A mellplasztika utáni felépülés menete

A mellplasztika utáni időszak nagy jelentőséggel bír a végső eredményt illetően. Kiemelten fontos betartani a plasztikai sebész által elmondott szabályokat.

Hogy könnyebb legyen átlátni a teendőket és hogy mit szabad vagy épp nem szabad, összeszedtük a legfontosabbakat. A következő hét pont biztos támpontot nyújt ahhoz, hogy legyen egy átfogó képe arról, hogy mi várható mellplasztika műtét után.

Közvetlenül a mellplasztika után: megfigyelés és elbocsátás

Mellplasztika után általában egy éjszakára megfigyelésre a klinikán kell maradnia. Ez nem olyan kényelmetlen, mint sokan gondolják, hiszen ajánlott klinikánk magánintézményként a legmagasabb szintű kényelmet és ellátást tudja biztosítani. Ebben a nagyjából két napban megfigyelés alatt lesz, aminek az elsődleges célja annak biztosítása, hogy a műtét rendben lezajlott, és a gyógyulás megkezdődött.

A legfontosabb „esemény” ebben az időszakban a vízálló kötés felhelyezése, ami lehetővé teszi a mosakodást, illetve a kompressziós melltartó átadása, felvétele. De talán még ennél is fontosabb, hogy ha kezelőorvosa mindent rendben talált, akkor megírja a zárójelentést, és innentől otthona kényelmében gyógyulhat. 

Mellplasztika műtétet szeretnél? Válaszd Magyarország egyik legelismertebb klinikáját:

 • Ingyenes konzultáció, kötelezettségek nélkül
 • akár 20% kedvezmény mellplasztikára
 • elismert plasztikai sebészek, több mint 10.000 elvégzett plasztikai műtét
 • Luxuskörülmények, életre szóló implantátum garancia, mégis megfizethető árak

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellplasztika utáni kérdésekről!

A mellplasztika utáni első két hét

Az mellplasztika utáni első hét nem lesz olyan szörnyű, mint amilyenre valószínűleg számít. Sokan félnek attól, hogy nagyon fájni fog a bemetszés helye, kiszakad a varrat, vagy más hasonló rossz dolgok történnek. Az igazság ezekről a félelemekről az, hogy alaptalanok.

 • Fájdalom természetesen lesz, de nem elviselhetetlen, fájdalomcsillapítóval könnyen kezelhető.
 •  A varrat kiszakadására zéró esély van, különösen, ha betartja az orvos utasításait és nem kezd el két nappal a műtét után kocogni vagy súlyokat emelni.

Az első hét mindenképpen a pihenésé! Kerülje a fizikai megterhelést, a hajlongást és a hirtelen mozdulatokat. Dolgozni semmiképp se menjen még vissza, függetlenül attól, hogy milyen munkakörben dolgozik. Némi kényelmetlenséget okozhat a mosdás, mivel a varratokat nem érheti víz, de erre biztosan talál megoldást (fürdőszivacs használata).

A második hét még szintén kritikus, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetleges komplikációk az első két hétben lépnek fel. Ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint a második héten érdemes lenne még otthon maradni, illetve, ha munkaköre nem jár ismétlődő mozgásokkal, emeléssel vagy más fizikai terheléssel, akkor akár vissza is mehet. Ezt a 7. napi kontrollon érdemes egyeztetni orvosával. Több klinikán felszívódó varratokat használnak a sebészek, így nem kell külön varratszedésre visszatérnie.

mellplasztika után

Mozgás és sport a műtét után

Rendszeresen sportolóknál okozhat némi gondot az, hogy körülbelül egy hónapig nem folytathatják az edzéseket. Ugyanakkor, ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen egy elég komplex beavatkozásról beszélünk, aminek a teljes (a belső hegek teljes gyógyulása) legalább 1 évet vesz igénybe. A menetrendet tekintve a következőképpen néz ki a fizikai tevékenységek változása:

 1. Első és második hét: semmi megterhelőt, illetve a mellkas jelentősebb megterhelését okozó tevékenységet nem szabad végezni. Nem kell egész nap feküdni, de ne a műtét után rendezze át a könyvespolcot!
 2. Harmadik és negyedik hét: lassacskán visszatérhet a könnyebb testmozgáshoz, ha szokott edzeni. Elsősorban érdemes sétákat beépíteni a napirendbe, illetve a hétköznapi mozgások már ne okozhatnak komplikációt. Súlyemelés, kardió, crossfit, jóga és társaik még kerülendők.
 3. Ötödik és tizenkettedik hetek: ezekben a hetekben, ha minden jól ment, már remekül érzi magát, nem okoznak gondot a megváltozott méretek, és nincsenek komplikációra utaló tüneteket.
 4. A 10-12. hét az, amikor visszatérhet a normális edzésekhez és akár emelhet is. Átlagosan 12 hét kell ahhoz, hogy az implantátumok rögzüljenek a helyükön, és kialakuljon a megfelelő kezdeti tok. (A tokképződésről a linkre kattintva olvashat)
 5. Mi a helyzet a szexszel? Ez egy olyan kérdés, amit bizony sokan még mindig félve tesznek fel. A válasz erre pedig az, hogy az első héten még mellőzzük, a második héten már lehet gyengéden szeretkezni, bár a mellek „felavatására” még legalább a 4. hét végéig várni kell!
 6. Szauna, szoli, napozás és fürdőzés. Ezeket legalább 8 hétig kerülnie kell. Ennek több oka is van. Egyrészt az, hogy az erős hő nem segíti a gyógyulást – sőt, inkább, hogy lehetőség szerint hűteni kell a melleket az első pár hétben – az esetleges leégés pedig visszavetheti a sebgyógyulást. Ez vonatkozik a fürdőzésre is! 
 7. Bőrápolás. Kiemelkedően fontos, hogy a műtéti utáni hegeket megfelelően kezeljék. Orvosa minden bizonnyal ír fel Önnek hegkezelő krémet, de azon túlmenően később is érdemes a bőrt kellően ápolni, hogy sima és feszes maradjon. A megfelelő kezeléssel szinte nyomtalanul gyógyul be az egyébként is alig látható helyen lévő bemetszési hely.
 8. Folyadékbevitel. A folyadékbevitelre nagyon oda kell figyelnie, a kiszáradás (még ha nem is súlyos), rontja a bőr állapotát, illetve az egész test általános állapotát. Érdemes megnövelni a napi 2 literes ajánlott mennyiséget legalább 2,5-3 literre. Sok „rohangálással” jár majd, de a gyógyulás érdekében szükséges!

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellplasztika utáni kérdésekről!

A fenti nyolc pont remélhetőleg segít Önnek jobban átlátni, hogy mi vár Önre a mellplasztika után. Természetesen a legjobb az, ha megbeszéli a részleteket kezelőorvosával, és betartja a javaslatait, utasításait!

Nem kaptál választ a kérdésedre?

Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Szerintünk 2021 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció, kötelezettségek nélkül
 • most 15% kedvezmény a plasztikai műtétekre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia