A medencefenék izmainak erősítése

Sajnos a medencefenék izomzatát közel sem edzi annyira a hétköznapi ember, mint más izomcsoportokat, és nincsen annyira a köztudatban az sem, hogy milyen módokon érdemes azokat erősíteni - a Kegel gyakorlatok edzés már csak akkor merülnek fel, amikor már nagy a baj. 

Amennyiben a probléma súlyosbodik, akkor pedig van, hogy már csak a műtéti beavatkozás fog segíteni. Szerencsére megerőltető vagy bonyolult edzések és sebészeti eljárásokon túl a terület visszaerősíthető intim lézeres kezeléssel is, ami a legkényelmesebb és leghatékonyabb megoldást kínálja a panaszokra.

Mi pontosan a medencefenék izmainak feladata?

A medencefenék izmai tartják helyükön a kismedencei szerveket. Mivel itt rengeteg belső szerv megtalálható, fontos, hogy ezek a megfelelő támasztást kapják a mindennapi működés során. Ide tartozik a húgyhólyag és a végbél, nők esetében a méh és a hüvely, férfiaknál pedig a prosztata. 

Mitől lazulhat ki a kismedence izomzata?

A probléma mögött többféle élettani változás állhat. Az egyik leggyakoribb a szülés utáni szövődmény: 

 • túl gyorsán tágult/tágították a hüvelyt;

 • túl nagy volt a baba;

 • nem várták meg a hüvely önálló tágulását.

A másik gyakori ok a menopauzával járó ösztrogén szint csökkenése a szervezetben. A test elöregedésével ugyanis minden izom renyhébbé válik. Mivel az ösztrogén felel a női ivarszervek működéséért is, csökkenő szintje kihatással van azok működésére, ami miatt kialakulhatnak az időskori nőgyógyászati és urológiai problémák. Fiatalabb korban az ösztrogén szint csökkenését bizonyos gyógyszerek is okozhatják, ami miatt nagyobb valószínűséggel alakul ki a kismedencei probléma, köztük a renyheség.

Emellett a túlsúlyok rendszeres cipelése, a túlzottan megerőltető sport és az elhízás szintén megterhelheti a kismedence tartóizmait, amitől megjelenik a probléma.

Az alulműködést megelőzheti túlműködés is: a stressz helytelen kezelése, a magasfokú szorongás és a félelem kihatással van az izmokra, amiktől azok állandóan feszültté válnak. Emiatt előfordulhat az, hogy a túlzott lélektani terhelés következményeként a kismedence izomzata rendszeresen görcsöl, majd ez szó szerint kilazul. Ilyen esetben a fizioterápiás kezelések mellett elengedhetetlen a lélektani oldal terápiája is.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhass a témával kapcsolatos kérdésekről!

Milyen panaszok jelenhetnek meg, ha renyhül a medencefenék izomzata?

Ha a medencefenék izomzata sérül, akkor az többféle panaszt is kialakíthat. Nemcsak széklet- és vizelettartási nehézségek jelenhetnek meg, hanem:

 • Rendszeres alhasi és deréktáji fájdalom, ahol a stabilabb izmok próbálják kiegyensúlyozni a labilisabb területeket;

 • Fájdalmas közösülés;

 • Méhsüllyedés;

 • Hólyagsérv;

 • Inkontinencia;

 • Férfiaknál merevedési problémák.

medencefenék izmainak erősítése

Hogyan erősíthető meg a medencefenék izomzat?

A medencefenék panaszait a kialakult probléma mentén szokás orvosolni, de a javasolt módszerek sokszor átfedésben vannak egymással – ilyen az intimlézer kezelés is. 

Kegel gyakorlatok

A klasszikus javaslat, amit preventív célból és szinten tartásnak egyaránt szokás javasolni, az a Kegel gyakorlatok. Habár ezzel a gyógytornász módszerrel megerősíthető az izomzat, eredményessége sokszor múlik azon, hogy azt milyen rendszerességgel csinálja a páciens, illetve kap-e segítséget a mozdulatok helyes elvégzésében. Ráadásként, aki nem szeret mozogni vagy nehézséget okoz neki, az hátránnyal indul. Emiatt előfordul, hogy még ha a módszer hatékony is lenne, az elköteleződés hiánya miatt ez a fajta kezelés sikertelen.

Érdemes időpontot kérni ingyenes konzultációra, hogy bővebben és személyre szabottan tájékozódhass a témával kapcsolatos kérdésekről!

Intim lézeres kezelés

Ezzel szemben az intim lézeres kezelés nem jár hosszú és napi, heti rendszerességű elköteleződéssel: mindössze 3-4 alkalom is elég lehet arra, hogy látványos minőségi javulás következzen be a páciens életében.

Az intimlézer nem invazív beavatkozás, és semmilyen előkészülettel, sebészeti megoldással és utókezeléssel sem jár – elegendő csak egy időpontot egyeztetni, és a 20-30 perces alkalom során egy kényelmes pózban kellemes melegséget érez csak a páciens, miközben a szervezetének sejtszintű regenerációját megerősítik a lézer segítségével.

Nem jár semmilyen megerőltető mozdulattal, és nem kell egyedül otthon bajlódnia a tornázással – a technológia innovatív megoldásával szó szerint hátradőlve  gyógyulhat fel. 

Nem sikerült dönteni?

Elvesztél az információtengerben?

Semmi probléma! 

Jelentkezz be egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultációra, ahol minden kérdésedre felkészült szakember válaszol és segít a számodra leginkább megfelelő beavatkozást kiválasztani.

Szerintünk 2024 legjobb plasztikai sebészete:

 • Ingyenes konzultáció  kötelezettségek nélkül
 • 20% kedvezmény a legtöbb plasztikai műtétre
 • Luxuskörülmények, elismert plasztikai sebészek, életre szóló implantátum garancia