A mellimplantátum elmozdulása valóban megtörténhet? Kilökődhet?

Aki mellnagyobbításra adja a fejét, bizonyára már olvasott, vagy halott olyanról, hogy valakinek az implantátuma elmozdult. Ugyanakkor ez a probléma nem olyan általános mint, az elsőre tűnne. A mellimplantátum elmozdulása egy ritka, az előfordulások többségében hosszabb idővel a műtét után jelentkező komplikáció. Az elhárítás általában műtéti úton történik, a tényleges eljárás pedig attól függ, hogy milyen elmozdulásról van szó.

Így néz ki a mellimplantátum beültetése

Ahhoz, hogy megértsük, milyen esetekben is fordulhat elő az, hogy a mellimplantátum elmozdul, fontos tudni, hogy hogyan zajlik egy mellnagyobbítás.

mellimplantátum elmozdulása

Az első lépés – és most egy nagy ugrással már túl vagyunk konzultációkon, vizsgálatokon is – az, hogy a plasztikai sebész megejti a szükséges bemetszéseket az előre megtervezett helyeken. Ezt követi a zseb kialakítása, amelybe elhelyezik majd az implantátumot. Az orvos és a páciens közötti egyeztetés eredményeképp vagy izom fölé, izom alá, vagy pedig részlegesen izom alá helyezik el a mellimplantátumot.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellnagyobbító műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

A műtét végén a sebész összezárja a sebet, és megkezdődik a külső-belső gyógyulási folyamat, amely során több olyan körülmény is felléphet, ami esetleg későbbi elmozduláshoz, esetleg aszimmetriához vezethet.

Mi okozhatja mégis a mellimplantátum elmozdulását, hibás rögzülését?

Számos olyan tulajdonsága van a mellimplantátumoknak, amelyeket a kiválasztás során a sebésznek figyelembe kell vennie. Ezek nem megfelelő mérlegelése okozhat később komplikációt. További hibalehetőség lehet még esetleg az, hogy a tervezés nem teljesen pontosan történt, vagy például valamilyen életmódbeli, testi változás történt a műtétet követően.

A mellimplantátummal kapcsolatos tulajdonságok:

1. Méret: a testalkathoz, illetve a már meglévő szövet- és izomállományhoz illeszkedő mellimplantátum méret kiválasztása kardinális jelentőségű. Mind a túl kicsi, mind pedig a túl nagy implantátum miatt is előfordulhat hibás rögzülés vagy későbbi elmozdulás. A túl nagy implantátum feszítheti az izmokat, ami túlzott tokosodással járhat, a kis implantátumnak pedig a „holtjátéka” lehet nagyobb a kívántnál.

2. Textúra: ma már elsősorban a texturált implantátumokat részesítik előnyben, a sima felületűekkel gyakoribbak a komplikációk.

3. Alak: a kerek implantátumok a statisztikák szerint gyakrabban mozdulnak el, főleg, ha izom fölé ültették be őket. 

A műtéti technika miatt felléphet komplikáció, ha:

  • A zseb nem megfelelően lett kialakítva, valamilyen anomália észlelhető (túl kicsi, túl nagy).

  • A mellizom nem lett megfelelően felszabadítva, s emiatt negatív hatást fejt ki (húzza, nyomja) az implantátumot.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellnagyobbító műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Egy nagyon ritka komplikáció: a mellimplantátum kilökődés

Ma már igen ritka az, hogy egy-egy orvosi eljárást követően a beültetett anyag kilökődik, a szervezet nem fogadja be. A mellimplantátumok esetében ez egy nagyon ritka komplikáció, igen kevés esetről hallani. Ha mégis előfordul, akkor a legtöbb esetben gyulladással járó elváltozásról vagy fertőzésről van szó, amit végül csak az implantátum és a gyulladt szövetek eltávolításával lehet kezelni. A mellimplantátum kilökődése tehát egy olyan komplikáció, ami nem mindennapos, sőt, a kifejezetten ritka kategóriába tartozik. 

Milyen megoldások vannak a mellimplantátum elmozdulás elhárítására?

Szinte minden esetben újabb műtétre kell sort keríteni. A megoldás maga minden esetben egyedi elbírálás alapján, a jelentkező jelek, és a vizsgálatok során megállapított eredmények tükrében születik majd meg. Előfordulhat, hogy nincs semmi kóros probléma, de mondjuk a hölgy a mellnagyobbítás után keményebb edzésprogramba kezdett, amely során a mellizmok jelentős fejlődése történhetett, ami az izom alá (vagy részben alá) ültetett implantátum elmozdulásához vezetett. Ekkor lehetséges, hogy más méret, vagy más alakú implantátumra van szükség.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellnagyobbító műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Kóros jelenségek esetén a beteg szöveteket is eltávolítják, és ha van rá mód, akkor új implantátumot helyeznek be. Minden ilyen esetnél elsősorban az egészség megőrzése a legfontosabb, az esztétikai megoldások a második helyen vannak. Javasoljuk, hogy ha úgy látja, hogy az implantátumai nincsenek a helyükön, akkor forduljon plasztikai sebészhez, kérjen konzultációt, vagy kérdezzen online!

Nem sikerült dönteni?

Elvesztél az információtengerben?

Semmi probléma! 

Jelentkezz be egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultációra, ahol minden kérdésedre felkészült szakember válaszol és segít a számodra leginkább megfelelő beavatkozást kiválasztani.

Kapcsolódó cikkek:

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
  • kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia