Lehet-e mellfelvarrást altatás nélkül csináltatni?

A rövid válasz a kérdésre az, hogy igen, lehet. A hosszabb válasz során azonban felmerül egy újabb kérdés, hogy miért akarna bárki is ébren lenni egy ilyen beavatkozásnál? 

Ha mellfelvarrás előtt áll, akkor bizonyára számos kérdése merül fel a műtéttel kapcsolatban. Ezek egyike az lehet, hogy vajon altatásban vagy inkább helyi érzéstelenítésben érdemes elvégeztetni ezt a plasztikai beavatkozást. Ahhoz, hogy a teljes képet láthassa, fontos, hogy megismerje mindkét lehetőséget:

  • a helyi érzéstelenítés: ezt a legegyszerűbben úgy lehet elképzelni, ahogy a fogorvosnál is történik. A beavatkozásban érintett területet érzéstelenítik, ugyanakkor a vendég teljesen éber és tudatánál van a műtét során. Esetleg némi nyugtatót kap, hogy az önkéntelen mozgásokat elkerüljék a procedúra során.

  • a teljes altatás: ahogy a neve is mutatja, hogy teljes altatásról van szó. A műtét során nincs ébren, nincs tudatánál, és talán a legfontosabb: nem érzi a fájdalmat, ami a bemetszéssel és a felvarrással jár.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellfelvarró műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Mellfelvarrás altatás nélkül

Mellfelvarrás altatás nélkül Magyarországon

Itthon is vannak olyan plasztikai sebészek, akik hajlandóak elvégezni a felvarrást altatás nélkül is. Azonban ahány sebészt megkérdez, annyi fogja azt mondani, hogy inkább válassza az altatást. Mert lehetséges ugyan, hogy így olcsóbb a beavatkozás, de az a lelki és testi stressz, amivel az érzéstelenítésben végzett műtét jár, nem biztos, hogy megéri.

Érvek az altatás nélkül mellfelvarrás ellen

  • Fájdalom: az érzéstelenítés sosem tökéletes. Az orvosok minden esetben törekednek arra, hogy a lehető legoptimálisabb arányban adják be a szert, és ne érezzen fájdalmat. Azonban testi adottságoktól függően, lehet, hogy még a műtét vége előtt elkezdi érezni, a bemetszéseket és a sebeket.
  • Stressz: a helyi érzéstelenítés során teljesen tudatánál lesz. Hiába a nyugtató, hiába nem tud mozogni, ugyanúgy éber lesz. Ez egy akár 3-4 órán át is elhúzódó műtét esetében jelentős megterhelést okoz, hiszen látni nem látja, hogy mi történik, és a mozgás hiánya még jobban terheli az agyat. 
  • Biztonság: az altatásban az talán a legjobb, hogy a sebész úgy tud dolgozni, hogy közben a vendég nem mozog, nem beszél, így teljes figyelmével a procedúrára tud fókuszálni. Ez a mellfelvarrást kérő hölgyek érdeke is, hisz ezáltal érhető el a legjobb eredmény. 
  • Idő: a helyi érzéstelenítéshez használt szerek kiürülnek a szervezetből, viszonylag ritkán ugyan, de akár műtét során is elmúlhat a hatásuk, és újabb injekcióra lehet szükség. 

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellfelvarró műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Vannak érvek a helyi érzéstelenítés mellett is?

Mindössze néhány olyan említésre méltó előnye van az altatás nélkül végzett mellfelvarrásnak, amit fontolóra lehet venni. Ilyen, viszonylag fontos szempont a költség: a teljes altatás sok esetben több százezer forintos tétel, ami igencsak megnöveli a végszámla összegét. A helyi érzéstelenítés valamivel kedvezőbb árban. Talán a második fontos szempont az, hogy ebben az esetben nincs meg az a „másnaposság”, amit a teljes altatás okoz, hamarabb kiürül a szervezetből, így akár már aznap elhagyható a klinika. 

Melyiket érdemes választani?

Összességében elmondható, hogy a mellfelvarrás altatás nélkül nem éri meg, mivel sokkal nagyobb kényelmetlenséggel és megterhelés jár, mint az altatás. Igaz, hogy az általános altatás néhány plusz vizsgálattal is jár, mindenképpen érdemes inkább ezt választani. A budapesti plasztikai intézetekben inkább a teljes altatás preferálják, mert így sokkal kisebb a komplikációk kockázata!

Nem sikerült dönteni? Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Kapcsolódó cikkek:

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
  • kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia