mellimplantátum elmozdulása

A mellimplantátum elmozdulása valóban megtörténhet? Kilökődhet?

Aki mellnagyobbításra adja a fejét, bizonyára már olvasott, vagy halott olyanról, hogy valakinek az implantátuma elmozdult. Ugyanakkor ez a probléma nem olyan általános mint, az elsőre tűnne. A mellimplantátum elmozdulása egy ritka, az előfordulások többségében hosszabb idővel a műtét után jelentkező komplikáció. Az elhárítás általában műtéti úton történik, a tényleges eljárás pedig attól függ, hogy milyen elmozdulásról van szó.

Így néz ki a mellimplantátum beültetése

Ahhoz, hogy megértsük, milyen esetekben is fordulhat elő az, hogy a mellimplantátum elmozdul, fontos tudni, hogy hogyan zajlik egy mellnagyobbítás.

Az első lépés – és most egy nagy ugrással már túl vagyunk konzultációkon, vizsgálatokon is – az, hogy a plasztikai sebész megejti a szükséges bemetszéseket az előre megtervezett helyeken. Ezt követi a zseb kialakítása, amelybe elhelyezik majd az implantátumot. Az orvos és a páciens közötti egyeztetés eredményeképp vagy izom fölé, izom alá, vagy pedig részlegesen izom alá helyezik el a mellimplantátumot.

A műtét végén a sebész összezárja a sebet, és megkezdődik a külső-belső gyógyulási folyamat, amely során több olyan körülmény is felléphet, ami esetleg későbbi elmozduláshoz, esetleg aszimmetriához vezethet.

Mi okozhatja mégis a mellimplantátum elmozdulását, hibás rögzülését?

Számos olyan tulajdonsága van a mellimplantátumoknak, amelyeket a kiválasztás során a sebésznek figyelembe kell vennie. Ezek nem megfelelő mérlegelése okozhat később komplikációt. További hibalehetőség lehet még esetleg az, hogy a tervezés nem teljesen pontosan történt, vagy például valamilyen életmódbeli, testi változás történt a műtétet követően.

A mellimplantátummal kapcsolatos tulajdonságok:

1. Méret: a testalkathoz, illetve a már meglévő szövet- és izomállományhoz illeszkedő mellimplantátum méret kiválasztása kardinális jelentőségű. Mind a túl kicsi, mind pedig a túl nagy implantátum miatt is előfordulhat hibás rögzülés vagy későbbi elmozdulás. A túl nagy implantátum feszítheti az izmokat, ami túlzott tokosodással járhat, a kis implantátumnak pedig a „holtjátéka” lehet nagyobb a kívántnál.

2. Textúra: ma már elsősorban a texturált implantátumokat részesítik előnyben, a sima felületűekkel gyakoribbak a komplikációk.

3. Alak: a kerek implantátumok a statisztikák szerint gyakrabban mozdulnak el, főleg, ha izom fölé ültették be őket. 

A műtéti technika miatt felléphet komplikáció, ha:

  • A zseb nem megfelelően lett kialakítva, valamilyen anomália észlelhető (túl kicsi, túl nagy).

  • A mellizom nem lett megfelelően felszabadítva, s emiatt negatív hatást fejt ki (húzza, nyomja) az implantátumot.

Egy nagyon ritka komplikáció: a mellimplantátum kilökődés

Ma már igen ritka az, hogy egy-egy orvosi eljárást követően a beültetett anyag kilökődik, a szervezet nem fogadja be. A mellimplantátumok esetében ez egy nagyon ritka komplikáció, igen kevés esetről hallani. Ha mégis előfordul, akkor a legtöbb esetben gyulladással járó elváltozásról vagy fertőzésről van szó, amit végül csak az implantátum és a gyulladt szövetek eltávolításával lehet kezelni. A mellimplantátum kilökődése tehát egy olyan komplikáció, ami nem mindennapos, sőt, a kifejezetten ritka kategóriába tartozik. 

Milyen megoldások vannak a mellimplantátum elmozdulás elhárítására?

Szinte minden esetben újabb műtétre kell sort keríteni. A megoldás maga minden esetben egyedi elbírálás alapján, a jelentkező jelek, és a vizsgálatok során megállapított eredmények tükrében születik majd meg. Előfordulhat, hogy nincs semmi kóros probléma, de mondjuk a hölgy a mellnagyobbítás után keményebb edzésprogramba kezdett, amely során a mellizmok jelentős fejlődése történhetett, ami az izom alá (vagy részben alá) ültetett implantátum elmozdulásához vezetett. Ekkor lehetséges, hogy más méret, vagy más alakú implantátumra van szükség.

Kóros jelenségek esetén a beteg szöveteket is eltávolítják, és ha van rá mód, akkor új implantátumot helyeznek be. Minden ilyen esetnél elsősorban az egészség megőrzése a legfontosabb, az esztétikai megoldások a második helyen vannak. Javasoljuk, hogy ha úgy látja, hogy az implantátumai nincsenek a helyükön, akkor forduljon plasztikai sebészhez, kérjen konzultációt, vagy kérdezzen online!


Kapcsolódó cikkek:

Lehet-e mellfelvarrást altatás nélkül csináltatni?
A rövid válasz a kérdésre az, hogy „Igen, lehet”. A hosszabb válasz során azonban felmerül egy újabb kérdés, hogy miért[...]
Hogyan válasszak a különböző mellimplantátum profilok közül?
Szerencsére senkinek sem kell laikusként a mellimplantátum profilok közül választania, hiszen a plasztikai sebész minden lépésnél ott van, és segít[...]
A kis mell okai – Mit tehetsz ellene?
Számos fiatal lányt frusztrál, hogy mellei kisebbek, mint amekkorát ideálisnak gondolnak. Ha te is attól tartasz, hogy kicsi melled miatt[...]