Mellplasztika után

A mellplasztika után a lábadozás időszaka nagy jelentőséggel bír a végső eredményt illetően. Kiemelten fontos betartani a plasztikai sebész által elmondott szabályokat.

Hogy könnyebb legyen átlátni a teendőket és hogy mit szabad vagy épp nem szabad, összeszedtük a legfontosabbakat. A következő nyolc pont biztos támpontot nyújt ahhoz, hogy legyen egy átfogó képe arról, hogy mi várható mellplasztika műtét után.

A mellplasztika utáni napok

Mellplasztika után általában egy éjszakára megfigyelésre a klinikán kell maradnia. Ez nem olyan kényelmetlen, mint sokan gondolják, hiszen ajánlott klinikánk magánintézményként a legmagasabb szintű kényelmet és ellátást tudja biztosítani. Ebben a nagyjából két napban megfigyelés alatt lesz, aminek az elsődleges célja annak biztosítása, hogy a műtét rendben lezajlott, és a gyógyulás megkezdődött.

A legfontosabb „esemény” ebben az időszakban a vízálló kötés felhelyezése, ami lehetővé teszi a mosakodást, illetve a kompressziós melltartó átadása, felvétele. De talán még ennél is fontosabb, hogy ha kezelőorvosa mindent rendben talált, akkor megírja a zárójelentést, és innentől otthona kényelmében gyógyulhat. 

Mellplasztika műtétet szeretnél? Válaszd Magyarország egyik legelismertebb klinikáját:

 • Ingyenes konzultáció, kötelezettségek nélkül
 • akár 20% kedvezmény mellplasztikára
 • elismert plasztikai sebészek, több mint 10.000 elvégzett plasztikai műtét
 • Luxuskörülmények, életre szóló implantátum garancia, mégis megfizethető árak

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellplasztika utáni kérdésekről!

A mellplasztika utáni első két hét

Az mellplasztika utáni első hét nem lesz olyan szörnyű, mint amilyenre valószínűleg számít. Sokan félnek attól, hogy nagyon fájni fog a bemetszés helye, kiszakad a varrat, vagy más hasonló rossz dolgok történnek. Az igazság ezekről a félelemekről az, hogy alaptalanok.

 • Fájdalom természetesen lesz, de nem elviselhetetlen, fájdalomcsillapítóval könnyen kezelhető.
 • A varrat kiszakadására zéró esély van, különösen, ha betartja az orvos utasításait és nem kezd el két nappal a műtét után kocogni vagy súlyokat emelni.

Az első hét mindenképpen a pihenésé! Kerülje a fizikai megterhelést, a hajlongást és a hirtelen mozdulatokat. Dolgozni semmiképp se menjen még vissza, függetlenül attól, hogy milyen munkakörben dolgozik. Némi kényelmetlenséget okozhat a mosdás, mivel a varratokat nem érheti víz, de erre biztosan talál megoldást (fürdőszivacs használata).

A második hét még szintén kritikus, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetleges komplikációk az első két hétben lépnek fel. Ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint a második héten érdemes lenne még otthon maradni, illetve, ha munkaköre nem jár ismétlődő mozgásokkal, emeléssel vagy más fizikai terheléssel, akkor akár vissza is mehet. Ezt a 7. napi kontrollon érdemes egyeztetni orvosával. Több klinikán felszívódó varratokat használnak a sebészek, így nem kell külön varratszedésre visszatérnie.

mellplasztika után

Mellplasztika után sport

Rendszeresen sportolóknál okozhat némi gondot az, hogy körülbelül egy hónapig nem folytathatják az edzéseket. Ugyanakkor, ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen egy elég komplex beavatkozásról beszélünk, aminek a teljes (a belső hegek teljes gyógyulása) legalább 1 évet vesz igénybe. A menetrendet tekintve a következőképpen néz ki a fizikai tevékenységek változása:

 1. Első és második hét: semmi megterhelőt, illetve a mellkas jelentősebb megterhelését okozó tevékenységet nem szabad végezni. Nem kell egész nap feküdni, de ne a műtét után rendezze át a könyvespolcot!
 2. Harmadik és negyedik hét: lassacskán visszatérhet a könnyebb testmozgáshoz, ha szokott edzeni. Elsősorban érdemes sétákat beépíteni a napirendbe, illetve a hétköznapi mozgások már ne okozhatnak komplikációt. Súlyemelés, kardió, crossfit, jóga és társaik még kerülendők.
 3. Ötödik és tizenkettedik hetek: ezekben a hetekben, ha minden jól ment, már remekül érzi magát, nem okoznak gondot a megváltozott méretek, és nincsenek komplikációra utaló tüneteket.
 4. A 10-12. hét az, amikor visszatérhet a normális edzésekhez és akár emelhet is. Átlagosan 12 hét kell ahhoz, hogy az implantátumok rögzüljenek a helyükön, és kialakuljon a megfelelő kezdeti tok. (A tokképződésről a linkre kattintva olvashat)
 5. Mi a helyzet a szexszel? Ez egy olyan kérdés, amit bizony sokan még mindig félve tesznek fel. A válasz erre pedig az, hogy az első héten még mellőzzük, a második héten már lehet gyengéden szeretkezni, bár a mellek „felavatására” még legalább a 4. hét végéig várni kell!
 6. Szauna, szoli, napozás és fürdőzés. Ezeket legalább 8 hétig kerülnie kell. Ennek több oka is van. Egyrészt az, hogy az erős hő nem segíti a gyógyulást – sőt, inkább, hogy lehetőség szerint hűteni kell a melleket az első pár hétben – az esetleges leégés pedig visszavetheti a sebgyógyulást. Ez vonatkozik a fürdőzésre is! 
 7. Bőrápolás. Kiemelkedően fontos, hogy a műtéti utáni hegeket megfelelően kezeljék. Orvosa minden bizonnyal ír fel Önnek hegkezelő krémet, de azon túlmenően később is érdemes a bőrt kellően ápolni, hogy sima és feszes maradjon. A megfelelő kezeléssel szinte nyomtalanul gyógyul be az egyébként is alig látható helyen lévő bemetszési hely.
 8. Folyadékbevitel. A folyadékbevitelre nagyon oda kell figyelnie, a kiszáradás (még ha nem is súlyos), rontja a bőr állapotát, illetve az egész test általános állapotát. Érdemes megnövelni a napi 2 literes ajánlott mennyiséget legalább 2,5-3 literre. Sok „rohangálással” jár majd, de a gyógyulás érdekében szükséges!

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhasson a mellplasztika utáni kérdésekről!

A fenti nyolc pont remélhetőleg segít Önnek jobban átlátni, hogy mi vár Önre a mellplasztika után. Természetesen a legjobb az, ha megbeszéli a részleteket kezelőorvosával, és betartja a javaslatait, utasításait!

Nem kaptál választ a kérdésedre?

Elvesztél az információtengerben?

Akkor jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

Az ingyenes konzultáció során partnerklinikánk egyik vezető plasztikai sebésze fog választ adni minden kérdésedre. Megismerheted a műtét menetét, a felépülés folyamatát és beavatkozás pontos árát is megtudhatod.

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
 • kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia