Vannak-e kockázatai a mellfelvarrásnak? Hogyan védhetők ki a komplikációk?

A mellfelvarrás kockázatai létezők, hiszen mégis egy műtétről beszélünk, amit általában altatásban végeznek. Igaz, ez „csak” plasztikai műtét, de mivel altatásban végzik, illetve bemetszéssel jár, vannak bizonyos kockázatai. Nézzük, hogy milyen kockázatokkal kell számolni mellfelvarrás műtét esetén! (Ezekről egyébként a plasztikai sebész mindenképpen tájékoztat!)

A mellfelvarrás kockázatai:

A vérzés

A seb teljes begyógyulásáig - ami pár naptól akár két hétig is tarthat egyéni adottságoktól függően - előfordulhat vérzés. A varratok melletti vérzés szivárgásként jelentkezik, ami akkor fordulhat elő, ha nem figyelünk oda egy-egy mozdulatnál, vagy éppen víz éri a sebet, és emiatt az felszakad. A műtétet követő első napon még kötést cserél az orvos, illetve felhelyezi azt a kötést, ami hosszabb ideig fennmaradhat. Ha úgy látja, hogy vér szivárog a sebből, akkor kötéscserére lehet szükség, emiatt a klinikához kell fordulni. Hirtelen jelentkező, nagyobb vérzés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Mellfelvarrás esetén nem szokott előfordulni belső vérzés, de ha elszíneződés és fájdalom jelentkezik, akkor lehet, hogy szövődményként jelentkezett a vérzés.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellfelvarró műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

A gyulladások

Műtét utáni gyulladás már-már elkerülhetetlennek tekinthető, hiszen szinte a gyógyulási folyamat részét képezi. Ahogy gyógyulnak a sebek, illetve a belső hegek, úgy alakulhat ki kisebb-nagyobb gyulladás a melleknél. Ennek első jele általában a hőemelkedés, esetleg enyhe fájdalom. Érdemes naponta kétszer legalább mérni a testhőt, emelkedett (tehát 37 fok fölötti) hőmérsékletnél többször megismételni. Perzisztens, tartós 37 fok feletti testhőnél már orvoshoz kell fordulni, hiszen, ha időben elcsípjük a gyulladást, akkor nem okozhat jelentősebb gondokat! A gyulladás kialakulását okozhatják olyan körülmények is, amelyek nem a gyógyulási folyamathoz kötődnek, hanem külső körülményhez kapcsolódnak: egy-egy bakteriális vagy vírusos megbetegedés is okozhat gyulladás. Szerencsére a legtöbb ilyen betegség kezelhető, és egy-egy gyógyszeres kúrával megszüntethető anélkül, hogy befolyásolná a gyógyulást. 

mellfelvarrás kockázatai

A fertőzések

Nem a leggyakoribb jelenségek, de előfordulhatnak különböző fertőzések, amelyek nem csak gyulladással, de akár gennyesedéssel, váladékozással is járhatnak. A bőr fertőzései, vagy akár belső problémák is jelentkezhetnek, és ezek mindegyike visszavetheti a gyógyulást, hosszabb végső gyógyulási időt eredményezve. A fertőzéseket a legtöbbször le lehet küzdeni, és nagyon ritka, amikor például műtéti úton kell eltávolítani a fertőzött vagy gyulladt szövetet.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellfelvarró műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

A duzzanatok

A mellfelvarrással, illetve a mellnagyobbítással összefüggésben duzzanatok keletkezhetnek. Ezek egyrészt a bemetszések nyomán és a varratok környékén jelentkezhetnek, illetve ha esetleg komplex mellnagyobbítást végeztek (implantátum behelyezése és felvarrás), akkor lehetséges, hogy az implantátum körül a tokképződés során duzzanat keletkezik. A gyakorlat azt mutatja, hogy pár nap alatt a duzzanatok lelohadnak, mivel sokszor csak vizenyős többletről van szó, ami szimplán felszívódik.

Hogyan előzzük meg és kezeljük kockázatokat?

Aki rászánta már az időt, hogy utánanézzen a mellfelvarrásnak és kockázatainak, az bizonyára látta, hogy vizsgálatok sora előzi meg a beavatkozást. Az egyik ilyen fontos vizsgálat a laborvizsgálat, amely során kiszűrhetők az olyan krónikus, esetleg lappangó betegségek, amelyek meggátolhatják a gyógyulást, vagy később szövődményeket okozhatnak.

Nagyon fontos, hogy mindig őszintén valljuk be az orvosnak, hogy milyen betegségeinkről tudunk, illetve azt, hogy milyen gyakran és mennyi alkoholt és cigarettát fogyasztunk. A dohányzás különösen fontos kérdés, mivel befolyásolja a vérellátást, emiatt pedig szövődmények léphetnek fel. 

Az önbevallás és a laborvizsgálatokhoz hasonlóan fontos az ultrahang és a mammográfia is. Ezekkel a vizsgálatokkal megvizsgálható, hogy vannak-e olyan eltérések, amelyek akadályt jelenthetnek a műtét megvalósításában.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellfelvarró műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

A mellfelvarrásnak vannak veszélyei, de nem olyan súlyosak!

Végkövetkeztetésként azt lehet levonni az eddigi ismeretek alapján, hogy a mellfelvarrással kapcsolatban elég sok a tévhit és a pontatlan információ. Le kell szögeznünk, hogy ez is egy műtét, altatásban végezve, amelynek lehetnek szövődményei és vannak kockázatai. Minden kérdésünkkel a sebészhez kell fordulni, hiszen ő tudja megmondani pontosan, hogy mire számítsunk amikor arról van szó, hogy a következmények és kockázatok milyenek!

Nem sikerült dönteni? Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Kapcsolódó cikkek:

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
  • 20% kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia