Inkontinencia

Az inkontinencia egy állapot, ami az enyhe vizeletveszteségtől a vizeletürítés szabályozásának teljes elvesztéséig terjed.  Nőknél már fiatalabb korban gyakoribb lehet az előfordulása a szerteágazó egészségügyi állapotoknak következtében. Az inkontinencia kezelhető, sőt akár megszüntethető olyan nem invazív eljárásokkal is, mint az intimlézer kezelés.

A cikkben információt kap arról, hogy természetes jelenség-e bármikor az inkontinencia; az inkontinenciának milyen fajtái és stádiumai vannak; milyen betegségek állhatnak annak hátterében, amik miatt kialakul; hogyan diagnosztizálható és milyen kezelések javasoltak nők számára; és mi miatt nem szabad elhanyagolni a kezelését.

Természetes jelenség az inkontinencia?

Az inkontinencia a szobatisztaság megtanulása után semmilyen formában nem természetes jelenség az emberek körében (és más gerinces állatok esetében sem). Annak ellenére, hogy idős korban vagy a terhesség ideje alatt sokakkal előfordul, ezek esetében sem tekinthető normális velejárónak.

Fontos azonban kiemelni, hogy az inkontinencia önmagában nem betegség, hanem egy tünet, melyet kezelni kell, hogy megszűnjön a vizelet-visszatartási panasz és a mögötte húzódó ok, valamint ne vezessen további betegségekhez.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhass az intim lézeres kezeléssel kapcsolatos kérdésekről!


inkontinencia

Milyen stádiumai vannak az inkontinenciának?

Az inkontinencia esetén szó lehet:

 • Enyhe stádiumról, amikor 1,4 deciliternél kevesebb folyadék ürül a húgyhólyagból. Ez előfordulhat egy nagyobb nevetés vagy egy erőteljes tüsszentés, köhögés során.
 • Közepes stádium esetén 1,4-3 deciliter közti mértékű a távozó folyadék, ami az előbbi helyzetek mellett panaszt okoz az is, hogy az érintett időben eljusson a toalettre.
 • Súlyos stádiumról pedig akkor beszélünk, ha minimum 3 deciliter távozik egyszerre és önkéntelenül. Ez a fokozat általában aggastyánkorban jellemző.

Az inkontinencia fajtái

Vizelettartási panaszok esetén érdemes szétbontani, hogy milyen fajtájú inkontinenciáról van szó.

 1. Amennyiben a záróizom renyhe vagy képtelen megfelelően záródni, úgy terheléses inkontinencia állapítható meg.
 2. Amennyiben a záróizom ép, de nagy fokú és nem visszatartható vizelési ingerrel jár, az késztetéses vizelettartási probléma.
 3. Reflex inkontinenciát akkor diagnosztizálnak, ha a háttérben kifejezetten húgyhólyagot érintő szervi változás nincsen, de a beteg sem érzi a vizelet-visszatartási ingert - ezt idegrendszeri betegség okozza.
 4. Amennyiben a húgyhólyag izomzata renyhe és képtelen megfelelően összehúzódni, akkor visszamaradhat a vizelet, és ez csöpögő panaszhoz vezet, amit túlfolyásos vizelettartási problémának hívnak.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhass az intim lézeres kezeléssel kapcsolatos kérdésekről!

Az inkontinencia okai

Az inkontinencia okai között számos betegség kísérő tünete lehet nőknél.

Fiatalok esetében

55 éves kor alatt sokféle egészségügyi helyzet okozhatja a vizelet-visszatartási panaszokat. A legjellemzőbbek:

 • A terhesség, a szülés utáni időszak vagy egyes nőgyógyászati beavatkozások a húgyhólyagot extrém terhelés alá helyezik - az állapotváltozással a panasz is megszűnhet. A megerőltető sportolás szintén hasonló hatással van a szervezetre.
 • A túlsúly mellett a kártékony szokások, mint a cigarettázás formái, a stressz helytelen kezelése, az alacsony folyadékbevitel és a fokozott mértékű koffein- és alkoholbevitel szintén növelik az esélyét az inkontinencia kialakulásának.
 • Az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség mellett bizonyos nyugtatók, altatók és specifikus gyógyszerek alkalmazása mellett előfordulhat vagy rendszeressé válhat a vizelettartási panasz.
 • A méheltávolítás, a tumorok és gerincvelői betegségek mind vezethetnek vizelettartási problémákhoz.

Idősek esetében

Habár a lentebb felsorolt betegségek egy része bizonyos esetekben 55 éves kor alatt is kialakulhat, előfordulásuk az idősebb korú rétegben gyakoribb, és inkontinencia esetén érdemes kivizsgáltatni, állhat-e a háttérben bármelyik probléma.

 • A korral előre haladva a menopauza okozhat inkontinenciát.
 • A vesekő kialakulásának és a húgyhólyag károsodásának hosszabb időbe telik kialakulni, de vizelettartási problémák esetén nem szabad figyelmen kívül hagyni az eshetőségüket.
 • Idegrendszeri betegségek esetén, mint a demenciát okozó Alzheimer- vagy az izomzatot támadó Parkinson-kór, valamint az agyat és a gerincvelőt romboló sclerosis multiplex kísérő tünete lehet a reflex vagy túlfolyásos inkontinencia.

Az inkontinencia diagnosztika hogyan történik?

Amennyiben a panaszai nem éves szintű ritkasággal fordulnak elő, hanem akár havi, heti vagy napi szinten, akkor elsődlegesen forduljon minél hamarabb urológushoz és nőgyógyászhoz! Ezáltal a diagnosztizáció is kezdetét veheti, mely során ultrahanggal, vizeletminta- és más rutinvizsgálatokkal felmérik a húgyhólyag, a húgyvezeték és a környező szervek egészségi állapotát - ezek neve urodinámiás vizsgálat, cisztogramm és cisztokópia.

Nőként az inkontinencia zavarok mellett fontos megismerni a korábbi kórtörténet mellett a szülések és terhességek számát, ugyanis bizonyos esetekben ezek az előzmények segítik a teljeskörű diagnózis megállapítását. Ezek mellett egy széles körű vérvételi vizsgálatra is szükség lesz.

Célszerű, ha az alábbi kérdésekre készül fel, és már magabiztos válaszokkal rendelkezik az orvosi vizsgálaton egy vizeletnapló segítségével:

 • Milyen körülmények között jelentkezik az inkontinencia és mióta tart ez az állapot?
 • Milyen jellegű vizelési ingert érez és körülbelül mennyi folyadék ürül ilyen esetekben?
 • Milyen rendszerességgel jelentkezik a panasz, vannak-e javuló vagy éppen romló időszakok?

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhass az intim lézeres kezeléssel kapcsolatos kérdésekről!

Az inkontinencia kezelése

Az alábbi módszerek segítenek az inkontinencia megszüntetésében.

Intimlézer kezelés

Az intimlézer kezelés a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldást kínálja: a mindössze 20-30 perces eljárás műtéti beavatkozás és fájdalom nélkül jótékony hatást fejt ki bizonyos inkontinencia típusokra. A kezelés során egy meleg lézerfénnyel kezelik a kötőszöveteket, amivel a kollagén termelést serkenti és segít vérbővé tenni a területet, így elindítva a gyógyulást.

Az intimlézer kezelésből elegendő mindössze 3 alkalom akár, hogy az inkontinencia végleg megszűnjön. Ráadásul akár önmagában, akár a fentiek kiegészítő kezeléseként nagy mértékben járul hozzá mind a húgyúti, mind a nőgyógyászati problémák orvoslásához.

Életmódváltás

Bizonyos helyzetekben az elsődleges javaslat az aktuális állapot változtatása lesz: ilyen a fogyás és a rendszeres sportolás, emellett a koffeinben és alkoholban gazdag folyadékok, vízhajtók és a cigarettázás elhagyása, helyettük bő és cukormentes folyadékbevitel ajánlott.

Intimtorna

Nőknél a gátizomzat és a húgyhólyag edzése - különösen az életkor előrehaladtával - rengeteget javíthat az életminőségen, valamint segít kezelni a vizelettartási problémákat is.

Hormonpótlás és más gyógyszerek

Amennyiben önnél idegrendszeri vagy hormonális betegséget fedeztek fel, úgy ezekre kialakított, specifikus gyógy készítményeket kell szednie. Ezekkel javítható lesz az állapota, ami által az inkontinencia mértéke és előfordulása is csökkenhet.

Műtéti beavatkozás

Amennyiben hólyagsérve van vagy egyéb, anatómiailag problémás betegállapot állapítható meg önnél, úgy az orvosi műtét vagy plasztika elkerülhetetlen. Ez általában csak végső megoldás, ha a fentiek és az intimlézer kezelés valamiért nem lenne elegendő az állapotjavuláshoz.

Miért kell kezelni az inkontinenciát?

A tünet önt vagy az érintett családtagját kellemetlenül érintheti, ami miatt életminősége több szempontból hanyatlani kezdhet: a tünetkezelés nélkül felnőttkori pelenkázáshoz, valamint szorongáshoz és más mentális betegségekhez vezethet, ami elvágja önt a kikapcsolódást szerző és társas programjaitól.

Az inkontinencia a magánéletében tönkre teheti házasságát, kihathat a munkahelyi teljesítményére és lehetőségeire. Kezeletlensége esetén nemcsak a háttérben lévő betegség marad rejtve, de további szövődmények alakulhatnak ki: a viszketés és bőrkiütés mellett felülfertőződések jelenhetnek meg a környező területeken.

Nem sikerült dönteni? Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Szerintünk 2023 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció, kötelezettségek nélkül
 • 10% kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia