A hólyagsérv lézeres kezelése

A hólyagsérv, latinul cystocele jellemzően inkább a nőket érintő anatómiai elváltozás, amikor a kötőszövetek a húgyhólyag körül meglazulnak, és emiatt az a hüvely felé nyomódik. A megelőzés mellett szerencsére a korai stádiuma könnyebben kezelhető lézeres kezeléssel, ám ha nincsen időben megfelelően orvosolva a probléma, akkor nagyműtéti beavatkozásra is sor kerülhet. 

Mi a hólyagsérv?

A hólyagsérv akkor alakul ki, amikor a húgyhólyag és a hüvely közti tartó kötőszövetek, izmok elernyednek. A megnyúlt, kitágult szövetek nem tudják a helyükön tartani a medencei szerveket, amitől a hólyag beledomborodik a hüvelyfalba. 

A hólyagsérv tünetei

A vezető tünet az inkontinencia panasz. Gyanakvásra adhat okot, ha egy nagyobb nevetés is vizelettartási problémákat okoz, valamint a krónikus köhögés, tüsszögés is hozzájárulhat a hólyagsérv okozta inkontinenciához. Szintén intő jel, ha közösülés közben is bevizelés történik. 

Ezen felül a másik jellemző tünet az idegentest-érzete az alhasban: ez húzódó alhasi fájdalommal jár. Futáskor, ugráláskor vagy a lépcsőn haladva ez a panasz felerősödhet. Ezeken felül a deréktáji fájdalom is gyakori.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhass a témával kapcsolatos kérdésekről!

A hólyagsérv okai

A hólyagsérv legtöbbször valamilyen élettani változás vagy mozgás okozta sérülés következtében lép fel:

  • Rendszeresen visszatartott vizelet;
  • Hólyaghurut súlyosbodása esetén;
  • Túl nehéz fizikai terhek cipelése;
  • Hüvelyi szülés után a gátizomzat renyhülése;
  • Az ösztrogénszint csökkenése a szervezetben;
  • Menopauza során.

Kiket érinthet a hólyagsérv?

Habár a szülés után, valamint a menopauza következményeként az idősebb korosztályban gyakrabban előfordulhat a hólyagsérv, sajnos a fiatalabb generáció sincsen védve, különösen, ha kevés mozgással járó ülő életmódot folytatnak, vagy éppen intenzív mozgással túlterhelik a szervezetüket.

Miként diagnosztizálható a hólyagsérv?

A panaszokkal érdemes nőgyógyászhoz és urológushoz egyaránt fordulni. Az alapos feltáráshoz és az állapot súlyosságának felméréséhez az orvosok az általános kivizsgálás mellett ultrahang és MRI vizsgálatot is kérhetnek. Ezek alapján megállapítható, hogy a hólyagsérv még korai, vagy már előrehaladottabb állapotban van-e. 

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhass a témával kapcsolatos kérdésekről!

hólyagsérv kezelése lézerrel

Miként lehet kezelni a hólyagsérvet?

A legideálisabb módszer a prevenció. Ehhez, valamint a probléma kezdeti szakaszában az intim lézeres beavatkozás a leghatékonyabb. 

Amennyiben már súlyos fokú a deformitás, akkor az orvosok sebészi úton szalagplasztikát hajthatnak végre, amivel megfeszítik a terület tartóizomzatát. Ezt azonban nem érdemes megvárni, mert egy nehezebb és sok fájdalommal járó beavatkozás, melynek a lábadozási ideje elnyúlhat. 

A fentiek mellett a gátizomzat megfelelő edzése, Kegel-gyakorlatok végzése is elengedhetetlen.

Miért az intim lézeres kezelés a legideálisabb a hólyagsérv kezelésére?

A lézeres terápia segítségével sebészi eljárás nélkül újra feszessé tehetőek a medencefenék és a gátizomzat szövetei. Az eljárás során az alhas bizonyos területeire, valamint a hüvelybe bevezetett készülék segítségével történik a kezelés.

A kibocsátott lézer nem okoz fájdalmat, sem sérülést, csupán kellemes meleg érzettel jár. A kezelés alatt álló izmokban vérbőség keletkezik, valamint a kibocsátott fény a kollagén újratermelését serkenti – így érhető el az izomrostok visszafeszesedése.

Ráadásként már 3 alkalom után jelentős javulás érhető el: mind az inkontiencia, mind a fájdalom csökkenéséről vagy akár teljes megszűnéséről számolnak be azok a korábbi kutatásokban részt vett nők, akik hólyagsérvvel vagy más, nőgyógyászati és vizelettartási panaszoktól szenvedtek, és igénybe vették az intim lézeres kezelést.

A lézeres kezelés nem műtéti beavatkozás, és nem igényel semmilyen előkészületet, valamint nem jár lábadozási idővel. Mindössze alkalmanként 20-30 percet kell rászánnia, amit viszonylag kényelmes pozícióban tölthet el, és utána ismét felveheti a mindennapi életritmusát.

Nem sikerült dönteni?

Elvesztél az információtengerben?

Semmi probléma! 

Jelentkezz be egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultációra, ahol minden kérdésedre felkészült szakember válaszol és segít a számodra leginkább megfelelő beavatkozást kiválasztani.

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
  • 20% kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia