Masztektómia

A masztektómia a mellek műtéti úton való eltávolítását jelenti. Ez lehet részleges vagy teljes eltávolítás is. Daganatos megbetegedések megjelenésekor alkalmazzák, hogy megakadályozzák a rákos sejtek továbbterjedését.

Többféle típusa és eljárási módja van, ugyanúgy, ahogy a műtét utáni korrekcióra is többféle megoldás létezik. Az alábbi cikkben ezeket járjuk körbe.

Milyen esetekben alkalmazzák a masztektómiát?

Masztektómiát általában akkor végeznek, ha az emlőmegtartó műtét sikertelen volt, vagy eleve annyira nagy kiterjedésű a rosszindulatú sejttelep, hogy a mell megmentése nem jöhet szóba. Ritka, indokolt esetben előfordulhat még egészséges mellek esetében is, ha nagy esély van a mellrák kialakulására.

Érdemes időpontot kérni konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a témával kapcsolatos kérdésekről!

A masztektómia műtét fajtái 

A masztektómiának több típusa van, attól függően, hogy a mell milyen vagy mekkora részei kerülnek eltávolításra.

  • Szubkután masztektómia – csak a mirigyes állományt távolítják el
  • Egyszerű masztektómia – a zsírszövetek és az mirigyállomány is eltávolításra kerül
  • Modifikált radikális masztektómia – a nyirokcsomókkal együtt a teljes mellet eltávolítják
  • Radikális masztektómia – a mellizmok is eltávolításra kerülnek a mellekkel együtt (manapság már nemigen alkalmazzák)
  • Profilaktikus  masztektómia: prevenciós céllal történő masztektómia – indokolt esetben még a rák kialakulása előtt eltávolítják a melleket
masztektómia

A prevenciós célú masztektómia

Ritkán előfordul, hogy valakin már akkor emlőeltávolító műtétet végeznek, amikor a mellrák még ki sem alakult, daganatos sejtek még nem mutathatóak ki a szervezetében. Ez akkor indokolt, ha a páciens genetikailag hajlamos rá. Ezt nem csak az mutatja meg, hogy felmenői között előfordult-e a betegség, hanem az úgynevezett BRCA vizsgálat.

Ez egy genetikai vizsgálat, mely egy genetikai mutációt vizsgál az emberi vérből. Ha a BRCA1 és BRCA2 mutáció jelen van valakinek a szervezetében, akkor sajnos 50-90 % az esélye annak, hogy valamikor élete folyamán kialakul a mellrák. Sajnos nagy eséllyel ezzel a mutációval élők körében már 45 éves korukra kialakul az emlődaganat. Ezért kérhető ilyenkor a mellek profilaktikus (megelőző) eltávolítása. Ebben az esetben általában rögtön a mell leműtésével egy időben a helyreállítás is megtörténik. A prevenciós masztektómia után 90%-al csökken az esély az emlőrák kialakulására.

Érdemes időpontot kérni konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a témával kapcsolatos kérdésekről!

Eltávolítás és korrekció egyszerre - Lehetséges?

Igen, lehetséges, de nem mindenkinél!  Masztektómia előtt egy egész orvosi team vizsgálja azt, hogy az adott páciens alkalmas-e az egy műtétben végzett eltávolításra és korrekcióra. Ez abba az esetben lehetséges, ha a beteg egészségi állapota megfelelő és az eltávolítás jól sikerült, valamint ha nem kell a műtét után más terápiás kezelést alkalmazni a páciensnél (például kemoterápiát vagy sugárterápiát).

Pszichés szempontokat figyelembe véve, ha orvosilag lehetséges, akkor ajánlott az azonnali pótlás, mert akkor a beteg felébredve már a helyreállított melleivel találkozik, nem kell átélnie azt a veszteségérzést, amit szinte minden melleltávolításon átesett nő átél, amikor először meglátja magát mell nélkül.

Sokan a masztektómia előtt elutasítják a helyreállító műtétet, majd évekkel később meggondolják magukat és inkább mégis szeretnék korrekciózni eltávolított melleiket. Ez legkorábban 6 hónappal a műtét után lehetséges, végső határidő pedig nincsen, bármennyi idővel az eltávolítás után kérhető a mellrekonstrukció.

Érdemes időpontot kérni konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a témával kapcsolatos kérdésekről!

Masztektómia után

A masztektómia egy több orvosi területet érintő beavatkozás, amelyet emiatt általában onkoplasztikus szakember végez. Az ő hatásköre eldönteni, hogy milyen kezelések és beavatkozások szükségesek még a masztektómia után. Ez minden esetben más, általában attól függ, hogy a betegség milyen stádiumban volt és hogy hogyan sikerült a műtét. Sok esetben kell még utókezelést alkalmazni, például sugárterápiát, kemoterápiát vagy hormonkezelést. Ezek mind nagyban befolyásolják a gyógyulási folyamatokat.

A masztektómia egy nagyon komoly beavatkozás, amely nem csak a testet viseli meg, de komoly pszichés hatásai is ismertek. A női test ilyen fontos részének elvesztése komoly önbizalomhiányt, sőt akár szexuális problémákat is okozhat. Minden esetben ajánlott pszichológus segítségét kérni a feldolgozásához.

Ha bármelyik szakaszban elégedetlen valaki keblei megjelenésével, akkor a klinikán minden szakember pontosan tudja, hogy melyik problémára milyen megoldás létezik. Ugyanis más szempontokat kell figyelembe venni egy fiatal nőnél, aki még gyermekvállalás előtt áll és egy érett nőnél, aki már a menopauza után szeretné megműttetni kebleit.

Az első személyes konzultációs alkalmon minden lehetséges megoldást felvázol a szakember, hogy aztán a pácienssel együtt, közösen dönthessenek a legtartósabb és legbiztonságosabb megoldás mellett.

A mellrekonstrukcióval kapcsolatos konzultáció nem ingyenes!

Nem sikerült dönteni?

Elvesztél az információtengerben?

Semmi probléma! 

Jelentkezz be egy kötelezettségektől mentes konzultációra, ahol minden kérdésedre felkészült szakember válaszol és segít a számodra leginkább megfelelő beavatkozást kiválasztani.

Szerintünk 2023 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció, kötelezettségek nélkül
  • 10% kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia