A mellplasztika előtti vizsgálatok 3 típusa

Minden nagyobb műtét előtt szükség van egy sor vizsgálat elvégzésére, hogy ezek eredményének függvényében eldönthető legyen, hogy a műtét elvégezhető-e vagy sem. A mellplasztikai beavatkozásokkal is így van ez, hiszen ki kell szűrni minden olyan tényezőt, ami esetleg késleltetheti, legrosszabb esetben akár meg is gátolhatja a kívánt eljárás végrehajtását. 

A mellplasztika előtti vizsgálatoknak 3 fő típusát lehet elkülöníteni:

  1.  Laborvizsgálatok
  2. EKG
  3. Ultrahang- és mammográfiai vizsgálat

Mindháromnak megvan a létjogosultsága, mivel ezek eredménye mutatja meg többek között azt, hogy lehetséges-e az altatás, vagy nincs-e esetleg olyan gyulladás, bakteriális vagy vírusos fertőzés, ami miatt halasztani kell. Ezen vizsgálatok jelentős részét az ajánlott klinikán el tudják végezni, hogy sorban állás és időpontok vadászata helyett inkább az események előre mozdítása legyen a fő cél.

Nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy pontosan mit is takarnak ezek a vizsgálatok.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellplasztikai műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

1. Laborvizsgálatok mellplasztika előtt

A mellplasztika előtti laborvizsgálatok tekintetében vér- és vizeletvizsgálatokról beszélünk. Ezek a vizsgálatok a legegyszerűbb, illetve a leggyorsabb módjai annak, hogy egy átfogó képet kaphassunk a test belső folyamatairól, általános állapotáról. Többek között például a vese- és májfunkciókról, vagy az immunrendszer állapotáról. De talán az egyik legfontosabb dolog, hogy ezekkel a vizsgálatokkal kiszűrhető a legtöbb fertőzés, amelyek gátat szabhatnának a mellplasztikai műtéthez vezető folyamat folytatásához.

A komplex laboratóriumi vizsgálat egyébként olyasmi, amit érdemes mondjuk évente egyszer elvégeztetni, még akkor is, ha nincsenek különösebb panaszaink. Ezzel idejekorán kiszűrhetők lehetnek olyan betegségek, amelyek tünetekkel még nem járnak.

A mellplasztikai műtétet megelőző laborvizsgálatok elsősorban szűrő jelleggel történnek, és ha valamelyik érték nincs az átlagosnak tekintett tartományba, lehetséges, hogy újra meg kell ismételni, vagy pedig valamilyen életmódbeli váltásra, esetleg gyógyszeres kezelésre lehet szükség. Mint például véradásnál, ahol, ha kiderül, hogy alacsony a hemoglobin szintünk, akkor három hónapig vastablettákat kell szednünk.

2. Az EKG

Az elektrokardiogram az egyik olyan alapvizsgálat, melyet el kell végeztetni minden olyan műtét előtt – tehát nem csak plasztikai beavatkozás esetén –, amely altatással jár. Amikor valaki EKG vizsgálatra megy, akkor lényegében a szívének a működését vizsgálják, ugyanis az altatóorvosnak tudnia kell, hogy az altatás során nem fog a szív leállni, kihagyni, vagy kevesebb oxigént szállítani. 

Szerencsére az EKG egy pontos képalkotó eszköz, amely ténylegesen segít kiszűrni minden olyan gondot, ami miatt az altatás nem lenne megoldható. Ez a vizsgálat nem jár fájdalommal, hiszen a vizsgált egy ágyra fekszik, elektródákat helyeznek el a testen (általában csuklón, bokánál) és a mellkason. A vizsgálat során pedig csak feküdni kell. Elsőre egyébként túl egyszerűnek tűnhet az EKG, de az eredmények minden esetben rejtett dolgokat is elárulhatnak annak, aki tudja mit kell figyelni a görbéket ábrázoló papíron. 

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellplasztikai műtéttel kapcsolatos kérdésekről!

3. Ultrahang- és mammográfia

Általánosan elterjedt vizsgálatokról beszélünk, amelyek közül az ultrahangot minden mellplasztikára váró vendégnek elvégeznek, míg a mammográfiára elsősorban a 35 év feletti hölgyeket szokták kiírni. Az ultrahang alapesetben mellultrahangot jelent, ritkábban még hasi ultrahang elvégzése is szükséges lehet. Ez a vizsgálat teljesen fájdalommentes, és egész hamar elvégezhető. Célja, hogy az esetleges szöveti eltéréseket, cisztákat, gyulladásokat kiszűrje, csakúgy, mint hogy az orvos láthassa a tejcsatornák tágulatait, valamint a mirigyek elváltozásait.

ultrahang mellplasztika előtt

A mellplasztika előtti vizsgálatok közül talán a mammográfia az, amely némi kellemetlenséggel járhat. Szintén egy képalkotó vizsgálatról beszélünk, amely lefolytatása a következő: miután a páciens levetkőzött, egy fémlap előtt állva emlőit a lapra kell helyeznie, majd a vizsgálatot végző szakember egy másik fémlap segítségével finoman, a lehető legkevesebb fájdalmat okozva összenyomja az emlőket. Ezután elkészülnek a képek, amelyeket utána radiológus értékel ki.

Összegzés

Ez az a három vizsgálat, amelyek segítségével egyértelműen meghatározható, hogy elvégezhető-e Önnél az a mellplasztikai beavatkozás, amit kért. Időbeli leforgását tekintve, mivel ajánlott klinikánkon egy helyen elvégezhetők ezek a vizsgálatok, csak a vizsgálati idő hosszával kell számolni. Nem kell heteket várni a szabad időpontra, helyben elvégzik a vizsgálatokat.

Amikor minden eredményt megkap, sebészével megbeszélhetik a következő lépéseket, ami jó esetben akár a műtéti előjegyzés is lehet!

Nem kaptál választ a kérdésedre?

Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

  • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
  • kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
  • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia