mellplasztika után

7 pont a mellplasztika utáni időszakról – mi történik, mit szabad, mit nem?

Azzal, hogy ezt az oldalt böngészi, három lehetséges dolgot árul el magáról. Az egyik az, hogy gondolkodott már mellplasztikai beavatkozáson és ezért információ keres. Második feltételezésünk az, hogy már meg van a műtét időpontja, és fel szeretne készülni arra, ami jön. A harmadik pedig az, hogy már túl van a mellplasztikán, és szeretné írásosan is látni, hogy mire figyeljen, mit szabad és mit nem. Bármelyik is legyen igaz Önre, jó helyen jár! A következő hét pont biztos támpontot nyújt ahhoz, hogy legyen egy átfogó képe arról, hogy mi jön ezután.

Közvetlenül a mellplasztika után: megfigyelés és elbocsátás

Ha már lezajlott a mellnagyobbítás, általában minimum egy éjszakára megfigyelésre a klinikán kell maradnia. Ez nem olyan kényelmetlen, mint sokan gondolják, hiszen magánintézményként a legmagasabb szintű kényelmet és ellátást tudjuk biztosítani. Ebben a nagyjából két napban megfigyelés alatt lesz, aminek az elsődleges célja annak biztosítása, hogy a műtét rendben lezajlott, és a gyógyulás megkezdődött. A legfontosabb „esemény” ebben az időszakban a vízálló kötés felhelyezése, ami lehetővé teszi a mosakodást, illetve a speciális melltartó átadása, felvétele. De talán még ennél is fontosabb, hogy ha kezelőorvosa mindent rendben talált, akkor megírja a zárójelentést, és innentől otthona kényelmében gyógyulhat. 

A mellplasztika utáni első két hét

Az mellplasztika utáni első hét nem lesz olyan szörnyű, mint amilyenre valószínűleg számít. Sokan félnek attól, hogy nagyon fájni fog a bemetszés helye, kiszakad a varrat, vagy más hasonló rossz dolgok történnek. Az igazság ezekről a félelemekről az, hogy alaptalanok. Fájdalom természetesen lesz, de nem lesz erős, fájdalomcsillapítóval könnyen kezelhető. A varrat kiszakadására zéró esély van, különösen, ha betartja az orvos utasításait és nem kezd el két nappal a műtét után kocogni vagy súlyokat emelni. Az első hét mindenképpen a pihenésé! Kerülje a fizikai megterhelést, a hajlongást és a hirtelen mozdulatokat. Dolgozni semmiképp se menjen még vissza, függetlenül attól, hogy milyen munkakörben dolgozik. Némi kényelmetlensége okozhat a mosdás, mivel a varratokat nem érheti víz, de erre biztosan talál megoldás (fürdőszivacs használata stb.)

A második hét még szintén kritikus, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetleges komplikációk az első két hétben lépnek fel. Ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint a második héten érdemes lenne még táppénzen lenni, illetve, ha munkaköre nem jár ismétlődő mozgásokkal, emeléssel vagy más fizikai terheléssel, akkor akár vissza is mehet. Ezt a 7. napi kontrollon érdemes egyeztetni orvosával. Klinikánkon felszívódó varratokat használnak a sebészek, így nem kell külön varratszedésre visszatérnie.

Fizikai aktivitás a műtét utáni hetekben

Rendszeresen sportolóknál okozhat némi gondot az, hogy körülbelül egy hónapig nem folytathatják az edzéseket. Ugyanakkor, ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen egy elég komplex beavatkozásról beszélünk, aminek a teljes (a belső hegek teljes gyógyulása) legalább 1 évet vesz igénybe. A menetrendet tekintve a következőképpen néz ki a fizikai tevékenységek változása:

  1. Első és második hét: semmi megterhelőt, illetve a mellkas jelentősebb meterhelését okozó tevékenységet nem szabad végezni. Nem kell egész nap feküdni, de ne a műtét után rendezze át a könyvespolcot!
  2. Harmadik és negyedik hét: lassacskán visszatérhet a könnyebb testmozgáshoz, ha szokott edzeni. Elsősorban érdemes sétákat beépíteni a napirendbe, illetve a hétköznapi mozgások már ne okozhatnak komplikációt. Súlyemelés, kardió, cross-fit, jóga és társaik még kerülendők.
  3. Ötödik és tizenkettedik hetek: ezekben a hetekben, ha minden jól ment, már remekül érzi magát, nem okoznak gondot a megváltozott méretek, és nincsenek komplikációra utaló tüneteket. Körül-belül a 10-12. hét az, amikor visszatérhet a normális edzésekhez és akár emelhet is. Átlagosan 12 hét kell ahhoz, hogy az implantátumok rögzüljenek a helyükön, és kialakuljon a megfelelő kezdeti tok. (A tokképződésre vonatkozó posztunkat itt találja.)
  1. Mi a helyzet a szexszel? Ez egy olyan kérdés, amit bizony sokan még mindig félve tesznek fel. A válasz erre pedig az, hogy az első héten még mellőzzük, a második héten már lehet gyengéden szeretkezni, bár a mellek „felavatására” még legalább a 4. hét végéig várni kell!
  1. Szauna, szoli, napozás és fürdőzés. Ezeket legalább 8 hétig kerülnie kell. Ennek több oka is van. Egyrészt az, hogy az erős hő nem segíti a gyógyulást – sőt, inkább, hogy lehetőség szerint hűteni kell a melleket az első pár hétben – az esetleges leégés pedig visszavetheti a sebgyógyulást. Ez vonatkozik a fürdőzésre is! 
  1. Bőrápolás. Kiemelkedően fontos, hogy a műtéti utáni hegeket megfelelően kezeljék. Orvosa minden bizonnyal ír fel Önnek hegkezelő krémet, de azon túlmenően később is érdemes a bőrt kellően ápolni, hogy sima és feszes maradjon. A megfelelő kezeléssel szinte nyomtalanul gyógyul be az egyébként is alig látható helyen lévő bemetszési hely.
  1. Folyadékbevitel. A folyadékbevitelre nagyon oda kell figyelnie, a kiszáradás (még ha nem is súlyos), rontja a bőr állapotát, illetve az egész test általános állapotát. Érdemes megnövelni a napi 2 literes ajánlott mennyiséget legalább 2,5-3 literre. Sok „rohangálással” jár majd, de a gyógyulás érdekében szükséges!

A fenti hét pont remélhetőleg segít Önnek jobban átlátni, hogy mi vár Önre a mellplasztika után. Természetesen a legjobb az, ha megbeszéli a részleteket kezelőorvosával, és betartja a javaslatait, utasításait!


Kapcsolódó cikkek:

A mellimplantátum elmozdulása valóban megtörténhet? Kilökődhet?
Aki mellnagyobbításra adja a fejét, bizonyára már olvasott, vagy halott olyanról, hogy valakinek az implantátuma elmozdult. Ugyanakkor ez a probléma[...]
Magyarországon a mellkisebbítés hány éves kortól végezhető?
Idehaza a törvények nem teszik lehetővé a plasztikai jellegű beavatkozást 18 éves kor alatt. Általában nincs is arra lehetőség, hogy[...]
Végeztethető-e mell helyreállító műtét TB támogatással?
A mell helyreállító műtét TB támogatással is elérhető beavatkozás típus, azonban csak szigorú szabályoknak való megfelelés esetén lehetséges az Egészségbiztosítási[...]