mellnagyobbítás után

A mellnagyobbítás utáni időszak gondjai és megoldásai

Egy mellnagyobbítást követően számos olyan kérdés merül fel, amelyeket érdemes még idő előtt tisztázni, hogy ezáltal már ne érjen senkit meglepetés. Ez az időszak sok mindenről szól: a legelső helyen természetesen a gyógyulás áll, ez a legfontosabb. Talán a második leglényegesebb dolog, ami foglalkoztathatja az a normális életvitelre történő visszaállás. Ezt követi az új mellméret és mellforma megszokása és megszoktatása a környezetünkkel. Talán ez a három terület azok, amelyekre a legegyszerűbben fel lehet osztani a mellnagyobbítás után felmerülő kérdéseket. A következőkben megnézzük a lényegesebb folyamatokat, jelenségeket és tennivalókat, amelyekkel a mellnagyobbítás utáni felépülés során találkozhat.

1. A gyógyulási időszak

A mellnagyobbítás után a gyógyulás viszonylag hosszú időt vesz igénybe, és ez idő alatt sok minden történhet velünk, amelyeknek a kellemetlenségtől a jelentős gondig terjedően sok végkifejlete lehet. Nem célunk megijeszteni, de a gyógyulás egy nagyon összetett folyamat, amelyet, ha megzavar valami, akkor előre nem látott következményei lehetnek. 

Hosszát tekintve kb. 1-1,5 év a teljesnek tekinthető gyógyulási időszak, ennyi idő kell a mellimplantátum körül kialakuló tok végleges létrejöttének, illetve a belső hegek begyógyulásának. Eben az időszakban fokozott figyelmet kell fordítani minden olyan apró jelenségnek, ami rendellenesnek tűnhet. Elsősorban a mellkast és a melleket érintő fájdalmakra, kellemetlen érzetekre kell most gondolni. 

 • Közvetlenül a műtét után: a műtét után természetes, hogy fájdalmat, feszülő érzést fog érezni a melleiben. Ez általában két héten belül megszűnik, és a sebész által javasolt fájdalomcsillapítóval kezelhetők.
 • A műtétet követő hónapokban: a mellnagyobbítás utáni szúró fájdalom nem természetes jelenség, emiatt mindenképpen beszélni kell orvosával. Lehetséges, hogy vérömleny, ödéma alakul ki – ami kezelhető –, de akár ennél nagyobb gond is felléphet. Ha a műtét után bármikor olyan fájdalmat érez, ami váratlan, szokatlanul erős, azonnal forduljon a műtétet végző sebészhez. Ugyanilyen intő jel a láz, a duzzadás és a lüktető fájdalom is. 

A gyógyulási idő alatt számos kisebb-nagyobb komplikáció adódhat. Ezek elkerülésének elsődleges feltétele az, hogy maradéktalanul betartsa az orvosi előírásokat, javaslatokat. Fontos, hogy a kontroll vizsgálatokra elmenjen, így a gyógyulás sebessége felmérhető és kezelhetők a panaszok. A valamivel több mint egy évig tartó teljes felépülés ideje alatt javasolt hegkezelő krémek használata, amelyek jelentősen megnövelik a műtéti bemetszés szép elgyógyulását. A gyógyulás segítése érdekében fokozottan oda kell figyelni arra, hogy ne betegedjen meg: mindig évszaknak megfelelően öltözzön, kerülje a kockázatos tevékenységeket és a tömeget. Akár egy megfázás is visszavetheti a gyógyulást, és növelheti a komplikációk esélyét. 

2. Az életmódom visszaszerzése

Szintén fontos kérdéskör az, hogy mikor állhat vissza végre a megszokott tevékenységeihez. E tekintetben is a fokozatosság a lényeg, hiszen ahogy gyógyul a teste, úgy bővül ki az elvégezhető tevékenységek köre és intenzitása is.

 1. Az első két hét mindenképpen a kímélésről és a pihenésről szól. Ebben az időben a megterhelőbb tevékenységeket kerülni kell, illetve többek között mosakodni is úgy szabad, hogy a melleket, a hegeket ne érje víz.
 2. Az első hónap végéig szintén kerülni kell a nagyobb terheléssel, hirtelen mozdulatokkal járó tevékenységeket. Erre az időre már orvosa látja a kontroll vizsgálatokon, hogy hogyan is alakul a gyógyulás – kb. a 6. hét az, amikor már nem kell éjjel-nappal a kompressziós melltartót hordania.
 3. A második hónapban már fokozatosan visszaállhat a szokásos sport tevékenységekre, ha végez ilyenek. Arra mindenképpen felhívnánk a figyelmét, hogy egy darabig a mellek mozgásra érzékenyek, szóval melltartó használata mindig ajánlott.
 4. Nagyjából hat hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy újra napozhasson, szoláriumozhasson vagy éppen szaunába mehessen. Hasonlóképpen kerülendő az első félévben a fürdőzés (tehát ne az év elejére keressenek időpontot a műtétre, ha a bikini szezonban szeretné őket „bevetni”) sem ajánlott, mivel a bőr túlzott felpuhulása, kiázása gátolja a regenerációt.
 5. A hatodik hónapot követően már lényegében visszaáll minden a régi kerékvágásba. 
 6. A mellnagyobbítás utáni végleges forma kb. 1 év után alakul ki. 

Mellnagyobbítás után a terhesség problémás?

A szex és a terhesség fontos témakör, bár sokan még nagyon félénken állnak hozzá, és nem mernek közvetlenül rákérdezni. Amit tudni kell:

 • Alapvetően az első két hétben a szex sem ajánlott, utána is csak nagyon óvatosan, kíméletesen a mellekkel!
 • Terhesség alatt nem végezhető mellplasztika.
 • Általában egy 5-6 hónapot érdemes várni a „próbálkozással”, mivel erre az időre már nagyjából megfelelő a tok mennyiség ahhoz, hogy a hormonális változások miatt bekövetkező eltérések ne befolyásolják az implantátum helyét és a mellek általános formáját. A mellnagyobbítás utáni terhességre ugyanúgy van esély, mint előtte. 
 • Mellimplantátum behelyezése után is lehet szoptatni, mivel ma már szövetkímélő technikákat alkalmaznak a plasztikai sebészek. Érdemes átgondolni, hogy a fentieken túl még mi érdekli a mellnagyobbítás utáni időszakra vonatkozóan. Ezeket a kérdéseket gyűjtse össze – írja le, ha úgy gondolja – és akár már az első konzultáción válaszokat kaphat rá.

Amennyiben mellnagyobbításban gondolkodik, jelentkezzen konzultációra!


Kapcsolódó cikkek: