Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság, latin kifejezése vaginális atrófia, egy kellemetlen jelenség, ami a természetes lubrikáció hiányát jelenti. Ez a kiszáradt állapot hámsérülésekhez és vérzésekhez vezethet, ami erős alhasi fájdalommal jár.

A cikkben megtudhatsz többet arról, mi is a hüvelyszárazság és milyen kísérőpanaszokkal jár. Feltárásra kerül, hogy kiket érinthet és és mi állhat a hüvelyszárazság mögött; hogyan vizsgáltatható ki; milyen módszerekkel szokás azt kezelni - és miért érdemes az intimlézer kezelést választani.

Kiket érint a hüvelyszárazság?

Az alábbi három kategóriába lehet sorolni az érintetteket:

 • Fiatalkori és változókori hüvelyszárazság

Habár jellemzően a legtöbb nő a menopauza kezdetével tapasztalja meg a hüvelyszárazságot, a szexuálisan aktív személyeket ugyanúgy érintheti ez a panasz. A probléma emiatt nemcsak az érintett nőnek, de a párkapcsolatnak is okozhat gondokat.

 • Hüvelyszárazság terhesség alatt és után

Várandósként és kismamaként a hormonális változások (az ösztrogén átmeneti csökkenésével) szintén okozhatnak hüvelyszárazságot, ami a fizikai állapotot és a közérzetet nagy mértékben befolyásolhatják. Egyes szervi vagy nemi betegségek szintén okozhatják a természetes lubrikáció lecsökkenését.

 • Megváltozott egészségügyi állapot

Amennyiben valakinek nagy mértékben megváltozik a fizikai vagy mentális állapota, az könnyen járhat egészségromlással. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy ismerjük a hüvelyszárazság előzményeit és következményeit.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhass az intim lézeres kezeléssel kapcsolatos kérdésekről!


hüvelyszárazság kezelése

A hüvelyszárazság tünetei

A hüvelyszárazság tünetei általában az alábbiak:

 • viszkető és égető érzést a szeméremtest környékén,
 • hasfájás az alsó tájékon,
 • bőrfelszíni sebek és vérzések,
 • a sebeken megtelepedő baktériumok bűzös, sárgásra elszíneződött váladékot termelhetnek.
 • Felülfertőződési esetekben a menstruációs ciklust és a húgyhólyag állapotát is jelentősen befolyásolhatja.

A hüvelyszárazság önmagában nem egyértelmű jel egy adott betegségre, hanem figyelembe kell venni a többi kísérőpanaszt és az érintett kórtörténetét.

Mik hüvelyszárazság okai?

A hüvelyszárazság okai általában testi változások, azon belül a hormonháztartás felborulása áll. Bizonyos esetekben pedig a környezeti hatások következtében alakul ki.

 • Az ösztrogén hormon felel a másodlagos női testjegyek fejlődéséért, és emellett a menstruációs ciklust is szabályozza. A korosodással az ösztrogénszint visszaesik, amely a hangulatingadozás mellett a zsír és izom arányára is hatással van, emellett a klimax a hüvelyben kialakult balanszt is kibillenti, ami hüvelyszárazsághoz vezet.
 • A női testrészek betegsége szintén okozhat panaszt, ami által a hüvely szárazabb lesz, a nemi aktus pedig kellemetlen: a síkosodásért felelős Bartholin-mirigyek elzáródása is okozhat kiszáradást.
 • Méheltávolítás után a hormonháztartás enyhén felborulhat, ami szintén okozhat átmeneti hüvelyszárazságot.
 • A hüvelyfalban megtalálható mirigyek szintén segítik a területet nyákkal bevonni, ami az öntisztuláshoz elengedhetetlen. Bakteriális vagy vírusos fertőződések előzményei vagy éppen következményei is lehetnek a hüvelyszárazságnak - a felborult Ph a megfelelő savas állapotból lúgossá válik, ami miatt a hüvely még szárazabbá válik, fájdalommal és hüvelyi viszketéssel kísérve, és mivel a terület nem tud öntisztulni, így tovább romolhat az egészségi állapot.
 • A hüvelyszárazság megjelenhet olyan lelki betegségek tüneteként is, mint a depresszió vagy a fokozott szorongás - a stressz következtében a hormonháztartás felborul, ami befolyásolja az ösztrogén szintjét.
 • A drasztikus fogyókúrák ugyancsak nem a test barátai: a rövid időn belüli nagy fokú súlycsökkenés szintén felborítja a hormonháztartást.
 • Sajnos olyan komoly betegségek és kezelésük következtében is kialakulhat a hüvelyszárazság, mint a rákos megbetegedések vagy az endometriózis.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhass az intim lézeres kezeléssel kapcsolatos kérdésekről!

Hogyan állapítható meg a hüvelyszárazság?

A legelső és legfontosabb lépés az, hogy panaszaival elmenj egy, a számodra szimpatikus és biztonságot nyújtó nőgyógyászhoz, és őszintén beszélj vele a hüvelyszárazságról. A konzultáció során a szakorvos elsősorban egy klasszikus vizsgálat keretében felméri majd a vulva, a hüvely és a méh állapotát, valamint kérdezni fog az életmódodról - és ebbe beletartozik a nemi életében tapasztalt változások is. Az orvos emellett kenetet vehet, amelyből megvizsgálja a PH szintet.

Fontos emellett, hogy beszéljetek az egyéb, ismert akut vagy krónikus betegségeidről, allergiáidról és azok kezelési módjáról egyaránt, mert ebből kiderülhet, hogy valamilyen egyéb gyógyszer vagy panasz okozhatja-e a hüvelyszárazságot.

Amennyiben már legalább negyed éve nem voltál méhnyakrák és nemibetegség szűrésen, úgy az orvos ezt mindenképpen javasolni fogja, hogy kizárjon más lappangó vagy aktív betegségeket. Emellett elküldhet egy teljes körű, vérvétel alapú hormonvizsgálatra, ami alapján szintén megvizsgálható, milyen más háttér okai lehetnek a tünetnek. Habár az ösztrogént önmagában nem szokás mérni, de egy hormonkép laboreredmény segítségével megelőzhetőek a további szövődményes betegségek.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhass az intim lézeres kezeléssel kapcsolatos kérdésekről!

Mi tehetek hüvelyszárazság ellen?

 1. Sokszor gyors tüneti kezelésként a legtöbb orvos hüvelykúpot és gyógynövény alapú lubrikáló kenőcsöket ír fel, amik a kialakult helyzetet segítik enyhíteni - ezek között antibiotikum és probiotikum tartalmú készítmények is léteznek, amikkel komplexen kezelik az esetleges fertőzéseket, és visszaállítják a hüvely Ph értékét. Ezek azonban csak az aktuális állapotot kezelik, de végleges megoldást nem nyújtanak a hüvelyszárazság elmulasztására.
 2. Hormonterápiát csak indokolt esetben javasolnak, ami lehet szájon át szedett készítmény vagy lokálisan felszívódó orvosság. Ebben az esetben az ösztrogén szintjét emelik meg a szervezetben, mivel azonban ez a fajta kezelés nagyban befolyásolhatja az ön egyéb betegségeit is, így előfordulhat, hogy orvosa ezt nem fogja ajánlani.
 3. Az intimlézer kezelést mindössze 3-6 alkalommal kell csak igénybe venni, ráadásul az eljárás nem invazív. Bármelyik korosztály igénybe veheti, akár hormonkezelés helyett vagy melletti kiegészítésként.

Miért érdemes az intimlézer kezelést választani hüvelyszárazság esetén?

A hüvelyszárazság a lézeres kezelés segítségével akár teljesen megszüntethető. Az intimlézer kezelés során modern orvostechnológiai eszközök segítségével stimulálják a hüvelyt direkt és indirekt irányból - azaz konkrétan a hüvelybe, vagy a hasfalra irányítják a lézert. 

Ezalatt a hámrétegek nem sérülnek, sőt - a lézeres stimulációval elérhető, hogy a kezelt terület gyorsabban regenerálódjon, valamint vérbőséget generálva a terület keringését is javítja. A megvastagodó hámréteg ennek köszönhetően újra képes lesz a nagyobb mértékű nyák termelésére.

Az intimlézer kezelés ráadásul preventív jellegű is - nemcsak az aktuális panaszokat kezeli, de más, előzőleg visszatérő panaszokat szintén képes megszüntetni. Nem kell altatásban, sem helyi érzéstelenítéssel végezni, hiszen nem műtéti beavatkozás - mindössze 20-30 perc ideje alatt egy kellemes, meleg érzet mellett gyógyulhat, ráadásként nem kell hosszas regenerációs idő miatt szabadságot kivennie.

Nem sikerült dönteni? Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Szerintünk 2023 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció, kötelezettségek nélkül
 • 10% kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia