nem befolyásolja, ellentétben a tölcsérmellkassal.

Az érintettek köre

Mivel a tyúkmell már kisebb korban észrevehető lehet, ezért inkább a 18 éven aluliaknál lehetséges még időben korrigálni. Fontos, hogy ortopéd orvos lássa a gyermeket, így meg tudja állapítani a súlyosságot, illetve a korrekciós lehetőségeket is felmérheti. Természetesen nem szabad egyből műtéttel kezdeni, hiszen a tyúkmell egy érdekes tulajdonsága, hogy akár ki is nőheti a gyermek.

Felnőttek esetében, akiknél nem volt kezelve a probléma, gyakran inkább önbecsülési gondot okoz ez a mellkasi deformitás, mintsem egészségügyi panaszokat. Felnőttként már nehezen korrigálható gyógytornával, úszással -gyermekeknél ezek a tartást javítják, ami csökkenti a deformitás mértékét –, gyakran csak a műtét marad.

Megoldások a tyúkmellre – mértéktől függően

A tyúkmell deformitás mértékéhez viszonyítva többféle kezelési lehetőség is lehetséges. 

  1. Enyhe tyúkmell: ha a deformitás enyhe, de mégis észrevehető, gyermekeknél gyakran az úszás és a gyógytorna segíthet kordában tartani, enyhíteni. Nem fog megszűnni, de ha időben elkezdik kezelni, akkor nem romolhat tovább, így gondokat sem okozhat a jövőben. A tornán kívül gyermekkorba még segíthet a merevítő viselése, ami az a mellkasnak, mint a fogszabályzó a fogaknak. 
  2. Közepesen súlyos tyúkmell: ebben az esetben már egy erősebben kitüremkedő mellkasról beszélünk, ami gyermekkorban továbbra is kezelhető a már említett tevékenységekkel és eszközökkel. Felnőtt korban a közepesen erős deformitás vissza nem fordítható, de a megfelelő „trükkökkel” javítható a megjelenés. 
    • Férfiak elsősorban mellizmot erősítő, és felsőtestet érintő edzésekkel „kockásodhatnak”, a mellizom megerősödésével pedig esztétikusabb megjelenésük lehet. 
    • Nőknél nem biztos, hogy a közepes tyúkmell még gondot okoz. Ha a mell megfelelően fejlődött, akkor nem feltűnő a jelenség. Ugyanakkor kisebb mellű, vagy netán lógó, vagy tubuláris mellű hölgyeknél van korrekciós lehetőség. Mellplasztikával lehetséges természetes hatású melleket formálni, amelyek támogatják a tyúkmell jelenségének enyhítését.
  3. Súlyos tyúkmell: ebben az esetben már krónikussá vált deformitásról lehet beszélni. Noha gyermekeket nem szívesen küldenek műtétre, a súlyos tyúkmell korrekciójára sajnos pont a 4-14 éves kor közötti időszak a legjobb. Ezt az ortopéd szakorvos is csak vizsgálatok sora után fogja javasolni. Felnőttek már maguk dönthetnek arról, hogy mit választanak – a műtét hatásos lehet, de mivel a mellkast kvázi megbontják a műtét során, kockázatai azért vannak. Érdemes szakorvossal beszélni erről.

Hogyan diagnosztizálják a tyúkmellet?

A tyúkmellnek vannak tünetei, amelyekre gyermekeknél érdemes odafigyelni, hogy még időben kezelhető legyen:

  1. Megjelenésbeli eltérések: érdekes módon a tyúkmell egyik tünete az, hogy a gyermek gerince, és ezzel megjelenési is eltér a normálistól. Gyakran jár gerincferdüléssel, hanyagtartással és előreejtett vállakkal. 
  2. Légzési gondok: rövid, nagyobb megterhelést igénylő feladatoknál (kisebb sprintek, de akár labdajáték alatt is) a légzésük hamar szapora lesz, légszomjuk lesz. 
  3. Paradox légzés: lényegében fordítva vesznek levegőt, mivel belégzéskor a mellkas befelé húzódik, kilégzéskor előemelkedik.

Orvosi diagnosztika szempontjából általában röntgen, de gyakran egyből CT vizsgálatok az alapvetések. A CT-n pontosan lemérhető, hogy mekkora az eltérés, ez alapján már lehet beszélni a megoldási lehetőségekről. Érdemes minden esetben a háziorvosához, majd ortopéd szakorvoshoz fordulni, hogy időben diagnosztizálni lehessen a problémát!


Kapcsolódó cikkek:

Tokképződés vagy tokzsugorodás? Lehet bajom belőle, és mit tehetek ellene?
Egy mellplasztikai műtétet – különösen az implantátummal történő mellnagyobbítást – követően van egy természetes folyamat, amely során a test válaszreakcióként[...]
Végeztethető-e mell helyreállító műtét TB támogatással?
A mell helyreállító műtét TB támogatással is elérhető beavatkozás típus, azonban csak szigorú szabályoknak való megfelelés esetén lehetséges az Egészségbiztosítási[...]
Mennyi a mellimplantátum műtét időtartama?
Általában egy mellnagyobbítási műtét nagyjából kettő, maximum három órát vesz igénybe. Amikor olyan összetett beavatkozásról van szó mint a mellimplantátum[...]