mellimplantátum anyaga

Miből áll mellimplantátum anyaga? Az implantátumok bevonatáról is fontos beszélni!

A mellimplantátum anyaga többnyire a töltőanyag alapján van meghatározva. Ha egy laikust megkérdezünk, azt fogja mondani, hogy a mellimplantátum az szilikon. És részben igaza is van. Ugyanakkor tudjuk, hogy vannak sóoldattal töltött implantátumok, sőt ma már a külső bevonat, maga a „tasak” is különféle anyagokból készül.

Mivel vannak bevonva a legkorszerűbb mellimplantátumok?

Már nagyon hosszú ideje annak, hogy az első mellimplantátumokat elkészítették. Ma poliuretán bevonattal képzett implantátumokat forgalmaznak, ennek pedig megvannak az okai:

1. A poliuretán bevonatú implantátumokkal rendelkezők körében sokkal kisebb arányban fordult elő tokzsugorodás. A kapszulaképződés az a jelenség, amikor a beültetett idegen testet a testünk egy kapszulát, egy – jó esetben – finom, vékony hártyát hoz létre, ami védi és a helyén tartja mellimplantátumot. Rossz esetben tokzsugorodás léphet fel, ami kóros elváltozás: megszilárdult a tok, eldeformálódik, súlyos esetben fájdalommal és duzzanattal jár. Nagyjából 4% a poliuretán bevonatú implantátumok körében a tokzsugorodás.

2. A poliuretán bevonat egy helyben tartja az implantátumot, ami lógó mellek esetén sokat segíthet, nem csak a tartás megőrzésében, de a további ereszkedés megakadályozásában. 

Amit még érdemes tudni a poliuretán bevonatról:

1. Ha valamiért hat hónapon belül kell eltávolítani, az valamivel nehezebb, mivel a poliuretán bevonat még nem oldódott fel a tokban, nem szívódott fel, így sokkal erősebben tapad.

2. Ritka esetben rövid ideig megmaradó allergiás kiütés jelenhet meg, amit antihisztaminokkal lehetséges kezelni.

3. Az implantátum „széleit” egy kicsit hosszabb ideig lehet érezni – amíg a poliuretán be nem épül a tokba.

A Polytech poliuretán mellimplantátumai

A Polytech egy európai mellimplantátum gyártó cég, akiktől számos magyar plasztikai sebészet szerzi be az implantátumokat. Ennek oka, hogy helyben van, nem a tengeren túlról kell rendelni, illetve az, hogy rendkívül magas minőségi sztenderdet követnek. A számos Polytech implantátumot gyakran a használt poliuretán bevonat különbözteti meg:

  • Microthane: ez egy mikropoliuretán bevonat, amelynek nagy előnye, hogy segít megelőzni, vagy legalábbis csökkenteni a kóros tokképződés és tokzsugorodást. Mindezt úgy éri el a bevonat, hogy amikor megkezdődik a tokosodás, az implantátum részecskéivel érintkezve a mikrokapszulák, mikrotokok jönnek létre, amelyek segítenek az egészséges tokképződésben.
  • POLYtxt: nevezhetjük ezt az alapvetésnek is, mivel más néven ugyan, de ez a poliuretán változat található meg a „klasszikus” mellimplantátumokban. Vastag, erősen kötődő, tapadó bevonatról van szó, ami a gyógyulási folyamatban bizonyítottan segít: a tokzsugorodás esélye alacsonyabb ezzel a bevonattal is.

Miért fontos a mellimplantátum anyaga?

Mivel a mellimplantátumokat elég „feltűnő” helyre ültetik be, kiemelten fontos az, hogy kisebb esélye legyen a különböző komplikációknak. Emiatt kiemelkedő a jelentősége a megfelelően kiválasztott implantátumnak. Szerencsére a magyar plasztikai sebészek nem legolcsóbb anyagokat használják, illetve olyan gyártók termékeit szerzik be, amelyek már bizonyítottak a piacon, és akár élethosszig tartó garanciát is vállalnak, továbbá FDA minősítéssel is rendelkeznek.

Nagyon ritka az, amikor allergiás reakció vagy kilökődés történik. A jelek akut jelentkeznek, érdemes odafigyelni minden apró jelre, és váratlanul jelentkező fájdalom, duzzanat vagy színváltozás esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A legtöbb poliuretán bevonatú implantátum legalább két évtizedig használatban lehet, és gond nélkül cserélhető, ha eljön az ideje. Érdemes lehet megkeresni egy plasztikai sebészeti intézetet, ha további kérdései merülnek fel, illetve a megfelelő anyagú mellimplantátum kiválasztásában pedig mindig segít a választott plasztikai sebésze!

További kérdéseid vannak?

Elvesztél az információtengerben?

Semmi probléma! 

Jelentkezz be egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultációra, ahol minden kérdésedre felkészült szakember válaszol és segít a számodra leginkább megfelelő beavatkozást kiválasztani.

Kapcsolódó cikkek: