5 fontos tudnivaló a mellfelvarrás utáni időszakról

Noha a mellfelvarrás egy egyszerű beavatkozásnak tűnhet, az igazság az, hogy számtalan olyan tényező van előtte is, és utána is, amelyeket mindenképpen figyelembe kell venni, amikor egy ilyen műtétre adjuk a fejünket. A mellfelvarrás utáni fájdalom, vagy éppen a hegek alakulása mind-mind olyan dolog, amelyre érdemes előre felkészülni. Ez a posztunk ebben nyújt némi segítséget.

Így kell elképzelni egy mellfelvarrást!

A felvarrás, mint plasztikai sebészeti beavatkozás, nem pusztán azt jelenti, hogy a melleket megemelik és rögzítik egy új helyzetben. Alapvetésként arról van szó, hogy a lógó mellből szövetet távolít el a sebész – általában vékony csíkokban bőr kerül eltávolításra elsőként, ezzel megemelve a melleket. A legtöbb plasztikai sebészeten nem csak „szimpla” felvarrást végeznek, igen gyakori a kombinált mellplasztika is, amely során felvarrás és implantátummal történő nagyobbítás is történik. Mindkét eljárás sebbel, illetve hegesedéssel jár, tehát fokozottabban oda kell figyelni a műtétet követő időszakban a testünk jelzéseire is!

Nézzük meg, hogy melyik az az öt legfontosabb pont, amelyet figyelnünk kell mellplasztika és mellfelvarrás után!

1. Mellfelvarrás hegek és azok gyógyulása

A hegesedés természetes folyamat, amely alapesetben gond nélkül lezajlik a szervezetben. A mellfelvarrás hegei szinte láthatatlanul elgyógyulnak, hiszen a sebészek minden esetben törekednek nem csak arra, hogy a lehető legkisebb sérüléssel járjon a beavatkozás, de arra is, hogy minden segítséget megkapjon a megfelelő hegkezeléshez. A mellfelvarrás utáni időszak egyik legfontosabb feladata az, hogy a seb begyógyulása után a heget megfelelően kezelje.

mellfelvarrás után

Mellfelvarrás hegeinek kezelésére a legtöbb hegkezelő krém megfelelő lehet, de érdemes lehet a sebész tanácsát kérni ezzel kapcsolatban, hogy átlátható legyen az, hogy mely szerek a javasoltak. A bőr megfelelő gyógyulása szempontjából kiemelt fontosságú a megfelelő vitaminbevitel, illetve a hidratálás. Hosszát tekintve a hegek gyógyulása többlépcsős folyamat:

  1. Begyógyul a seb, és leesik a var róla, így már csak bőrszínű heg marad.
  2. A heg még érzékeny, sebesedhet, és a színe még világos (mégiscsak új bőrről beszélünk).
  3. A külső heg kb. 6-8 hónap után szinte teljesen begyógyul, színét tekintve közelít a bőr normál színéhez.
  4. A belső hegek gyógyulása több mint egy évet vesz igénybe, ugyanakkor kb. 8 hónap után funkcionális zavart már nem okozhatnak. – Nagyjából ennyi idő után tekinthető egyébként véglegesnek a mellfelvarrás eredménye.

2. Mellfelvarrás utáni fájdalom és annak kezelése

Mivel a mellfelvarrás esetében bemetszéseket ejt a sebész, és szövetet (elsősorban bőrszövetet) távolít el, illetve implantátum elhelyezése esetében belül „zsebet” alakít ki a behelyezendő implantátumnak. Ez azt jelenti, hogy a mellfelvarrás utáni fájdalom elkerülhetetlen. Ez azonban nem jelent olyan jelentős fájdalmat, mint azt elsőre gondolnánk! Az biztos, hogy kellemetlen lesz majd az első pár hét, de minden jelentkező fájdalom kezelhető fájdalomcsillapítóval, ami jelentős mértékben megkönnyíti beavatkozást követő időt. 

A mellfelvarrás utáni fájdalom elsősorban a bemetszések miatt jelentkezik, és gyakran mozgással együtt járó kellemetlenségként figyelhető meg.

Van azonban olyan eset is, amikor nem a gyógyulási folyamat részeként, hanem valamilyen felmerülő betegség, gyulladás miatt jelentkezik fájdalom. A hirtelen jelentkező erős fájdalom, illetve a sebek begyógyulását követően „belülről” észlelt erős fájdalom mind olyasmi, ami miatt mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Nagyon ritka azonban az, hogy ilyen jellegű gondok lépjenek fel. 

3. Pihenés mellfelvarrás után

Mellfelvarrást követően az első héten minimális mozgással kell számolni. Javasolt az első két-három nap jó részét ténylegesen pihenéssel tölteni. Mivel a plasztikai sebészetről csak egy éjszaka után engedik ki a vendégeket, ezért fontos, hogy előre megszervezzük a táppénzt és az esetleges munkahelyi helyettesítést. A mellfelvarrás utáni első hét végétől – amennyiben nem jelentkeznek gondok – lehetséges viszonylag aktívabb életmódot folytatni: séták, illetve irodai alkalmazottaknál a munkahelyre való visszatérés is lehetséges. Könnyebb fizikai munka már a második héten óvatosan végezhető.

4. Mellfelvarrás után sport

Mellfelvarrás után a sport egy viszonylag hosszabb ideig kerülendő. Fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy egy műtéten vagyunk túl, és az érintett terület kb. egy évig még a gyógyulási folyamatban van. Igaz, hogy nagyjából 8 hónap után már véglegesnek tekinthető a felvarrás eredménye, illetve, ha implantátum került behelyezésre, akkor az akörül kialakult tok is erre az időre már véglegesnek nevezhető. 

Összességében a mellfelvarrás utáni sport csak fokozatosan végezhető, elsősorban az orvos javaslatai alapján. Az első két hétben a legaktívabb mozgásforma inkább csak a séta lesz, ezt fokozatosan válthatják fel a különböző sportok. Alapszabály, hogy a mellkast is terhelő mozgásokat (úszás, súlyzós edzések, jóga stb.), egy hónapig mindenképpen kerüljük, és csak az 5. hét végétől – orvos véleményét kikérve – kezdhetünk el visszatérni az összetettebb mozgásformákra.

5. Melltartó hordás mellfelvarrás után

A mellfelvarrás utáni időszak egyik fontos eleme a speciális melltartó. Sokan úgy gondolják, hogy elég a sportmelltartó, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kifejezetten a mellnagyobbítás vagy felvarrás utáni időre kialakított melltartók biztosítják a legjobb hatást. Javasoljuk, hogy mindenképpen szerezzen legalább két ilyen melltartót, aki felvarrást vagy nagyobbítást szeretne. A klinikák általában adnak egy alap melltartót, de több olyat is lehet kapni, ami speciális anyagból készül, vagy olyan bevonata van, amely segíti a bőr gyógyulását és szellőzését!

Mire figyeljek még oda mellfelvarrás után?

A legfontosabb tudnivalók a fentiek lennének. Amit nem emeltünk ki külön, az az, hogy az egészségünkre különös figyelemmel vigyázzunk! Akinek van rá lehetősége, kerülje a tömegeket, és mindig öltözzünk évszaknak megfelelően, hiszen akár egy megfázás is befolyásolhatja a gyógyulást, különösen a tokképződés és a belső hegek gyógyulását! Ha panasza jelentkezik a mellfelvarrást követően, vagy még éppen csak gondolkodik, akkor érdemes konzultációt kérni a sebészétől!

Nem kaptál választ a kérdésedre?

Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Kapcsolódó cikkek:

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
  • 20% kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia