Léteznek mellimplantátum okozta betegségek?

A mellnagyobbítás jelentős változás egy személy életében, általában a jobbik irányba billentve a mérleg nyelvét. Az elmúlt években azonban néhány embernél felmerült, hogy a mellimplantátum okozta betegségek alakultak ki náluk. Többek között reumatoid artritis, scleroderma vagy Sjögren-szindróma alakult ki.

Korábbi kutatások során nem került elő egyértelmű bizonyíték, ami ezeket a betegségeket a mellimplantátumokhoz kötné – függetlenül azok töltőanyagától. Újabb kutatások azonban már azt mutatják, hogy a szilikonos mellimplantátum növelheti egyes autoimmun betegségek kialakulását. Ez azonban nem kőbe vésett igazság és az extrém ritka komplikációk között szerepel. Jelenleg sem az FDA, a WHO nem mondja azt, hogy direkt kapcsolat lenne az autoimmun betegségek és a szilikonos implantátumok között. 

mellimplantátum okozta betegségek

A WHO és az FDA egy másik lehetséges problémát azonosítottak: előfordulhat, hogy nagyon ritka esetben a mellimplantátum kiválthat egy ritka rákos megbetegedést, amit anaplasztikus nagysejtes limfómának (ALCL – anaplastic large cell lymphoma) neveznek. 2011-ben mutatták ki először az összefüggést az implantátum és az ALCL között, sőt az Allergan gyártó 2019-ben végül vissza is hívta az érintett texturált implantátumokat, amelyek több esetben okoztak ilyen betegséget. Ebből nagy botrány is kerekedett, de mivel az ALCL nem mellrák (ezt jegyezzük meg!), hanem a mell körüli szövetben alakul ki, nem feltétlenül kell eltávolítani az implantátumot.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

A mellimplantátumhoz köthető ALCL tünetei

Ez a típusú limfóma a leggyakrabban a mellimplantátumot körülvevő szövetekben található meg. Előfordulhat ugyanakkor, hogy a nyirok-rendszeren keresztül a test többi részébe is eljut, különösen a nyirokcsomókba. A mellben kialakuló betegséget ezek a tünetek jelzik:

 • Folyamatos duzzanat és fájdalom a mellimplantátum körül, ami akár évekkel később is jelentkezhet. 
 • Folyadékömleny keletkezik az implantátum körül.
 • Tokzsugorodás jelentkezik, ami megvastagodott hegszövetként jön létre, és gyakran formátlan, természetellenes formát ad a melleknek.

A mellimplantátum allergia tünetei – létezik ilyen egyáltalán?

A mellimplantátumok bevonata minden esetben olyan anyagból készül, ami nem válthat ki allergiás reakciót. Tényleges implantátum allergia nem fordult még elő, inkább tokzsugorodás, vagy gyulladás miatti komplikációk jelentkeztek. A mellimplantátum okozta betegségek, jelenségek a következők lehetnek:

 • sebesedés
 • fájdalom a mellben (a sebek begyógyulása után, akár évekkel a beültetés után)
 • fertőzés
 • érzékelési gondok, érzékkiesés a melleknél
 • szakadás vagy szivárgás

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

A legnagyobb rizikó: fertőzések

Függetlenül az implantátum típusától, a legfontosabb teendő a műtét után az, hogy elkerüljük a fertőzéseket. Mindegy milyen műtétről beszélünk, a fertőzés veszélye mindig fennáll, és ez súlyos komplikációkhoz, egyes esetekben akár újabb műtéthez vezethet.

Minden esetben, amikor fertőzés lép fel, vannak tünetek. Ezek szinte sosem egyformák, hiszen a fertőzés jellegétől függően számos tünetvariáció merülhet fel. A fertőzéssel járó általános jelző tünetek a következők: 

 • kivörösödés
 • duzzanat
 • fájdalom
 • váladékozás
 • mellforma, esetleg szín változása (sötét foltok például)
 • láz

Ezek közül nem mind jelzi azt, hogy a mellimplantátum környékén van gond. Egy láz jelezhet megfázást, influenzát is, de az implantátum miatt fokozott óvatossággal kell eljárni! Nagyon egyszerű oka van annak, hogy különösen oda kell figyelni: egy megfázás is gyengíti az immunrendszert, és mivel a teljes belső gyógyulás akár egy évet is igénybe vehet, az immunrendszer gyengesége miatt szövődmények jelentkezhetnek.


Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

Milyen gyakoriak ezek a betegségek, szövődmények?

Az igazság az, hogy a fentebb felsorolt komolyabb betegségek, szövődmények mind a nagyon ritkán előforduló mellékhatások közé tartoznak. Mivel több hatóság is, köztük például az FDA, ami az egyik legszigorúbb egészségügyi és élelmiszeripari ellenőrző hatóság, ellenőrzi és folyamatosan monitorozza a mellimplantátumokat (ma már hosszabb távú megfigyelésekből levont információk is vannak), ezért nagyon ritka az, amikor a gyártói vagy minőségi hiányosságaiból eredő betegség alakul ki. A mellimplantátumok, és úgy általában a mellnagyobbítás biztonságosnak nevezhető plasztikai sebészeti eljárás.

További kérdéseid vannak?

Elvesztél az információtengerben?

Semmi probléma! 

Jelentkezz be egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultációra, ahol minden kérdésedre felkészült szakember válaszol és segít a számodra leginkább megfelelő beavatkozást kiválasztani.

Kapcsolódó cikkek:

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
 • kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia