Kegel gyakorlatok

A Kegel-gyakorlatok 1952 óta egyre népszerűbb eszköze a medencefenék izmai és az itt található belső szervek erősítésének. Habár a módszer elsődlegesen a hölgyek körében közismert, azt mindkét nem hatékonyan tudja alkalmazni egyes  húgyúti és egyéb, a medenceizomzatot érintő panaszok során.

Bizonyos esetekben azonban a Kegel-gyakorlat nem elegendő, és ekkor érdemes azt kiegészíteni vagy akár helyettesíteni olyan kevésbé megerőltető, non-invazív eljárással, mint az intimlézeres kezelés.

Tudj meg többet az intim lézeres kezelésről egy vezető plasztikai sebésztől

Foglalj INGYENES, személyre szabott és exkluzív konzultációt, ahol minden kérdésedre választ kaphatsz, valamint megismerheted a beavatkozás menetét, a felépülés folyamatát és a műtét pontos árát.

Nincsenek kötelezettségek. 100% diszkréció.

Tartalomjegyzék

Mik a Kegel-gyakorlatok?

A Kegel-gyakorlatok a medencefenék izmait erősítő tornasorozatok, ismertek még  medencefenék-gyakorlatok néven is. Általuk a méhet, a húgyhólyagot, a vékonybelet és a végbelet tartó izmok fejlődnek. A megfelelően megedzett izmokkal nem csak fitten tarthatja azokat, de segítik elkerülni a hólyagszivárgást és a véletlen gáz- vagy székletürítést. Sőt, még az orgazmus élményét is javíthatják!

Kiknek ajánlott a Kegel-gyakorlat?

Habár a nők általában előbb találkoznak a módszerrel, a Kegel-gyakorlatok férfiaknak egyaránt hasznosak lehetnek a gátizomzat megerősítésére. Korosztály tekintetében sincsen megkötés – habár a legideálisabb az, ha az érintett a 20-as évek elején vág bele, bármikor elkezdhető a gyakorlatsor. Emellett a Kegel-gyakorlatok terhesség alatt is alkalmazhatóak, amennyiben nincsen veszélyeztetett állapot vagy egyéb orvosi ellenjavallat.

Milyen panaszok esetén javasolt a Kegel-gyakorlatok elvégzése?

 • A Kegel-gyakorlatok aranyér esetén hatékonyan alkalmazhatóak, mivel segítenek a terület vérkeringését felpezsdíteni, valamint erősítik a záróizmokat.
 • A szülés után a megfelelően alkalmazott Kegel-sorozat segíti a hüvely visszafeszesedését is. 
 • Éppen ezért, a Kegel-gyakorlatok méhsüllyedés esetén szintén remek kiegészítései az orvos által javasolt kezelésnek.
 • A Kegel-gyakorlatok inkontinencia esetén orvosi javaslat után bátran alkalmazhatóak.

A legjobb klinikát keresed intim lézeres kezeléshez? Tekintsd meg a leginkább ajánlott klinikát!

kegel-gyakorlatok

Kegel-gyakorlatok leírása 

 1. Gyakorlat

A legismertebb és legközkedveltebb mozdulatsor a következő: a legközelebbi vécé használatkor, amikor már elkezd folyni a vizelet, szorítsa össze a záróizmait egy másodpercre, mintha vissza akarná tartani a folyást. Érezze, ahogy az izmok összeszorulnak, majd lazítsa el azokat. Ezt ismételgesse felváltva, három másodpercenként, és legfeljebb 10 alkalommal.

Ha már ráérzett a mozdulatra ürítés nélkül, akkor ez a gyakorlat végezhető egyéb tevékenységek végzése – fogmosás, ülés, vagy utazás – közben. Ugyanakkor nem szabad túlzásba esni ezzel: sose tartsa ténylegesen vissza a vizeletet, mivel az húgyúti fertőzéseket alakíthat ki.

 1. Gyakorlat

A következőek során képzeljen el:

 • Nőként egy szívószálat, ami a hüvelyben található – és gondolatban ezen keresztül próbáljon meg vizet felszívni az izmok mozgatásával. Eközben fontos, hogy érezze azok összehúzódását, így ha szükséges, helyezze mutató- vagy középsőujját a hüvelyébe, és figyelje, ahogy az izmok körbezárják azt, majd elernyednek.

 • Férfiként olyan szituációt, mintha egy véletlen szellentést szeretne elkerülni. Szorítson rá a záróizomra, majd engedje el!

Ezt a gyakorlatot naponta párszor érdemes elvégezni. Lehet ülve vagy fekve is. Ugyanakkor a feladatban sikert csak hosszas gyakorlással és fókuszált állapotban fog elérni.

 1. Gyakorlat

Egy idő után az állóképesség is növelhető, ha az erősítés már megtörtént: amennyiben már érez különbséget a szorítások erejében, úgy próbálja meg közepes erősséggel összeszorítani a medenceizmait. Addig tartsa azokat megfeszítve, ameddig bírja. Növelje fokozatosan az időtartamot – a cél az legyen, hogy kényelmesen képes legyen megtartani ezt az állapotot legfeljebb 60 másodpercig.

A legjobb klinikát keresed intim lézeres kezeléshez? Tekintsd meg a leginkább ajánlott klinikát!

Mire érdemes figyelni a Kegel-gyakorlatok közben?

A legtipikusabb hiba a félreértett, és ezáltal rosszul végzett Kegel-mozdulatsor. 

 • Az első gyakorlatnál például sokan azt hiszik, hogy a vizeletet ténylegesen vissza kell tartani, pedig ez nem igaz. Mindig teljesen engedje kifolyni azt, hogy elkerülje a húgyhólyag vagy a vese elfertőzését! Ha lehet, inkább pisilés után, üres húgyhólyaggal kezdjen bele a gyakorlatsorba.

 • Abból lehet tudni még, hogy hibázik-e, ha a gyakorlat végrehajtása közben a has, alhas izomzata mozdul be túlságosan, vagy ha a fenékizom eltávolodik a széktől. Ilyenkor igazából sem a medencefenék izomzata, sem a záróizmok nem mozdulnak meg.

 • Azonnali eredmény nem várható – legalább 4-6 hét, mire tényleges változás figyelhető meg a test működésén. Ha azonban a panaszok nem enyhülnek, akkor minél előbb ajánlott egy orvosi konzultáció!

Tudj meg többet az intim lézeres kezelésről egy vezető plasztikai sebésztől

Foglalj INGYENES, személyre szabott és exkluzív konzultációt, ahol minden kérdésedre választ kaphatsz, valamint megismerheted a beavatkozás menetét, a felépülés folyamatát és a műtét pontos árát.

Nincsenek kötelezettségek. 100% diszkréció.

Kiknek nem ajánlottak a Kegel-gyakorlatok?

Akik eleve túlfeszített izomzati problémákkal küzdenek, azok orvosi egyeztetés és kontroll nélkül semmiképpen ne kezdjenek bele a Kegel-gyakorlatokba. Ez ugyanis nagyobb rizikófaktort jelenthet számukra. Egyes inkontinencia panaszok esetén szintén ellenjavallt. 

Mikor érdemes inkább az intimlézeres kezelést választani a Kegel-gyakorlatok helyett?

A Kegel-gyakorlatok során szükséges az elköteleződés és az, hogy napi legalább három alkalommal (reggel, délután, este) elvégezze a javasolt erősítéseket. A látványos javulás azonban több hónap eredménye után érzékelhető, sok belefektetett energiával. 

Ez azonban nem mindenkinek megengedhető. Egyes esetekben az érintett – főleg idősebb korú – páciens már nem biztos, hogy képes akkora tudatossággal fordulni a teste felé, hogy rendszeresen és megfelelően elvégezze a gyakorlatokat. Másrészt a mai rohanó világban jellemző a türelmetlenség és a feledékenység is, amely során a saját test ápolása nem kap kellően kiemelt figyelmet.

Emellett egyes inkontinencia panaszok esetén sem javasolt a Kegel-gyakorlatok alkalmazása. Továbbá az otthoni torna elvégzése során sokan elbizonytalanodnak, hogy biztosan jól csinálják-e a mozdulatokat – és ez az eredmény sokszor csak a hónapokkal későbbi kontrollon derül ki.

Tudj meg többet az intim lézeres kezelésről egy vezető plasztikai sebésztől

Foglalj INGYENES, személyre szabott és exkluzív konzultációt, ahol minden kérdésedre választ kaphatsz, valamint megismerheted a beavatkozás menetét, a felépülés folyamatát és a műtét pontos árát.

Nincsenek kötelezettségek. 100% diszkréció.

Intim lézeres kezelés az intim panaszok megoldása!

Szerencsére van megoldás: az intimlézeres kezeléshez csupán 3-4 időpontot kell egyeztetnie orvosával, amely során egy kényelmes vizsgálószéken kellemes melegséget fog csak érezni. A célterületre megfelelően irányított lézersugarak serkentik a hámszövetek vérkeringését, valamint jótékony hatást fejtenek ki a testben található kollagénre. 

Eredményként az izmok fokozatosan feszesedni kezdenek, és a kismedencei problémának hamarosan búcsút is inthet – a klinikai vizsgálatok eredményei alapján több inkontinenciával vagy hüvelyi panasszal küzdő hölgy akár teljes panaszmentességről is beszámolt a rendszeres intimlézeres kezelés után!

Válassza hát az intimlézeres kezelést az otthoni próbálkozások helyett, hogy kényelmesen és gyorsabban érezhesse magát újra formában!

Nem sikerült dönteni?


Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
 • 20% kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia

Nem sikerült dönteni? Elvesztél az információtengerben? Akkor jelentkezz be ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.